altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri muzicale din Bucuresti

Bas-baritonul Bryn Terfel – în deschiderea stagiunii Operei Naţionale Bucureşti
Opera Naţională Bucureşti deschide în această seară, de la ora 18.30, noua sa stagiune în care va celebra 100 de ani de la primul său spectacol. Publicul va putea urmări spectacolul „Tosca” de Giacomo Puccini, montare în regia şi scenogafia lui Mario De Carlo. În rolul Scarpia va evolua invitatul de marcă al serii – Sir Bryn Terfel, unul dintre soliştii de referinţă ai momentului, la nivel mondial. Bas-baritonul galez a mai putut fi urmărit pe o scenă din România în anul 2019, când a susţinut un recital pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. În spectacolul din această seară de la Opera bucureşteană, Bryn Terfel îi va avea parteneri de scenă, în rolurile principale, pe soprana Iulia Isaev şi tenorul Daniel Magdal. Îşi dau concursul colectivele artistice ale instituţiei - corul, orchestra şi corul de copii, conducerea muzicală aparţinându-i dirijorului Tiberiu Soare. Sir Bryn Terfel va reveni pe scena Operei duminică, 3 octombrie 2021, într-o a doua reprezentaţie a spectacolului „Tosca”.

 
Calendarul muzical al zilei - 1 octombrie 2021

  • 1716 Comemorarea compozitorului italian Giovanni Battista Bassani 305 ani
  • 1860 S-a decis înfiinţarea Conservatorului de Muzică din Iaşi 161 ani
  • 1865 S-a născut compozitorul francez Paul Dukas (decedat 17.05.1935) 156 ani
  • 1890 S-a născut compozitorul român Constantin C. Nottara (decedat 19.01.1951) 131 ani
  • 1903 S-a născut pianistul ucrainean Vladimir Horowitz (decedat 5.11.1989) 118 ani
  • 1905 S-a născut compozitorul român Gheorghe Danga (decedat 5.09.1959) 116 ani
  • 1950 A luat fiinţă la Bucureşti Orchestra Simfonică a Cinematografiei 71 ani
  • 1975 Aniversarea Zilei Internaţionale a Muzicii 46 ani
  • 1982 Comemorarea compozitorului român Diamandi Gheciu 39 ani
  • 2018 Comemorarea interpretului francez Charles Aznavour 3 ani

 


 

Ştiri muzicale din ţară

Astăzi debutează o nouă ediție a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”

Astăzi, 1 octombrie 2021, când celebrăm Ziua Internațională a Muzicii, postul nostru demarează o nouă ediție a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”. Iniţiat de Radio România Muzical, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” a devenit unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, derulându-se în spaţii publice de tipul hipermarket-urilor, mall-urilor, librăriilor şi muzeelor, din 2010. Proiectul şi-a propus de la început să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiții în spații neconvenționale, desfăşurându-se bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Partenerii proiectului pentru actuala ediție sunt: Carrefour România, Cora România, Mega Image, Mobexpert, Dedeman, Castelul Bran, CRH România, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center și Băneasa Shopping City din București, PwC România, Avia Motors, Mood Media.

Piesa zilei va putea fi ascultată și pe frecvenţele postului nostru. Printre înregistrările propuse se regăsesc şi cele ce au în prim plan tineri muzicieni afirmați la nivel internațional, aşa cum este violonistul Valentin Șerban, câștigător al ediţiei din acest an al Concursului „George Enescu”.

Din 2014, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este și program național în școlile românești. În ultimul an școlar, aproape 230.000 de elevi din capitală și din 31 de județe au audiat piesele puse la dispoziţie de postul nostru, chiar și în perioada în care școlile au fost închise din cauza pandemiei, fiind un util instrument online folosit de profesori la clasele de muzică. În anul școlar 2021-2022, proiectul continuă în școli, data de debut fiind 11 octombrie 2021.

Mai multe informaţii despre proiect pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde pot fi ascultate atât piesele propuse în spațiile neconvenționale, cât și cele propuse elevilor din școli. „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este un proiect inițiat și organizat de Cristina Comandașu, redactor-șef Radio România Muzical.


 
Deschidere de stagiune la Filarmonica „Moldova”
Filarmonica „Moldova” din Iaşi deschide stagiunea de concerte 2021–2022 cu un concert vocal-simfonic care va avea loc în sala de spectacole a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din oraş. Sub bagheta dirijorului Anton Shaburov vor evolua soprana Cristina Grigoraș, mezzosoprana Maria Miron Sîrbu, tenorul Florin Guzgă, basul Andrei Yvan, alături de corul şi orchestra filarmonicii. Programul cuprinde Uvertura Egmont şi Simfonia a IX-a în re minor de Ludwig van Beethoven. Concertul va începe la ora 19.00.

 
Filarmonica „Oltenia” deschide stagiunea cu numărul 75
La Craiova, Filarmonica „Oltenia” va deschide în această seară, de la ora 19.00, stagiunea cu numărul 75. Concertul va fi susţinut de orchestra simfonică dirijată de Bogdan Vodă. Solistă – pianista Edit Maria Fazakas. Programul, dedicat Zilei Internaţionale a Muzicii, cuprinde Uvertura-fantezie „Romeo și Julieta” de Piotr Ilici Ceaikovski şi Concertul nr. 3 op. 30 în re minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov.

 
Festivalul Internaţional „Zilele Muzicii Contemporane” se desfăşoară la Bacău
Începând de astăzi şi până duminică, 3 octombrie 2021, la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău se derulează cea de-a XXXV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Zilele Muzicii Contemporane”. Concertul de deschidere va avea loc în Sala Ateneu din localitate, începând cu ora 18.30. Va interpreta Orchestra Filarmonicii dirijată de Ovidiu Bălan, solist fiind trombonistul englez Barrie Webb. Programul cuprinde creaţii ale compozitorilor Ulpiu Vlad, Liviu Dănceanu şi Viorel Munteanu.

 
Turneul Naţional „Oglinzi” se apropie de final
Ultima serie de concerte din cadrul Turneului Naţional „Oglinzi” are loc în perioada 1 – 5 octombrie 2021. Chitaristul Costin Soare şi violonistul Valentin Șerban vor susţine un concert în această seară, de la ora 18.30, la Centrul Cultural şi Educaţional „Alexandru Marghiloman” din Buzău. Programul cuprinde lucrări din creaţia compozitorilor Astor Piazzolla, Bela Bartok, Fernando Sor, Francisco Tarrega, Niccolo Paganini şi Eugene Ysaye. În cadrul turneului se vor lansa două albume semnate de chitaristul Costin Soare.

 
Dirijoarea Nil Venditti conduce concertul Filarmonicii „Transilvania”
La sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic din Cluj-Napoca va avea loc, în această seară, de la ora 19.00, un concert susţinut de Filarmonica „Transilvania”. Corul şi Orchestra instituţiei vor evolua sub conducerea dirijoarei Nil Venditti. În program – „Preludiu la după-amiaza unui faun” şi „Nocturnă” de Claude Debussy, precum şi „Simfonia psalmilor” de Igor Stravinski.

 

Actualitatea internaţională

Dana Ciocârlie şi Adela Liculescu - în cadrul Întâlnirilor Muzicale Internaționale „Georges Enesco” de la Paris
Cea de-a VIII-a ediţie a Întâlnirilor Muzicale Internaționale „Georges Enesco” de la Paris are loc începând de astăzi, 1 octombrie şi până la data de 15 octombrie 2021. În cadrul seriei de evenimente sunt programate patru concerte, precum şi Concursul Internaţional de Canto. Evenimentul se deschide cu un recital care se va desfăşura la sala Automobil Club, protagoniste fiind pianistele Adela Liculescu şi Dana Ciocârlie. Tânăra pianistă Adela Liculescu este câştigătoarea premiului al II-lea la Concursul Internaţional „Georges Enescu” din acest an. În programul serii sunt incluse creaţii aparţinând compozitorilor George Enescu, Violeta Dinescu, Jean-Pierre Armanet sau Leonard Bernstein, printre alţii.

Vizualizări: 34

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor