altmarius

cultură şi spiritualitate

Omul si focul de Adrian Popovici
luni, 17 august 2009

Cele mai vechi dovezi ale folosirii focului pentru fabricarea uneltelor din piatră datează din urmă cu 72.000 de ani şi au fost descoperite în Africa de Sud, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

"Am descoperit că primii oameni moderni, în urmă cu 72.000 de ani - sau chiar cu 164.000 de ani -, de pe actuala coastă a Africii de Sud, foloseau un cuptor minuţios controlat, pentru a putea, printr-un procedeu complex, să încălzească pietrele şi să le schimbe proprietăţile", a explicat Kyle Brown, de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud), unul dintre principalii autori ai acestui studiu.

Anterior acestei descoperiri, cele mai vechi urme ale folosirii focului pentru confecţionarea uneltelor datau din urmă cu 25.000 de ani şi au fost găsite în Europa.


"Descoperirea noastră arată că primii oameni moderni stăpâneau focul într-o manieră nuanţată şi sofisticată", a explicat Kyle Brown.

Rămăşiţe de silcret, un amalgam de siliciu care poate fi prelucrat la cald, au fost descoperite îngropate în centrul unui cuptor străvechi dintr-un sit arheologic din Pinnacle Point (Africa de Sud).

Arheologii au repetat gesturile primilor oameni, iar "rezultatele au fost uimitoare", a explicat Curtis Marean, paleo-antropolog şi profesor la Universitatea din Arizona (SUA).

"După ce a fost încălzit, silcretul a căpătat o culoare roşie şi era uşor de spart. În plus, rămăşiţele acestuia arătau exact la fel cu cele descoperite în cuptorul găsit în situl arheologic. Folosind acest silcret încălzit, am putut să obţinem copii foarte realiste ale uneltelor adevărate", a explicat Curtis Marean.

Uneltele fabricate în urmă cu 72.000 de ani au fost descrise de specialişti ca fiind "nişte cuţite şi arme de vânătoare excelente".

"Expresia acestor cunoştinţe tehnologice ale primilor oameni moderni, pe coasta Africii de Sud, aduce dovezi suplimentare pentru susţinerea teoriei conform căreia acest loc se află la originea strămoşilor tuturor oamenilor moderni, care au apărut în Africa, în urmă cu 100.000 - 200.000 de ani", a adăugat acelaşi specialist.

În urmă cu 50.000 - 60.000 de ani, aceşti primi oameni moderni au părăsit climatul cald din Africa pentru a se aventura în regiunile glaciare din Europa şi din Asia, unde s-au întâlnit cu omul de Neanderthal. Populaţiile neanderthaliene au dispărut complet în urmă cu circa 35.000 de ani, iar oamenii moderni au cucerit continentul eurasiatic şi au migrat până în Australia.

Vizualizări: 24

Comentariu publicat de Maria Ciumberică pe August 30, 2009 la 7:19pm
Omul pe nume Sui a aprins focul prin frecarea crengilor de copac

In basmele populare chinezeşti se pot întîlni o sumedenie de eroi inteligenţi, curajoşi şi de o dîrzenie neasemuită. Aceşti eroi asigură oamenilor din jurul lor o viaţă paşnică şi fericită. Un astfel de erou a fost omul numit Sui, care a aprins pentru prima dată focul, frecînd două crengi de copac. Si acum vă invităm să ascultaţi povestea lui.

In antichitate, omenirea nu ştia ce este focul. Dupa ce se lăsa întunericul, peste tot domnea o beznă totală şi oamenii erau cuprinşi de o panica groaznic. Nu se auzeau decît strigătele fiarelor sălbatice. Pentru că nu exista focul, oamenii mîncau alimente crude şi din această cauză, se îmbolnăveau mereu şi viaţa lor era scurtă.

Un zeu din cer, pe nume Fu Xi, era tare mîhnit văzînd cît de greu trăiau oemenii pe pămînt. Dorind ca oamenii să cunoască binefacerile focului, zeul Fu Xi a poruncit să se pornească o ploaie cu tunete şi trăznete într-o pădure de munte. Un trăznet asurzitor a aprins copacii,, vîlvătăile întinzîndu-se cu repeziciune. De frică, oamenii au alergat care-ncotro, cautînd să se salveze de pîrjol. După ce s-a oprit ploaia, ei s-au adunat din nou, privind cu spaimă copacii în flăcări. La un moment dat, un tînăr a observat că nu se mai văd nicăieri animalele sălbatice care se plimbau înainte prin pădure şi nivi nu li se mai aud străgătele. „Oare animalelor se tem de foc?" se gîndea el, apropiindu-se cu curaj de flăcări. Simţind căldura, el i-a chemat cu bucurie pe oameni: „Hai, veniţi încoace. Focul acesta nu este ceva îngrozitor. El ne aduce lumină şi căldură!" Oamenii au văzut atunci şi animalele sălbatice care arseseră şi care răspîndeau un miros atrăgător. Adunaţi în jurul focului, au început să guste carnea animalelor fripte. Un gust nemaipomenit! Dîndu-şi seama de importanţa focului, oamenii au adunat crengi şi le-au aruncat în foc, care a fost apoi păzit zi şi noapte, ca să nu se stingă. Intr-o zi, paznicul a adormit, o creagă a ars în întregime şi focul s-a stins. Oamenii s-au văzut din nou de beznă şi de frig.

Văzînd din cer ce tot ce s-a petrecut pe Pămînt, zeul Fu Xi a intrat tip-til în visul tînărului care descoperise cel dintîi foloasele focului şi i-a şoptit: „Departe spre vest, este un stat care se numeşte Suiming. Acolo se găseşte sămînţa focului. Poţi pleca acolo să o împrumuţi" La trezire, tînărul şi-a amintit ce i-a spus zeul în vis şi a luat hotărîrea de a pleca în statul Suiming după sămînţa de foc.

Traversînd munţi înalţi, ape şi păduri şi învingînd tot felul de greutăţi, tînărul a sosit în sfîrşit la destinaţie. In acel loc, nu ajungea lumina soarelui, ziua nu se deosebea de noapte, peste tot era o beznă desăvîrşită. De unde se afla focul. Dezamăgit, tînărul s-a sprijinit de un copac care se numeşte Suimu, pentru a se odihni. Brusc, în faţa lui s-a aprins o scînteie, luminînd împrejurimile. Tînărul s-a ridicat imediat în picioare şi a căutat locul de unde venea lumina. In cele din urmă a văzut cîteva păsări mari scobind cu ciocul lor lung şi ascuţit în coarţa copacilor, căutînd insecte. De cîte ori ciocul lovea copacul, sclipea o scînteie. Văzînd aceasta, tînărului i-a venit o idee. A cules nişte crengi şi a început să le frece pe cele mici de cele mari. Au apărut scîntei, fără să se aprindă însă focul. Fără a-şi pierde încrederea, el a adunat fel şi fel de crengi, frecîndu-le cu răbdare unele de altele. In sfîrşit, o creangă a început să fumege şi apoi s-a aprins. Tănărul s-a bucurat pînă la lacrimi.

Intors în satul său natal, el a adus oamenilor sămînţa focului care nu se stinge niciodat㠖 metoda de aprindere a focului prin frecarea crengilor. De atunci, oamenii au scăpat pentru totdeauna de frig şi de spaimă. Convinşi de curajul şi înţelepciunea tînăr, oamenii l-au ales conducător şi i-au dat numele de Suiren, ceea ce înseamăn㠄omul care a aprins focul."

Povestea "Omul pe nume Sui a aprins focul prin frecarea crengilor de copac" a circulat din generaţie în generaţie în ţara noastră. Această poveste scoate în evidenţă înţelepciunea, dîrzenia şi abnegaţia cu care poporul chinez şi-a urmat drumul în viaţă, învingînd tot felul de privaţiuni.
Comentariu publicat de altmarius pe August 30, 2009 la 7:32pm
Si frumos si interesant acest comentariu. Dar de ce nu ati avut curajul sa-l puneti pe pagina dumneavoastra? Ar fi fost o postare de toata lauda... Sau macar sa-l puneti SI acolo...
Oricum, multumesc! Este o completare nu numai binevenita, dar utila

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor