altmarius

cultură şi spiritualitate

S-a stins din viață baritonul Nicolae Constantinescu

Baritonul Nicolae Constantinescu, figură proeminentă a teatrului liric românesc, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani. Născut pe 27 martie 1938, artistul a absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din București, unde a studiat cu legendarul Petre Ștefănescu-Goangă, la clasa de canto și cu Anghel Ionescu Arbore, la clasa de operă. În paralel, s-a bucurat și de sfaturile maeștrilor Victoria Costescu-Duca și Șerban Tassian.

Potrivit criticitului Costin Popa, "Rodrigo de Posa a fost personajul preferat al baritonului Nicolae Constantinescu", care a interpretat peste alte 25 de rolul importante, pe scenele din țară și străinătate: Germont, Escamillo, Silvio, Alfio, Valentin, Guglielmo din "Così fan tutte", Contele Almaviva din "Nunta lui Figaro", Lescaut din "Manon" de Massenet, Biterolf din "Tannhäuser", Heraldul din "Lohengrin", Contele Robinson din "Căsătoria secretă" ș.a. Nu a neglijat creația națională și a propus interpretări puternice pentru personaje ca Bălcescu din opera omonimă, Tezeu din "Œdipe", Laertes din "Hamlet", Gheorghe din "Năpasta"…. "Toate rolurile de care baritonul s-a apropiat au fost abordate cu înalt profesionalism, cu atitudine scenică prestantă, susținută de o vocalitate generoasă care servea ideal plierea stilistică de care aminteam", consideră criticul muzical Costin Popa.

Peste graniță, Nicolae Constantinescu a cântat în Germania, Polonia, Ungaria, Suedia, Bulgaria, Cehia, Slovacia. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Giuseppe di Stefano, Ludovic Spiess, Elena Cernei, Mady Mesplé, Viorica Cortez, Ileana Cotrubaș, Marina Krilovici, Eugenia Moldoveanu, Cornel Stavru, Nicolae Herlea, Maria Slătinaru-Nistor etc. Referitor la interpretarea lui Marcello din "Boema", baritonul Nicolae Constantinescu își amintea cu plăcere despre cvartetul formidabil pe care îl alcătuia împreună cu Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Magda Ianculescu, nume de legendă ale Operei bucureștene. Din repertoriul maestrului, a făcut parte și genul liedului, creații de Hugo Wolf, Beethoven, Ceaikovski, Musorgski, Schumann, Paul Constantinescu, Jora, Felicia Donceanu, Bretan și alții rămânând înregistrate în Fonoteca Radioului.
Începând din anul 1991, Nicolae Constantinescu a activat ca profesor la catedra de canto a Universității Naționale de Muzică din București, foștii săi studenți fiind astăzi nume importante pe afișele instituțiilor muzicale din țară și străinătate.

Dumnezeu să-l odihnească.


 
O nouă montare a spectacolului „Norma” de Vincenzo Bellini la Opera Națională București
Prezentat pentru prima oară în cadrul stagiunii Opera 100 în toamna anului 2021, spectacolul „Norma” de Vincenzo Bellini revine sâmbătă, 19 martie, pe scena Operei Naționale București. În rolul „Norma” se va afla Elena Moșuc, soprană care a câștigat „Oscar della Lirica”, cea mai prestigioasă distincție internațională a muzicii de operă, echivalentul muzical al Premiilor Oscar pentru cinematografie. Din distribuție îi amintim și pe mezzosoprana Mihaela Ișpan în rolul „Adalgisa” și tenorul Daniel Magdal în rolul „Pollione”. Montarea de pe scena Operei Naționale București este prezentată în viziunea regizorală a lui Alice Barb, cu o scenografie semnată de Adrian Damian, îmbinate cu proiecții video gândite de Dilmana Yordanova și Eftimie Gheorghe Ovidiu, și o coregrafie ce îi aparține Monicăi Petrică. La pupitrul dirijoral se va afla Ethan Schmeisser, directorul artistic al Operei Naționale București.
Spectacolul „Norma” va începe de la ora 19.00.
 
Calendarul muzical al zilei - 19 martie 2022

  • 1799 A avut loc prima audiţie în public a oratoriului Creaţiunea de Joseph Haydn 223 ani
  • 1859 A avut loc premiera operei Faust de Ch. Gounod 163 ani
  • 1873 S-a născut compozitorul german Max Reger (decedat 11.05.1916) 149 ani
  • 1896 A avut loc prima audiţie a Concertului pentru violoncel şi orchestră de A. Dvorak 126 ani
  • 1908 S-a născut violoncelistul român Ion Fotino (decedat 13.09.1979) 114 ani
  • 1917 S-a născut pianistul şi compozitorul român Dinu Lipatti (decedat 2.12.1950) 105 ani
  • 1943 Comemorarea compozitorului italian Umberto Pessione 79 ani
  • 1944 Aniversarea sopranei românce Eugenia Moldoveanu 78 ani
  • 1969 Comemorarea profesoarei române de pian Florica Musicescu 53 ani
  • 1981 Aniversarea violonistului Eugen Țichindeleanu 41 ani
  • 2006 Comemorarea violoncelistului român Radu Aldulescu 16 ani

 


 
Concert caritabil pentru copiii orfani din Ucraina organizat la ARCUB
Medici pentru România, Fundația Silvestri și Asociația Jojo, cu sprijinul ARCUB și PMB, organizează astăzi, 19 martie, un concert caritabil cu strângere de fonduri pentru copiii orfani ucraineni ajunși în România.
Lista artiștilor care s-au alăturat evenimentului caritabil reunește nume importante. Ion Iosif Prunner, dirijor al corului Filarmonicii George Enescu și Președinte al Fundației Silvestri, va fi Directorul Artistic al evenimentului. Lui i se vor alătura, pe scenă, pianista Sînziana Mircea, soprana Laura Tătulescu, tenorul Kristofer Lundin, chitarista Raisa Mihai, violonistul Mario Burdihoiu, elev laureat al Colegiului Național de Muzică George Enescu împreună cu un grup de artiști din cadrul Filarmonicii George Enescu.
Programul concertului va cuprinde lucrări din creația universală, semnate de compozitori precum Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Frederic Chopin, Isac Albeniz, dar și din creația românească - lucrări de George Enescu sau Sabin Pautza.
Donațiile strânse în urma acestui eveniment vor fi redirecționate în totalitate către Fundatia Emanuel Speranta României din județul Bihor, care găzduiește zeci de copii ucraineni din orfelinate, și centrul de refugiați de la Ghermănești.
Participarea la eveniment are loc pe bază invitații speciale, care vor fi acordate celor mai importanți susținători ai cauzei, pentru care donația minimă recomandată este de 100 de euro. Donațiile pot fi făcute pe platforma https://ucraina.medicipentruromania.ro.
Organizatorii oferă pachete speciale pentru companiile care doresc să participe ca sponsori în cadrul evenimentului.
Concertul va avea loc sâmbătă, 19 martie, de la ora 19.00 la Centrul ARCUB - Hanul Gabroveni.
 
Serile Radio România Muzical - aniversarea a 25 de ani de activitate
Unicul post românesc dedicat muzicii clasice, Radio România Muzical, aniversează 25 de ani de existență. Acest eveniment este marcat prin două concerte și un recital organizate în 23, 24 și 25 martie. Toate cele trei evenimente sunt strâns legate de proiectele Radio România Muzical desfășurate de-a lungul timpului, postul nostru reinvitând artiști care au evoluat în cadrul proiectelor marca Radio România Muzical.
Primul concert, din 23 martie, va fi susținut de Orchestra de Cameră Radio, condusă de dirijorul Radu Popa și finaliștii bursei „Moștenitorii României Muzicale” din 2021: soprana Aida Pascu, percuționista Sara Gheorghe și pianistul Dominik Ilisz. În program se regăsesc arii din operele lui Wolfgang Amadeus Mozart și Georg Friedrich Handel, opusuri în aranjament pentru marimbă și orchestră și Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven.
În 24 martie va avea loc recitalul susținut de pianistul Mihai Ritivoiu. Muzicianul va interpreta piese de Schubert, Liszt, Ravel și Chopin, precum şi o compoziție proprie, scrisă în 2021, inspirată de pandemia COVID19.
Iar în data de 25 martie, violonistul Alexandru Tomescu va concerta împreună cu Orchestra Națională Radio, condusă de Cristian Măcelaru. Programul reunește Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev și Simfonia a V-a de Gustav Mahler.
Toate concertele aniversare Radio România Muzical - 25 de ani de activitate, au loc pe scena Sălii Radio de la ora 19.00.
 
Concert pe scena Ateneului Român - Dinu Lipatti - 105 ani de la naștere
Astăzi, 19 martie, se împlinesc 105 ani de la nașterea pianistului Dinu Lipatti. Cu acest prilej, elevii Colegiului Național Dinu Lipatti vor susține un concert pe scena Ateneului Român.
Vor evolua ansamblurile colegiului: orchestra de suflatori, dirijată de Marcel Pețanca și orchestra simfonică sub bagheta lui Andrei Ștefan Racu.
Soliști vor fi tineri elevi ai Colegiului Dinu Lipatti, Ștefan Aprodu, Marin Ion, Mirel Liță, Ioana Movileanu, Fabiani Prcsina, Dragoș Rușanu, Cătălin Zamfir, care vor interpreta lucrări semnate de Klaus Badelt, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, T. Hallenser, Dinu Lipatti, Felix Mendelssohn, Jacques Offenbach, Franz Liszt, Pablo de Sarasate, Dmitri Şostakovici.
Concertul va începe de la ora 19.00.
 
Premiera spectacolului „Eu, Henri Vieuxtemps sau povestea unui violonist copil-minune” organizat de Clasic e Fantastic
Cu suportul delegației Vallonie-Bruxelles la București proiectul Clasic e fantastic prezintă în premieră spectacolul pentru copii „Eu, Henri Vieuxtemps sau povestea unui violonist copil-minune”. Producția înfățișează povestea violonistului și compozitorului Henri Vieuxtemps, pe care cei de la Clasic e fantastic o descriu drept „diferită de toate celelalte pe care le-ați putut urmări în seria noastră de spectacole Copilăria marilor muzicieni.” Copiii vor afla despre viața violonistului Vieuxtemps, despre parcursul lui până când a ajuns un artist recunoscut în întreaga lume muzicală a timpului, atunci când faima sa de profesor atrăsese la Bruxelles violoniști talentați care, la rândul lor, au făcut mai apoi frumoase cariere internaționale. Spectacolul dedicat copiilor, îmbină armonios muzica și teatrul, pe un scenariu gândit de Cristina Sârbu și Ana Sârbu și în regia semnată de actrița Monica Ciută.
Printre cei care vor interpreta personajele poveștii se află actorii Alexandra Laura Badea, Ioana Mihalcea, Monica Ciută și Filip Ristovksi. Alături de ei se vor afla pianista Raluca Oatu, violoniștii Monica Buștean și Mircea Lazăr.
Premiera spectacoluluiva avea loc pe scena Sălii Majestic a Teatrului Odeon, duminică, 20 martie de la ora 11.00.
 

Ştiri muzicale din ţară

Opera Brașov desfășoară premiera integrală a spectacolului „Sânge vienez”
Opera din Brașov propune publicului astăzi, 19 martie, premiera integrală a spectacolului„Sânge vienez” de Johann Strauss fiul. Spectacolul se află printre premierele recente ale Operei din Brașov, având un parcurs special până în prezent, din cauza condițiilor pandemice. O primă avanpremieră a spectacolului „Sânge vienez” a avut loc în septembrie 2020, în grădina de vară a Operei Brașov și a cuprins doar momentele reprezentative. O a doua avanpremieră, tot într-o versiune adaptată, s-a desfășurat în Sala Operei, în octombrie 2020. Premiera propriu-zisă a spectacolului a avut loc acum aproximativ un an, în martie 2021, și a fost susținută online, fiind un eveniment unic în istoria Operei.
Sâmbătă, 19 martie 2022, publicul va putea urmări premiera integrală a spectacolului „Sânge vienez” în Sala Operei din Brașov, cu accesul spectatorilor la capacitate maximă, fără restricții.
Despre spectacolul „Sânge Vienez” regizoarea Anda Tăbăcaru mărturisește: „Am păstrat firul poveștii și am căutat să realizez un echilibru între momentele lirice și cele de umor, specifice într-o operetă; dar, mai ales, m-am axat pe conturarea personajelor principale, încercând să creez tipologii diverse, caractere plăcute și momente spumoase, în spiritul partiturii scrise de Johann Strauss. Am căutat, împreună cu scenografa Rodica Garștea, să realizăm un ambient rafinat pe care muzica îl impune.”
În distribuția spectacolului de sâmbătă vor fi soliștii Operei Brașov, acompaniați de Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla Mircea Holiartoc. Spectacolul va începe la ora 19.00.
 

Actualitatea internaţională

Soprana Cellia Costea în rolul „Desdemona” pe scena Operei Naționale din Atena
Opera Națională din Atena prezintă astăzi, 19 martie, spectacolul „Otello” de Giussepe Verdi, în regia lui Robert Wilson, unul dintre cei mai apreciați artiști de teatru și artiști vizuali ai vremii actuale. Dirijată de Stathis Soulis, producția îi are ca protagoniști pe soprana română Cellia Costea, pe baritonul grec Tassis Christoyannis și pe tenorul leton Aleksandrs Antoņenko.
Solistă permanentă a Operei din Atena, soprana Cellia Costea este un nume important din spațiul operei și a fost distinsă în anul 2011 cu Marele Premiu pentru Muzică, oferit de Uniunea Criticilor Greci pentru Teatru și Muzică.
 
Soprana Alexandra Grigoraş în „Boema” pe scena Teatrului Colón din Buenos Aires
Spectacolul „Boema” de Giaccomo Puccini, se va putea urmări astăzi, 19 martie, într-o nouă montare la Teatrul Colón din Buenos Aires. În rolul „Mimi” este distribuită soprana de origine română Alexandra Grigoraș. Născută în 1992, artista s-a remarcat încă de la debutul său, fiind în prezent unul dintre numele românești importante pe scenele internaționale de operă. Alexandra Grigoraș a absolvit Conservatorul Cherubini din Florența. În 2015, a debutat în rolul „Contesa” din „Nunta lui Figaro” în Tenerife, rol pe care l-a repetat la Teatro Comunale din Bologna. A câștigat numeroase concursuri importante internaționale precum Concursul Internațional Ferruccio Tagliavini, Concursul Flaviano Labó pentru voci lirice tinere și Concursul AsLiCo.
Regia spectacolului „Boema”, în care Alexandra Grigoraș va evolua, este semnată de Stefano Trespidi, iar conducerea muzicală îi aparține lui Alain Guingal.
 
Transmisiune directă de la Opera Metropolitan din New York
Radio România Muzical transmite astăzi, 19 martie, spectacolul „Rodelinda” semnat de Georg Friederich Händel, ce va avea loc pe scena Operei Metropolitan din New York. Prezentată pe site-ul instituției americane drept "un model de virtuozitate și versatilitate", soprana Elza van den Heever o va intepreta pe nobila eroină din dramă barocă a lui Händel. Harry Bicket, se va afla la pupitrul orchestrei pentru a dirija producția semnată de instuția americană, care îi va avea ca protagoniști și pe mezzosoprana Sasha Cooke, contratenorii Iestyn Davies și Anthony Roth Costanzo, tenorul Paul Appleby și bas-baritonul Adam Plachetka.
Publicul român va putea audia spectacolul în direct de la ora 19.00 pe frecvențele Radio România Muzical și online pe romaniamuzical.ro. Din studio, comentează Luminița Arvunescu și invitatul ei, criticul muzical Costin Popa.

Vizualizări: 3

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor