altmarius

cultură şi spiritualitate

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2018-05-17

Ştiri muzicale din Bucuresti


S-a stins din viaţă regizorul Lucian Pintilie
Bookmark and Share
Ieri, 16 mai 2018, s-a stins din viaţă, la vârsta de 84 de ani, celebrul regizor român Lucian Pintilie. Model pentru generaţii întregi de regizori şi actori, el este autorul unora dintre cele mai apreciate filme româneşti, printre care Reconstituirea, Balanţa, De ce trag clopotele, Mitică? şi a montat o serie spectacole de teatru şi operă.
Din cauza interdicţiilor impuse de regimul comunist de a mai lucra în România, Lucian Pintilie a fost nevoit să părăsească ţara în 1973. În străinătate, a continuat să realizeze spectacole pe importante scene din Franţa, Canada, SUA, Irlanda. La Theatre National de Chaillot din Paris a montat în anul 1974 spectacolul Turandot de Giacomo Puccini, în cadrul Festivalului de la Avignon a fost regizorul operei Orestia de Serghei Taneyev (1979), iar în Festivalul de la Aix-en-Provence, în anul 1980, a regizat opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, un spectacol reluat la Operele din Lyon şi Nisa şi la Teatro Reggio de la Torino.
Într-un interviu acordat Theater Heute în 1977, gânditoarea americană Susan Sontag numea montarea lui Pintilie cu Turandot printre cele care au marcat-o. Această numire a reprezentat pentru regizor, una dintre cele mai importante dovezi de recunoaştere a operei sale, după cum declara, în 2012, într-un interviu din Dilema Veche. 
 
Matei Varga concertează la Ateneul Român
Bookmark and Share
Pianistul Matei Varga stabilit în Statele Unite ale Americii susţine două concerte astăzi, 17 mai şi mâine, 18 mai 2018, în compania Orchestrei Filarmonicii George Enescu dirijate de Elio Boncompagni din Italia. Programul include trei opusuri semnate de Ludwig van Beethoven: Uvertura Leonora nr. 2, Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră şi Simfonia a V-a în do minor. La finalul concertului, în foaierul Ateneului Român, Mariana Nicolesco va prezenta volumul publicat de editura Curtea Veche Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, semnat de ilustrul muzicolog si scriitor italian Paolo Isotta. 
 
'Aida', pe scena Operei Naţionale Bucureşti
Bookmark and Share
Aida de Giuseppe Verdi este propunerea Operei Naţionale Bucureşti pentru data de 17 mai 2018. Spectacolul va fi condus de dirijorul Iurie Florea, iar din distribuţie fac parte, între alţii, soprana Lăcrimioara Cristescu, tenorul Daniel Magdal, mezzo-soprana Asineta Răducan şi baritonul Ștefan Ignat. Regia este semnată de Plamen Kartalov. Ora de începere: 18,30. 
 
Două spectacole la Opera Comică pentru Copii
Bookmark and Share
Două spectacole pot fi urmărite astăzi, 17 mai 2018, la Opera Comică pentru Copii. De la ora 10.00, în Sala Mozart va începe spectacolul Colombina se întoarce după opera Livietta şi pungaşul de Giovanni Battista Pergolesi. Spectacolul este regizat de Irina Furdui. De la ora 11,00, pe scena Sălii Mari a Operei Comice pentru Copii este programat baletul Don Quijote, pe muzica lui Ludwig Minkus. Spectacolul este prezentat într-o coregrafie semnată de Cătălin Caracaș, adaptată după Alexander Gorski și Marius Petipa. Scenografia este imaginată de Adriana Urmuzescu, iar aranjamentul muzical îi aparține lui Antonel Oprescu. Ambele reprezentaţii sunt recomandate copiilor cu vârsta peste 3 ani. 
 
S
 
Continuă EUROPAfest, ediţia a 25-a
Bookmark and Share
La Bucureşti şi Sibiu se află în derulare EUROPAfest, eveniment ajuns la ediţia cu numărul 25. Astăzi, 17 mai 2018, sunt programate trei concerte. La Sala Dalles continuă Bucharest International Jazz Competition, concurs în cadrul căruia vor cânta, de la ora 19,00, ansamblurile Vince Abbracciante Trio şi J-peg quartet din Italia. La Caffe Ibis Nord, începând cu ora 20,00 vor evolua artişti din Franţa, Azerbaidjan, Statele Unite ale Americii şi Italia. Iar la Sala Thalia din Sibiu are loc un concert pe care îl susţin, de la ora 19,00, violonista Ekaterina Gyorik-Valiulina din Elveţia şi flautistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu, acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii din Sibiu, cu Tiberiu Soare la pupitrul dirijoral. Programul cuprinde Concertul pentru flaut şi orchestră de Carmen Petra Basacopol, Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia a V-a de Piotr Ilici Ceaikovski. 
 

 

Ştiri muzicale din ţară

Turneul Stradivarius ajunge la Sighişoara
Bookmark and Share
În Sala Primăriei din Sighişioara are loc astăzi, 17 mai 2018, de la ora 19.00, un nou recital din cadrul turneului Stradivarius susţinut de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu. Aflat la cea de-a 11-a ediţie, turneul poartă numele Balada, un secol de muzică şi include concerte în România și în străinătate. În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, Alexandru Tomescu și Angela Drăghicescu prezintă creații din repertoriul românesc compuse de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Tiberiu Olah şi Dumitru Capoianu. Publicul va putea asculta şi un aranjament muzical special pentru vioară, pian și cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și a Corului de Copii Radio, aranjament realizat de compozitorul Grigore Cudalbu. Turneul va continua până în 11 iunie în oraşe ca Iaşi, Sibiu, Timişoara, Ploieşti şi Bucureşti. 
 
Începe o nouă ediţie Sibiu Jazz Festival
Bookmark and Share
În perioada 17-20 mai 2018 se desfăşoară o nouă ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu, unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, membru al prestigioasei reţele Europe Jazz Network. În Piaţa Mare din Sibiu vor putea fi ascultaţi, pe parcursul celor patru zile de festival, artişti din Spania, Ungaria, Mexic, Franţa, Luxemburg şi, desigur, România. În prima zi a evenimentului, de la ora 19,00, vor evolua Vali Boghean Band din Moldova, Jan Galega Bronnimann Trio (Elveția, Israel, Senegal), Vein Trio & Rick Margiza (Elveția, SUA) și Luca Ciarla Quartet (Italia). 
 
Un nou concert din seria SoNoRo Conac are loc la Castelul Mikes din Zăbala
Bookmark and Share
Un nou concert din seria SoNoRo Conac are loc în această seară, de la ora 19.00, la Castelul Mikes din Zăbala, judeţul Covasna. Programul cuprinde, între altele, lucrări de Johann Sebastian Bach, Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoven, Serghei Prokofiev şi George Enescu. Interpreţi sunt violonistul Francesco Ionașcu, violiștii Christian Naș și Răzvan Popovici și violoncelistul Marcin Sieniawski.
Ediția a VI-a a turneului SoNoRo Conac se va derula până în luna septembrie sub numele de Rapsodii în piatră și este un omagiu adus varietății și complexității arhitecturale din întreg teritoriul României. În cadrul turneului va avea loc și lansarea în România a discului Rhapsodie Roumaine, realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Discul cuprinde compoziţii de George Enescu și Béla Bartók este prezentat într-un turneu european, ce a început deja pe 27 ianuarie 2018, la Musikverein din Viena. 
 
Program Johannes Brahms la Filarmonica din Braşov
Bookmark and Share
Program Johannes Brahms astăzi, 17 mai 2018, la Filarmonica din Braşov. Uvertura Tragica, Concertul op. 77 în re major pentru vioară şi orchestră şi Simfonia a IV-a în mi minor sunt cele trei lucrări care vor fi interpretate sub bagheta dirijorului Dumitru Goia. Solistă - violonista Simina Croitoru. Concertul începe la ora 19,00. 
 
Ediţia a IV-a a Festivalului 'Sigismund Toduţă' ajunge la final
Bookmark and Share
Astăzi, 17 mai 2018, se încheie Festivalul Internaţional Sigismund Toduţă, început în 11 mai şi dedicat împlinirii a 110 ani de la nașterea compozitorului (1908-1991). Această a IV-a ediţie a festivalului, patronată de Academia de Muzică Gheorghe Dima și Fundația Sigismund Toduță s-a derulat sub genericul La obârșie, la izvor și a cuprins un congres internațional de semiotică muzicală, o serie de concerte oferite publicului larg, cu lucrări reprezentative din creația lui Sigismund Toduță și cu piese scrise de alți compozitori clasici și contemporani, cu numeroase prime audiții, alături de cursuri de măiestrie oferite studenților muzicieni.
În ziua în care se împlinesc cei 110 ani de la naşterea lui Sigismund Toduţă, adică în 17 mai, la Academia de Muzică Gheorghe Dima vor fi interpretate în primă audiție lucrările premiate la ediția II-a a Concursului Internațional de compoziție Sigismund Toduță din mai 2017. 
 
Soprana Soyung Yu, pe scena Filarmonicii din Piteşti
Bookmark and Share
Centrul Multifuncţional din Piteşti găzduieşte astăzi, 17 mai 2018, un nou concert din stagiunea Filarmonicii din localitate. În compania Orchestrei simfonice dirijate de Alexandru Iosub va evolua ca solistă soprana Soyung Yu din Coreea de Sud. Vor fi interpretate, între altele, pagini de George Gershwin, Leonard Bernstein, Frederick Loewe, George Bizet, Léo Delibes şi Marțian Negrea. Ora de începere: 19,00. 
 
Începe Concursul 'George Georgescu' la Tulcea
Bookmark and Share
În perioada 17-20 mai 2018 se derulează ediţia a 26 a Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală George Georgescu de la Tulcea. Competiţia este destinată tinerilor din învățământul muzical preuniversitar (școli și licee de artă) și se organizează pe clase de studiu și categorii de instrumente: pian, vioară, corzi grave (violă, violoncel şi chitară), instrumente de suflat (flaut şi clarinet), canto, muzică de cameră şi instrumente populare (nai şi țambal). Juriul este alcătuit din cadre didactice universitare de specialitate din țară și personalități ale lumii muzicale românești recunoscute la nivel internațional. Premiile (în bani) vor fi acordate de Consiliul Județean şi Primăria Tulcea. Iar Marele Premiu, în valoare de 1000 de euro va fi acordat de familia Georgescu celui mai strălucit concurent. Gala laureaților și premierea vor avea loc în 20 mai. 
 
'Don Giovanni', pe afişul Operei din Iaşi
Bookmark and Share
Opera din Iaşi prezintă astăzi, 17 mai 2018, spectacolul Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia semnată de Beatrice Rancea. Sub conducerea dirijorului Ciprian Teodoraşcu vor cânta ca solişti baritonul Csaba Sándor, soprana Cristina Maria Oltean, basul Daniel Mateianu şi soprana Nicoleta Maier, acompaniaţi de corul, orchestra și baletul Operei ieșene. Reprezentaţia începe la ora 18,30. 
 
Nicolae Moldoveanu dirijează Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş
Bookmark and Share
Dirijorul Nicolae Moldoveanu şi pianista Naoko Anzai din Japonia sunt protagoniştii concertului prezentat astăzi, 17 mai 2018, de Filarmonica din Târgu Mureş. Programul cuprinde lucrarea Etos de Adrian Pop, Concertul nr. 2 în Fa major pentru pian şi orchestră de Dmitri Şostakovici şi Simfonia nr. 104 în Re major de Joseph Haydn. Participă Corul mixt al instituţiei pregătit de Vasile Cazan. Concertul are loc de la ora 19,00 la Palatul Culturii, în cadrul Zilelor Muzicale Târgumureşene derulate în perioada 10-31 mai. 
 
Muzicalul 'Frumoasa şi Bestia', la Opera din Timişoara
Bookmark and Share
Spectacolul Frumoasa şi Bestia pe muzica lui Alan Menken şi libretul semnat de Howard Ashman şi Tim Rice este prezentat astăzi, 17 mai 2018, de Opera din Timişoara. Corul, orchestra și ansamblul de balet ale instituţiei lirice amintite vor evolua sub conducerea dirijoarei Mihaela Silvia Roşca. Regia îi aparţine lui Somogyi Szilard din Ungaria. Spectacolul, realizat în coproducţie cu Teatrul Naţional din Timişoara, începe la ora 19,00. 
 
Dirijorul Theo Wolters, invitatul Filarmonicii din Oradea
Bookmark and Share
Muzica baletului Amorul vrăjitor de Manuel de Falla, Concertul de Aranjuez de Joaquin Rodrigo şi Cantata Alexander Nevski pentru mezzo-soprană, cor şi orchestră de Serghei Prokofiev sunt cele trei lucrări din programul propus astăzi, 17 mai 2018, de Filarmonica din Oradea. Solişti vor mezzo-soprana Liliana Matei Ciucă şi harpistul Viktor Hartobanu, iar la pupitrul dirijoral se va afla Theo Wolters din Olanda. Participă Corul Filarmonicii orădene pregătit de Laszloffy Zsolt. Ora de începere a concertului este 19,00. 
 
Continuă la Reșița Festivalul Internațional 'Sabin Păutza'
Bookmark and Share
La Reșița continuă ediția a V-a a Festivalului Internațional Sabin Păutza organizat pentru a-l omagia pe compozitorul, profesorul și dirijorul care împlinește în 2018 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Festivalul se desfășoară până în 20 mai și cuprinde recitaluri, concerte, expoziții, lansare de CD și cea de-a V-a ediție a Concursului de interpretare pianistică și compoziție Sabin Păutza. Astăzi, 17 mai 2018, în a doua zi a festivalului este prezentată, la Colegiul Național Diaconovici Tietz, de la ora 12,00, expoziția Sabin Păutza - Who's who in music. Vor urma recitaluri susținute de elevi de la Liceul de Arte Sabin Păutza din Reșița și de la Școala Populară de Arte și Meserii Ion Românu. Seara se va încheia cu un recital extraordinar al pianistei Emanuela Șerbănați Villalva Briones din Reghin, câștigătoarea ediției 2016 a Concursului Sabin Păutza. De la ora 18,30 ea va interpreta, între altele, lucrări de Domenico Scarlatti, Johann Sebastian Bach, Ottorino Respighi și Jean Sibelius. 
 

Vizualizări: 336

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor