altmarius

cultură şi spiritualitate

Astăzi : 2018-11-21

Ştiri muzicale din Bucuresti

S-a stins din viață pianistul și compozitorul Alexandru Hrisanide
Bookmark and Share
S-a stins din viață Alexandru Hrisanide, pianist și compozitor român stabilit în Olanda de mai bine de patru decenii. Născut pe 15 iunie 1936 într-o familie de intelectuali, Alexandru Hrisanide a fost admis la secția de Compoziție a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” în 1953, unde i-a avut profesori pe Mihail Jora, Paul Constantinescu, Zeno Vancea, George Breazul, Tudor Ciortea și Alexandru Pașcanu. Imediat după absolvire, muzicianul s-a prezentat la examenul de admitere pentru a doua facultate, la secţia pian, unde a lucrat sub îndrumarea Floricăi Musicescu și, ulterior, a lui Corneliu Gheorghiu. 
Până la plecarea definitivă din țară, din anul 1972, Alexandru Hrisanide a compus mai bine de 25 de lucrări de muzică de cameră și simfonică, iar în ceea ce privește activitatea concertistică, pianistul s-a remarcat întotdeauna ca promotor activ al muzicii noi românești și, mai târziu, olandeze și nu numai. Începând din anul 1974, Alexandru Hrisanide s-a stabilit în Olanda și a activat ca profesor de pian și de muzică de cameră la Academiile de Muzică din Amsterdam și Tilburg, până la momentul pesnsionării. 
 
Începe seria concertelor de jazz din cadrul Fsetivalului RadiRo 2018
Bookmark and Share
A patra zi de Festival RadiRo este, totodată, ziua în care se deschide seria concertelor de jazz, desfășurată în premieră în cadrul acestei a patra ediții a Festivalului Orchestrelor Radio, produs și organizat de Radio România și Artexim. Big Bandul Radio România concertează, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, în compania reputatei soliste Aura Urziceanu și sub conducerea lui Ionel Tudor. De la ora 19:00, concertul este transmis în direct la Radio România Cultural. Iar seria concertelor simfonice continuă, la Sala Radio, cu cel de-al doilea concert susținut de Orchestra Națională Radio România, care a deschis festivalul cu câteva zile în urmă. Conduși de dirijorul Frédéric Chaslin, muzicienii vor interpreta Uvertura-fantezie „Romeo și Julieta” de Serghei Prokofiev și Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Robert Schumann - cu David Fray solist. Programul se încheie cu Suita „Șeherazada” din creația compozitorului Nikolai Rimski-Korsakov. Concertul va fi prezentat, de la ora 19:00, pe frecvențele Radio România Muzical și online, pe romania-muzical.ro, de Monica Cengher. 
 
'Traviata', din nou la Opera Naţională Bucureşti
Bookmark and Share
Opera Naţională Bucureşti prezintă în această seară, de la ora 18:30, spectacolul „Traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran. În rolurile principale vor evolua soprana Cristina Lana Kos - „Violetta Valéry”, tenorul Adrian Dumitru - „Alfredo Germont” şi baritonul Iordache Basalic în rolul „Giorgio Germont”. La pupitrul dirijoral se va afla Vlad Conta. 
 
Eveniment discografic prezentat de Editura Casa Radio - la RadiRo
Bookmark and Share
În seria cadourilor pe care Editura Casa Radio le face publicului în acest an dublu aniversar, se înscrie și apariția a două albume de jazz care vor fi lansate cu ocazia celor două concerte „Aura Urziceanu și Big Band-ul Radio. Dirijor: Ionel Tudor” desfășurate în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio, RadiRo“, astăzi și, respectiv, sâmbătă, 24 noiembrie 2018. 
Cel mai recent compact-disc al Big Band-ului Radio, „Alin Constanțiu – Remember ’26 Dixieland Band. When the Saints Go Marchin’ In”, este un omagiu adus memoriei marelui jazzman Alin Constanțiu, cel care a inspirat, ca artist dar și coleg, pe mulți dintre membrii Big Band-ului Radio. Albumul va fi lansat la finalul concertului care are loc astăzi, de la ora 19.00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. La eveniment va participa cunoscutul om de radio și promotor de jazz Florian Lungu, cel care a avut ideea realizării acestui album și care a semnat prezentarea CD-ului. 
 
'Onix și Barton', 'Petrică și lupul', 'Prinț și Cerșetor' - astăzi, la Opera Comică pentru Copii
Bookmark and Share
Trei titluri se regăsesc pe afișul de astăzi al Operei Comice pentru Copii. Spectacolul muzical „Onix și Barton”, regizat de Ana Crăciun-Lambru, a cărui muzică este semnată de Damian Vlad, pe un scenariu original de Ioana Petre și Ana Crăciun-Lambru, va fi prezentat la Sala UnderGrant de două ori - de la orele 10:00 şi 11:30. Tot astăzi, începând cu ora 10:00, în Sala Mozart, are loc spectacolul „Petrică și lupul”, în care personajele poveștii imaginate de compozitorul Serghei Prokofiev, plină de umor și suspans, sunt interpretate de instrumente muzicale.. 
Iar în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, de la ora 11:00, va fi reluat cel mai nou spectacol prezentat de instituție, baletul „Prinț și Cerșetor”. Cu un libret de Oleg Danovski şi Ionel Hristea, după celebrul roman al lui Mark Twain, regia și coregrafia sunt realizate de Cătălin Caracaș. Muzica baletului este semnată de Laurențiu Profeta. 
 
Calendarul muzical al zilei - 21 noiembrie 2018
Bookmark and Share

• Acum 123 de ani s-a născut tenorul român Traian Grozăvescu (21 noiembrie 1895 - 19 februarie 1927)

• Se împlinesc 80 de ani de la moartea baritonului român Jean Athanasiu (28 februarie 1885 - 21 noiembrie 1938) şi a pianistului american Leopold Godowsky (13 februarie 1870 - 21 noiembrie 1938)

• Comemorarea compozitorului englez Henry Purcell - 323 ani (10 septembrie 1659 - 21 noiembrie 1695)

• S-a născut pianista turcă Idil Biret - 77 ani (1941)

• Aniversarea violoncelistului şi dirijorului român Cristian Florea - 63 ani (1955)

• Tenorul american Vinson Cole împlineşte 68 de ani (1950)

• În anul 1974 a decedat compozitorul elveţian Frank Martin (n.15 septembrie 1890), iar zece ani mai târziu dirijorul leton Arvid Jansons (n.10 octombrie)

• Comemorarea flautistului italian Severino Gazzelloni - 26 ani (5 ianuarie 1919 - 21 noiembrie 1992)

• Se împlinesc 17 ani de la moartea compozitorului român Ion Cristinoiu (26 ianuarie 1942 - 21 noiembrie 2001)

• Dirijorul spaniol Pablo Heras-Casado împlineşte 41 de ani (1977)

• Au trecut doi ani de la moartea clavecinistului român Nicolae Licareţ (24 septembrie 1943 - 21 noiembrie 2016)


 

Ştiri muzicale din ţară

'Boema', din nou la Opera Română din Cluj-Napoca
Bookmark and Share
„Boema” este titlul producției prezentate astăzi de Opera Națională Română din Cluj Napoca. Opera lui Giacomo Puccini îi reunește pe scenă pe Diana Țugui în „Mimi”, Sorin Lupu în „Rodolfo”, pe Geani Brad în rolul „Marcello”, pe Larisa Ștefan - ce debutează în „Musetta”, pe Cristian Hodrea în „Schaunard” și pe Corneliu Huțanu, la debut în rolul „Colline”. Regia spectacolului este semnată de Ina Hudea. Soliștii, orchestra și corul Operei clujene se vor afla sub conducerea dirijorală a lui David Crescenzi. Ora de începere este 18:30. 
 
Camerata Classica concertează în cadrul Festivalului 'Craiova Muzicală'
Bookmark and Share
Ediția 45 „Românească” a Festivalului Internațional „Craiova muzicală” continuă cu un nou eveniment dedicat în exclusivitate repertoriului românesc. Începând cu ora 19:00, Ansamblul „Camerata classica” interpretează cele „Trei dansuri românești” de Theodor Rogalski, Isbuc din “Suita prin Munţii Apuseni” de Marțian Negrea, „Scrisoare pierdută” și Suita din Muntenia din creația lui Dan Dediu, Valsul „Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici și Dansul țărănesc și Suita Oltenia semnate de Constantin Dimitrescu. La pupitrul dirijoral se va afla Nicolae Moldoveanu. 
 
Concert 'Baroc-Contemporan' - astăzi, în Festivalul 'Timsonia'
Bookmark and Share
Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Muzică Nouă „Timsonia”, subintitulată „Interferențe”, continuă astăzi cu un nou concert la Timișoara. Denumit „Baroc - Contemporan”, evenimentul din această seară aduce în prim plan două duouri. Astfel, pianiștii Manuela și Dragoș Mihăilescu interpretează muzici de Henry Purcell, Martin Lichtfuss și Gabriel Almași. Iar flautistul Matei Ioachimescu, acompaniat la pian de Alfredo Ovalles, prezintă lucrările „La Folia” de Marin Marais, „Elegie” de Doina Rotaru și Duo pentru flaut și pian semnat de Wolfram Wagner, între altele. Concertul se desfășoară la Bastionul Theresia din Timișoara, de la ora 19:00. Tot în cadrul Festivalului „Timsonia”, începând cu ora 15:00, la Facultatea de Muzică din municipiu, au loc cursuri de măiestrie de canto susținute de Martin Wistinghausen. 
În prima parte a zilei, de la ora 11:00, la Bastionul Theresia, Sabina Ulubeanu, Oltea Zambori și Matei Ioachimescu susțin conferința intitulată „Make it happen! An Atypical Conversation about Cultural Management and the Personal Image of the Artist in the 21st Century”. 
 
Concert cameral 'Rund um Mozart', la Academia de Muzică din Cluj-Napoca
Bookmark and Share
Festivalul „Mozart”, organizat de Societatea Română Mozart, Filarmonica Transilvania și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, continuă astăzi cu un concert cameral intitulat „Rund um Mozart” („În jurul lui Mozart”), care nu atinge propriu-zis creația mozartiană. Violista Aida-Carmen Soanea, acompaniată de Antonio Piricone, la fortepiano, interpretează: Sonata op. 5 nr. 3 în mi bemol major pentru violă și pian de Johann Nepomuk Hummel, Notturno op. 42 în re major de Ludwig van Beethoven și Sonata D.821 în la minor Arpeggione de Franz Schubert. Concertul se desfășoară în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, cu începere de la ora 19:00 
 
Începe Ploiești Jazz Festival
Bookmark and Share
Ploiești Jazz Festival începe în această seară, de la ora 19:00, în Sala „Ion Baciu” a filarmonicii din municipiu, cu un concert dirijat de Jin Wang. Violoncelista Joanna Sachryn este solista concertului de deschidere a ediției cu numărul 13 a Festivalului, în care va interpreta Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători semnat de Friedrich Gulda. Tablourile simfonice din „Porgy și Bess” de George Gershwin, Simfonia în stil jazz semnată de dirijorul Jin Wang, care va fi interpretată în primă audiție absolută și Dansurile simfonice din „West Side Story” din creația lui Leonard Bernstein întregesc programul acestei primei seri din Festivalul de Jazz de la Ploiești. 
 

Actualitatea internaţională

Laura Tătulescu, pe scena Operei Bavareze din München
Bookmark and Share
Soprana Laura Tătulescu urcă astăzi pe scena Operei Bavareze de Stat din München pentru a interpreta rolul „Karolka” din opera „Jenůfa” de Leoš Janáček. Spectacolul este conceput de regizoarea Barbara Frey, iar conducerea muzicală va fi asigurată de Simone Young. Din distribuție mai fac parte, între alții, soprana Sally Matthews, în rolul principal și tenorul Pavel Černoch - „Laca Klemen”. Producția se va relua, în aceeași formulă, în datele de 24 și 27 noiembrie 2018. 
 

Vizualizări: 72

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor