altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri muzicale din Bucuresti

Adela Liculescu, premiul al II-lea la Concursul Internaţional "George Enescu"
Duminică, 23 mai 2021, de la ora 18,00, Ateneul Român a găzduit finala secțiunii „Pian” din cadrul celei de-a XVII-a ediții a Concursului Internațional „George Enescu”. În această ultimă rundă, clasamentul a fost disputat de trei muzicieni din România, Coreea de Sud şi Polonia. Pe scenă au evoluat, astfel, Adela Liculescu, solistă a Concertului nr. 1 de Piotr Ilici Ceaikovski, Yeon-Min Park, care a interpretat Concertul nr. 3 de Serghei Rahmaninov și Marcin Wieczorek, cu Concertul nr. 1 de Frederic Chopin.
Juriul, prezidat de Cristina Ortiz și din care au făcut parte alți 8 membri, dintre care 3 au urmărit evoluțiile concurenților on-line, a decis ca premiul I, în valoare de 15 000 de euro, să-i revină pianistei Yeon-Min Park din Coreea de Sud, cea care a câștigat, totodată, și o mențiune pentru „Cea mai bună interpretare a unei sonate enesciene”. Adela Liculescu s-a clasat pe poziția a doua, primind suma de 10 000 de euro. Iar locul al treilea și suma de 5000 de euro i-au revenit lui Marcin Wieczorek din Polonia. Cei trei tineri muzicieni au evoluat pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu” dirijată de John Axelrod.
Pe frecvențele postului nostru veți putea asculta înregistrarea acestei ultime finale a Concursului George Enescu 2020-2021 vineri, 28 mai, de la ora 19.00.
 
Cvartetul Arcadia revine la Bucureşti
Mâine, 25 mai, la Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română” va avea loc cel de-al doilea recital susținut de cvartetul Arcadia în cadrul proiectului dedicat realizării integrale a cvartetelor lui Mieczysław Weinberg, proiect discografic de anvergură, demarat deja de muzicienii români la casa de discuri Chandos. Cei patru muzicieni au început anul trecut imprimările cu prestigioasa casă de discuri, unde au realizat până și integrala cvartetelor de Béla Bartók, urmând să imprime toate cele 17 cvartete de Mieczysław Weinberg, aceasta fiind, de altfel, cea de-a doua versiune integrală a cvartetelor lui Weinberg realizată până acum în lume.
Mâine, pe scena Centrului Naţional de Artă "Tinerimea Română", Ana Török, Răsvan Dumitru, Traian Boală şi Zsolt Török vor interpreta Cvartetele nr. 1 op. 2, nr. 11 op. 89 şi nr. 7 op. 59 de Mieczysław Weinberg. Recitalul începe la ora 18:00 şi se desfăşoară cu public.

 
A încetat din viaţă dirijorul şi contrabasistul Pedro Negrescu

Contrabasistul de jazz şi dirijorul Petronius (Pedro) Negrescu a încetat din viaţă duminică, 23 mai, la vârsta de 52 de ani. Născut în 25 aprilie 1969, la Tecuci, Pedro Negrescu a studiat la Bucureşti dar şi la Academia Haendel din Karlsruhe, Germania. A fost, de asemenea, bursier la Festivalul Bad Goisern din Austria, unde i-a cunoscut pe contrabasistul Larry Grenadier, pe bateristul Billy Hart și pe saxofonistul Rick Margitza. Un foarte apreciat contrabasist de jazz, Pedro Negrescu a cântat pe numeroase scene naţionale şi internaţionale, realizând, de asemenea trei albume proprii.

Începând cu anul 2000 s-a dedicat în mare parte carierei dirijorale, pe acest teren perfecţionându-se cu Ilarion Ionescu Galați, Valentin Doni dar şi cu Peter Oschanitzky şi Sabin Pautza. În 2008 a beneficiat de o bursă post-universitară în Statele Unite ale Americii, unde a fost asistent dirijor al lui Larry Livingston. În calitate de dirijor a colaborat cu orchestrele Filarmonicilor din Arad, Timişoara, Cluj-Napoca, Bacău, Botoşani, Iaşi, cu Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi şi cu Teatrul de Operetă din Kiev.
Pe parcursul timpului a mai fost regizor la Opera din Constanța, profesor de muzică de cameră la Liceul de Artă din Constanța, dirijor al Orchestrei de cameră „Con Anima” din Arad şi profesor la Universitatea de Arta Teatrală din Targu Mureș, Facultatea de Muzică.
Dumnezeu să-l odihnească!


 
Christian Badea şi Josu de Solaun pe scena Ateneului Român
Joi, 27 mai 2021 şi vineri, 28 mai 2021, la pupitrul Orchestrei Simfonice "George Enescu" va reveni dirijorul Christian Badea, într-un program integral Wolfgang Amadeus Mozart. Solistul celor două seri este cunoscutul pianist spaniol Josu de Solaun, care va interpreta alături de ansamblul simfonic al Filarmonicii bucureştene Concertul nr. 21 KV 467 în do major de Wolfgang Amadeus Mozart. Programul va mai fi completat de alte două celebre creaţii semnate de maestrul născut la Salzburg: Uvertura operei "Flautul fermecat" şi Simfonia nr. 41 KV 551 în do major, "Jupiter". Ambele concerte încep la ora 19:00.

 
Perioada de înscrieri pentru Programul internaţional de formare continuă - Certificatul Dalcroze în România a fost extinsă
Asociația „Cultură prin Muzică”, în colaborare cu Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva organizează începând cu data de 10 iulie la Bucureşti, programul internațional de formare continuă - Certificatul Dalcroze în România. O premieră pentru România, cursul, la care pot asista maximum 25 de participanți, este adresat profesioniștilor din domeniul muzical, din domeniul dansului, al actoriei, al științelor educației sau din domeniul terapeutic. La final, aceștia urmând vor primi o diplomă recunoscută de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva. Perioada de înscrieri a fost extinsă până la data de 10 iulie pentru a asigura condițiile optime de desfășurare a cursurilor. Pentru detalii despre înscriere puteți accesa siteul dalcroze.ro.

 
Un nou recital cu public în Stagiunea de marţi seara
Mâine, 25 mai, pe scena Sălii Mici a Ateneului Român va urca violoncelistul Valentin Simion, câştigător a peste 50 de premii la competiţii naţionale și internaționale de violoncel şi muzică de cameră. Tânărul muzician va interpreta începând cu ora 19:00 lucrări semnate de Robert Schumann, Ludwig van Beethoven, George Enescu, Franz Danzi, Laura Ana Mânzat, Béla Bartók și Bohuslav Martinů. La pian se va afla Verona Maier. Evenimentul are loc cu public, în limita a 50% din capacitatea totală a sălii.

 
Calendarul muzical al zilei - 24 mai 2021

  • 1886 S-a născut muzicologul francez Henry Prunières (decedat 11.04.1942) 135 ani
  • 1915 S-a născut tenorul român Garbis Zobian (decedat 29.09.2002) 106 ani
  • 1918 Premiera operei "Castelul lui Barbă-Albastră" de B. Bartok 103 ani
  • 1930 Aniversarea flautistului şi compozitorului german Linde Hans-Martin 91 ani
  • 1943 Aniversarea dirijorului de cor român Voicu Enăchescu 78 ani
  • 1974 Comemorarea pianistului şi compozitorului american Duke Ellington 47 ani
  • 2010 Comemorarea sopranei germane Anneliese Rothenberger 11 ani
  • 2016 Comemorarea dirijorului român Paul Popescu 5 ani

 


 

Ştiri muzicale din ţară

Tiberiu Dragoş Oprea la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea
"Trubadurul... cu baghetă" se intitulează concertul care va avea loc astăzi, 24 mai 2021, pe scena Sălii Lahovari a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea. La pupitrul orchestrei simfonice a instituţiei se va afla dirijorul Tiberiu Dragoş Oprea iar în pogram se vor regăsi pagini semnate de Antonio Vivaldi, Peter Warlock, Ottorino Respighi, Felix Mendelssohn, Jean Sibelius şi Ludwig van Beethoven. Concertul începe la ora 19:00.

Vizualizări: 57

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor