altmarius

cultură şi spiritualitate

În 8 august 2009 debuteaza cea de a X-a editie a Festivalului "Enescu si muzica lumii", ale carei manifestari se vor încheia în 19 august, în data când s-a nascut George Enescu acum 128 de ani. Festivalul propune o serie de concerte în Sinaia, Busteni, Câmpina, Predeal, Brasov si Bucuresti. Invitatii de marca au festivalului se numesc Valentin Gheorghiu, Silvia Marcovici, Liviu Prunaru, Marius Nichiteanu, Dorin Marc, Marin Cazacu.


Domnule Marin Cazacu, în calitate de "gazda", de organizator, ce v-ati propus sa realizati anul acesta?

Într-adevar, suntem în an aniversar, sarbatorim editia a X-a a Festivalului care a capatat încet-încet un statut de traditie si acest lucru datorita locurilor deosebite pe care le reprezinta Sinaia si orasele de pe Valea Prahovei si faptul ca în fiecare an artistii pe care i-am invitat nu numai ca se simt foarte bine la Sinaia si concertele pe care le dau sunt de exceptie, dar si spatiile de concert pe care le propunem publicului sunt din ce în ce mai diversificate. Pentru aceasta editie, organizatorii - Fundatia "Prietenii muzicii Serafim Antropov", Primaria din Sinaia si Centrul European de Cultura Sinaia ofera tuturor turistilor români si straini aflati pe Valea Prahovei o diversitate de evenimente artistice pentru perioada 8 -19 august, cu speranta ca Sinaia sa devina capitala muzicala a României în aceasta perioada. Pentru a sarbatori a X-a editie am deschis noi punti de comunicare artistica, prin includerea unor locatii neconventionale: parcuri, biserici, în orase de pe Valea Prahovei: Câmpina, Sinaia, Predeal, Busteni, am ajuns si la Brasov si vom veni si în Bucuresti.


Ati vorbit despre diversitate; programul de anul acesta al Festivalului nu propune doar recitaluri si concerte de muzica clasica, ci si concerte de jazz; de asemenea, am vazut ca ati invitat un ansamblu de euritmie din Stuttgart, ansamblu ce poarta numele lui Enescu. De ce ati simtit nevoia sa introduceti si aceste genuri de manifestari artistice?

Ne-am legat de numele festivalului - "Enescu si muzica lumii". Iar "muzica lumii" poate sa însemne nu numai muzica clasica, ci toata muzica buna, cum ar fi jazz-ul, un gen de muzica foarte apreciat. Chiar începem acest festival cu un concert extraordinar al Irinei Sârbu - intitulat "De la swing la bossa-nova", cu cele mai frumoase lucrari ce pornesc de la elementele clasice. Apoi ati amintit de un concert al ansamblului de euritmie din Stuttgart. Este vorba de un spectacol, mai degraba decât un concert, spectacol de muzica, lumina, poezie si dans, pentru ca miscarea corpului este corelata cu muzica bazata pe creatii de Enescu, Ravel, Debussy si Schnittke. Un alt concert, în aer liber, este destinat muzicii usoare de mare calitate - este vorba de Analia Selis, cântareata argentiniana ce traieste în România, care vine împreuna cu trupa sa "Latino band" pentru a prezenta un program cu cele mai frumoase melodii din America Latina. Iata ca muzica lumii ne permite sa deschidem acest univers largit al muzicii, pentru ca este o invitatie si pentru cei tineri care doresc sa traiasca din plin emotiile artistice. Fiind vorba despre concert în aer liber, cu siguranta se vor bucura.


Fiecare dintre editiile festivalului a avut invitati de renume, atât ai scenei muzicale românesti, cât si ai celei internationale. Cine vine de data aceasta sa cânte si sa predea - pentru ca, trebuie spus, acolo se desfasoara si o Scoala de vara - la "Enescu si muzica lumii"?

Trebuie sa spun mai înainte de toate ca în timpul festivalului activeaza prima Orchestra Nationala de Tineret a României, care a fost înfiintata anul trecut la Sinaia (anul acesta se afla, deci, la editia a II-a), orchestra dirijata de maestrul Cristian Mandeal si pregatita dupa modelul european de profesori din afara tarii - artisti de mare prestigiu international. Este vorba despre violonistul Liviu Prunaru - concert-maestru al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam, violistul Marius Nichiteanu - sef de partida la Orchestra Radiodifuziunii din Hamburg, la violoncel sunt eu, contrabasistul Dorin Marc - prim-contrabasist al Filarmonicii din München si profesor la Nürnberg si oboistul Adrian Petrescu - prim-oboist al Filarmonicii din Bucuresti. Dupa cum vedeti sunt artisti profesionisti, care vor lucra pe partide, asa cum se procedeaza în spatiul european.

Asa a fost si anul trecut, iar acest proiect cu Orchestra Nationala de Tineret ("Spirit enescian si traditie europeana") a pornit de la necesitatea racordarii tinerei generatii de muzicieni români la exigentele si aspiratiile artistice europene, iar alegerea orasului Sinaia nu este întâmplatoare, pentru ca aici spiritul enescian vegheaza la îmbinarea fericita dintre entuziasmul tineresc cu maiestria interpretativa. M-ati întrebat de artistii invitati. Într-adevar, avem nume sonore din lumea muzicala internationala - violonista Silvia Marcovici, pianistul Valentin Gheorghiu, Cvartetul Voces; artistii de care i-am amintit mai sus sunt si ei reprezentati în concertele pe care le propunem publicului nostru. De asemenea, îi mai avem invitati pe mezzo-soprana Oana Andra de la Opera Nationala din Bucuresti, Ansamblul de Euritmie din Stuttgart, Cvartetul Transilvan si Cvartetul Gaudeamus, iar Orchestra Nationala de Tineret îl va avea ca solist pe violonistul Ilian Gârnet - proaspat laureat la Concursul "Reine Elisabeth" de la Bruxelles.

Îmi permiteti sa ofer o invitatie melomanilor din toata tara, aceea de a veni la Sinaia, pentru ca în afara de organizatorii nostri, cei câtiva parteneri - Filarmonica "George Enescu", Uniunea de Creatie Interpretativa din România, Muzeul National "George Enescu" - au pus tot sufletul la organizarea acestui festival pentru ca toti turistii aflati pe Valea Prahovei sa se poata bucura de ceea ce oferim în aceasta vara.

A consemnat Irina Cristina Vasilescu

Vizualizări: 51

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor