altmarius

cultură şi spiritualitate

Festival Enescu 2023: 31 august Ateneul Român ora 16.30

ORCHESTRA FILARMONICĂ CEHĂ

 Datejoi, 31 august 2023
Ongoing...
 Time4:30 PM - 6:10 PM

ORCHESTRA FILARMONICĂ CEHĂ  
CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU
MANFRED HONECK dirijor
IOSIF ION PRUNNER dirijorul corului

Beethoven Simfonia nr. 1 în do major op. 21
Dvořák Fantezia Rusalka (suită orchestrală din opera Rusalka; ar. de Tomáš Ille / Manfred Honeck)
Enescu Vox Maris op. 31
         COSMIN IFRIM tenor
         LAVINIA MAMOT soprană



CORUL FILARMONIICII GEORGE ENESCU


Evenimente

Fondat în anul 1950 la inițiativa dirijorului Constantin Silvestri, director al filarmonicii în acea perioadă, Corul Filarmonicii „George Enescu“ este un ansamblu muzical de anvergură al cărui repertoriu cuprinde lucrări a cappella, vocal-simfonice și de operă aparținând multitudinii de perioade și curente muzicale, de la Renaștere la muzica secolului XXI. Primii dirijori ai corului au fost Ștefan Mureșianu, Dumitru D. Botez și Vasile Pântea, iar din anul 1997, muzicienii sunt conduși de Iosif Ion Prunner.

Ansamblul bucureștean a interpretat, de-a lungul celor peste 70 de ani de existență, o mare parte dintre capodoperele genului coral și al celui vocal simfonic, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Berlioz, Brahms sau Mahler și până la creațiile reprezentative moderne și contemporane: Missa și Simfonia nr. 3, „Kaddish”, de Leonard Bernstein, lucrări de George Enescu, Igor Stravinski, Benjamin Britten, Francis Poulenc, Arthur Honegger, Ștefan Niculescu sau Requiem și Cele șapte porți ale Ierusalimului de Krzysztof Penderecki, sub conducerea compozitorului. Muzica de operă este abordată în varianta de concert sau semi-staged, iar dintre lucrările interpretate amintim:  Răpirea din Serai, Fidelio, Norma, Parsifal (actele I și III), Moses și Aron, Wozzeck și Oedipus Rex,

În afara activității din stagiunea permanentă de la Ateneul Român unde evoluează alături de  orchestra instituției, Corul Filarmonicii a cântat, atât în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, cât și ca ansamblu invitat în diferite proiecte cu Orchestra Bolșoi Teatr din Moscova, Orchestra Filarmonicii din München, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestre Național de France, Orchestra Radio Berlin, Academy of St Martin-in-the–Fields sau Filarmonica din Berlin. Istoricul corului este încununat de colaborările cu nume importante ale baghetei dirijorale, dintre care enumerăm pe George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Prêtre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Ion Marin, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski, Michel Plaçon, Christian Badea, Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Sir Neville Mariner, Vladimir Jurowski, Kirill Petrenko, Paavo Järvi sau Vasily Petrenko.

Printre realizările ultimilor ani se numără interpretarea celor Patru piese sacre de Giuseppe Verdi alături de Staatskapelle Berlin sub conducerea lui Daniel Barenboim (2013), realizarea variantei de concert a operei Oedipe de George Enescu în anul 2017 împreună cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta lui Vladimir Jurowski pe scena Festivalului „George Enescu” și la Royal Festival Hall din Londra și prezentarea operei Ajunul Crăciunului de Nikolai Rimski-Korsakov în variantă semi-staged alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin condusă de Vladimir Jurowski la Filarmonica din Berlin.

Discografia Corului Filarmonicii „George Enescu” include imprimări realizate de Electrecord, Arte Nova şi Radiodifuziunea Română: Recviem de Mozart, integrala vocal-simfonică Enescu, motete de Bruckner şi de Brahms. De asemenea, unele dintre concertele Corului Filarmonicii au fost preluate de France Music şi U.E.R.

Variația repertoriului, interesul constant pentru perfecționare al membrilor, care nu de puține ori interpretează părțile solistice în concertele vocal-simfonice, alături de colaborarea cu figuri eminente din lumea dirijatului, constituie doar câțiva dintre factorii care au contribuit, de-a lungul anilor, la profilarea unei identități artistice remarcabile a Corului Filarmonicii „George Enescu”. Un număr impresionant de muzicieni, soliști de operă, operetă și vocal-simfonic, profesori și muzicologi și-au început cariera ca membri ai Corului Filarmonicii, iar dintre ei amintim pe: Iulia Isaev, Laura Niculescu, Elena Cernei, Ștefan Ignat, Marius Rinzler etc.


OSIF ION PRUNNER


Facebook
Twitter
LinkedIn

Născut la București într-o familie de muzicieni și veche tradiție culturală, Iosif Ion Prunner a urmat Liceul de muzică „Dinu Lipatti“ și Universitatea de Muzică din București. A studiat pianul și dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitis, Maria Fotino, Constantin Bugeanu și Sergiu Comissiona.

După absolvire, a fost angajat la Filarmonica „George Enescu“ unde, în anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a încredințat conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat să dirijeze concerte susținute de Orchestra simfonică și Orchestra de cameră ale Filarmonicii.

În România a colaborat cu principalele orchestre din țară, Orchestra Naționala Radio și Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susțină spectacole la Opera Națională din București. A susținut concerte în importante centre muzicale din Europa și Asia (Germania, Spania, Franța, Italia, Japonia, Rusia, Grecia, Ungaria, Elveția, Bulgaria, Coreea etc.) și a luat parte la importante festivaluri din Romania, Cehoslovacia, Italia etc

A colaborat cu personalități și orchestre de prestigiu, dintre care mentionăm: Daniel Barenboim, Sir Neville Marriner, Kirill Petrenko, Vasily Petrenko, Vladimir Jurowski, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Tugan Sokhiev, Marc Minkovski.Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. și orchestre precum Orchestra Natională a Franței, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini“, Orchestra Festivalului din Varsovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Natională a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse, Filarmonica din Berlin, Orchestra Radio Berlin, StaatKapelle Berlin, etc.. În decembrie 2007 a fost invitat, alături de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu – San Sebastian și o distribuție cuprinzând artiști renumiți, să prezinte o productie cu Recviemul de Verdi la San Sebastian, Toulouse și Paris – Sala Pleyel. Ca repertoriu pentru cor, s-au abordat toate lucrările importante din literatura vocal simfonică obișnuită, dar și lucrări foarte rar cântate cum ar ar fi Simfonia a III precum și cele două Misse de Leonard Bernstein, „Gurre Lieder” de Arnold Schoenberg sau „Cele șapte porți ale Ierusalimului” de Krzysztof Penderecki. De asemenea s-a abordat repertoriu de opera clasică și contemporan, ca exemplu „Wozzeck” de Alban Berg (2017), „Moses și Aron” de Arnold Schonberg (2019) „Jeanne d’Arc au bucher” (2019) și „Roi David” de Arthur Honegger, „Oedip Rex” de Stravinski și, evident de nenumărate ori, „Oedip” de George Enescu inclusiv la Londra cu London Symphony Orchestra (2017). Ca o mențiune separată se menționează operele lui Richard Wagner: (Parsifal, Amurgul Zeilor cu Orchestra Radio Berlin în anul 2013) În calitate de urmaș direct al dirijorului și compozitorului Constantin Silvestri, Iosif Ion Prunner este președintele Fundației Constantin Silvestri a înființată în anul 1991. Fundația desfășoară o importantă activitate culturală printre care concertul și expoziția, ”Constantin Silvestri, 50”, din 29 septembrie 2019 de la KonzertHaus Berlin, numeroase concerte și expoziții desfășurate la Berlin pe parcursul anului 2020 și începutul anului 2021.

Din 1997, preluând tradiția Filarmonicii „George Enescu“ de a sprijini Orchestra Medicilor din Bucuresti, conduce activitatea acesteia. Dirijorului și pianistului Iosif Ion Prunner i s-au conferit, pentru întreaga activitate, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler și Ofițer. În prezent este Director Artistic al Filarmonicii „George Enescu” – din anul 2018, Dirijor de orchestră, Pianist, Dirijorul Corului Academic al Filarmonicii „George Enescu” – din anul 2000








Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor