Teliholdkor, vékony felhők esetén optikai jelenséggel is találkozhatunk, a fotón holdkoszorú látható, a színes fénygyűrűk közvetlenül a Hold körül jelennek meg a fényelhajlásnak köszönhetően. 
Fotó: Lőrincz L. Lajos

Március 2-án éjjel láthatjuk égi kísérőnket 100 százalékos megvilágításban, de aki erről lemarad, majd 31-én újból gyönyörködhet Holdunkban.

2-án hajnali 01:51-kor telik meg a Hold, így akár a reggeli holdnyugtakor (keleten 06:35, Budapesten 06:47, nyugaton 06:56), akár este, holdkeltekor (keleten 17:54, Budapesten 18:06, nyugaton 18:16) megfigyelhetjük. Alkalmasabb a látvány szempontjából 2-án este, mivel ekkor már napnyugta után közel 40 perccel, tehát sötétedő égen bukkan fel a Hold a keleti horizonton, de a megfigyelést igazítsuk az aktuális időjáráshoz. Ha csak vékony, áttetsző felhők vannak az égen, sötétedés után érdemes a Holdat és a környékét alaposabban is megnézni, hátha valami szép légköroptikai jelenséget is megfigyelhetünk!

Merkúr és Vénusz együttállás az alkonyi égen 3-án és 4-én este 
Ősz óta nem volt az alkonyi, kora esti égen látványos, megfigyelhető bolygó, csak február második felében nyílt esély újra látni a Vénuszt, bár a hazai időjárás nem kedvezett ennek. Március elején a két bolygó egymáshoz igen közel, alig 1 fokra (ez két, egymás mellé tett teliholdnak felel meg) várja majd a megfigyelőket, akár 3-án, akár 4-én hasonló távolságban lesznek egymástól. Napnyugta után fél órával 7 fokos magasságban láthatjuk mindkettőt, a fényes Vénuszt vehetjük előbb észre, de a segítségével a tőle jobbra lévő Merkúrt is könnyen megpillantjuk ekkor. 3-án közvetlenül egymás mellett lesznek, 4-én pedig a Merkúr áll egy egész kicsivel magasabban. Mivel egy órával a napnyugta után mindkét bolygó eltűnik a nyugati ég alján, túl hosszú időnk nem lesz a megfigyelésükre, tiszta nyugati látóhatár esetén érdemes lehet már napnyugta után pásztázni az eget, mindig izgalmas pillanat az alkonypírban észrevenni a bolygókat! A Merkúr egészen a hónap közepéig estéről estére egyre magasabban lesz, majd újra közelebb kerül a Naphoz és belevész a világos horizontba a hónap végére. Ha kimondottan a Merkúrt szeretnénk megfigyelni, akkor tehát a hónap közepe lesz az ideálisabb erre, amikor másfél órával nyugszik a Nap után.

Az alkonyi égen a Vénusz és a Merkúr párosa 2010 áprilisában is hasonló látványt nyújtott. 
Forrás: APOD/ NASA, fotó: Manu Arregi Biziola

Hold-Jupiter együttállás 7-én 
A Jupitert az elmúlt hónapokban hajnali bolygóként láthattuk, de márciusban már éjfél előtt felbukkan a keleti horizonton, így az éjszaka második felében megfigyelhetjük a délkeleti égboltunkon. 7-én éjfélre a Hold kb. 10, a Jupiter pedig 4 fok magasan, pontosan a 73 százakljos megvilágítású Hold alatt helyezkedik el, ekkor még egymástól 6 fok távolságra lesznek, hajnalra azonban már csak 4 fok választja el őket egymástól, a Jupiter ekkor már kissé balra áll a Hold alatt. Az ilyen együttállások kapcsán érdemes lehet azzal is kísérletezni, hogy a Jupitert meddig látjuk szabad szemmel, ugyanis a Hold közelsége miatt könnyebb rátalálni a világos égbolton is, teljesen tiszta, páramentes égen akár még napkelte előtt pár perccel is észrevehető maradhat. Aki biztosra akar menni, az 5 óra körül pillant rá a délnyugati égen ebben az időben kb. 25 fokos magasságban megfigyelhető párosra.

Hold-Mars együttállás 10-én 
A 43 százalékos Hold és a vörös bolygó 10-én újfent a korán kelőknek adhat megfigyelési lehetőséget, hajnali 2 után már a Mars is a horizont felett lesz, az ideális időpont azonban 4-5 óra felé adódik az együttállás megfigyelésére. A távolságuk egymástól kb. 3 fok, és a délkeleti égbolton, 16-17 fok magasan láthatjuk őket. Akiknek volt szerencséjük az elmúlt hetek során követni a Mars égi helyzetét, azok észrevehették, hogy a bolygó viszonylag gyorsan elmozdul a csillagokhoz képest, nemrégiben még a Skorpió „ollója” tartotta, márciusban viszont már a Tejút szívében vöröslik. Érdemes megjegyezni a helyzetét, mivel a hónap közepe felé, a már holdmentes hajnali égen a Tejút egyik legizgalmasabb, csillagködökkel teli területén láthatjuk!

A Hold és a Mars a délkeleti égbolton március 10-én hajnali 5-kor 
Forrás: Stellarium

Hold-Szaturnusz együttállás 11-én 
Ezen a hajnalon égi kísérőnk már csak 34 százalékos megvilágítású lesz, s tőle kissé jobbra, alig 2 fok távolságban láthatjuk a Szaturnuszt, 15 fok magasságban a délkeleti ég alján. A megfigyelésüket ismét csak a hajnali 4-5 óra körüli időre javaslom, amikor még nincsen túl világos. Mivel az éjszakák egyre rövidülnek, sajnos ez azt is jelenti, hogy a hajnali együttállásokhoz egyre korábban kell felkelni, s már nem elég a reggeli kávénkhoz időzíteni a megfigyelést.

A Hold és a Szaturnust március 11-én hajnali 5-kor 
Forrás: Stellarium

Állatövi fény a hónap első felében 
A tavaszi állatövi fényt a nyugati égbolt alján láthatjuk, napnyugtát követően egy órával már halványan dereng, a legszebb arcát 1,5-2 órával napnyugta után csodálhatjuk meg. Ahhoz, hogy megfigyeljük, feltétlenül sötét (holdfénytől és fényszennyezéstől mentes) égboltra van szükség, így márciusban 3-át követően nagyjából 19-ig terjedő holdmentes koraestéken lehetőségünk nyílik megpillantani. A megfigyelését összeköthetjük a Vénusz, illetve a Merkúr megfigyelésével is, ha a két bolygót szeretnénk látni, keressünk olyan észlelőhelyet, ahol a nyugati égbolton nincs fényszennyezés, és a bolygók lenyugvását követően maradjunk még egy picit a terepen. A Naprendszer keringési síkjában lebegő porszemcséken szóródó fény balra dőlő, ferde fénykúpja, a nyugati látóhatártól nagyjából a Fiastyúkig terjed, de igazán sötét helyszínről még hosszabban követhető a vonala. A fotózáshoz vagy csupán szabad szemes megfigyeléshez érdemes meglátogatni valamely csillagoségbolt-parkunkat, így például a már jól ismert zselici, vagy az elismerést tavaly nyáron elnyert bükki parkot, mindkét helyszínen remekül látható a nyugati égbolton felderengő jelenség.

A helyszín kiválasztásában segítséget ad a fényszennyezettség-térkép, de mindig vegyük figyelembe, hogy a nyugati égbolt sötétsége a legfontosabb, így ebben az irányban a nagyobb települések fénye még egy egyébként sötét helyszínen is zavaró lehet.

Az állatövi fény kúpja megfelelően sötét helyszín esetén beragyogja a nyugati égboltot 
Forrás: APOD/ NASA, fotó: Ondrej Kralik