altmarius

cultură şi spiritualitate

EXPERIENŢE MISTICE - PRIMĂVARĂ ÎN OAZA PĂCII - DUMINICA DIVINEI MILOSTIVIRI - (CEZARINA ADAMESCU)

EXPERIENŢE MISTICE

 

                                      PRIMĂVARĂ ÎN OAZA PĂCII

 

 

          Suntem din nou la Oaza Păcii, Marijanska Zajednica, „Oaza Mira” Bijakovici – fondată în Italia de către părintele Gianni Sgreva, mistic al Patimilor, în 1988. (Adresa este: Comunita „Oasi della Pace” Post Restante, 88266, Medjugorje MO, via Split CROATIE).

          De la gazdele noastre pornim pe şosea  şi coborând spre stânga, mergem pe un drum care coteşte din şosea pe o cărare pietruită, ajungând în faţa unui gard din fier forjat străjuit de două altare din piatră. Pe cel din stânga este sculptat Sfântul Iosif cu Pruncul Isus în braţe, iar pe  postamentul (altar) din dreapta Sfântul Arhanghel Mihail cu o pereche superbă de aripi albe, cu o suliţă în braţe, ucigând un balaur care se află sub picioarele sale. Arhanghelul are îmbrăcăminte de luptă, cu pieptar din zale. Balaurul pare o pasăre uriaşă preistorică, cu gheare şi aripi.

          Trecem de poartă şi pătrundem într-adevăr într-un loc care seamănă foarte bine cu Grădina Paradisului (aşa cum mi-o închipui). Impresia este şi mai puternică acum, primăvara, când totul e verde, când florile sunt aproape toate înflorite iar ciripitul păsărelelor te năuceşte. De altfel, e singura muzică, singurele făpturi care vociferează fără scrupule în această rezervaţie naturală unde nimeni nu-şi permite să vorbească altfel, decât în şoaptă. Peste tot sunt inscripţii şi o alee îngustă şerpuieşte printre copaci şi straturile de flori, printre vegetaţia abundentă, meridională şi casele locuitorilor Oazei. Locuitorii sunt fraţi şi surori de diferite naţionalităţi, din Ordine şi Congregaţii diverse.

          Într-o rotondă acoperită, un fel de chioşc în care se află bănci în amfiteatru, zărim chiar un grup de pelerini şi o soră îmbrăcată în alb care le vorbeşte (poate Sora Marie-Claire?)

          O dată ajunşi aici trebuie să lepezi toate îngrijorările şi supărările căci te afli, parcă într-o  altă realitate, mult mai înaltă, mult mai frumoasă, totul se derulează prin faţa ochilor uimiţi şi încântaţi peste măsură, cu repeziciune şi nu-ţi rămâne de făcut decât să te încadrezi locului, colţului acesta de Paradis de unde nu ai mai vrea să pleci niciodată.

          Doar la Assisi am avut astfel de trăiri şi n-aş mai fi vrut să părăsesc Umbria până la sfârşitul zilelor mele.

          Intrăm în capela de la Oaza Păcii şi îl regăsim pe Isus, tot pe cruce, însângerat peste măsură, cu trupul vânăt, cu părul năclăit de sânge (nu perucă, e păr omenesc lipit pe ţeastă), cu venele pronunţate şi vânăt-albăstrii. Atâta veridicitate îţi dă fiori şi cutremur.

          Stăruie aceeaşi impresie de trup mort de curând, dar care totuşi nu este putrezit, nu răspândeşte miasme, cu numai stă nemişcat, cu ochii larg deschişi, fixaţi spre lume. Priveşte la omenirea care se află la picioarele Crucii Sale. Gura i-a rămas întredeschisă în jumătate de cuvânt. Se văd urme de vergi pe trup. Deasupra capului, inscripţia însângerată în trei limbi: evreieşte, latineşte şi greceşte.

          Mă atrage nespus de mult acest crucifix cu Isus pe el şi nu-mi pot desprinde ochii de la imaginea lui. La fel de mult mă atrage şi această casă din piatră masivă, roşie şi albă,  cu acoperişul de lemn boltit.

          Un grup de călugări începe rugăciunea de la ora 12,00 – după ce un călugăr îmbrăcat în haine cenuşii (capucin) trage clopotele pentru Angelus (Îngerul Domnului).

          Într-o nişă a ferestrei se află Iosif cu Pruncul Isus în braţe.

          Rostesc o rugăciune în gând: „Lasă-mă Doamne să mă odihnesc un pic în Oaza Ta de pace, în rana Ta din coastă, în Inima Ta Preasfântă.

          E atât de bine aici. Dacă aş îndrăzni să-Ţi sărut fie şi pironul de la picioare, poate că aş deveni vrednică de Tine, vrednică să-mi încredinţezi partea Ta de lucrare pe care ai pregătit-o pentru mine. O să am curajul oare? Căci ştiu că mă priveşti cu faţa îndurerată, atent la orice mişcare a mea şi asta mă intimidează”.

          În sfârşit, am reuşit. Îţi mulţumesc Doamne, pentru acest piron pe care mi-ai permis să-l sărut.

          Afară e un cânt nebun de păsărele.

          Madona aşteaptă cu mâna întinsă, pentru a ne conduce la Fiul Său.

          Inscripţii: Silenzio, Tisina, Silence. Stille. Silence. Şi: „Friede sei mit Euch. Paix soit avec vous. Mir svama. Peace be with you. Pace a voi = Pacea să fie cu voi.

          Iată şi Cenacolul de afară, cu 14 coloane de piatră şi cu grinzi de lemn. Ne oprim o clipă să ne rugăm Ave Maria.

          ”Voi nu puteţi să daţi pacea, dacă voi înşivă nu aveţi în voi pacea interioară.” În această zi şi la această oră, spun cu mâna pe inimă, „am dobândit o felie de pace divină, am trăit pacea în inimi, aşa cum cere Gospa, ne-am făcut noi înşine pace. Pacea care va curge ca un fluviu asupra lumii întregi. În acest colţ de Paradis, ne-am apropiat de Isus care este Însăşi Pacea.”

          Din capelă,  Imaginea lui Isus Preaîndurător, din a cărui Inimă s-au revărsat raze de lumină galbene şi albe, ne priveşte şi ne oferă PACEA.

          Am experimentat pentru câtva timp, Îndurarea, Răbdarea, Bunătatea nemărginită a lui Isus Mult Milostiv, şi i-am spus:

          „Isuse Îndurător, avem încredere în Tine. Ai milă de noi şi de întreaga lume. Izvorul Îndurării Sale s-a revărsat asupra noastră şi ne-a inundat inimile.

          Ajută neputinţei noastre şi slăbiciunii noastre! Fă ca prin noi, toţi oamenii să înveţe să Te cunoască şi să Te iubească, fă ca noi, încrezându-ne în nemărginirea Iubirii Tale, să luptăm împotriva răului din noi şi din lume, spre slava Ta şi mântuirea noastră. Amin!”

 

          Oaza Păcii! Acest „Nou Ierusalim” cum s-a exprimat sora Marie-Claire, unde totul este  viu, şi se întâmplă acum.

          Unde atâţia şi atâţia oameni s-au regăsit pe ei înşişi în linişte, contemplaţie, rugăciune, meditaţie, adoraţie. Unde fiecare s-a făcut oglinda celuilalt, recunoscându-se în cel de aproape, deschizându-şi inima ca să primească iubirea lui Dumnezeu şi pe aceea a semenului său. Unde oamenii îşi regăsesc identitatea, după ce ani la rând nu mai ştiau cine sunt cu adevărat şi unde, mai presus de toate, creştinii îşi regăsesc SPERANŢA.

          Unde eu însămi, sărutând pironul de la picioarele lui Isus, am resimţit întreaga măreţie a Jertfei Supreme, săvârşită  şi pentru mine.

          Acest loc intens haric, privilegiat de Dumnezeu şi unde toţi cei care calcă, simt mâna nevăzută a divinităţii coborând deasupra creştetelor plecate în rugă. Un colţ de Paradis, rupt de lume, rupt de zgomotele infernale ale automobilelor, ale străzii, ale mulţimii tot mai neliniştite, tot mai rătăcite de la singurul Adevăr care ar trebui să le tuteleze existenţa.

          Unde ne  putem trage sufletul şi ne acordăm un răgaz de odihnă în Dumnezeu, de pace, de linişte spirituală. Ajuns aici, nu poţi decât să spui, ca şi psalmistul: „Te voi lăuda, căci sunt o făptură atât de minunată. Minunate sunt lucrurile Tale.” (Ps. 139, 14).

 

 

Teolog CEZARINA ADAMESCU

23 Aprilie 2010, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

             Purtătorul de Biruinţă

Vizualizări: 42

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

 

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor