altmarius

cultură şi spiritualitate

Filarmonica de Stat 'Transilvania' - concertele începutului de an

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 30 Ianuarie 2019 , ora 12.57
Filarmonica de Stat "Transilvania" propune în următoarele două luni o serie de evenimente muzicale; invitaţi de seamă între care trei tineri pianişti câştigători ai unor competiţii internaţionale importante: Josu de Solaun (Concursul Internaţional "George Enescu", 2014), Daniel Petrică Ciobanu (Concursul Internațional de Pian "Arthur Rubinstein", 2017), şi Daniel Kharitonov (Concursul Internaţional "Ceaikovski", 2015), un program vocal-simfonic inedit cu premiere pentru publicul clujean şi o seară A capella în care va evolua Corul Filarmonicii "Transilvania" sunt doar câteva dintre propunerile instuţiei pentru perioada 1 februarie - 31 martie 2019. 
Despre primul concert programat pentru vineri, 1 februarie, ne vorbeşte Oana Andreica, secretar muzical al Filarmonicii din Cluj-Napoca.


Este vorba despre un concert care va fi dirijat de Mihail Agafița și care-l va avea ca solist pe pianistul Josu de Solaun, cel care în 2014 a câștigat Premiul I la Concursul Internațional "George Enescu". Programul este unul compus în totalitate din lucrări de muzică rusă, respectiv
 Uvertura Festivă și Simfonia nr.1 de Dmitri Șostakovici și spectaculosulConcert nr.2 pentru pian al lui Serghei Prokofiev.


Urmează, în 8 februarie, un concert vocal-simfonic în programul căruia figurează o serie de premiere pentru publicul clujean.

Este un concert al cărui program l-am alcătuit în jurul unor piese muzicale care au fost compuse cu ocazia unor evenimente istorice foarte importante din sfârșit de secol XVIII început de secol XIX. Am plecat tocmai de la ideea aceasta de a avea un concert vocal-simfonic cu Missa in angustiis sau Nelsonmesse de Joseph Haydn și de aici am alcătuit restul programului. Așadar, se va face la Cluj, cel mai probabil în primă audiție la noi, piesa Wellingtons Siegal lui Ludwig van Beethoven și Uvertura 1812 a lui Ceaikovski, care se va face în varianta ei și cu cor. Și, așadar, în partea a doua a concertului - Nelsonmesse de Joseph Haydn. Ca invitat îl vom avea pe dirijorul Horvath Gabor și soliști, soprana Aida Pavăl-Olaru, mezzosoprana Orsolya Veress, tenorul Tony Bardon și basul Iustinian Zetea.


Şi după încă o săptămână, în 15 februarie, revine în faţa ansamblului simfonic dirijorul Gabriel Bebeşelea. Ce propune el pentru acest concert din stagiunea Filarmonicii de Stat "Transilvania"?

Gabriel Bebeșelea este dirijorul nostru principal și ideea lui a fost să facă la Cluj această simfonie a lui Hector Berlioz,Harold în Italia, simfonie cu violă solo pentru care Răzvan Popovici a fost extrem de deschis. Și nu este prima noastră colaborare cu el, deci vine cu foarte mare plăcere la Cluj. Este, într-adevăr, un concert pe care-l dedicăm memoriei dirijorului Emil Simon, de la dispariția căruia se împlinesc cinci ani tocmai în luna februarie. Și este un concert foarte potrivit și pentru că maestrul Emil Simon era un foarte apreciat interpret de muzică franceză. Prin urmare, deși programul nu a fost alcătuit plecând de la această preferință a lui Emil Simon, totuși includerea simfoniei lui Berlioz se potrivește foarte bine cu această ocazie comemorativă.


Oana Andreica, şi luna martie este una bogată în evenimente muzicale la Filarmonica "Transilvania". Care sunt interpreţii invitaţi?

Pentru luna martie avem o mulțime de concerte. Începem cu un concert în care-l vom avea din nou la pupitru pe Andrei Feher și care va face la Cluj integral muzica incidentală pe care Mendelssohn a scris-o pentru Visul unei nopți de vară de Shakespeare. Apoi, la o săptămână după, se reîntoarce Gabriel Bebeșelea la noi. De data aceasta cu pianistul Daniel Kharitonov, cel care a câștigat Premiul III la Concursul "Ceaikovski" în urmă cu câțiva ani, un pianist tânăr și extraordinar de apreciat deja pe scenele internaționale, care va fi prezent pentru a doua oară la Cluj.

Pe urmă, pe data de 15 martie, avem oarecum o premieră în istoria recentă a Filarmonicii, pentru că am inclus în concertul de vineri un eveniment în exclusivitate a capella. Spectatorii noștri vor putea să vadă corul nostru într-o postură mai diferită decât în concertele vocal-simfonice, cu un program a capella care va încerca să treacă prin toate zonele de muzică destinată unui ansamblu coral - zone de muzică cultă, dar și zone conexe, de muzică ușoară, prelucrări pop, prelucrări jazz. Deci, va fi un concert în care corul își va arăta de fapt versatilitatea.

În ultimele două concerte din luna martie o să-i avem invitați pe pianistul Daniel Ciobanu, cel care ne-a uimit pe toți când a câștigat Premiul II la Concursul "Arthur Rubinstein", și, în concertul din 29, pe violonista Sarah Christian împreună cu dirijorul Stefan Geiger. Programe, iarăși, foarte atractive: Concertul pentru pian de Beethoven împreună cu Simfonia I de Brahms - în concertul de pe 22, iar în concertul de pe 29, Stefan Geiger a propus Simfonia Fantastica a lui Berlioz care se potrivește foarte bine cu Concertul pentru vioară de Ceaikovski pe care-l va cânta Sarah Christian.

Concertele acestea sunt atât de diferite și, în același timp, atât de ofertante încât e greu să spun care dintre ele ar fi mai important. Fiecare are specificul lui și, dacă ar fi să aleg, aș zice... cu siguranță, concertele acestea vocal-simfonice care sunt cu lucrări spectaculoase, acestea de pe 8 februarie, pe urmă pe 1 martie în care putem asculta întreaga muzică de la Visul unei nopți de vară, ceea ce la Cluj nu s-a mai făcut. Și, desigur, fiecare invitat din fiecare concert merită să fie ascultat și merită să fie aplaudat.

Interviu realizat de Lucian Haralambie


Vizualizări: 55

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor