altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri muzicale din Bucuresti

S-a stins din viață violonistul Dan Enășescu

Bookmark and Share

Violonistul Dan Enăşescu, membru al Filarmonicii "George Enescu" din 1972, s-a stins la vârsta de 67 de ani.
El a fost atât şef de partidă, cât şi concertmaistru, poziţie de pe care a condus sute de concerte ale orchestrei, în ţară şi străinătate. A câştigat în timp întreaga admiraţie şi prietenie a colegilor de breaslă. "Dispariţia sa neaşteptată este percepută de către toţi cu sinceră tristeţe şi profund regret", se spune în comunicatul remis de Filarmonica "George Enescu".
Dan Enăşescu s-a născut într-o familie de intelectuali din Botoşani - oraş cu rezonanţă deosebită pentru cultura română. A început studiul viorii şi al pianului cu profesorii Paul Steckelberger şi Christine Bernard, iar teoria muzicii şi-a însuşit-o sub îndrumarea prof. Gheorghe Holca. La Bucureşti, a lucrat cu Anton Adrian Sarvaş, unul dintre pedagogii marcanţi ai viorii în România, autor al mai multor metode şi studii originale, discipol al celebrilor violonişti şi pedagogi Otakar Sevcik şi Jacques Thibaud.
Pasionat al muzicii de cameră, (cvartet, cvintet, orchestră de cameră), membru al formaţiilor Orfeu, Muzica Nova, Camerata, Dan Enăşescu a fost apreciat ca un muzician complex atât pe scenele din Romania cât şi în străinatate (Braşov 1970, Berlin 1974). Este membru fondator al cvartetului de coarde D'al Segno. Din anul 1972 Dan Enăşescu este membru al Filarmonicii "George Enescu". A fost unul dintre cei mai tineri şefi de partidă ai acestei prestigioase orchestre şi a ocupat, prin rotatie, şi funcţia de concertmaistru. Din 1990 a fost şi concertmaistrul Orchestrei de Cameră a Filarmonicii "George Enescu". În numeroşii ani de activitate în care a cântat de la muzică preclasică la cea contemporană, şi de la cea de cameră şi simfonică până la operă, violonistul Dan Enăşescu s-a bucurat de şansa întâlnirii cu mulţi dintre cei mai mari dirijori şi interpreţi ai lumii. În mod special , contactul cu Sergiu Celibidache şi lecţiile de fenomenologie muzicală ale maestrului a avut asupra sa un impact deosebit, constituindu-se totodată ca un punct de referinţă cu totul special. Cu o personalitate puternică, interesat pe lângă muzică şi de filosofia clasică dar si de cea orientală, cu hobby-uri ca electronica şi informatica, a fost întotdeauna admirat şi acceptat ca lider de opinie. Împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" violonistul a efectuat numeroase turnee, într-un spaţiu cultural şi geografic extins, de la cele mai mari metropole europene până în Orientul indepartat (Japonia, Singapore, Malaesya, Coreea de Nord si de Sud, China) Dan Enăşescu a fost decorat in anul 2004 cu Medalia "Meritul cultural", clasa I.
Slujba de înmormântare a violonistului Dan Enășescu are loc miercuri, 4 aprilie 2018, de la ora 13.00, la Biserica Sf. Gheorghe Nou din București.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Orchestra de Cameră Radio, concert dirijat de Maria Badstue

Bookmark and Share

Postul Radio România Muzical vă propune astăzi, 4 aprilie 2018, o nouă transmisiune directă din Studioul Mihail Jora. Orchestra de Cameră Radio va concerta sub bagheta dirijoarei daneze Maria Badstue, avându-i ca soliști pe corniștii Mihai Sârbu şi Ioan Gabriel Luca. Programul cuprinde Simfonia nr. 29 în La major de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul în Mi bemol major pentru doi corni, orchestră de coarde și clavecin de Georg Philipp Telemann și Simfonia a IV-a Italiana de Felix Mendelssohn. Transmisiunea directă începe la ora 19,00. 
 

Recviemul german de Brahms, prezentat de Filarmonica 'George Enescu'

Bookmark and Share

Concertele Filarmonicii George Enescu din această săptămână au loc astăzi, 4 aprilie şi mâine, 5 aprilie 2018. Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii pregătit de Iosif Ion Prunner vor evolua sub conducerea dirijorului german Claus Peter Flor şi vor interpreta Recviemul german de Johannes Brahms. Solişti: soprana Irina Iordăchescu şi baritonul Ionuţ Pascu. Cele două concerte de la Ateneul Român vor începe la ora 19,00. 
 

Seară de balet la Opera Națională Bucuresti

Bookmark and Share

Seară de balet astăzi, 4 aprilie 2018, la Opera Naţională Bucureşti. Spectacolul Romeo şi Julieta de Serghei Prokofiev este prezentat în regia şi coregrafia lui Renato Zanella. La pupitrul dirijoral: Tiberiu Soare. Din distribuţie fac parte, între alţii, Mihaela Soare, Ovidiu Matei Iancu, Valentin Stoica, Ross McCaw şi Robert Enache. Ora de începere a reprezentaţiei este 18,30. 
 

Nicolas Simion Quartet, concert la Beat Bar Umanist

Bookmark and Share

După ce ieri a susţinut un concert în Aula Palatului Cantacuzino, saxofonistul de jazz Nicolas Simion poate fi ascultat astăzi, 4 aprilie 2018, la Beat Bar Umanist din București. Muzicianul stabilit în Germania va evolua împreună cu chitaristul Sorin Romanescu, Tibi Menyhart - bass și Iulian Nicolau - la percuție, într-un program intitulat Happy Eastern. Ora de începere este 20,00. 
 


 

Ştiri muzicale din ţară

Cvartetul Transilvan - concert cameral dedicat Paștelui, la Cluj-Napoca

Bookmark and Share

Filarmonica Trasilvania din Cluj-Napoca organizează un concert cameral dedicat sărbătorii pascale. Membrii Cvartetului Transilvan, violoniştii Gabriel Croitoru şi Nicuşor Silaghi, violistul Marius Suărăşan şi violoncelistul Vasile Jucan, vor interpreta lucrarea Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce de Joseph Haydn. Concertul are loc la Biserica Piaristă din Cluj-Napoca, astăzi, 4 aprilie 2018, de la ora 19,00. 
 

'Frumoasa şi Bestia', la Opera Naţională Română din Timişoara

Bookmark and Share

Opera Naţională Română din Timişoara prezintă astăzi, 4 aprilie 2018, spectacolul în două acte Frumoasa şi Bestia de Walt Disney pe muzica lui Alan Menken. Corul, Orchestra şi Ansamblul de Balet ale instituţiei vor evolua sub bagheta dirijoarei Mihaela Silvia Roşca. Regia este semnată de Somogyi Szilard din Ungaria. Spectacolul muzical este realizat în coproducţie cu Teatrul Naţional din Timişoara şi începe la ora 19,00. 
 

Filarmonica din Brașov organizează un recital de vioară, pian și clarinet

Bookmark and Share

Violonista Alina Maria Nauncef, pianista Anca Preda Uliţă şi clarinetistul Francisco Jose Fernandez Vicedo din Spania susţin un recital astăzi, 4 aprilie 2018, la Filarmonica din Braşov. Cei trei muzicieni vor interpreta lucrări din creaţia compozitorilor Angel Romero, Miguel Yuste, Johannes Brahms, Darius Milhaud şi Aram Haciaturian. Ora de începere este 18,30. 
 

'Giselle' de Adolphe Adam, pe afișul Operei din Cluj-Napoca

Bookmark and Share

Spectacolul de balet Giselle de Adolphe Adam este propunerea Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca astăzi, 4 aprilie 2018, de la ora 18,30. Sub bagheta dirijorului Adrian Morar vor evolua ca solişti Andreea Jura, Dan Haja, Adelina Filipaș şi Lucian Bacoiu, împreună cu Orchestra și Ansamblul de balet al Operei clujene. Participă un grup de eleve de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia. Regia şi coregrafia îi aparţin lui Vasile Solomon. 
 

Recviemul de Marțian Negrea, propus de Filarmonica din Ploiești

Bookmark and Share

Recviemul de Marţian Negrea poate fi ascultat astăzi, 4 aprilie 2018, la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti. În compania Orchestrei simfonice şi a Corului mixt pregătit de Vasile Cazan, vor evolua ca solişti soprana Valentina Tudose, mezzo-soprana Sorana Negrea, tenorul Sergiu Coltan şi basul Iustinian Zetea. În cadrul aceluiaşi eveniment muzical care începe la ora 19,00, pianista Ioana Maria Lupaşcu va interpreta partitura solistică a Concertului Patetic în mi minor de Franz Liszt. La pupitrul dirijoral se va afla Matei Pop. 
 

Concert coral, pe agenda Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea

Bookmark and Share

Astăzi, 4 aprilie 2018, de la ora 19.00, Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea îşi aşteaptă publicul la un concert coral. Vor putea fi ascultate lucrări de factură religioasă din repertoriul național și universal, din creația unor compozitori ca Paul Constantinescu, Nicolae Lungu, Johann Sebastian Bach şi Serghei Rahmaninov, în interpretarea Corului Academic Euphonia. Dirijor Aurel Poenaru. La pian - Galina Nemţanu. Concertul intitulat Lacrimosa are loc la Sala Lahovari. 
 

Filarmonica din Arad prezintă lucrarea 'Stabat Mater' de Rossini

Bookmark and Share

Stabat Mater de Gioachino Rossini este lucrarea vocal-simfonică pe care o prezintă astăzi, 4 aprilie 2018, Filarmonica din Arad. La pupitrul Orchestrei instituției se va afla Cristian Sandu, iar soliști vor fi soprana Diana Gheorghe, mezzo-soprana Liza Kadelnik, tenorul Lucian Corchiș și baritonul Samuel Barani. Participă corul Filarmonicii arădene pregătit de Robert Daniel Rădoiaș. Concertul găzduit de Cercul Militar din Arad, de la ora 19,00, este organizat cu prilejul sărbătorilor pascale, dar și în cadrul seriei evenimentelor dedicate împlinirii a 150 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului Gioachino Rossini

Vizualizări: 61

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor