altmarius

cultură şi spiritualitate

 (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tăcerea mieilor
The Silence of the Lambs
The Silence of the Lambs poster.jpg
Rating Nerecomandat18.gif
Gen thriller[*][1][2][3][4][5]
Film de groază
Psychological horror
psychological thriller[*]
ecranizare
Film polițist
film dramatic
LGBT-related film[*]  Modificați la Wikidata
Regizor Jonathan Demme
Autor Ted Tally[*]  Modificați la Wikidata
Scenarist Ted Tally
Bazat pe The Silence of the Lambs de
Thomas Harris
Producător Kenneth Utt
Edward Saxon
Ron Bozman
Distribuitor Orion Pictures
Studio Orion Pictures[*]  Modificați la Wikidata
Director de imagine Tak Fujimoto
Montaj Craig McKay
Muzica Howard Shore
Distribuție Jodie Foster
Anthony Hopkins
Scott Glenn
Ted Levine
Premiera 14 februarie 1991
Durata 118 minute
Țara Statele Unite
Filmat în Pittsburgh, Pennsylvania[6]
South Bimini Airport[*][6]
Carnegie Museum of Natural History[*][6]
FBI Academy[*][6]
Layton[*][6]
Old Allegheny County Jail[*][6]
Pittsburgh International Airport[*][6]  Modificați la Wikidata
Locul acțiunii Washington
Baltimore
Illinois
Memphis, Tennessee
Ohio
Virginia
Quantico[*]  Modificați la Wikidata
Limba originală engleză
Premii Premiul Oscar pentru cel mai bun film
National Film Registry
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor
Chicago Film Critics Association Award for Best Actor[*]
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat
National Board of Review Award for Best Supporting Actor[*]
Kansas City Film Critics Circle Award for Best Actor[*]
Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal
Premiul criticilor de film din New York pentru cel mai bun actor
Premiul criticilor de film din New York pentru cea mai bună actriță
Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță
BAFTA pentru cea mai bună actriță
Writers Guild of America Award for Best Adapted Screenplay[*]
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Actor[*]
Directors Guild of America Award for Outstanding Directing – Featur...[*]
Boston Society of Film Critics Award for Best Supporting Actor[*]
National Board of Review Award for Best Director[*]
Premiul criticilor de film din New York pentru cel mai bun regizor
Premiul Saturn pentru cel mai bun actor  Modificați la Wikidata
Nominalizări Premiul Oscar pentru cel mai bun actor
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat
Premiul Oscar pentru cel mai bun film
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor  Modificați la Wikidata
Buget $19 milioane[7]
Încasări $272.742.922[7]
Parte a seriei Hannibal Lecter franchise[*]  Modificați la Wikidata
Precedat de Manhunter  Modificați la Wikidata
Urmat de Hannibal  Modificați la Wikidata
Prezență online
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
TV.com
Cineplex
elCinema.com
PORT.hu

Tăcerea mieilor este un film thriller american din 1991, care a fost premiat până acum de cinci ori cu Oscar. Filmul este regizat de Jonathan Demme și este bazat pe romanul cu același titlu de scriitorul american Thomas Harris. Pelicula este de fapt a doua ecranizare a romanului, în care personajul principal este ucigașul psihopat dr. Hannibal Lecter. Tăcerea mieilorcontinuă acțiunea filmului Manhunter din 1986.

Acțiunea filmului

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

O tânără agentă practicantă FBI, Clarice Starling este însărcinată cu investigarea unui caz criminalistic deosebit de dificil, „Buffalo Bill“ un ucigaș viclean care produce o serie de crime, ultima ostatică a lui fiind fiica unui senator american. Victimele criminalului căutat sunt femei, de pe care el, din motive necunoscute, desprinde bucăți de piele. Deoarece în investigațiile ei, agenta nu face nici un progres, va recurge la o tactică neobișnuită. La rezolvarea cazului va căuta să folosească cunoștințele lui Hannibal Lecter, un criminal periculos care își devora victimele. Criminalul psihopat Hanibal, care este de profesie psihiatru, poate să se transpună în situația ucigașului urmărit și să prevadă acțiunile lui în viitor.

Clarice îl vizitează pe Hanibal în închisoare, psihopatul se arată cooperant, singura lui condiție este ca tânăra agentă să-i dezvăluie, de fiecare dată, ceva din viața ei privată. În decursul investigației, psihopatul descoperă faptul că agenta Clarice suferă din cauza unei traume psihice. Pe când era copil, Clarice a rămas orfană de tată, care a murit într-o acțiune în calitatea sa de polițist. Ea a fugit de la casa unde era crescută de un unchi, cauza fiind abatorul unde se tăiau miei, pe care ea nu-i poate salva, acestea erau zgomotele neexplicabile pe care le aude ea în fiecare seară înainte de culcare. În decursul investigației, Lecter arată o simpatie față de agenta ambițioasă, Clarice. Psihopatul elimină în mod sângeros doi polițiști care-l subapreciază pe criminal și reușește să evadeze după ce în prealabil a ajutat agenta de a elucida cazul „Buffalo Bill“.

Între protagonștii din acțiune are loc un duel verbal, de un nivel psihologic ridicat. Un indiciu important în rezolvarea cazului este larva unui fluture tropical care este găsită în gâtlejul victimei, sau faptul că victimele sunt numai femei corpolente. Din pielea victimelor ucigașul vrea să-și confecționeze o haină proprie. În cele din urmă Clarice îl va descoperi și împușca pe ucigaș, după care va fi chemată la telefon de Hanibal, care a evadat, pentru a-i spune Claricei că și-a luat un concediu.

Distribuție

Primire

Filmul a fost clasificat pe locul 7 în topul 100 Scariest Movie Momentsrealizat de Bravo.[8]

Referințe și note

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0102926/, accesat la 14 aprilie 2016 Missing or empty |title= (help)
  2. ^ http://stopklatka.pl/film/milczenie-owiec, accesat la 14 aprilie 2016Missing or empty |title= (help)
  3. ^ https://www.filmaffinity.com/en/film768790.html, accesat la 14 aprilie2016 Missing or empty |title= (help)
  4. ^ http://www.metacritic.com/movie/the-silence-of-the-lambs, accesat la 14 aprilie 2016 Missing or empty |title= (help)
  5. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=6641.html, accesat la 14 aprilie 2016 Missing or empty |title= (help)
  6. ^ a b c d e f g http://www.imdb.com/title/tt0102926/locations?ref_=tt_dt_dtMissing or empty |title= (help)
  7. ^ a b The Silence of the Lambs”. Box Office Mojo.
  8. ^ 100 Scariest Movie Moments (via Internet Archive)

Vezi și

Legături externe

The Silence of the Lambs (1991) r. Jonathan Demme

https://mirceadiaconu.wordpress.com/2009/08/16/58/

Clarice Starling, un personaj cu vocaţie de erou, se implică într-un caz complex de crimă în serie, ca un test iniţiatic, a cărui miză este instituţionalizarea vocaţiei ei eroice – transformarea ei în agent F.B.I. Partea cea mai grea e colaborarea cu psihopatul Hannibal Lecter.

Sanatoriul este Infernul pentru Clarice. Ea realizează un descensus ad inferior parcurgând un culoar întunecat cu celule ale unor nebuni „normali”, bizari, dar previzibili. Acest spaţiu tenebros e populat de diverse făpturi malefice, iar în mijlocul lor vieţuind stăpânul lor, cel mai rău dintre toţi, Hannibal Lecter. Acesta are o atitudine neîncadrabilă în vreun profil uman, având

apucături de animal, dar paradoxal, practicând şi activităţi profund spirituale. El încearcă să-i circumscrie spiritul lui Clarice în determinaţii psihologice cât mai înguste. Cu timpul, demonul arogant şi distant începe să o placă, ea nu este o fiinţă tipică, pentru că degajă o sinceritate inocentă, este autentică, nu un construct artificial, vanitos şi iluzoriu ca ceilalţi oameni. Fascinaţia în faţa autenticitatăţii angelice a lui Clarice scoate spiritul lui Hannibal din interioritatea pietrificată în care era izolat. Clarice începe să fie fascinată de acest monstru cu chip uman.

Lecter o ajută pe Clarice cu condiţia ca ea să-i dezvăluie intimitatea fiinţei sale. Ea îi vorbeşte despre un vis traumatizant din copilărie, despre nişte miei care ţipă în întuneric. Aceştia exprimă inocenţa spiritului ei, ce urlă înspăimântată văzând atâta răutate în lume, copleşind-o din toate părţile. Dacă cazul va fi rezolvat, mieii vor înceta să mai ţipe. Spiritul demonului Lecter, hrănindu-se cu trăirile şi gândurile intime ale lui Clarice, are acces la autenticitate, adică la Fiinţă.

Semnificaţia coconului moliei cap-de-mort, găsit în gura ultimei victime, este schimbarea, Bill vrând să-şi modifice natura, pentru că îşi urăşte actuala identitate. Acesta a devenit criminal după abuzuri sistematice, a fost refuzat de clinicile de schimbare de sex, ceea ce l-a adus pe culmile nebuniei. Bill se crede transsexual, dar nu este. El râvneşte la victimele sale feminine, dar nu le doreşte sexual, ci tânjeşte să fie identic cu ele, să aibă aceeaşi natură. Conştiinţa lui Bill este dominată de feminitatea sa arhetipală. Bill este feminin în interioritatea sufletească, dar corporalitatea continuă să îi fie masculină astfel că o resimte ca pe o temniţă, ce-l înconjoară din toate direcţiile. El a vrut să-şi modifice natura corporalităţii, dar spitalele au refuzat să îl opereze, astfel că fiinţa sa a rămas scindată în două, interioritatea fiind feminină iar exterioritatea masculină, scindare ce a dus la dezvoltarea unei psihoze tenebroase.

Bill jupuia femeile pe care le omora, pentru a-şi face un costum din pielea lor, încercând să-şi oculteze astfel, corporalitatea masculină, de care îi era ruşine. Se privea deseori în oglindă, ascunzându-şi organul genital între picioare. Bill se îmbracă în femeie croindu-şi un costum din pielea femeilor jupuite, încercând să îşi construiască un nou corp, care să se substituie celui masculin. Victimele erau sacrificate pe altarul noii sale feminităţi corporale. Încerca să imite şi urletele feminine ale victimelor, ca o eliberare a energiilor feminine captive în interiorul trupului de bărbat. Prezenţa căţelului drăgălaş în jurul său e o proiecţie a unui sâmbure de umanitate prizonieră în spatele groaznicei dihotomii a fiinţei sale.

Evadând, Hannibal şi-a pus pe faţă chipul jupuit al unui poliţist pe care l-a omorât. Înfăţişarea demonului se ocultează ascunzându-se sub o altă identitate. Hannibal se foloseşte de pielea altuia nu pentru a-şi modifica natura corporală, ci pentru a adopta o altă persona, chipul său tenebros ascunzându-se în spatele măştii ce exprimă funcţiunea de om al legii. Hannibal îşi ascunde statutul de fiinţă ce asumă o ilegitimitate absolută, în spatele măştii care este însuşi simbolul legitimităţii. Ilegitimitatea se camuflează în reprezentantul legii instituţionalizate.

Descoperirea lui Bill, confirmă vocaţia lui Clarice de eroină cu calităţi deosebite. Confruntarea cu el fiind iniţierea supremă pentru ea. Vizitându-l pe Lecter la sanatoriu, era apărată de gratiile şi pereţii celulelor, putând contempla haosul teluric fără ca acesta să poată acţiona asupra ei, mai mult decât o simplă fantasmă. Puterea acestuia de distrugere şi de dizolvare a oricărei ordini cosmice era oprită de determinaţiile sanatoriului.

Noul descensus ad inferior în pivniţa lui Bill e real din toate punctele de vedere. Clarice poate muri în orice moment, neavând nici o garanţie de protecţie. Pătrunzând într-un întuneric total, ochii ei nu mai pot distinge formele, haosul total indeterminat fiind o experienţă străină ei. Bill este adaptat acestei lumi abisale, având o natură analoagă ei. Clarice reuşeşte să-l împuşte, folosindu-şi doar simţul auditiv pentru a se ghida în întuneric. În acest spaţiu de unde orice logică a fost izgonită, instinctul este arma supremă de luptă.

Bill era o fiinţă dominată de pulsiunile telurice ale spiritului său, care i-au dezagregat conştiinţa. Acesta îşi ducea traiul în pivniţă, ieşind în lume doar pentru a face rost de noi victime. Nu mai avea contact cu lumea, spiritul său izolându-se total de ordinea lumii de afară. Corporalitatea sa îl obliga la un mod masculin de a se insera în real, ceea ce îi repugna. El se afla dincoace de Bine şi de Rău, conştiinţa sa fiind dominată total de pulsiunile abisale, liberul arbitru nu mai exista.

Hannibal Lecter, în schimb, era un spirit liber, aflându-se dincolo de Bine şi de Rău. El umblă liber prin lume nefiind dominat de nevoi tenebroase, este un vampir care priveşte soarele în ochi fără să se ardă. Conştiinţa lui este echilibrată, fiind dominată de raţiune, cu ajutorul căreia îşi domină pasiunile şi pulsiunile interioare. El domina haosul şi făpturile sale, dispunând liber de ele, cu ajutorul minţii sale ordonate. Ucidea, fiind autonom în faţa suferinţei victimei. Hannibal a renunţat la umanitatea sa păstrând din natura umană, pe de-o parte, numai ceea ce este bestial şi monstruos, iar pe de altă parte numai ceea ce este sublim şi profund spiritual. A devenit un fel de animal superior nonuman, practicând activităţi spirituale alese, dar săvârşind şi acte infiorătoare pentru umanitate. El era fascinat de echilibrul raţional al muzicii baroce, găsea o plăcere deosebită pictând peisaje frumoase sau se desfăta cu crime abominabile şi canibalism.

Spiritul său era autonom în faţa tuturor structurilor realului. Se putea mişca liber prin toate  nivelele nefiind prizonier al haosului ca ceilalţi nebuni ”normali”. Îşi domina pulsiunile printr-o conştiinţă echilibrată, simţindu-se autonom şi în faţa instanţelor superioare faţă de care nu simţea nici o presiune a vreunei legitimităţi morale. El a izgonit umanul din interiorul său.

Hannibal trăieşte relaxat în autonomia ontologică a propriei sale fiinţe, dar, cu toate acestea devine fascinat de spiritul lui Clarice, de autenticitatea intimităţii ei sufleteşti, de consistenţa ei interioară. Chiar dacă reuşeşte să-şi ajusteze natura umană, el nu poate scăpa de instinctul ontologic, de nevoia de Fiinţă, inerentă oricărui spirit uman.

Lecter o întreabă pe Clarice dacă mieii au încetat să mai ţipe. În ochii lui, ea şi-a câştigat demnitatea de-a exista în lume. Ceilalţi oameni nu merită să trăiască pentru că sunt aparenţe goale fără substanţă, nişte fiinţe stupide şi nesemnificative, el tratându-i ca pe nişte animale de consum. Lunga sa carieră de psihiatru l-a convins de inutilitatea şi inconsistenţa fiinţelor umane.

Monstrul cu faţă umană s-a pierdut în anonimatul unei ţări exotice, în care legea statală fiind slabă, îşi putea desfăşura nestingherit excesele monstruoase şi nonumane, autonomia sa demonică nefiind stingherită de structuri instituţionalizate şi represive ale instanţelor morale superioare. Astfel putea fi el însuşi un zeu, dispunând liber de creaturile insignifiante ce trăiesc în lume.

(revista Verso nr. 54-55, 1-28 februarie 2009).

Vizualizări: 983

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor