altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri muzicale din Bucuresti

„Cinci minute de muzică clasică” în librăriile „Cărturești”
Până pe data de 16 octombrie, proiectul „5 minute de muzică clasică”, propus de postul nostru, Radio România Muzical se derulează și în librăriile „Cărturești”. Mai mult decât atât, folosind codul CLASIC20, cei ce doresc să achiziționeze albume ale artiștilor urmăriți în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, beneficiază de o reducere de 20%. Aceasta este valabilă la întreaga ofertă de muzică clasică disponibilă online, pe site-ul cărturesti.ro.
 
Turneul Internațional „Carmen Sylva - 180” continuă

Astăzi, 3 octombrie 2023, are loc cel de-al doilea concert susținut în cadrul Turneului Internațional "Carmen Sylva - 180", derulat cu ocazia aniversării a 180 de ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României.

Până pe data de 14 octombrie, soprana Rodica Vică, pianistele Adela Liculescu și Mara Dobresco și Maria Bîldea la harpă vor aduce un omagiu poetei Carmen Sylva, printr-o serie de concerte ce va avea loc în România, Austria, Germania și Italia.

Participă, de asemenea, istoricul literar Silvia Irina Zimmermann, traducătoare și ilustratoare, care va prezenta în cadrul concertelor lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României.

Harpa pe care va cânta Maria Bîldea este un instrument istoric marca Erard, care la începutul secolului XX se afla în salonul de muzică din Palatul Regal Român și era folosită de către harpista Elodia Casseli Coandă. Programul reunește, printre altele, lucrări semnate de George Enescu, Nicolae Bretan și George Ștephănescu.

Evenimentul are loc la Muzeul Colecțiilor de Artă din București, începând cu ora 18.30. Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: birou.presa.musicarte@gmail.com.

Următorul eveniment din agenda turneului este programat vineri în Viena.


 
Turneul Național „Melancolia” 2023 se apropie de final

Astăzi, 3 octombrie 2023, are loc penultimul concert înscris în cadrul Turneului Național "Melancolia", organizat de Asociaţia Culturală "Kitharalogos". Evoluează chitaristul Costin Soare împreună cu mezzosoprana Claudia Codreanu şi lutistul Constantin Lazăr.

Melancolia este tema centrală în jurul căreia este construit programul concertelor, acestea fiind grupate tematic în secțiuni intitulate "Lacrimile", "Somnul" sau "Iubirea neîmpărtăşită", printre altele. Lucrările propuse sunt semnate de compozitorii John Dowland, Franz Schubert şi Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, prezentate împreună cu o expoziție virtuală creată de Maria Pașc și cu un caiet-program ce include traducerile textelor de către Alexandru M. Călin.

Locul de desfășurare este Muzeul Judeţean de Artă din Ploiești, iar ora de începere - 17.00. Intrarea publicului este liberă. Concertul ce marchează închiderea ediției din acest an va avea loc mâine în București.


 
Dipticul „La piață” și „Revuluția” la Opera Națională din București
Mâine, 4 octombrie 2023, Opera din București prezintă prima producție de operă și balet pusă în scenă cu un decor realizat din materiale reciclabile. Este vorba despre dipticul format din baletul „La Piață” de Mihail Jora și opera „Revuluția” de Adrian Iorgulescu.
Publicul va urmări un decor alcătuit din obiecte ce nu se întâlnesc de regulă într-un context artistic, dar și mijloace moderne de punere în scenă precum videomapping-ul și proiecțiile video. Proiectul a luat naștere la inițiativa regizorului Alexandru Nagy.
Din distribuție fac parte tenorul Andrei Petre - „Conu` Leonida”, mezzosoprana Andreea Iftimescu - „Efimița” și soprana Stanca Maria Manoleanu în rolul „Safta”. Coregrafia este realizată de Sandra Mavhima.
Participă ansamblul de balet al instituției, iar conducerea dirijorală va fi asigurată de Cristian Mandeal. Spectacolul începe la ora 18:30, în Sala Mare a Operei din București.
 
Decrete prezidențiale de decorare oferite cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii

Pe data de 28 septembrie 2023, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare, sub semnul Zilei Internaționale a Muzicii, sărbătorite anual în 1 octombrie:

-Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler, violonistului Alexandru Tomescu, în semn de apreciere pentru întreaga activitate concertistică, pentru promovarea în rândul publicului larg a marilor opere ale muzicii;

-Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler la Categoria B - "Muzica", formației de rock și fusion "Pro Musica" din Timișoara cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la debut, în semn de apreciere pentru contribuția, prin muzică, la dezvoltarea spiritului civic în societatea românească.

În semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea și talentul de care au dat dovadă în întreaga lor activitate:

-Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofițer la Categoria D - "Arta spectacolului", doamnei Anna Ungureanu, dirijor al Corului Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin"

-Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler la categoria D - "Arta spectacolului", domnului Daniel Jinga, director general interimar și dirijor al Operei Naționale din București

-Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler la categoria D - "Arta spectacolului", domnului Ilie Stepan, compozitor, chitarist, inginer de sunet și fondator al formației "Pro Musica" din Timișoara

-Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Ofițer, muzicologului Dumitru Avakian, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția de o viață avută în domeniul criticii de specialitate, promovând în rândul publicului larg marile opere ale muzicii;

-Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofițer la categoria B - "Muzica" , Orchestrei Medicilor "Dr. Emil Nechifor" din București, în semn de apreciere pentru întreaga activitate concertistică pusă în slujba promovării marilor proiecte și preocupări ale societății românești, îngemănate prin forța solidarității și a spiritului civic.


 
Calendarul muzical al zilei - 3 octombrie 2023
  • 1882 S-a născut compozitorul polonez Karol Szymanowski (decedat 29.03.1937) 141 ani
  • 1923 S-a născut dirijorul şi compozitorul polonez Stanislaw Skrowaczewski 100 ani
  • 1931 Comemorarea compozitorului danez Carl Nielsen 92 ani
  • 1933 Aniversarea muzicologului român Dinu Ciocan 90 ani
  • 1937 Aniversarea compozitorului maghiar Csiky Boldizsar 86 ani
  • 1941 Aniversarea baritonului italian Ruggero Raimondi 82 ani
  • 1945 Aniversarea violonistului francez Jean-Jacques Kantorow 77 ani
  • 1967 Comemorarea dirijorului englez Sir Malcolm Sargent 55 ani
  • 1982 Comemorarea pianistului canadian Glenn Gould 40 ani
  • 2008 Comemorarea compozitorului român George Draga 14 ani
  • 2008 Comemorarea compozitorului român Aurel Stroe 14 ani

 

Ştiri muzicale din ţară

Pianista Adriana Toacsen prezintă 12 bisuri contemporane în cadrul turneului „Encore”

Începând de astăzi, 3 octombrie 2023, până pe data de 8 noiembrie, pianista Adriana Toacsen va susține o serie de 5 recitaluri organizate în cadrul turneului "Encore".

Artista prezintă 12 bisuri contemporane - patru sunt compoziții deja existente, patru au fost comandate special în cadrul proiectului, iar ultimele patru sunt câştigătoare ale Concursului Național "Encore", în cadrul căruia au participat compozitori români cu vârsta de până la 30 de ani.

Proiectul "Encore", inițiat de artistă și organizat de asociația Art&Co, își propune să pună în valoare compozitorii români și să aducă în centrul atenției miniaturile muzicale, cunoscute popular ca "bisuri".

Recitalul de astăzi se desfășoară în Sala Patria a Filarmonicii din Brașov, de la ora 19.00, iar următorul eveniment va avea loc pe data de 14 octombrie, la Cluj-Napoca.


 
Seară de film documentar la Filarmonica din Târgu Mureș

Filarmonica din Târgu Mureș propune astăzi, 3 octombrie 2023, o seară de film documentar.

Astfel, în Sala mică a Palatului Culturii, publicul va putea urmări pelicula - "Constantin Silvestri, avangardist, master improviser, homme passionné" în regia Anei Anastasescu și a lui Nicolas Gaster.

Evenimentul începe la ora 19.00, iar accesul publicului este gratuit.

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor