altmarius

cultură şi spiritualitate

 

Astăzi : 2017-11-26

Ştiri muzicale din Bucuresti

Concert aniversar - 50 de ani de Schimburi muzicale în Uniunea Europeană de Radio

Bookmark and Share

Uniunea Europeană de Radio (European Broadcasting Union sau, pe scurt, EBU) marchează aniversarea a 50 de ani de la primul concert transmis în cadrul programului Music Exchange (Schimburi muzicale) printr-o seară muzicală specială, pe care Radio România Muzical o difuzează în direct de la Londra luni, 27 noiembrie 2017, de la ora 21.00. Nu întâmplător acest concert are loc la Londra - de acolo, din proaspăt inaugurata Queen Elizabeth Hall, BBC și alte radiodifuziuni europene au transmis, cu 50 de ani în urmă, primul concert al acestei "stagiuni europene". 

Acel prim concert a propus opusuri semnate, între alții, de Bach, Haydn, Mozart și Britten - acesta din urmă fiind, de altfel, și dirijorul aflat atunci la pupitru. Și acum, în 2017, programul muzical include muzică de Britten (Suită pe teme folclorice engleze), precum și premiera mondială a piesei Orpheus' Comet (Cometa lui Orfeu), comandată de EBU compozitoarei Dobrinka Tabakova - în prezent compozitor în rezidență al Orchestrei BBC. Programul din 27 noiembrie mai cuprinde Sinfonia concertantă K. 364 de Wolfgang Amadeus Mozart (de asemenea cântată în 1967) și Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră de Beethoven, ales de ascultătorii din întreaga Europă printr-un process de vot organizat de Uniunea Europeană de Radio. Orchestra de Concert BBC va fi dirijată de Johannes Wildner. 

În comunicatul de presă emis de Uniunea Europeană de Radio cu prilejul momentului aniversar sunt precizate și următoarele date: 

În cinci decenii de existență Schimburile Muzicale Euroradio au crescut de la colaborarea a 13 posturi membre ale Uniunii dedicate muzicii clasice, la o vastă activitate zilnică ce include transmisiuni regulate ale altor genuri: rock, pop, folk, jazz și world music, proiectul implicând acum majoritatea celor 73 de membri ai Uniunii din 56 de țări, precum și a celor 33 de posturi asociate, din 21 de alte teritorii. 

Directorul departamentului muzical al Uniunii Europene de Radio, Pascale Labrie, a declarat cu acest prilej: "În ultimii 50 de ani, EBU și membrii săi au construit cea mai prestigioasă sală de concert virtuală din lume. În fiecare săptămână milioane de ascultători se bucură de reprezentații muzicale din cele mai importante săli, reprezentând fiecare gen, de la hip-hop și folk la operă și muzică simfonică. Suntem extrem de mândri de succesul acestor schimburi, care ajută radiodifuziunile publice să dăruiască publicului lor cele mai diverse oferte muzicale." 

Un studio recent al membrilor EBU arată importanța muzicii din programele lor radio. 45% din totalul programelor este reprezentat de muzică. Schimburile muzicale Euroradio oferă aproximativ 3000 de concerte anual, dintre acestea două treimi fiind de muzică clasică. Se estimează că fiecare concert are în jur de 2 milioane de ascultători, în anumite ocazii numărul acestora ridicându-se la 7 milioane. 

Datorită noilor oportunități oferite de mediul digital, Schimburile muzicale vor juca un rol și mai important în viitor. În prezent 61% dintre posturile digitale oferite de membrii Uniunii se concentrează pe difuzarea muzicii. 

Schimburile muzicale vor continua să evolueze în anii ce vor veni, se mai precizează în comunicat. În plus față de muzica interpretată live și de transmisiunile directe, accentul va cădea, din ce în ce mai mult, pe punerea la dispoziția membrilor a materialelor extra (interviuri, arhive, video etc.), care să reprezinte o sursă de ajutor pentru canalele de social media aferente. 
 

Solişti de renume mondial într-un concert ce marchează aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire

Bookmark and Share

La Teatrul Naţional Bucureşti are loc astăzi, 26 noiembrie 2017, Concertul dedicat debutului manifestărilor prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Vor cânta membrii Orchestrei Române de Tineret, dirijate de Cristian Măcelaru. Solişti sunt interpreţi recunoscuţi pe plan internaţional: sopranele Adela Zaharia şi Kristine Opolais, tenorii Ştefan Pop şi Piotr Beczala, violoniştii Julian Rachlin, Michael Barenboim şi Ştefan Tarara.
Concertul are loc de la ora 20.00 şi poate fi ascultat şi în transmisiune directă la Radio România Muzical. Comentează: Anca Ioana Andriescu. 
 



 

Nunta lui Figaro pe afişul de astăzi al Operei Naţionale Bucureşti

Bookmark and Share

La Opera Naţională bucureşteană puteţi urmări astăzi, 26 noiembrie 2017, spectacolul cu opera "Nunta lui Figaro" de Wolfgang Amadeus Mozart. De la ora 18.30 vor evolua pe scenă Csaba Sandor în Figaro, Crina Zancu în rolul Susanna, Simonida Luţescu în Contesa, Adrian Mărcan în Contele Almaviva; Mihaela Işpan este interpreta lui Cherubino, Iustinian Zetea este Don Bartolo, Sidonia Nica interpretează partitura Marcellinei, Ana Cebotari pe cea a Barbarinei, Liviu Indricău este Don Basilio, iar Vasile Chişiu - Antonio. Conducerea dirijorală a spectacolului este asigurată de Tiberiu Soare. Regia îi aparţine lui Alexander Rădulescu, iar scenografia Adrianei Urmuzescu. 
 

Creaţii româneşti pe afişul de astăzi al Filarmonicii George Enescu

Bookmark and Share

În Sala Mare a Ateneului Român puteţi asculta astăzi, 26 noiembrie 2017, un concert cameral. Îl susţin flautistul Nicolae Maxim, pianistul Iosif Ion Prunner, baritonul Răzvan Georgescu, Ştefan Gheorghiu la violă şi Ilinca Lorentz la percuţie. Programul este alcătuit din opusuri ale unor compozitori români. Sunteţi invitaţi să ascultaţi Elegia română pentru flaut şi pian de Petre Elinescu, Preludiu pentru pian de Zeno Vancea, Sonata pentru flaut şi violă de Walter Mihai Klepper, precum şi piesa Rugăciunea păsărilor, pentru flaut şi percuţie, de Carmen Petra-Basacopol, şi două partituri semnate Doru Popovici: Meditaţie lirică pentru voce gravă, flaut şi pian, pe versuri de Valeriu Bucuroiu şi 
Poemul "În marea trecere" pentru flaut, celestă, pian, percuţie, tenor şi violă. Ora de începere este 19.00. 
 

Ştiri muzicale din ţară

Alexandra Dariescu şi Gabriel Bebeselea - pe scena Filarmonicii din Cluj-Napoca

Bookmark and Share

Pianista Alexandra Dariescu şi dirijorul Gabriel Bebeşelea colaborează, în această seară de 26 noiembrie 2017, în cadrul unui concert extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României. Evenimentul este înscris pe afişul Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca şi are loc la Colegiul Academic din localitate, începând cu ora 19.00. Programul propus publicului conţine un opus de Dinu Lipatti - Concertino în stil clasic op. 3 pentru pian şi orchestră de cameră, o creaţie de Edvard Grieg - Concertul op. 16 în la minor pentru pian şi orchestră şi două partituri ce poartă semnătura lui George Enescu: Pastorale-Fantaisie pour petit orchestre şi Simfonia nr. 1 în Mi bemol major. 
Muzicienii vor interpreta acelaşi program în data de 30 noiembrie 2017, în Sala Mare a complexului Musikverein din Viena. 
 

Se încheie Festivalul de jazz organizat de Filarmonica din Ploieşti

Bookmark and Share

Astăzi, 26 noiembrie 2017, se încheie la Filarmonica din Ploieşti Festivalul de Jazz ce a început în data de 22 noiembrie. În această ultimă zi a evenimentului au loc două concerte. De la ora 18.00 cântă EKUE Band din Cuba şi invitatul lor, percuţionistul Ati de Chile. Pe scenă se vor afla pianistul Carlos Enrique Sanchez, Luis Palomino la saxofon și flaut, Raubel Torres la contrabas, şi Gilberto Acen Ortega la baterie și percuție. 
Al doilea concert are loc de la ora 20.00 şi îi aduce împreună pe membrii Trio-ului condus de pianistul Gianni Mirabassi - Gianluca Renzi la contrabas şi Gene Jackson la tobe. Invitaţi să cânte alături de ei sunt vocalista Sarah Lancman & trompetistul şi cântăreţul Toku. 
 

Filarmonica Timisoara - Gala de blues-jazz KAMO

Bookmark and Share

Astăzi, 26 noiembrie 2017, are loc a doua seară a Galei de blues-jazz KAMO, eveniment organizat de Filarmonica "Banatul" din Timişoara. Trupele invitate să cânte sunt, de această dată, Jazz Kolektive Beograd, Puba Hromadka Band şi Nightlosers. Concertul are loc la Sala Capitol de la ora 18.00 şi este prezentat de Florian Lungu. 
 

Spectacol de balet şi conferinţă-concert la Opera Naţională Română din Timişoara

Bookmark and Share

În programul Operei Naţionale Române din Timişoara figurează astăzi, 26 noiembrie 2017, două evenimente. Dimineaţa, de la ora 11.00, are loc spectacolul "Bayadera" pe muzică de Ludwig Minkus. În această producţie de balet vor dansa elevii Studioului de dans "Hellen Ganser" din Timişoara. Între ei se numără Andreea Mihalic, Sergiu Mihalic, Diana Dindelegan, Alin Radu şi Darius Agrima. 

Iar seara, de la ora 18.00, sunteţi invitaţi să luaţi parte la concertul-conferinţă "Oedipe pe înţelesul tuturor", eveniment ce va avea loc în foaierul Operei. Proiectul itinerant este conceput de baritonul Ştefan Igant. Alături de el vor cânta pianista Ioana Maria Lupaşcu, soprana Marta Sandu şi violonista Corina Murgu. 

 

Concert de muzică barocă în Festivalul Craiova muzicală

Bookmark and Share

Continuă, până în data de 28 noiembrie 2017, Festivalul Craiova muzicală. Astăzi, 26 noiembrie 2017, este programat un concert susţinut de ansamblul baroc "Transilvania", format din Zoltan Majo la flaut drept, Maryas Bartha la vioară barocă, Ciprian Câmpean la violoncel şi Erich Türk la clavecin. Pe afiş: opusuri de George Philipp Telemann: 
Trio-sonata în do minor şi Partita în Sol major, Sonata pentru vioară şi bas continuo în mi minor de Johann Georg Pisendel, dar şi Passacaglia din Apparatus Musico-Organisticus de Georg Muffat, Ciacona şi Pasacalia de Giovanni Battista Vitali şi Aria sopra La Bergamasca din creaţia lui Marco Uccellini. Seara muzicală se va încheia cu o Suită de dansuri din Manuscrisul de la Sf. Gheorghe, datat 1757. 
Concertul are loc de la ora 19.00 la Filarmonica "Oltenia" din localitate. 
 

Turandot la Opera Naţională Română din Cluj Napoca

Bookmark and Share

Turandot este spectacolul de operă pe care îl prezintă în seara aceasta, 26 noiembrie 2017, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. De la ora 18.30 cântă şi joacă pe scena Sălii Mari a instituţiei Lilla Lee în rolul titular, Mariu Vlas Budoiu în Calaf, Irina Săndulescu în Liu, Simonfi Sandor în Timur; alături de ei vor di Cristian Hodrea în Ping, Eusebiu Huţan în Pong, Cristian Mogoşan în Pang. Soliştii, orchestra, corul şi ansamblul de balet al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, precum şi Corul de Copii pregătit de Anca Mona Mariaş, vor fi dirijate de Vladimir Lungu. Regia artistică este realizată de Rareş Trifan, iar scenografia de Mihai Ciupe. Acesta este ultimul spectacol cu "Turandot" programat pe Opera clujeană în anul 2017. 
 

Actualitatea internaţională

Recital-omagiu lui Dinu Lipatti la Muzeul Franz Gertsch din Elveţia

Bookmark and Share

Pianiştii Theodor Paraskivesco şi Gustav Gertsch susţin astăzi, 26 noiembrie 2017, în Elveţia, un recital dedicat memoriei lui Dinu Lipatti. Seara muzicală are loc la Muzeul Franz Gertsch din Burgdorf, de la ora locală 17.00.
Pe afiş sunt înscrise opusuri pentru pian la patru mâini: Sonata K, 521 în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart, La marche d'Henri de Dinu Lipatti, Fantezia D. 940 în fa minor, precum şi Variaţiunile D.813 în La bemol major de Franz Schubert. La eveniment vor fi prezenţi Grigore Bărgăuanu, biograful lui Dinu Lipatti, precum şi pictorul şi graficianul Franz Gertsch.

Vizualizări: 62

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor