altmarius

cultură şi spiritualitate

Eroii din Primul Război Mondial (XXII): Cleja, Somuşca şi Valea Mică

http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201805106

În Primul Război Mondial au fost chemaţi la arme peste 12.000 de catolici din Dieceza de Iaşi; jumătate dintre ei nu s-au mai întors. Pentru a recupera memoria eroilor din localităţile catolice din Moldova publicăm lista lor pe parohii după cum am primit-o de la părinţii parohi sau după cum a rezultat din cercetări. Aşteptăm în continuare - din parohiile care n-au trimis încă - lista eroilor şi fotografii cu monumente (dacă acestea există) din centrul parohial şi din filiale. Numele eroilor pot fi recuperate de pe monumentul ridicat în localitate; din arhiva parohiei (posibil şi în Registrul decedaţilor); de la primărie; de la credincioşii din localitate (mai toţi ştiu bunicii sau străbunicii lor care au murit în primul război). 
 

Din punct de vedere al organizării administrativ-teritoriale, comuna Cleja[1] cuprinde astăzi satele: Cleja, Somuşca şi Valea Mică.

Din punct de vedere al organizării eclesiastice, comuna Cleja este împărţită în patru parohii catolice: Cleja I (înfiinţată în anul 1793); Somuşca (înfiinţată în anul 1968); Valea Mică (înfiinţată în anul 2004) şi Cleja II (înfiinţată în anul 2006).

De-a lungul istoriei, locuitorii catolici din satele comunei Cleja şi-au dovedit ataşamentul pentru valorile naţionale româneşti, patriotismul lor fiind dovedit (printre altele) şi de numărul foarte mare de eroi localnici care şi-au jertfit viaţa pentru neam şi ţară.

În satele comunei Cleja au fost ridicate, de-a lungul timpului, de către localnici, şi câteva monumente dedicate eroilor.

Foto 1 - Crucea comemorativă 
a eroului Anton D. Gherguţ 
din cimitirul Parohiei Cleja I

În Parohia Cleja I există doar o singură cruce comemorativă (în cimitirul parohial) ridicată în memoria eroului seminarist Anton D. Gherguţ (căzut în al Doilea Război Mondial), scoasă din uitare (relativ recent) printr-o binecuvântată întâmplare. Astfel, în primăvara anului 2014, trecând prin acest cimitir (aparţinând Parohiei "Sfântul Francisc") împreună cu băiatul nostru cel mare (Luca), atenţia i-a fost atrasă de nişte "semne" (care abia se mai desluşeau) încrustate pe o cruce de piatră. Am descoperit împreună (cu grijă şi, în acelaşi timp, cu firească emoţie) fiecare literă, fiecare cuvânt încrustat odinioară pe cruce, până când am putut citi întreaga inscripţie: "În amintirea teologului erou Gherguţ Dr. Anton de ani 23 elev adjut. bat. 113 vân. munte comp. I a plut. 10 căzut pe câmpul de bătălie în satul Răuceşti jud. Baia în ziua de 23 aprilie 1944. Să ne rugăm pentru el". [foto 1]

Eroul Anton Dumitru Gherguţ era fratele mai mic al celui care a condus Dieceza de Iaşi înaintea actualului episcop, PS Petru Gherghel. Este vorba de pr. Andrei Gherguţ, ordinarius substitutus între 19 martie 1977 şi 21 februarie 1978. Cu privire la această cruce comemorativă, am publicat un text (intitulat Figuri ilustre. Anton Dumitru Gherguţ) în revista "Lumina creştinului" (numărul din decembrie 2014)[2].

Foto 2 - Monumentul Eroilor 
din cimitirul Parohiei Somuşca

În Parohia Somuşca[3] a fost ridicat în anul 1987 un monument al eroilor, la intrarea în cimitirul parohial, având încrustate (în partea inferioară, pe o placă de marmură) cuvintele: "În amintirea eroilor din Somuşca căzuţi pentru patrie". Pe monument nu este inscripţionat niciun nume de erou. [foto 2]

În Parohia Valea Mică, prin grija unui localnic (Gondoş Mihai, trecut la cele veşnice în 2016 la 90 de ani), a fost ridicat în anul 2000, în apropierea bisericii, un monument al eroilor pe care apar încrustate câteva nume de eroi din 1913-1914, 1916-1918 şi 1941-1945 (11 eroi). Pe monument apare doar numele unui singur erou căzut în Primul Război Mondial: Ianău Gheorghe. [foto 3] şi patru din 1913-1914: Gondoş Iojă, Sabău Mihai, Ion Gheorghe, Gondoş Ianoş, Onode Martin. Părintele paroh Laurenţiu Cucuteanu a mai descoperit numele altor 17 eroi din cel de-al Doilea Război Mondial, găsiţi în arhiva Primăriei Cleja de care aparţine actualmente satul Valea Mică.

Foto 3 - Monumentul Eroilor 
din Parohia Valea Mică

În Parohia Cleja II[4] a fost ridicat în anul 2003 un monument al eroilor, amplasat în apropierea Şcolii Generale nr. 2 şi a bisericii "Sfântul Marcu". [foto 4] Apar aici, pe câteva plăci de marmură, doar câteva nume de eroi (din Primul şi al Doilea Război Mondial), originari din satele Cleja şi Somuşca.

În partea din faţă a monumentului, sub un basorelief reprezentând imaginea unui ostaş român cu mâna la piept, sunt notate, pe o placă de marmură, înălţătoarele cuvinte: "Spuneţi generaţiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria".

Dedesubtul acesteia, pe o altă placă, putem citi, printre altele: "Glorie eroilor căzuţi în lupta pentru apărarea patriei străbune / comuna Cleja - judeţul Bacău / pentru eroii din 1916-1919: Bejan Ianoş, Baciu Ştefan, Demşa Martin".

În părţile laterale ale monumentului sunt amplasate alte două plăci, de marmură, cu numele câtorva ostaşi căzuţi şi dispăruţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Foto 4 - Monumentul eroilor 
din Parohia Cleja II 
(înainte de profanare)

În mod surprinzător, după exact un deceniu, în vara anului 2013, pe monument a fost adăugată (de către autorităţile locale) o nouă placă inscripţionată cu... numele unui sportiv-aviator! Nu ştim care au fost motivele care au determinat acest fapt, însă decizia a fost una cel puţin neinspirată, dezonorându-i în mod evident pe eroii care şi-au jertfit viaţa pentru patrie.

Regretabila "acţiune", menţionată mai sus, a avut loc în condiţiile în care lista eroilor trecuţi pe monument nu este, nici pe departe, una completă. De exemplu, din Primul Război Mondial sunt inscripţionate (cum am precizat mai sus) doar numele a trei eroi (!), nefiind pomenit niciunul dintre eroii din Războiul de Independenţă!

În calitatea noastră de istoric, am atras atenţia celor în drept cu privire la nevoia adăugării pe monument a numelor eroilor care lipsesc. Am făcut acest lucru şi înainte şi după acţiunea de profanare. De asemenea, am prezentat câteva comunicări ştiinţifice pe marginea eroilor din zonă, am publicat (în anul 2014)[5] numele tuturor eroilor din comuna Cleja pe care i-am putut descoperi în urma cercetării documentelor de arhivă.

Din păcate, iată, demersurile noastre au rămas până anul acesta (anul Centenarului Marii Uniri) fără ecou, ceea ce spune foarte mult în privinţa modului în care unele dintre autorităţile locale înţeleg nu doar rostul şi rolul istoricilor într-o societate normală, ci şi modul cum îi respectă pe cei care odinioară şi-au jertfit vieţile pe altarul patriei. De multe ori se uită faptul că înfăptuirea României Mari în anul 1918 nu ar fi fost posibilă fără sacrificiul suprem al ostaşilor români din timpul Războiului de Întregire Naţională, că aceşti eroi ai noştri au fost, la rândul lor, făuritori ai Marii Uniri.

În aceste condiţii, cooptaţi fiind în grupul de cercetători care pregăteşte (în cadrul Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi) un volum dedicat recuperării memoriei eroilor catolici din Primul Război Mondial, considerăm oportun să-i reamintim aici pe aceşti eroi şi să-i cinstim, astfel, cum se cuvine.

Inserăm în cele ce urmează doar numele eroilor localnici din Primul Război Mondial, pe care am reuşit să-i descoperim până acum cercetând documentele de arhivă: Baciu Ştefan, Bejan Ianoş, Demşa Martin, Meşterca Ianoş, Stoleru Petre, Farcaş Petre, Botezatu Petre, Biliboc Ianoş, Benchea Ianoş, Ghiuri Martin, Iştoc Ianoş, Benchea Martin, Farcaş Anton, Benchea Iojă, Imbrea Ştefan, Demşa Ianoş, Ianău Gheorghe, Jiga Ianoş, Cochior Ianoş, Benchea Ianoş, Antal Ilieş, Demeterca Ştefan, Ghiuri Ferenţ, Popa Mihai, Rupe Ianoş.

Numărul acestor eroi catolici din Primul Război Mondial este cu siguranţă mai mare, fapt care reiese (printre altele) şi dintr-un document de arhivă, conform căruia, la 20 iunie 1945, în comuna Cleja erau înregistrate un număr de 38 văduve de război "din campania 1916-1919"[6], fiindu-le notate şi numele acestora. Prin urmare, suntem încredinţaţi că cercetarea fondurilor arhivistice va întregi în viitor această listă a eroilor catolici din comuna Cleja căzuţi în Războiul de Întregire Naţională din urmă cu un secol.

Deocamdată, nouă nu ne rămâne decât să îl rugăm pe Dumnezeu să "îi lumineze" pe cei în drept din comuna Cleja şi le dăruiască şi înţelepciunea necesară pentru a înţelege că pe un monument comemorativ ridicat în cinstea eroilor nu pot fi adăugaţi pseudoeroi, că respectul faţă de eroi nu este opţional, ci obligatoriu, că aceşti eroi s-au jertfit pentru noi, urmaşii lor (care avem datoria să nu le uităm sacrificiul!), că este imperios necesar (după consultarea prealabilă a istoricilor, a celor în măsură să le ofere datele necesare) să readucă monumentul la starea de dinainte de profanare şi să-i adauge pe adevăraţii eroi ale căror nume lipsesc. Doamne-ajută!

Prof. dr. Anton Coşa

Note: 
[1] Anton Coşa, Cleja. Monografie etnografică, Bucureşti, Editura SemnE, 2001. 
[2] Anton Coşa, Figuri ilustre. Anton Dumitru Gherguţ, în "Lumina Creştinului", XXV, 12 (300), Iaşi, 2014, p. 11. 
[3] Anton Coşa, Monografia satului Somuşca, Oneşti, Editura Magic Print, 2013. 
[4] Anton Coşa, Parohia romano-catolică "Sfântul Marcu" din Cleja, Bacău, Docuprint, 2008. 
[5] Anton Coşa, Eroii din comuna Cleja, în "Bacăul Eroic". Revistă de cultură, educaţie patriotică şi de cinstire a eroilor, anul V, nr. 8, Bacău, 2014, p. 12-17. 
[6] Arhivele Naţionale Bacău, Fond Prefectura judeţului Bacău, dosar nr. 377/1945, filele 287-288.

Vizualizări: 210

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor