altmarius

cultură şi spiritualitate

 

Publicat: 5 Septembrie 2015
trimite pe mail

Plasticienii participanți an de an la manifestarea internațională de anvergură de la Miercurea Ciuc (19-29 august) se dovedesc a fi temperamental diferiți, motivați de cercetări artistice diverse și amprentați de pasiuni estetice variate căci provin prin eforturile și strădaniile organizatorilor din nenumărate orașe ale lumii, din Viena la București, din Praga la Miami Beach.

În 10 zile inegalabile, artiștilor li se oferă într-o stare de comunicare desăvârșită, libertatea de creație neîngrădită de rigori culturale ori sociale.

Fără întâlnirea anuală prilejuită de Free Campar fi mai greu de înțeles deschiderea culturală uluitoare (pe care am receptat-o direct) mai întâi, a grupării de artiști care sunt originari din spațiul gazdă și mai apoi, a publicului sensibilizat și cu gustul deja forjat în receptarea tendințelor și direcțiilor artistice europene și nu numai.

Atelierul Internaţional de Arte Plastice –Free Camp, 2015 s-a desfăşurat ca de fiecare dată, timp de 10 zile la Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea Ciuc care le-a pus la dispoziţie artiştilor pentru creaţie un spaţiu generos, fructificat foarte bine de toţi cei angrenaţi în proiect.

Cei 10 participanţi provenind din Budapesta (2), Bucureşti (4), Miercurea Ciuc (2), Viena (1) şi Tokyo (1) cărora li s-au adăugat doi critici de artă –Feledy Balázs (Budapesta) şi subsemnata (Bucureşti) au constituit din punct de vedere artistic un nucleu interesant prin bogăția exprimărilor estetice. Dincolo de materialele întrebuinţate şi deci, de asocierile tehnice semnificative care îşi au ponderea lor în determinarea expresivităţii operei de artă, în transmiterea mesajului şi în captarea privitorului, diversitatea cercetării plastice este un atu al acestei a XI-a ediţii a taberei internaţionale de creaţie. În plus, independent de căutările personale ale fiecărui artist –în atelierul de creaţie s-a produs o emulaţie la care şi-au avut contribuţia mai întâi, tangenţele cu plasticienii participanţi şi mai apoi, contactul evident cu spaţiul oraşului Miercurea Ciuc.

Pictoriţa Varga Edina (Budapesta) s-a dovedit a fi între participanți, cel mai sensibil captator al vizualului propus de Miercurea Ciuc; cu verticalele puternice ale unor construcții în devenire şi într-o gamă cromatică dominată de culori reci, artista construieşte compoziţii, adevărate portrete ale cetăţii-gazdă. Szkok Iván (Budapesta) merge în picturile realizate în acest atelier de creație pe direcţia peisajului mirific în care portretul își află un spațiu privilegiat. Ioana Enescu Truică (Bucureşti) şi-a descoperit motivele picturale în tren; notele tehnice, panourile electrice ori rugina de pe drum au devenit prilej de analiză cromatică. Pe de altă parte,Dan Tudor Truică (Bucureşti) este interesat de semnul grafic concis şi spontan. Raportul de alb-negru urmărit de plastician este fundamental, suportul desenului-pictură putând fi în egală măsură, pânza de bumbac ori hârtia de grafică.

Interesat de abstractul provenit din natură, Ioan Oratie (București) a gândit o gamă de forme îmbrăcându-le în culori, rigiditatea structurilor fiind raportată ulterior la spontaneitatea unor gesturi expresiv-cromatice. Dan Ştefan Minea (Bucureşti) a venit la această provocatoare întâlnire artistică cu un suflu proaspăt axat pe experiment. Astfel, Dan Ştefan Minea a pictat cu vopsele industriale; în tehnologia abordată a existat un grad de surpriză legat de uscarea diferenţiată, în amprentă, în funcţie de suprapunere ori de transluciditate. Artistul a rămas consecvent gestului său expresionist.

Xiao Li (Tokyo) a creat două instalaţii având acelaşi principiu constructiv şi o aceeaşi idee estetică. În prima instalaţie, lujerul de plantă verde acoperea cu vitalitate un scaun produs al civilizaţiei umane. În a doua lucrare, o cravată devenea suportul unei desfăşurări de legume secţionate. Dar nu obiectele astfel elaborate au fost expuse în Galerie. Creatoarea şi modelul său, masculin erau fotografiaţi în împrejurimile oraşului; ea era acoperită dirijat cu vegetaţie, el nud purta la gât cravata cu legume. Au fost realizate fotografii în peisaj și acestea au fost expuse, ca printuri de dimensiuni impresionante, în expoziţia care a încheiat Atelierul Internaţional de Artă Plastică.

Fazakas Csaba (Viena) a urmărit pe durata ediţiei a XI-a Free Camp, dezvoltarea ciclului săuMigraţie. El își dovedeşte și pe această cale, receptivitatea la fenomenul social de amploare al imigrării trăit de Europa în această perioadă. În alb-negru sau în culori calde, artistul dă viaţă unor forme jucate care par a-şi căuta matca.

Szabó Árpád (Miercurea Ciuc) gândeşte în pictura sa cu iz minimalist portretul de grup al artiştilor din tabăra de anul acesta. Una dintre lucrări înregistrează pe un chip surprins frontal numele tuturor plasticienilor din tabără, o alta marchează locul desfăşurării lucrului vreme de 10 zile, a treia pune laolaltă, într-un fel de colaj propunerile de pictură ale tuturor participanţilor.

Botár László (Miercurea Ciuc) artistul organizator al manifestării, din partea Consiliului Judeţean Harghita -a dat o strălucire aparte Atelierului Internaţional de Artă Plastică. Pictorul a dovedit prin explozia şi verva sa creatoare, chiar amendamentele unei tabere de creaţie: importanţa întâlnirii în plan artistic şi mai ales, schimbul de idei provocat de lucrul celor 10 plasticieni într-un spaţiu comun. Pictura expresionist abstractă a lui Botár László se dezvoltă pe coordonatele care leagă suprafeţe picturale preconcepute de intruziuni grafice cu un grad sporit de spontaneitate. Albul pânzei îşi susţine cu abilitate rolul inocent în întâlnirea programată cu albul ductului, în aparenţă doar, rătăcitor pe suprafaţa picturală. 

Manifestarea de la Miercurea Ciuc şi-a dovedit cu această nouă ediţie- prin viziunile participanţilor şi mai ales prin rezultatele artistice care au îmbinat într-un mod fructuos, tehnologie şi estetică- valoarea şi trăinicia fenomenului care devine an de an, sub ochii noştri, Free Camp.

O selecţie restrânsă de lucrări dar importantă în caracterizarea artiştilor se poate vedea până pe 21 septembrie a.c. la Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita.

 

Roxana Păsculescu, dr. în istoria artei

Vizualizări: 66

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor