altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri muzicale din Bucuresti

Radio România Muzical aniversează 23 ani în 24 martie
Bookmark and Share

În ultimii trei ani, Radio România Muzical v-a obișnuit cu evenimente speciale pentru aniversarea sa din 24 martie, Ziua Radio România Muzical și Ziua muzicii clasice. Anul acesta, când Radio România Muzical aniversează 23 ani de existență, contextul actual obligă la o modificare a planurilor inițiale. Cu toate acestea, Radio România Muzical își continuă misiunea de a aduce mesajul că muzica clasică este pentru toți, că muzica bună unește și ne face mai buni. 

La fel ca în ultimii trei ani, în Librăriile Humanitas și pe www.carturesti.ro se vor derula Zilele muzicii clasice. 25% reducere la toate discurile de muzică clasică pe cărturesti.ro, în perioada 21-25 martie și 15% reducere, între 21 și 24 martie la Librariile Humanitas. 

Mesajele și propunerile muzicale ale ascultătorilor sunt programate pe 24 martie în cadrul emisiunilor Musica viva și Perpetuum mobile. Pentru că au fost foarte numeroase aceste mesaje, ele se vor regăsi la emisiunea-matinal Musica viva pe tot parcursul săptămânii 23-27 martie. În 24 martie veți putea asculta, de asemenea, înregistrarea concertului Amoroso, care a avut loc pe 8 martie la Sala Radio, cu violistul Răzvan Popovici, pianista Mara Dobrescu și violonista Sarah Christian.

Tot pe 24 martie, o serie de muzicieni români vor susține mini-recitaluri live pe pagina de facebook Radio România Muzical. Vor putea fi ascultați printre alții, Alexandru Tomescu, Ioana Cristina Goicea, Axia Marinescu, Răzvan și Andreea Stoica, ansamblul Imago Mundi, Matei Ioachimescu, Iuliana Geambașu-Munch, Cadmiel Botac, Andrei Ioniță și Florian Mitrea. 

Pentru informații mai detaliate vă invităm să accesați scrisoarea adresată ascultătorilor de către postul nostru și pe care o găsiți pe prima pagina a website-ului româniamuzical.ro

 
Cvartetul Amadeus - concert online live în această seară
Bookmark and Share
Sub motto-ul #keepPlayin, Cvartetul "Amadeus" susține în această seară, în propria sală de repetiții, un concert live care va fi disponibil online pentru toată lumea. Cepe patru muziciene care alcătuiesc unul dintre cele mai de succes ansambluri crossover românești vor interpreta piese originale, în prima audiție, pagini de pe următorul album al formației, în curs de apariție. "Trăim vremuri când singurul mod de a depăși greutățile este să fim cu toții uniți. Și n-a fost vreodată un mod mai bun de a uni oamenii decât muzica. O dovadă este faptul că, la mai puțin de 24 de ore după ce a fost anunțat, concertul Amadeus a atras public din opt țări de pe patru continente." declară violonista Andreea Runceanu, fondatoarea cvartetului Amadeus. Concertul se desfășoară începând cu ora 19.00 și este accesibil pe rețelele de socializare administrate de Cvartetul Amadeus - Facebook, YouTube și Instagram.

 
A IV-a ediție a Festivalului ”I love Lipatti” se desfășoară online
Bookmark and Share
Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", organizează în perioada începând de astăzi, 19 martie și până în 22 martie 2020 cea de-a IV-a Ediție a Festivalului "I Love Lipatti"- ONLINE. Ediția de anul acesta a Festivalului "I love Lipatti" se va desfășura pe rețelele de socializare administrate de Casa Artelor "Dinu Lipatti" - Facebook, YouTube și Instagram - și va fi dedicată împlinirii astăzi, 19 martie 2020, a 103 ani de la nașterea pianistului Dinu Lipatti, dar și aniversării a doi ani de existență de la înființarea Centrului Cultural de Excelență Casa Artelor "Dinu Lipatti" de către Primăria Municipiului București. Pe parcursul fiecărei zile de Festival vor fi făcute postări, din două în două ore, cu fotografii, mărturii, scrisori, fragmente din volumele apărute în Colecția "Esențial", Interviuri din revista "Prima Iubire Muzica", expoziții digitale despre viața, familia și cariera lui Dinu Lipatti, filmul "Sonata pentru omul Bun" dedicat lui Dinu Lipatti și vom=r transmite recitaluri live, dar și înregistrări de la edițiile anterioare ale Festivalului.
În această seară, de la ora 19.00, poate fi urmărit pe pagina de Facebook Casa Artelor Dinu Lipatti, recitalul susținut online de Mădălina Pașol, care va interpreta opusuri semnate de Dinu Lipatti, Domenico Scarlatti, Frederic Chopin și Johann Sebastian Bach.

 
Recital online Sînziana Mircea vineri, 20 martie
Bookmark and Share

Pianista Sînziana Mircea este unul dintre muzicienii care au reacționat primii la inițiativa prin intermediul căreia Radio România Muzical vine în sprijinul artiștilor în această perioadă. Sînziana Mircea propune o serie de trei recitalurie transmise de la sediul Museart Academy, ce vor fi accesibile pe pagina  facebook Radio România Muzical și Museart Academy.

Primul dintre acestea are loc mâine, 20 martie și cuprinde pagini binecunoscute de pe coloanele sonore ale unor filme celebre, ca "Amelie", "Chicago", "Parfum de femeie", printre altele. Muzica va fi însoțită de discuții interactive cu cele doua invitate: Academician Georgeta Stoica și jurnalista Cristina Liberis. Recitalul de vineri începe la ora 19.00. Acesta este primul eveniment din seria de concerte online #staiacasa, sustinute de pianista Sinziana Mircea, cu participarea unor invitati speciali din Romania si Italia.


 
Bursa Mostenitorii Romaniei muzicale
Bookmark and Share
Bursa ''Moștenitorii României muzicale'' este noul proiect lansat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, menit să sprijine valorile artei interpretative în domeniul muzicii clasice. Bursa, în valoare de 4000 euro, se adresează tinerilor muzicieni cu vârste între 16 și 24 de ani, selectați prin concurs. Procedura de înscriere este următoarea: candidații vor depune aplicații online pentru înscrierea în etapa eliminatorie, până pe 26 aprilie 2020. În data de 5 mai 2020, juriul va anunța un număr maxim de 5 finaliști, urmând ca pe 19 mai, începând cu ora 18:00, în sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni să se desfășoare concursul propriu-zis. Finaliștii vor prezenta un program la libera alegere de maxim 30 de minute, cu acompaniament de pian. Din juriu fac parte violonistul Alexandru Tomescu, Liliana Staicu - director al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răsvan Dumitru - concertmaestru al Filarmonicii ''Transilvania'' din Cluj-Napoca, Valentina Băințan - producător TVR, Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical și Dan Popescu, membru delegat din partea Rotary Club Pipera.

 
Ascultă 5 minute de muzică clasică pentru elevi și profesori
Bookmark and Share
Chiar dacă școlile sunt închise, proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică", accesibil la acest link http://www.romania-muzical.ro/5-minute și propus de Radio România Muzical, continuă. În prima pagină de site a proiectului găsiți, ca de obicei, două piese muzicale însoțite de explicații, dar și concursul online, cu întrebări legate de explicațiile de la finalul fiecărei piese. Săptămânal, prin tragere la sorți, se acordă și 10 premii constând în CD-uri oferite de sponsorul competiției, Universal Music România.

Tot în această perioadă când școlile nu funcționează, puteți avea în vedere pentru educația muzicală a copiilor și tinerilor vasta bibliotecă audio pe care o regăsiți la linkul http://www.romania-muzical.ro/5-minute, secțiunea Piese pentru elevi de pe site-ul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică: peste 200 de piese muzicale cu explicații pe înțelesul tuturor.

În spații neconvenționale, proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică continuă până la finalul lunii martie 2020. Partenerii proiectului sunt: Carrefour România, Cora România, Mega Image, Mobexpert, Dedeman, Leroy Merlin, Librăriile Humanitas, Castelul Bran, CRH România, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Mood Media, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center și Băneasa Shopping City din București, PwC România, Vivo Pitești și Baia Mare, Arena Mall din Bacău, Hello Shopping Park din Bacău.

 
'Clasic e fantastic' online pe pagina Filarmonicii ”George Enescu” și pe Facebook
Bookmark and Share
Începând de astăzi, 19 martie, pe site-ul www.fge.org.ro si pe pagina de Facebook a Filarmonicii "George Enescu" și Clasic e fantastic, vor fi postate la dispoziția publicului, concertele din colecția Clasic e fantastic: Cum să înțelegem muzica 2011-2020. Concertele desfășurate în Sala Mare a Ateneului Român sunt, fiecare în parte, o vie și atrăgătoare lecție de muzică. Arta sunetelor este deseori pusă în tandem cu teatrul, dansul, literatura, într-o succesiune de teme care stàrnesc interesul și propun combinații spectaculoase. Fiecare concert va rămâne la dispoziția publicului două zile, după care va fi schimbat cu cel care i-a urmat, ca dată, în stagiune. Astăzi și mâine va fi postat concertul susținut în 6 Noiembrie, 2011 de Orchestra inginerilor "Petru Ghenghea".

 
Calendarul muzical al zilei - 19 martie 2020
Bookmark and Share
  • Prima audiţie în public a oratoriului Creaţiunea de Joseph Haydn a avut loc în urmă cu 221 ani (1799)
  • Au trecut 161 de ani de la premiera operei Faust de Ch.Gounod (19 martie 1859)
  • 147 de ani de la naşterea compozitorului german Max Reger (19 martie 1873 - 11 mai 1916)
  • Se împlinesc 124 de ani de la prima audiţie a Concertului pentru violoncel şi orchestră de A. Dvorak (1896)
  • 112 ani de la naşterea violoncelistului român Ion Fotino (19 martie 1908 - 13 septembrie 1979)
  • Astăzi se împlinesc 103 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului român Dinu Lipatti (19 martie 1917 - 2 decembrie 1950)
  • În urmă cu 77 de ani trecea în nefiinţă dirijorul român de origine italiană Umberto Pessione (7 septembrie 1889 - 19 martie 1943)
  • Soprana româncă Eugenia Moldoveanu îşi sărbătoreşte astăzi cei 76 de ani (1944)
  • Profesoara de pian Florica Musicescu s-a stins din viaţă în urmă cu 51 de ani (21 mai 1887 - 19 martie 1969)

 

Ştiri muzicale din ţară

Festivalul TAMTAM de la Brașov propune #ScenaVirtualaTAMTAM
Bookmark and Share
Dat fiind contextul global, echipa #TAMTAMFestival, organizatorul evenimentului cu același nume a decis să își regândească activitatea, aceea de antreprenor cultural, lansând inițiativa #ScenaVirtualaTamTam începând de mâine, 20 martie 2020. Inițiativa are rolul de a oferi spectatorilor șansa de a urmări spectacole diverse, versatile și omogene într-o manieră spontană și naturală în perioada următoare, prin intermediul transmisiunilor live. #ScenaVirtualaTAMTAM, în cooperare cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) se deschide mâine cu recitalul susținut de pianiștii Horia Mihail și Ioan-Dragoș Dimitriu, eveniment transmis live de pe o scenă fără spectatori la Brașov. În program, lucrări semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Antonin Dvorak și George Enescu. Ora de începere, 18.00.

 
Concertele Filarmonicii "Paul Constantinescu" se mută în spațiul virtual
Bookmark and Share
Concertele Filarmonicii "Paul Constantinescu" s-au mutat din 12 martie în spațiul virtual. Astăzi, pe website-ul Filarmonicii puteți urmări înregistrarea concertul susținut de RC&The Melody Makers pe scena Jazz on the Rooftop în ediția din 2019. De la ora 18.00, îi puteți reasculta pe contrabasistul Răzvan Cojanu, saxofonistul italian Paolo Profeti, pianistul olandez Mike Roelofs și percuționistul american Owen Hart.

 
Opera Națională Română din Cluj Napoca este online începând de vineri
Bookmark and Share
În contextul noilor reglementări oficiale impuse de evoluția situației epidemiologice și a răspândirea virusului COVID-19, prevăzute de Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României implementat începând cu data de 16 martie 2020, teatrul liric clujean vine în întâmpinarea spectatorilor săi de pretutindeni, oferindu-le difuzări online ale celor mai îndrăgite spectacole din arhiva sa. Instituția invită publicului să acceseze streaming-urile oferite pe site-ul oficial www.operacluj.ro și programate începând cu ziua de vineri, 20 martie 2020. Primul dintre aceste spectacole este baletul "Zorba", pe muzica originală a lui Mikis Theodorakis și în coregrafia lui Lorca Massine. Spectacolul a fost prezentat în cadrul Opera Aperta 2017 și îi are în distribuţie pe Mircea Munteanu, Dan Haja, Andreea Jura, Augustin Gribincea şi Liana Taloş. Dirijor Adrian Morar.
Toate înregistrările vor fi disponibile pe site-ul www.operacluj.ro, începând cu ora 18:00 în zilele menționate, fiind accesibile timp de 20 de ore de la momentul postării.
 

Actualitatea internaţională

Evenimente importante internaționale se amână: Concursul Regina Elisabetha și Gala premiilor ICMA
Bookmark and Share
Sensibila situație internațională cauzată de expansiunea COVID-19 impune restricții pe măsură, un context fără precedent care schimbă radical fața scenei muzicale mondiale. Organizatorii prestigiosului Concurs Internațional "Regina Elisabeta", care ar fi trebuit să se desfășoare între 4 și 20 mai, au fost nevoiți să amâne ediția 2020 pentru o dată care urmează a fi anunțată ulterior.
În plus, Gala de decernare a Premiilor ICMA, anunțată pentru data de 30 aprilie 2020, la Sevilla se anulează, organizatorii luând în calcul mutarea acesteia în a doua parte a anului, la o dată care va fi anunțată. Începând cu 2020, Radio România Muzical face parte din juriul care acordă prestigioasele premii ICMA, în urma invitației sosite din partea președintelui International Classical Music Awards (ICMA) și a aprobării Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune.

 
Falstaff online la Opera de Stat din Viena
Bookmark and Share
Opera de Stat din Viena oferă astăzi, 19 martie, pe pagina online a instituției înregistrarea spectacolul "Falstaff" de Giuseppe Verdi din 15 decembrie 2016, în regia lui David McVicar, cu Zubin Mehta la conducere. În distribuție, Ambrogio Maestri (Sir John Falstaff), Ludovic Tézier (Ford), Paolo Fanale (Fenton), Herwig Pecoraro (Bardolfo), Riccardo Fassi (Pistola), Thomas Ebenstein (Dr. Cajus), Carmen Giannattasio (Alice Ford), Hila Fahima (Nannetta),Marie-Nicole Lemieux (Mrs. Quickly) și Lilly Jørstad (Meg Page). Spectacolul va fi difuzat începând cu ora 19.30, ora Austriei și va fi disponibil ulterior pe site pentru vizionare încă 24 de ore.

 
Regretatul Dmitri Hvorostovsky la Nightly Met Opera Streams
Bookmark and Share
Seria Nightly Met Opera Streams propusă de Opera Metropolitan din New York ni-l readuce astăzi în fața ochilor pe baritonul rus Dmitri Hvorostovsky, stins din viață în noiembrie 2017 la vârsta de 55 de ani. Regretatul artist poate fi urmărit în înregistrarea din 3 octombrie 2015 a spectacolului "Trubadurul" de Giuseppe Verdi în regia lui David McVicar. Alături de Dmitri Hvorostovsky evoluează Anna Netrebko, Dolora Zajick și Yonghoon Lee. La conducerea muzicală, Marco Armiliato. Toate spectacolele din seria Nightly Met Opera Streams se difuzează de la 19.30, ora New Yorkului, ora 01.30, ora României, pe site-ul oficial al instituției și sunt disponibile ulterior încă 20 de ore.

 

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor