altmarius

cultură şi spiritualitate

Interviuri

http://www.romania-muzical.ro/articol/interviu-cu-pianistul-fazil-s...

|
Miercuri, 2 Septembrie 2015 , ora 9.19 
 

În cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional "George Enescu", pianistul turc Fazil Say va susţine un recital la Ateneul Român vineri, 4 septembrie, ora 16.30.

După cum ştiţi, melomanii români se bucură, la fiecare doi ani, de cel mai important festival dedicat, la noi, muzicii clasice - Festivalul Internaţional "George Enescu". Este un privilegiu, într-adevăr, să avem ocazia de a asculta artişti faimoşi, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră, aici, la Bucureşti. Dacă nu greşesc, va fi a doua prezenţă a lui Fazil Say în România - cu un recital cu casa închisă, deja de luni bune. Aşa că daţi-mi voie să vă întreb cum aţi primit invitaţia organizatorilor?

Trebuie să vă spun că mă simt foarte, foarte mândru să cânt din nou la Bucureşti, în România. Este o ţară apropiată de Turcia, cu toţii facem parte din această zonă balcanică a Europei, avem stiluri de viaţă similare şi trăsături asemănătoare. De aceea ţin să fiu prezent ori de câte ori am ocazia în ţara dumneavoastră şi să cânt pentru români. Vreau să spun că aveţi muzicieni minunaţi, personalităţi faimoase la nivel internaţional, pianişti, solişti vocali, dirijori şi compozitori. George Enescu este un idol pentru mulţi turci - iar noi avem nevoie de asemenea modele în Turcia, de modele muzicale ca marele compozitor român, care să atingă cu muzica sa pe toată lumea. Este foarte important şi sunt fericit că România are un mare festival ce poartă numele lui George Enescu. Îl consider cel mai mare festival de muzică clasică din Europa de Est, iar asta este, de asemenea, extrem de important, la fel cum este să vezi că atâtea orchestre de renume, staruri ale muzicii clasice internaţionale şi ansambluri celebre vin la Bucureşti. Sunt fericit să fiu parte din festival.


Şi cum vă reamintiţi prima dumneavoastră experienţă pe o scenă românească?

Prima mea prezenţă la Bucureşti a fost în urmă cu exact doi ani; am cântat atunci Concertul nr. 21 de Mozart alături de Orchestra Simfonică din Lucerna. S-a dovedit un mare succes, un concert foarte bun şi trebuie să mulţumesc festivalului şi publicului pentru că am fost invitat din nou şi pentru că interesul pentru bilete a fost atât de mare.


În seara de 4 septembrie - recital cu pagini de Chopin, Debussy şi Beethoven. Cum percepeţi dumneavoastră structura acestui program, cum ni l-aţi descrie?

L-aş recomanda drept "clasic", cu Chopin, Beethoven, o muzică extraordinară din epoca de glorie a tonalităţii; opusuri clasico-romantice la care se adaugă un mare maestru al impresionismului, Claude Debussy - voi cânta 4 dintre Preludii, creaţii ale sale majore pentru pian. Este un program foarte interesant, cu cele două sonate ale lui Beethoven, Sonata lunii şi op. 111, nocturne de Chopin şi formidabilele Preludii de Debusy. Consider că toate acestea conduc către nota generală de program minunat!


De acord cu concluzia dumneavoastră! Cât de familiară vă este creaţia pentru pian a lui Enescu, domnule Fazil Say? Aveţi intenţia de a-l include în repertoriul dumneavoastră, la un moment dat?

Da, îmi place Enescu! I-am cântat chiar una dintre sonatele pentru pian şi vioară; o muzică minunată. Am mulţi prieteni din România, ca Mihaela Ursuleasa, care a murit, din păcate, în urmă cu trei ani. O pianistă foarte tânără, o muziciană minunată, am cunoscut-o foarte bine. Îmi place, de asemenea, foarte mult Radu Lupu, un uriaş interpret, dar şi maestrul Mandeal, un bun prieten al meu. Am colaborat cu el în Europa - în Franţa, Germania, este mereu o plăcere să lucrezi cu Cristian Mandeal. Aşa că muzica lui Enescu îmi este aproape, o înţeleg cu uşurinţă şi pentru că muzica românească are foarte multe în comun cu cea din Turcia.


Pentru că Enescu este un subiect cu care sunteţi familiarizat, aş vrea să vă întreb şi cum explicaţi faptul că cel mai cunoscut, cel mai apreciat compozitor român nu este inclus, astăzi, pe cât de des ar merita, în programele marilor instituţii muzicale, din întreaga lume?

Nu ştiu, nu am un răspuns la această întrebare. Ştiţi că în ţările vestice, ca Germania, Austria, există câte un idol componistic în funcţie de contextul geografic. Pentru Germania este Beethoven, pentru Austria - Mozart, pentru Italia sunt Verdi şi Puccini, iar Gershwin şi Bernstein rămân privilegiaţi în Statele Unite ale Americii. Cred că fiecare ţară se simte în mod natural apropiată de compozitorii naţionali, iar acest sentiment de familiaritate nu există în relaţia cu autorii provenind din alte spaţii. Însă aceasta nu mi se mai pare o problemă într-o epocă aşa cum este a noastră, trăim un timp al comunicării în care ai la dispoziţie o mulţime de cd-uri, plină de înregistrări, în care există Youtube, Google... Oricine poate avea acces la tot ceea ce doreşte să afle. Însă Enescu este faimos pretutindeni, chiar cred asta.


În ceea ce priveşte creaţia muzicală cultă în Turcia, există autori cu destin comparabil cu al lui Enescu? Aveţi exemple de compozitori relativ uitaţi, ignoraţi, care ar merita mai multă atenţie din partea lumii muzicale internaţionale?

Da, evident că Turcia are compozitori foarte buni, precum Ulvi Cemal Erkin sau Ahmed Adnan Saygun dar, evident, ei nu sunt la fel de cunoscuţi şi în Germania sau Franţa, trebuie spus. Deşi binecunoscuţi în Turcia, restul Europei nu îi cunoaşte.


În România, încă descoperim cât de mult mai avem de cunoscut în privinţa propriului trecut cultural. Uneori, e nevoie de artişti ca Jordi Savall, spre exemplu, să reveleze lumii personalităţi excepţionale, precum românul Dimitrie Cantemir - enciclopedist, compozitor şi teoretician, între altele, unul dintre cei mai buni cunoscători ai muzicii turce de la începutul secolului al XVIII-lea. Ce vă spune dumneavoastră Dimitrie Cantemir, domnule Fazil Say? Ce părere aveţi despre acest exemplu de faimă urmată de uitare? Şi care este lecţia pe care ar trebui s-o învăţăm, înţelegându-l pe Cantemir?

Mă interesează foarte mult muzica veche şi cea tradiţională, mai ales din perspectiva compozitorului care ar trebui să încerce şi să experimenteze orice este posibil pe teren sonor. De aceea obişnuiesc să ascult foarte multă muzică tradiţională, folclor, inclusiv cel românesc, care-mi place foarte mult. Este foarte vulcanic, neîmblânzit şi melodios, este minunat.

Interviu realizat de Ştefan Costache

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor