"Iată că se apropie Anul Nou, mai sunt câteva zile până în 2014. Şi probabil ultima voastră grijă în momentul ăsta, cu toate pregătirile de revelion şi de sărbători, e legată de cărţi şi de ce o să citiţi în anul care vine. Nu-i nimic, ne-am ocupat noi de asta pentru voi. Am pus la cale o listă de lecturi în funcţie de … zodia fiecăruia. O tentativă ludică şi amuzantă de a-ţi pune la punct biblioteca pe anul viitor. Aşa că am luat caracteristicile fiecărei zodii şi ne-am distrat puţin, recomandând astfel lecturi care să vi se potrivească temperamentului. Luaţi şi citiţi, deci.
 

 
Berbecii au un început de an încărcat, însă nu se dezic de promisiuni şi responsabilităţi şi încearcă să-şi facă datoria de cititori în mod exemplar.

Pentru berbecii tineri, părinţii reprezintă din nou un sprijin de nădejde în ceea ce priveşte achiziţia de cărţi de calitate. Noi le recomandăm Făt Frumos din lacrimă, de Mihai Eminescu (Editura Vellant).

 

Dacă e adevărat ce spune lumea, că pentru feţii-frumoşi vremea nu vremuieşte, atunci poate că şi astăzi Făt-Frumos din Lacrimă colindă prin lume, luptă cu Muma Pădurii şi se însoară cu bălaia Ileană, se face frate de cruce cu împăratul vecin şi i-o aduce drept mireasă pe fata Genarului, călăreşte cai cu şapte inimi sau doineşte din fluier prin codri şi văi. Şi multe alte peripeţii şi minuni cunoaşte feciorul născut din lacrimă, dar nimeni nu le povesteşte mai grăitor decât Mihai Eminescu într-una dintre cele mai frumoase poveşti din literatura română.

Berbecii deja trecuţi prin viaţă vor savura o carte spirituală, cu siguranţă. Înfometează egoul, hrăneşte sufletul – Souldrama: Aprinde-ţi inteligenţa spirituală, de Connie Miller (Editura Herald).

 
Souldrama® este un program conceput de Connie Miller, este recunoscut din 1999 ca instrument terapeutic auxiliar psihodramei pentru a ajuta clienţii blocaţi în anumite tipare psihologice dezavantajoase să depăşească rezistenţele şi să treacă de la co-dependenţă la co-creativitate. Cartea subliniază ideea transformării spirituale, aliniind ego-ul (personalitatea) şi sufletul, astfel încât inteligenţele noastre raţională, emoţională şi spirituală să se afle în echilibru: mintea, trupul şi spiritul.
 

 
Taurii sunt în formă şi nimic nu va rămâne nepus la punct în programul lor. Pentru taurii juniori,lumea magică dezvăluită de Naomi Novik sigur va fi o minunată descoperire.

  

 
Cele trei cărţi cuprinse în colecţia Temeraire (Dragonul Majestăţii Sale, Tronul de Jad, Războiul pulberii negre) spun o poveste autentică, în care miracolul fanteziei îşi spune cu adevărat cuvântul. Această colecţie îi poate tenta deopotrivă pe cititorii tineri şi pe cei adulţi. Romanele combină genul fantasy cu istoria alternativă, prezentându-ne o lume în care dragonii există şi sunt folosiţi în războaiele napoleoniene ca flotă de război.

Pragmatismul taurilor adulţi poate fi satisfăcut printr-o lectură realistă, aşadar ce poate fi mai potrivit decât realismul magic al unei Cărţi a şoaptelor a poporului român? Deci, Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri de Varujan Vosganian (Editura Polirom).

Cele şase povestiri din Jocul celor o sută de frunze vorbesc despre neliniştile, căutările şi incertitudinile noastre, despre atâtea traume încă nevindecate. Jocul celor o sută de frunze ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut.
 

 
Despre gemeni nu putem spune acelaşi lucru. Sunt cu mintea încă în anul ce tocmai se termină şi mai mult vor bate pasul pe loc. Leneveala va fi cuvântul începutului de an. Pentru ei, indiferent de vârstă, două cărţi pe cât de diferite, pe atât de interesante:

Sub Dom, de Stephen King (Editura Nemira)

Într-o zi ca oricare alta, orășelul Chester’s Mill din Maine se trezește rupt de lume, de care îl desparte o forță imaterială și invizibilă. Nimeni nu știe ce este, de unde vine și când se va disipa. Domul e fatal pentru ființe umane și obiecte neînsuflețite. Dale Barbara e veteran de război și, mai nou, bucătar. Face echipă cu proprietara ziarului local, cu o asistentă medicală și cu trei copii curajoși. Adversarul lor este un politician fără scrupule, Big Jim Rennie, care ar face orice pentru puterea lui și a fiului său. Dar marele lor dușman se dovedește a fi Domul… Iar timpul nu e doar scurt, ci și înșelător. Dacă ţinem cont de vorbele lui Guillermo Del Toro („Pare incredibil că, după o carieră de cincizeci de ani, decanul ficțiunii dark poate scrie cu o asemenea forță. Și tocmai asta se întâmplă când… se prăbușește Domul.“), gemenii – care urăsc schimbările – vor trăi cu sufletul la gură pe parcursul cărţii.

Codul blestemat, de Adam Blake (Editura Trei)

 

Lumea e pe cale să se sfârşească. Dar aventura abia acum începe. Pe apele Rinului curge sânge… Turnurile Londrei se înclină până la pământ… Un înger cu o sabie înfricoşătoare apare deasupra Ierusalimului… Curând un oraş va cădea. APOCALIPSA SE APROPIE. Codul blestemateste unul dintre cele mai bune thrillere conspiraţioniste din ultimii ani – un roman spectaculos despre coduri şi indicii, paradis şi infern, cu o eroină de neuitat.
 

 
Racii vor avea un an excelent. Toate le vor merge din plin atât în plan familial, cât şi în cel profesional. Aşadar, colecţia de două volume Aventuri legendare (Editura Litera) nu poate decât crea bazele unei activităţi de familie sau teambuilding.

 

Volumul Exploratori dezvăluie cum nişte navigatori cu spirit de aventură şi-au folosit priceperea şi resursele pentru a înfrunta vremea potrivnică, apăsarea psihică şi pericolele neprevăzute, strategiile şi tehnicile de supravieţuire aplicate cu succes sau eşuate, uneori cu rezultate tragice.

Volumul Ascensiuni alpine prezintă cum au atins alpiniștii, pentru prima oară, vârfurile celor mai înalți munți ai lumii, pornind într-o călătorie captivantă prin Alpii europeni, prin Himalaya și masivul Karakorum sau prin regiunile polare ale Americii de Nord, înfruntând primejdii felurite, de la prăbușiri de pietre şi avalanșe, până la furtuni iscate din senin sau crevase ascunse privirii.
 

 
Leii sunt autoritari şi le place să aibă ultimul cuvânt, iar acest fapt ar putea isca unele conflicte, mai ales la serviciu. Aşadar, mare atenţie! Anul ce vine se anunță unul tumultuos, deci cea mai bună recomandare pentru leii adulți este o carte de dezvoltare spirituală, marca Herald:Pachetul SCHIMBĂRII, 3 cărți semnate de Daniela Andreescu.

 
Pachetul, care conține 3 cărți (Sub Pomul de scorţişoară. MeditaţiiConversaţii cu tine și Cum traversezi un curcubeu) oferă cititorilor minute de răgaz, clipe de reconectare cu sinele prin imagini și cuvinte. Daniela Andreescu, un carismatic life coach și autor, consideră că împlinirea sinelui începe cu antrenament în comunicare și relaționare, deci ajutorul binevenit tuturor leilor!

Mai tinerii lei vor putea să își dezvolte atenția și concentrarea cu ajutorul ultimului volum publicat în colecția Bebe învață a editurii LiteraMângâie animăluțele! Este o carte care îi va amuza cu siguranță pe micuți, contribuind la dezvoltarea atenției, a memoriei și a simțului tactil. Cartea are aplicații din materiale cu diferite texturi.

 

 
Fecioarele vor fi binedispuse și cu mare chef de muncă. Dedicarea lor profesională nu va rămâne nerăsplătită. Cea mai recomandată carte pentru începutul lor de an este Nesfârșesc, de Iv cel Naiv (Editura Vellant).

 
Nesfârșesc este cea mai recentă incursiune în lumea lui Iv, care a început cu versuri trimise prin sms iubitei. Cartea de față conține povești de iubire dulci sau amare, sms-uri în versuri, metamorfoze, dor și fericire, trădări, întrebări și mici revelații la final de poem. Este o carte de făcut cadou, de păstrat pe noptieră, de răsfoit când ai nevoie de un zâmbet.

Avântul tinerilor din zodia fecioarei va fi susținut, indiferent de vârstă, de o carte scrisă de un autor clasic, repovestită într-o manieră modernă: Povestiri după Shakespeare (Editura Vellant).

 
Trecând de bariera vocabularului elisabetan, copiii şi adolescenţii pasionaţi de literatură pot face cunoştinţă cu lumea pieselor lui Shakespeare: Romeo şi Julieta, Macbeth, Hamlet, Visul unei nopţi de vară, Cum vă place, Furtuna ş.a. În plus, cartea include informaţii despre viaţa şi opera lui Shakespeare, rezumate ale pieselor punctate cu citate celebre şi ilustraţii fermecătoare. Tiparită în condiţii excelente, cartea este varianta perfectă pentru serile cu poveşti ale celor mici.

 

 
Balanțele se vor implica în discuții care nu le vizează și din dorința de a ajuta, riscă să fie tocmai ele țapul ispășitor. Mai bine ar sta în banca lor și să dezlege tainele înțelepciunii răsăritene, citind cartea Hayy bin Yaqzan sau din tainele înțelepciunii răsăritene (Editura Polirom), operă a scriitorului și savantului Ibn Tufayl (cca 1105-1185), cunoscut în Evul Mediu latin ca Abentofal sau Abubacer.

 
Deși a scris – se spune – peste șapte mii de versuri, un tratat despre suflet și unul medical, cartea de față este singura rămasă de la el. Capodoperă beletristică, filosofică și mistică a culturii arabe, ea încearcă o armonizare între filosofia greacă și religia islamică. Povestind viața unui om care crește singur pe o insulă pustie, Ibn Tufayl explorează evoluția sufletului cunoscător, de la întelegerea lumii văzute la cea a lumii superioare, accesibilă prin intelect. Fiecare episod exterior din viața personajului se traduce într-o experiență interioară de cunoaștere spirituală.

Pentru a menține echilibrul tinerelor balanțe, la început de an le sunt recomandate 3 cărți de la editura CartierCartea lui CUM, Cartea lui CÂND și Cartea lui DE CE.

  

 
Cartea lui CUM propune șaptezeci și unu de răspunsuri la întrebări serioase sau mai ușoare, cotidiene sau amuzante, despre animale, sentimente, viața în comun, arte și tehnici în termeni pe cât de haioși, pe atât de preciși. Cartea lui CÂND răspunde cu umor și seriozitate în egală măsură la șaptezeci și una de întrebări referitoare la artă, istorie, tehnică, educație civică, spațiu, natură, sentimente, viață cotidiană, corpul uman și multe alte lucruri… iar Cartea lui DE CEexplorează, tot prin intermediul a șaptezeci și una de întrebări, domenii la fel de variate precum viața cotidiană, micile manii, funcționarea corpului, natura, sentimentele, credințele și moartea. Trei cărți de descoperit singur… sau în familie!
 

 
Scorpionii încep în forță anul nou. Banii trag la ei și se va ivi ocazia de a demara afaceri profitabile. O astfel de afacere profitabilă este și investiția în cartea Unde începe cerul. Jurnal de călătorie, publicat de Carmen Firan la editura Polirom.

 
După descrierea făcută de scriitorul american Harry Mathews, pare o carte demnă de luat în seamă: „O carte captivantă, scrisă elegant, capabilă să creeze scenarii narative cinematografice care îl plimbă pe cititorul vrăjit de pe înălţimile Himalayei pînă în Patagonia, de pe treptele de la malul Gangelui pînă în jungla din America de Sud, de la Machu Picchu, ridicat „unde începe cerul”, până în templele Angkor Wat. Autoarea îşi face din timp şi distanţe aliaţi fideli în descrierea unor călătorii încărcate de magie şi suspans. Fie că descriu în filtru personal India spirituală, întâlnirea cu un şaman din Perú sau asediul asupra oraşului Praga din 1968, povestirile au dramatism şi farmec. O lectură savuroasă, plină de informaţii şi de perspective originale asupra spaţiului şi sensului călătoriei, stimulând imaginaţia şi formulând întrebări provocatoare la răscruce de drumuri, vremuri, vârste, culturi şi mentalităţi.”

Tot despre călătorii ar trebui să citească și juniorii scorpioni. Dar… altfel de călătorii, călătorii în trecut. O recomandare pentru ei este colecția compusă din 4 cărți despre mari culturi străvechi de la editura Litera: China AnticăGrecia AnticăEgiptul Antic și Roma Antică.

   

 

 
Săgetătorii vor primi vești bune legate de familie. Nici la capitolul profesie nu vor sta rău, având șansa de a fi promovați. În acest sens, editura Trei vine cu soluția: Ce tip de carieră ţi se potriveşte? Cum să-ţi găseşti cariera perfectă, de Donna Dunning.

 
Pentru a fi fericit şi a avea succes în viaţa profesională, trebuie să găseşti o carieră care se potriveşte nu numai cu interesele tale, ci şi cu tipul tău de personalitate. În această carte, autoarea foloseşte Indicatorul de Tipuri Myers-Briggs (MBTI) pentru a prezenta opt modalităţi distincte de a lucra şi te încurajează să reflectezi asupra preferinţelor tale naturale – propunându-ţi pentru aceasta liste de verificare, exerciţii, strategii şi sfaturi – şi îţi oferă toate instrumentele necesare pentru a-ţi descoperi propriile preferinţe naturale şi a ţi găsi cariera ideală. Acest ghid pentru găsirea unei cariere potrivite include detalii despre dezvoltarea diferenţelor dintre tipuri pe parcursul vieţii, sfaturi pentru echilibrarea vieţii personale cu viaţa profesională şi foarte multe sugestii de posibile cariere, bazate pe preferinţele personale. Autoarea face o analiză minuţioasă a fiecărui tip, oferind sfaturi practice pentru creşterea şi dezvoltarea profesională, precum şi formările şi profesiile potrivite fiecăruia.

Săgetătorilor juniori, la fel de dornici de a se dezvolta pe toate planurilor, li se recomandă o colecție de 3 cărți cu greutate, marca Harbarnam, de la editura HumanitasHabarnam pe lună,Habarnam în Orașul SoareluiAventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi.

  

 
Aventurile lui Habarnam, cartea clasică din vremea copilăriei noastre, a reapărut în librării. Alături de prietenii săi, Habarnam trece printr-o întreagă pleiadă de întâmplări: În Oraşul Florilor, locuitorii săi prichindei au nume care spun totul despre talentele, ocupaţiile şi firile lor: Ştietot, Pilulă, Şurubel şi Piuliţă, Zahar Zaharescu, Limonadă, Glonţişor, Acuarelă, Guzlă, Grăbilă, Dondănel, Tăcutul, Gogoaşă, Zăpăcilă, Posibil şi Probabil. Este clar că Habarnam nu ştie nimic! Degeaba încearcă să se facă muzicant, pictor, poet, şofer de curse… Dar transformarea lui începe să se petreacă odată cu plecarea într-o expediţie nemaipomenită în lumea prichindeilor, la capătul căreia Habarnam ştie chiar să şi citească! Aventura continuă în Orașul Soarelui, dar nu oricum, ci la volanul unui automobil pe care a învăţat să-l conducă răsucind pur şi simplu bagheta magică pe care a primit-o de la un vrăjitor şi pe care o va păstra numai dacă va face fapte bune. Şi nu oriunde, ci într-un oraş fabulos, în care însă totul e dat peste cap de sosirea lui Habarnam şi a celor doi prieteni ai săi, Ţintişoara şi Pestriţu.

Şi nici la întâmplare, fiindcă în Oraşul Soarelui se petrec o mulţime de încurcături cu tâlc din care Habarnam învaţă o sumedenie de lucruri despre maşinării ciudate, prichindei hazoşi şi chiar şi despre sine. Dar stai să vezi şi a treia carte: Habarnam pe Lună! Seria aventurilor lui Habarnam şi ale prietenilor săi nu s-a încheiat. Nici n-avea cum. Prichindeii, după cum ştiţi, sunt dornici să călătorească, sunt foarte curioşi şi, mai presus de toate, plini de neastâmpăr. De data asta ei vor să pornească spre Lună. Ideea călătoriei i-a venit lui Ştietot şi, ca s-o ducă la îndeplinire, a construit o navă cosmică, cu care să zboare doar prichindeii cei mai disciplinaţi, adică bineînţeles nu Habarnam şi Gogoaşă. Lucrurile au luat însă o altă întorsătură: tocmai ei doi ajung primii pe Lună, unde au parte de peripeţii de tot soiul cu „prichindeii lunatici”, nişte prichindei cu altfel de apucături şi altfel de preocupări decât cei pământeni.
 

 
Capricornii ar putea avea neplăceri din cauza încăpățânării lor. Dacă vor vrea să lucreze în colectiv, ar trebui să fie mai toleranți. Un bun punct de început este cartea semnată de Simona Tache și Mihai Radu de la editura TreiFemeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut.

 
Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut s-a născut în paginile săptămânalului de umor ”Caţavencii”. La cererea insistentă a cititorilor, o parte dintre textele rubricii ”Bătăi în dialog” au fost adunate în acest volum. Deşi pare că e vorba de un „război între sexe”, în realitate, autorii n-au dus niciodată un război, ci un dialog. Ei lansează, alternativ, câte o temă la care răspunde celălalt. Rând pe rând, toate stereotipurile care circulă despre viaţa de cuplu sunt puse într-o lumină umoristică, eliberatoare. În mod normal, paginile care urmează ar trebui să vă salveze de la divorţ sau măcar să vă scutească de a mai da banii pe terapie de cuplu. Cu o singură condiţie: să aveţi umor.

Pentru cei mici, un foarte bun exercițiu al răbdării este cartea La culcare, Veronica! (EdituraUnivers), o incitantă serie de peripeţii ale fetiţei, grupate în patru poveşti spectaculos ilustrate care îi vor prinde pe copii într-o lume în care vor râde, vor lua parte la vise neobişnuite şi se vor bucura de toate aventurile unei fetiţe care trăieşte din plin anii copilăriei. Totodată, vor învăţa împreună cu ea cum să crească, să îşi pună întrebări şi să găsească răspunsuri potrivite, dar, mai ales, cum să fie copii într-o lume de „oameni mari”.

 

 
Vărsătorii știu ce vor și chiar dacă nu vor pune mâna imediat pe ceea ce își doresc, nu se vor lăsa. Perseverența îi va aduce unde țintesc.

O carte foarte potrivită stării lor este Lumea Sofiei (Editura Univers), cel mai cunoscut roman al norvegianului Jostein Gaarder.

 
Într-o succesiune de oglinzi creatoare de iluzii nesfârşite, Sofiei îi este povestită, treptat, întreaga filosofie a culturii occientale. Dacă filosofia sau literatura însăşi este pretextul acestei cărţi, cititorul va afla pe cont propriu. El va face cunoștință, încă de la început, cu amestecul dintre fantezie şi marile întrebări ale omenirii. Jocurile duble sunt specialitatea lui Gaarder: Sofia va fi pusă în oglindă de Hilde, destinatara reală a cursurilor, profesorii îşi vor schimba identităţile, iar întrebările nu vor putea primi niciodată răspunsuri unice. Aventura cunoaşterii începe de la filosofii greci, trece prin zorii creştinismului, prin medievalitatea europeană, ajunge la Renaştere, Iluminism, Romantism şi până la sistemele de gândire ale secolului al XX-lea.

Fără a fi o simplă carte de popularizare, Lumea Sofiei este o introducere în filosofia occidentală, deschizând apetitul cititorului pentru cunoaştere şi meditaţie asupra întrebărilor esenţiale. Căci, aşa cum Hilde e Sofie, aceasta nu e nimeni altcineva decât imaginea cititorului însuşi.

Cu ce se vor delecta însă peștii juniori? Cu o carțe dedicată vârstei lor pe care o găsiți laBooklandMetode de a învinge plictiseala la școală, semnată de Pete Johnson.
 

 
Harvey, personajul principal al cărții, crede că școala este cel mai plictisitor loc de pe pământ – așa că, alături de colegii săi, găsește o cale de a mai înviora puțin atmosfera. Orele interminabile și deprimante devin mult mai interesante când există o miză adevarată – cum ar fi să pariezi de câte ori își smucește capul profesorul suplinitor sau de câte ori își suflă nasul profesorul de geografie. Dintr-odată, școala devine captivantă, dar microbul pariurilor se răspândește cu repeziciune și situația scapă complet de sub control…
 

 

 

Peştii se vor ocupa de treburile administrative, deşi nu vor excela la capitolul practică.
Tinerilor peşti, ca să compenseze lipsa dexterităţii, le recomandăm o lectură uşoară: Poezii pentru cei mici, de Aurora Georgescu (Editura Litera).

 
Un nume cunoscut tuturor părinţilor, bunicilor şi cadrelor didactice din România, Aurora Georgescu dezvăluie copiilor o lume a inocenței revarsată în poezii pline de umor, ai căror eroi sunt copii și animăluțe ce trec printr-o mulțime de întâmplari hazlii, dar bogate în învățăminte.

Mai romantici decât de obicei, peştii maturi se vor mişca greu, dar rezultatele vor fi în favoarea lor. Aşadar, o carte de aventuri romantice este cea mai bună recomandare: Aventurile unei ladyde Mary Jo Putney.

 
Sarah îşi pune viaţa în pericol să-şi salveze sora geamănă, pe ducesa de Ashton. Auzind, din întâmplare, complotul pus la cale pentru răpirea surorii sale însărcinate, îi ia locul şi reuşeşte să o salveze. Dusă de răpitori în Irlanda, înfometată şi chinuită, Sarah dovedeşte un curaj greu de bănuit. O carte care le are pe toate: iubire, romantism, erotism, trăiri intense, pasiune și aventuri, emoții; protagoniști care trec de la o stare la alta ca și cum viața lor ar fi o plimbare continuă într-o canoe."

Autor: Patricia Lidia

Sursa: http://hyperliteratura.ro/horoscopul-literar-pe-2014