altmarius

cultură şi spiritualitate

Hram şi resfinţire la Mănăstirea Snagov

Patriarhul României a fost înconjurat de mai mulţi ierarhi din Sfân...

Hram şi resfinţire la Mănăstirea Snagov

Alexandru Briciu

Paşii pelerinilor s-au îndreptat ieri, în ziua de pomenire a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, către Mănăstirea Snagov din judeţul Ilfov, care şi-a serbat hramul şi a cărei biserică a fost resfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în altarul de vară de Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel, însoţit de o delegaţie de ierarhi din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, a fost întâmpinat, după tradiţie, în faţa bisericii istorice. Preafericirea Sa a resfinţit biserica recent consolidată şi pictura restaurată. Din soborul de ierarhi au făcut parte IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi cei trei ierarhi care au slujit Sfânta Liturghie de hram.

În cuvântul de învăţătură rostit de pe amvonul bisericii Mănăstirii Snagov după slujba de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat moştenirea istorică, spirituală şi culturală a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, ctitor al aşezământului, din vremea căruia se păstrează actuala biserică: "Dărnicia lui nu era spre laudă, ci era o necesitate pentru a apăra Ortodoxia. El, ca şi domnitorii Moldovei, avea conştiinţa că urmează împăraţilor bizantini în datoria lor spirituală de a ajuta Biserica din ţara lor, dar şi Ortodoxia întreagă". Preafericirea Sa a amintit că Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, pomenit la 27 septembrie, imediat după sărbătoarea Sfântului Voievod Neagoe Basarab, a vieţuit o perioadă la Mănăstirea Snagov, unde s-a ocupat de una dintre cele mai importante tipografii din Ţara Românească. "În această mănăstire a fost tipărită prima carte cu grafie latină pe pământ românesc şi tot aici, în anul 1701, Antim Ivireanul a tipărit prima carte din lume în limba arabă, cu o tipografie făcută de el, din lemn, şi există şi astăzi într-o mănăstire din Liban. Liturghierul greco-arab a fost tipărit aici, la Snagov. Atât de importantă este această insulă şi mănăstire", a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Se va ridica un muzeu în apropierea bisericii

Preafericirea Sa a amintit şi faptul că, după distrugerea căii de acces de pe malul lacului către mănăstire în 1821, până de curând nu a mai existat un pod solid, iar transportul era anevoios. Pasarela inaugurată în anul 2010, construită din beton şi fier, a înlesnit accesul la mănăstire. Patriarhul României a anunţat că se doreşte ca, în viitorul apropiat, să fie construit un muzeu în apropierea bisericii: "Este prea importantă această mănăstire ca să nu aibă un muzeu în care să fie prezentată istoria ei, de la începuturile cunoscute până astăzi şi, în mod special, să fie prezentate viaţa Sfântului ctitor Neagoe Basarab şi viaţa Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, cel mai mare mitropolit al Ţării Româneşti".

Daruri şi distincţii

Ieri, la Mănăstirea Snagov, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Varahiil Bănăţeanu, stareţul acestui aşezământ. În continuare, Preafericirea Sa oferit un semn de recunoştinţă, de mulţumire şi de felicitare celor ce au sprijinit, de-a lungul anilor, activitatea mănăstirii. Astfel, domnul ing. Nicolae Noica a primit Diploma de onoare "Sfântul Voievod Neagoe Basarab", o icoană a sfântului şi medalia emisă de Banca Naţională a României cu chipul domnitorului român şi cu biserica Mănăstirii Snagov. Cei şapte ierarhi din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei prezenţi la eveniment au primit icoana Sfântului Neagoe Basarab şi medalia omagială amintită, realizată la Monetăria Statului. Diploma de onoare "Sfântul Neagoe Basarab" şi medalia omagială au mai fost primite de Florentina Pencea, prefectul judeţului Ilfov, Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Oancea, primarul Snagovului, şi alţi binefăcători ai mănăstirii.

Ales sobor de slujitori

Din soborul de slujitori care au participat ieri la hramul acestui aşezământ monahal, cel mai vechi din eparhie, au mai făcut parte arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al eparhiei, arhim. Teofil Anăstăsoaie, exarh administrativ, arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ arhiepiscopal, pr. Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, protoierei din eparhie, stareţi, precum şi preoţi din Protopopiatul Ilfov Nord.

Protosinghelul Varahiil a oferit, apoi, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o icoană care îl reprezintă pe domnitorul Sfânt Neagoe Basarab purtând în braţe biserica Mănăstirii Snagov, ctitoria sa. Pentru credincioşii prezenţi la slujba de hram şi de resfinţire au fost pregătite 1.000 de pachete cu produse alimentare. După slujbă, urmând tradiţiei Bisericii Ortodoxe Române, credincioşii, deopotrivă bărbaţi şi femei, au putut intra prin Sfântul Altar, închinându-se şi sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.

Momente din istorie

În 2012, an comemorativ al Sfântului Voievod Neagoe Basarab în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, se împlinesc 500 de ani de la rezidirea bisericii Mănăstirii Snagov din temelie de către domnitorul sfânt român. Biserica a fost construită în secolul al XIV-lea, fiind atestată documentar în 1408. În anul 2008, Mănăstirea Snagov a împlinit 600 de ani de atestare documentară, prilej cu care sfântului lăcaş cu hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" i s-au hărăzit alţi doi ocrotitori: Sfântul Voievod Neagoe Basarab şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Vizualizări: 32

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor