altmarius

cultură şi spiritualitate

În prima enciclică pastorală, Mitropolitul Nathanel îndeamnă să trăim ca practicanți ai milei


Mitropolitul Nathanael Symeonides de Chicago a îndemnat să devenim practicanți ai milei pentru a ne putea conduce viața, criticând tendința de interpretare a milei lui Dumnezeu în moduri extreme și pledând pentru aplicarea milostivirii ca mod de viață pentru a fi autentic umani.

Viziunea pe care a conturat-o Mitropolitul Nathanael într-o enciclică arhipastorală de 13 pagini este inspiratoare într-o societate „flămândă de milă”, în care un duh de răzbunare saturează aerul pe care îl respirăm, otrăvind relațiile din orașe, de la locurile de muncă și din familiile noastre.

El descrie mila ca acțiune și ceva ce depășește „sentimentul pasiv evocat de oameni în circumstanțe nefericite”.

Mitropolitul Nathanael a folosit enciclica – intitulată „Despre milă” – pentru a sublinia nevoia acută de imitare a lui Dumnezeu Cel milostiv pentru a găsi o sursă de ultimă speranță și o cale de a interacționa cu alții care să ne ajute să depășim diviziunile, prejudecata, animozitatea și status quo-ul.

El critică structurile sociale existente care adesea eclipsează experiența milei și ne slăbește capacitatea de a oferi milă.

Mitropolia Ortodoxă Greacă de Chicago a publicat enciclica în data de 1 septembrie 2019, la începutul anului nou bisericesc, și a inaugurat o serie de opt astfel de scrisori anuale inspirate de teme care țin de darurile dumnezeiești.

Mitropolitul Nathanael și-a exprimat speranța că enciclica îi va încuraja pe credincioși să exploreze tema milei în viața de familie, în programele pentru tineret, în misiunile de evanghelizare, în educația religioasă și studiile biblice, în tabere și predici.

Credincioșii și clericii sunt îndemnați să aprofundeze tema milei divine, care va consolida relația lor cu Dumnezeu și aproapele, îi va ajuta să înțeleagă mai bine darurile lui Dumnezeu și să practice credința mai deplin în mijlocul provocărilor și oportunităților din viața de zi cu zi.

Enciclica poate fi considerată un imbold evident pentru acțiune, deoarece „ca omoloagă a dreptății, mila presupune ca o persoană să se abțină de la anumite fapte (de exemplu, să se răzbune) și să îndeplinească altele (cum ar fi să răspundă unor nevoi, să rezolve probleme)”.

„De obicei vorbim despre a avea milă, dar poate ar fi mai potrivit să spunem a face milă”, scrie mitropolitul de Chicago.

Mitropolitul Nathanael a citat o varietate de surse biblice și liturgice în enciclică, pentru a sublinia importanța mesajului său.

A inclus paragrafe din scrierile Sfinților Ioan Gură de Aur, Isaac Sirul și Porfirie Kafsokalivitul și a enumerat numele a șase sfinți care au dat mărturie personală despre milă ca „mod de viață”.

Mitropolitul grec își începe enciclica cu o cerere care se găsește în Ectenia întreită, cu speranța că în fiecare an va reflecta la unul dintre cele opt daruri divine menționate în această rugăciune: „Încă ne rugăm pentru mila, viața, pacea, sănătatea, mântuirea, cercetarea, iertarea și lăsarea păcatelor robilor lui Dumnezeu”.

„Mila este fundamentală pentru modul în care Îl înțelegem pe Dumnezeu, rugăciunea și viața noastră de creștini ortodocși”, a menționat ierarhul în scrisoare.

Înaltpreasfințitul Părinte Nathanael a reflectat asupra etimologiei termenilor grecești și ebraici folosiți pentru a desemna mila și a subliniat că Biblia prezintă mila în două concepte principale: (1) un sentiment evocat de nevoia altuia și (2) o hotărâre necondiționată de a ne păstra promisiunile, indiferent de rezultat, de recompensă sau chiar de vrednicia celorlalți.

El indică mai multe manifestări ale milei lui Dumnezeu cum ar fi actul creației în sine, purtarea de grijă (pronia) lui Dumnezeu pentru întreaga creație, respectarea libertății umane și disponibilitatea de a relaționa cu noi într-un mod care depășește dreptatea (justiția).

„Mila lui Dumnezeu depășește dreptatea”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că „mila Sa extinde, completează și desăvârșește dreptatea Lui”.

El critică tendința de interpretare a milei lui Dumnezeu în mod extrem, adăugând că „clericii joacă un rol vital în consolarea celor care cred că sunt dincolo de mila iubitoare a lui Dumnezeu și, de asemenea, în încurajarea celor care suferă să lucreze cu profesioniști din domeniul sănătății plini de compasiune”.

De asemenea, el mustră tendința periculoasă din punct de vedere duhovnicesc de „a crede că mila lui Dumnezeu este atât de mare și de generoasă încât nu trebuie să facem nimic sau să fim în vreun fel preocupați de mântuirea noastră”.

El abordează modul în care se poate practica mila acasă, în parohii, la locurile de muncă și în cartiere. „Mușchii milei noastre sunt solicitați de frații noștri, de soți și soții, părinți, de copiii noștri mai mult decât de oricine altcineva în viața noastră. Prin urmare, asemenea iubirii, mila să înceapă de acasă”.

Ca repere ale exersării milei în parohii, Mitropolitul Nathanael pledează pentru fidelitate, onestitate, aplicarea canoanelor și tradițiilor Bisericii, milostenie și filantropie și critică bârfa și calomnia.

„Dacă dorim cu adevărat să facem milă”, scrie mitropolitul, „să ajungem și la semenii noștri din școală, la colegii noștri de muncă, la enoriașii parohiei noastre și la semenii noștri care se confruntă cu durerea însingurării”.

„Mila este calea către îndumnezeire”, încheie Mitropolitul Nathanael textul enciclicei, îndemnând din nou pe toți „să fie făcători de milă”.

Foto credit: GANP / DIMITRIOS PANAGOS

Vizualizări: 9

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor