altmarius

cultură şi spiritualitate

Emisiunea de mărci poștale ”Orhidee”

aug. 5th, 2020 | By  | Category: Postcard

Romfilatelia continuă seria tematicilor dedicate Florei, prin emisiunea de mărci poștale Orhidee, care va intra în circulație joi, 6 august 2020.  Forme grațioase și culori superbe, prezențe exotice, la asta ne duce gândul atunci când auzim de orhidee. Speciile prezentate în această emisiune filatelică se găsesc pe teritoriul României. 

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei este ilustrată Neotinea ustulata var. aestivalis (Kümpel) Tali, M.F. Fay & R.M. Bateman – denumită popular Poroinic.

Numele generic, Neotinea, se regăsește în cuvântul grecesc antic néos (nou) și cuvântul tinea, provenit de la numele botanistului Vincenzo Tineo (1791-1856), numele vernacular fiind Orhideea Nouă a lui Tineo. Epitetul specific, ustulata, își are originile în cuvântul vechi latin ustulāta (ars, carbonizat), literalmente însemnând ars, aceasta fiind o referire la culoarea vârfului inflorescenței care variază de la roșu-închis până la brun-închis, părând ars, înnegrit de fum, de unde și numele sale vernaculare, Orhideea Arsă sau Orhideea cu Vârful Ars. Epitetul infraspecific (epitetul varietății), aestivalis, provine de la cuvântul latin aestīvālis (vară), însemnând de vară sau legat de vară, o referire la perioada de înflorire târzie, în jurul lunilor iulie-august. Această varietate iese în evidență și prin înălțimea sa, de până la 30-80 cm și inflorescența bogată și laxă ce poate conține până la 140 de flori. Florile au un puternic parfum asemănător cu mierea sau cu vanilia. Preferă pajiștile umede, pășunile, marginile de pădure, crescând pe soluri sărace în elemente nutritive, umede sau uscate, până la 1.800 m altitudine. Se crede că perioada de viață subterană a orhideei Neotinea ustulata poate fi de 10-15 ani, înainte să apară prima tulpină supraterană.

Cephalanthera rubra (L.) Rich., denumită popular Căpșunică, este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei. 

Numele generic, Cephalanthera, este un termen compus cu originea în cuvintele grecești vechi kephalé (cap) și anthēr (ós) (floare), care înseamnă cu antere în formă de cap, o referire la capul anterei de formă globulară. Epitetul specific, rubra, își are originea în cuvântul latin rubrā (roșu), care înseamnă colorat în roșu strălucitor. Această culoare se referă la florile roșii-purpurii ale acestei specii, de unde și numele populare, Helleborina Roșie sau Helleborina Regală. Cephalanthera rubra înflorește în iunie-iulie și crește în zone umbroase, în păduri de foioase sau mixte, pe soluri calcaroase și nu numai, până la altitudinea de 1.700 m. Este o plantă înaltă și zveltă, care poate ajunge până la 50-60 cm, cu inflorescențe mari cu flori purpurii. Florile au parfum de miere sau vanilie.

Ea crește de obicei în vecinătatea florilor purpurii-albastre ale speciilor Campanula, cunoscute sub numele de Clopoței albaștri, cărora le imită forma și culoarea. Cephalanthera rubra are nevoie de aproximativ 6 luni de la germinare până la apariția primelor frunze deasupra solului. Înflorirea are loc atunci când planta are vârsta de aproximativ 10 ani.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei este reprodusă Anacamptis pyramidalis (L.) Rich., cunoscută popular cu denumirea Bujor.

Epitetul specific, pyramidalis își are originea în latina veche, în cuvântul pyramidālis (în formă de piramidă), o referire la forma piramidală a inflorescenței, de unde și numele său vernacular, Orhideea Piramidală. Acest tip de inflorescență piramidală, care poate conține 100-180 de flori minunat colorate, se găsește doar la plantele tinere, aflate la începutul perioadei de înflorire. Mai târziu, inflorescența matură devine cilindrică. Este o plantă foarte zveltă care poate atinge 25-100 cm înălțime. Înflorește în luna mai și apare pe pajiști, liziere și păduri luminoase, pe substraturi calcaroase, la o altitudine de până la 1.800 m.

Nigritella miniata (Crantz) Janch., cunoscută popular cu denumirea Sângele voinicului este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei.

Numele generic, Nigritella, provine din cuvântul latin vechi nigri (negru, întunecat) și – ella (sufix diminutiv: mic), care înseamnă cele mici și întunecate sau cele mici și negre, o aluzie sugestivă la culoarea inflorescențelor conice și mici cu culori care variază de la roșu închis, în unele cazuri aproape negru, caracteristice genului Nigritella. Datorită remarcabilului lor parfum de vanilie, ele sunt cunoscute și ca Orhideele de Vanilie Europene, sau, pur și simplu, Orhideele de Vanilie. Epitetul specific, miniata, provine din cuvântul latin miniāta (vermilion sau purpuriu, roșu-aprins, roșu-sânge), însemnând cel roșu sau roșu-sângeriu, referitor la culoarea roșu-luminos a inflorescenței, de unde și numele său vernacular Orhideea Roșie de Vanilie.  Este o plantă mică, delicată, de aproximativ 10-15 cm. Crește în locurile însorite, împrăștiat pe pajiștile alpine. Înflorește la începutul lunii iunie.

 

Pe setul de două plicuri „prima zi” sunt reprezentate specia Himantoglossum calcaratum subsp. jankae (Somlyay, Kreutz & Óvári) R.M. Bateman, Molnar & Sramkó – cunoscută popular ca Ouăle popii și specia Anacamptis papilionacea (L.) R.M. Bateman,Pridgeon & M.W. Chase – denumită popular Gemănariță.

 

Romfilatelia mulțumește doamnei Nora de Angelli și Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea de mărci poștale Orhidee va fi disponibilă începând de joi, 6 august 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de cele 2 plicuri „prima zi”, în coală de 24 timbre și minicoală de 5 timbre + 1 vinietă.

 

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor