altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri muzicale din Bucuresti

Continuă seria de evenimente online 'Eminesciana 2.0.'
Până în 24 ianuarie 2021, continuă proiectul EMINESCIANA 2.0. propus de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga - o serie de evenimente online dedicate creației muzicale și literare românești. Proiectul, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii în contextul celebrării Zilei Culturii Naționale, prezintă într-o perspectivă cinematografică texte din lirica eminesciană îmbinate cu muzica unor compozitori români. Textele sunt recitate în limba română, dar și în franceză, germană și ebraică de către figuri importante ale scenei dramatice românești, printre care Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea și Simona Vintilă, cărora li s-a alăturat producătorul britanic Charlie Ottley, cu o inedită variantă în limba engleză a poemului Ce te legeni?". Traducerile aparțin unor poeți și traducători români precum Lucian Blaga, Elisabeta Isanos, Adrian George Sahlean și Adina Rosenkranz Herșcovici. Regia întregului proiect este semnată de Anca Colțeanu iar producția video de Mihai Toma.
Seria de videoclipuri este difuzată o dată la două zile, pe paginile de Facebook ale protagoniștilor proiectului, dar și pe cea a postului Radio România Muzical. Următorul eveniment din această serie va avea loc mâine, 19 ianuarie, de la ora 20,00.
 
Centrul Naţional de Artă 'Tinerimea Română' a primit Ordinul 'Meritul Cultural' în grad de Ofițer

În urma ceremoniei desfăşurate la Palatul Cotroceni în ziua de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai multe personalităţi ale vieţii culturale au participat la festivitatea prin care Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit o serie de ordine şi medalii.

În acest context, s-a conferit Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și international.

În cadrul aceleiaşi ceremonii s-au conferit următoarele ordine şi medalii:

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria B – „Muzica”, Filarmonicii de Stat Sibiu;

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului de Comedie București, Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Teatrului Național de Operetă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța și Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian“ București;

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta spectacolului”, Operei Comice pentru Copii București;

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, Asociației „UNTEATRU”;

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Muzeului Național de Artă al României.

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Asociației Monumentum și Asociației Mioritics;

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, Centrului Cultural Clujean.

Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută, de-a lungul întregii sale activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer domnului Ștefănescu Alexandru, scriitor, critic literar.

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, domnului Feldman Radu Alexandru, scriitor, și domnului Pantea Aurel, scriitor, critic literar.

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea științifică”, domnului Borțun Dumitru, profesor universitar.

Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria C – „Artele plastice”, doamnei Ciocan Ioana, curator independent, director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari.

Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Vulcu Codruța, fondatorul și directorul festivalului ARTmania Sibiu și Vicepreședinte al Asociației Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale; doamnei Simion-Mercurian Chris, scriitor și regizor; domnului Radu Șerban, director general Cărturești; domnului Kessler Erwin, istoric de artă, curator, filosof, director al MARe – Muzeul de Artă Recentă.


 
Calendarul muzical al zilei - 18 ianuarie 2021

  • 186 de ani au trecut de la naşterea compozitorului rus Cesar Cui (18 ianuarie 1835 – 13 martie 1918) şi 180 de ani de la cea a compozitorului francez Emmanuel Chabrier (18 ianuarie 1841 – 13 septembrie 1894)
  • Tenorul Corneliu Fânăţeanu s-a născut acum 88 de ani (18 ianuarie 1933 – 3 decembrie 2014)
  • Comemorarea compozitorului ceh Otakar Sevcik - 87 ani (22 martie 1852 – 18 ianuarie 1934)
  • Aniversarea sopranei italian Katia Ricciarelli - 75 ani (1946)
  • La mulţi ani! mezzosopranei Mariana Cioromila - 69 ani (1952) şi sopranei Elena Moşuc – 57 de ani (1964)
  • Se împlinesc 31 de ani de la trecerea în eternitate a pianistului francez Pierre Barbizet (20 septembrie 1922 – 18 ianuarie 1990)


 

Ştiri muzicale din ţară

Leonard Boga dirijează Orchestra Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea
Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea organizează un concert simfonic, cu public, la Sala Lahovari a instituției. Orchestra Filarmonicii va fi dirijată de Leonard Boga, iar programul include Mica serenadă KV 525 în Sol major de Wolfgang Amadeus Mozart, Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri și Simfonia a V-a în Si bemol major de Franz Schubert. Concertul are loc astăzi, 18 ianuarie 2021, de la ora 19,00.
 

Actualitatea internaţională

Discul de debut al pianistului Daniel Ciobanu, premiat de revista Classica

Discul de debut al pianistului Daniel Petrică Ciobanu a fost desemnat cel mai bun album al lunii ("Choice of the Month") de revista franceză Classica, una dintre cele mai prestigioase publicaţii din lume în domeniul muzicii clasice şi a jazz-ului. CD-ul, care a fost deja difuzat în premieră la Radio România Muzical, a apărut în luna septembrie 2020 la casa de discuri Accentus şi cuprinde piese de Serghei Prokofiev, George Enescu, Claude Debussy și Franz Liszt.
Daniel Petrică Ciobanu, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti din tânăra generaţie, s-a afirmat pe plan internaţional după ce a câştigat, în anul 2017, Premiul al II-lea în cadrul Concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv. A concertat pe scene importante precum Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin; de asemenea a susţinut turnee în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud şi Brazilia.

În această săptămână, pe 21 ianuarie, pianistul va evolua la Ateneul Român, în compania Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Cu Gabriel Bebeşelea la pupitrul dirijoral, Daniel Ciobanu va interpreta Concertul nr. 23 în La major de Wolfgang Amadeus Mozart. Evenimentul va putea fi urmărit joi, de la ora 19.00, pe platformele online ale Filarmonicii bucureștene și pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical.


 
Violonista Midori, premiată de Centrul Artelor 'John F. Kennedy' din Washington
Centrul Artelor John F. Kennedy din Washington a anunţat numele celor cinci artişti care vor primi Premiul pentru întreaga activitate în cadrul ediţiei cu numărul 43 a galei organizate de instituţia amintită. În mod tradiţional, această gală era programată în luna decembrie, în fiecare an, dar, din cauza situaţiei pandemice actuale, evenimentul a fost amânat pentru luna mai 2021. Printre artiştii premiaţi se numără celebra violonistă Midori, personalitate de seamă din lumea muzicii clasice în ultimii peste 35 de ani, cu o carieră concertistică remarcabilă, 'mesager' al Naţiunilor Unite pentru Pace, profesoară şi activistă prin intermediul organizaţiilor sale non-profit Midori & Friends şi Music Sharing. Cu prilejul anunţării premiilor Centrului John F. Kennedy, violonista Midori a declarat: 'Încă din copilărie, mi-au fost dăruite experienţe extraordinare. Le consider comorile mele. Mi-aş dori să realizez multe şi în continuare. Plănuiesc să fac muzică din nou, atât ca deschizătoare de drumuri, cât şi în moduri tradiţionale. În spiritul păcii şi a conexiunii dintre oameni, sunt încântată să mă număr printre cei premiaţi anul acesta în cadrul galei Kennedy Center Honors, pentru ca, împreună cu toţii, să găsim noi speranţe şi visuri care să unească.' 
Alături de violonista Midori, vor mai primi premii pentru întreaga activitate, din partea Centrului Artelor John F. Kennedy, coregrafa şi actriţa Debbie Allen, cântăreaţa şi activista Joan Baez, interpretul de muzică country Garth Brooks şi actorul Dick Van Dyke.
 
Transmisiuni directe internaționale la Radio România Muzical
Radio România Muzical vă propune în această săptămână, sub genericul Scena europeană, două transmisiuni directe internaționale. Marți, 19 ianuarie 2021, de la ora 21.00, vom difuza concertul susținut de Cvartetul The Wave, la Radiodifuziunea Bavareză din Munchen. Ansamblul va interpreta piese de Rune Tonsgaard Sørensen, Astor Piazzolla, Tobias Broström, Suzanne Vega şi Avner Dorman. Comentează Anca Ioana Andriescu.
Iar joi, 21 ianuarie, de la ora 21.30, este programată o transmisiune directă de la Torino. Orchestra Simfonică Naţională RAI Torino va concerta la Auditoriumul Arturo Toscanini, sub bagheta dirijorului Kazuki Yamada, solist fiind violonistul Serghei Khachatrian. Concertul nr. 1 op. 77 în la minor de Dmitri Şostakovici, Suita Mama mea gâsca de Maurice Ravel și Suita din muzica baletului Pasărea de foc de Igor Stravinsky alcătuiesc programul acestui eveniment, pe care îl va comenta, la Radio România Muzical, Laura Mânzat.
 

Vizualizări: 22

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor