altmarius

cultură şi spiritualitate

Festivalul ‘Zilele Muzicale Târgumureşene’, deschis cu un concert simfonic aniversar Kodály Zoltán

http://www.punctul.ro/wp-content/uploads/2017/05/filarmonica-1-300x169.jpg 300w" sizes="(max-width: 640px) 100vw, 640px" />

Festivalul ‘Zilele Muzicale Târgumureşene’ – ediţia 47 începe joi, la Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, eveniment cultural în cadrul căruia sunt programate opt concerte extraordinare, inclusiv cel inclus în Turneul Internaţional Stradivarius 2017, conform organizatorilor.

Festivalul ‘Zilele Muzicale Târgumureşene’ se va desfăşura până pe 25 mai şi va fi deschis cu un concert simfonic extraordinar aniversar Kodály Zoltán, compozitor sărbătorit în acest an în toată lumea, la împlinirea a 135 de ani de la naştere.

‘La pupitrul orchestrei noastre se va afla dirijorul clujean Jankó Zsolt sub a cărui bagheta va răsuna în deschidere frumosul Preludiu la unison de George Enescu. Conform tradiţiei, cu ocazia concertului de deschidere ‘lansăm’ pe scena Festivalului un tânăr solist din ţara noastră, anul acesta şansa revenindu-i violonistei Andra Ţăpurică din Bucureşti. Tânăra artistă va interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră nr.5 în la minor de H. Vieuxtemps. În partea a doua vor fi interpretate Momentele simfonice de Dohnányi E., apoi armoniile binecunoscutelor Dansuri din Galanta de Kodály Zoltán ne vor crea o atmosfera sărbătorească ce evidenţiază valoarea talentului marelui compozitor sărbătorit pe merit anul acesta în majoritatea sălilor de concert din lumea întreagă’, a precizat dirijorul Vasile Cazan, managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, pe site-ul instituţiei.

Potrivit lui Vasile Cazan, în data de 7 mai, sub bagheta târgumureşeanului Remus Grama, vor evolua tinerii solişti Jakab Roland, Rad Radu, Magdó Ráhel, Völgyesi Bianca, Străulea Darius, Kelemen Hayashi Jácint Yuka şi Antal Andrea, toţi elevi ai Liceului Vocaţional de Artă din Târgu Mureş.

‘Este o tradiţie care funcţionează chiar de la prima ediţie a Festivalului, aceea de a oferi o şansă tinerilor muzicieni târgumureşeni să cânte acompaniaţi de valorosul nostru ansamblu simfonic’, a precizat Cazan.

În data de 11 mai, pe scena Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş se va afla dirijorul Fakhraddin Kerimov din Azerbaidjan, care va prezenta un program de muzică rusă, ‘maestrul Kerimov fiind el însuşi un produs de excepţie al valoroasei şcoli ruse de dirijat’, conform sursei citate.

Programul va cuprinde ‘Marş slav’ de P.I.Ceaikovski, Suita, ‘Locotenentul Kije’ de S.Prokofiev şi Suita de balet ‘Pasărea de foc’ de I.Stravinsky, iar solista serii va fi pianista clujeană Oana Csíky, în cadrul Concertului pentru pian şi orchestră nr.4 în sol minor de S. Rachmaninov.

Din prezentarea managerului Filarmonicii din Târgu Mureş mai reiese că primul concert cameral din festival îi are ca protagonişti pe violoncelistul Kónya Attila Levente şi pe pianistul Ábrám Endre, cu un program cuprinzând compoziţii de Bach, Mozart şi Brahms.

‘Turneul Stradivarius 2017 – Ediţia a X-a este evidenţiat şi anul acesta în prestigiosul nostru festival, aşa că marţi, 16 mai, vom putea să îl ascultăm pe celebrul violonist român Alexandru Tomescu care cântă pe vioară Stradivarius Edler-Voicu, invitaţi fiindu-i pianista Sînziana Mircea din S.U.A. şi bandeonistul Omar Massa din Argentina. Cei trei artişti ne vor fascina interpretându-ne un program de dansuri spaniole de P.Sarasate, M.de Falla, E.Granados şi A.Piazolla. Aşadar este un concert cameral extraordinar pe care vi-l recomand cu căldură să îl ascultaţi’, a subliniat Cazan.

În 18 mai este anunţat concertul simfonic extraordinar intitulat ‘Un parizian la Târgu Mureş’, susţinut de un renumit pianist târgumureşean, Vizi Francisc, stabilit la Paris.

‘De data aceasta va cânta pentru noi superbul Concert pentru pian şi orchestră în la minor de E. Grieg, o minunată pagină romantică. Dirijorul concertului este Maestrul Theo Wolters din Olanda şi care ne propune să ascultăm în deschidere sub bagheta domniei sale Uvertura ‘Euryanthe’ de C.M.von Weber, iar în partea a doua o altă lucrare romantică, Simfonia nr.2 în Re major de J.Brahms’, a spus Vasile Cazan.

El a precizat că, ultimul moment cameral din festival va fi tot unul extraordinar, susţinut de flautistul Bálint János din Ungaria şi harpistul român Ion Ivan-Roncea, iar a 47-a ediţie a Festivalului ‘Zilele Muzicale Târgumureşene’ se va încheia cu un concert vocal-simfonic denumit ‘Nemuritorul Mozart’.

‘Prin tradiţie, ultimul concert simfonic din festival este unul vocal-simfonic. E un concert binevenit pentru sufletul nostru şi se intitulează ‘Nemuritorul Mozart’, toată seara vom putea asculta lucrări de referinţă din creaţia marelui compozitor clasic vienez. Dirijorul concertului este Maestrul Shinya Ozaki din Japonia, dar care este deja târgumureşean, căci de douăzeci şi trei de ani este dirijorul permanent al orchestrei noastre simfonice. Programul cuprinde Uvertura ‘Don Giovanni’, Concertul pentru oboi şi orchestră în Do major, KV 314, solist fiind marele oboist clujean Aurel Marc, artist foarte cunoscut şi îndrăgit de melomanii noştri, iar în final, cele două valoroase colective artistice ale instituţiei, Orchestra Simfonică şi Corul Mixt vor interpreta împreună Missa în Do major, ‘Încoronării’, KV 317. Soliţtii vocali vă sunt foarte cunoscuţi şi ştiu că îi apreciaţi pe fiecare dintre ei: soprana Claudia Bataragă, altista Molnár Mária, tenorul Tiberius Simu şi basul Balla Sándor. Sunt convins că aceasta capodoperă mozartiana va încununa într-adevăr bucuriile şi trăirile artistice pe care le vom simţi cu prilejul ediţiei din anul acesta a tradiţionalului festival al Zilelor Muzicale Târgumureşene’, a mai arătat Vasile Cazan.

AGERPRES

 print

Vizualizări: 44

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor