altmarius

cultură şi spiritualitate

Din tezaurul mărturiilor creştine româneşti

Din tezaurul mărturiilor creştine româneşti

Cu gândul la oamenii şi timpurile de odinioară care au marcat în mod pozitiv cultura şi istoria noastră, ne-am lăsat purtaţi prin sălile expoziţionale ale Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), care, de curând, a împlinit patru decenii de existenţă, de către directorul acesteia, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu. Aşa am descoperit nepreţuitul tezaur de obiecte bisericeşti care aşteaptă să fie cunoscut de oricine are interes, respect şi dragoste pentru cultura şi arta religioasă ortodoxă

  • „Tetraevangheliarul“ monahului Spiridon
    „Tetraevangheliarul“ monahului Spiridon

Din totalul celor aproape şapte sute de mii de obiecte ale muzeului, un loc aparte îl au exponatele bisericeşti. Unele fac trimitere la practicile religioase din neolitic, din epoca bronzului, din perioada greacă, dacică, romană, altele se referă la practicarea creştinismului pe teritoriul României, de la sfârşitul secolului al III-lea d.Hr. şi până în zilele noastre.

Tetraevangheliare rare, necunoscute de public

Am văzut "Tetraevangheliarul" lui Nicodim de la Tismana, din 1404, cel mai vechi manuscris datat din Ţara Românească, cu cea mai veche ferecătură. Tipărit de diaconul Coresi în 1561, Tetraevangheliarul a fost scris de Nicodim, cu 156 de ani mai înainte. Compus din textul Evangheliilor, manuscrisul are atât valoare istorică şi religioasă în cultura românească, cât şi valoare inestimabilă în arta grafică. Conţine însemnarea autografă a lui Nicodim şi câteva cuvinte scrise de Anton Pann, în 1844.

"Manuscrisul are o poveste interesantă şi tragică în acelaşi timp. Prin anii 1860, a fost aruncat într-o magazie a Mănăstirii Tismana, alături de lucruri netrebnice, adică de cele care nu se mai foloseau. A fost văzut de Alexandru Odobescu şi adus la Muzeul Naţional de Antichităţi, întemeiat de Cuza în 1864", spune dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu. O altă raritate, "Tetraevangheliarul" monahului Spiridon, scris la Mănăstirea Putna, în 1502, din porunca voievodului Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt, este unul dintre cele mai frumoase manuscrise miniate. Deşi se ridică la valoarea unei opere de artă, manuscrisul pergament nu a fost niciodată expus publicului, ca şi "Tetraevangheliarul" lui Nicodim, momentan aflându-se în stare de conservare.

"Muzeul deţine, poate, cea mai valoroasă broderie bizantină şi moldovenească de pe teritoriul României şi una dintre cele mai valoroase din lume. Este stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare, care poartă pe el o reprezentare neobişnuită a Sfântului Gheorghe, încoronat de îngeri, stând pe tron şi primind scutul şi spada. Datează din anul 1503", ne lămureşte directorul instituţiei din Calea Victoriei.

Ferecături, tipărituri bisericeşti, litografii, cruci

Ferecătura icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea vâlceană „Dintr-un Lemn“

Odată ajunşi în "lumea" tezaurului istoric - o sală recent renovată, primitoare -, în vitrinele luminate am remarcat obiectele de cult din epoca brâncovenească. Reprezentative sunt crucea de mână, din aur şi smaralde a lui Constantin Brâncoveanu şi o cruce sculptată în lemn, cu scene miniaturale din viaţa lui Iisus, ferecată în aur şi împodobită cu smaralde, rubine şi diamante. Nu pot trece neobservate Evangheliarul grecesc, tipărit în 1693, la Bucureşti, îmbrăcat în aur de iscusitul bijutier Sebastian Han. Muzeul ocroteşte o ferecătură din secolul al XVIII-ea a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea "Dintr-un Lemn", din judeţul Vâlcea, dar şi o mitră mitropolitană, lucrată din aur cu pietre preţioase şi perle din Ţara Românească, tot de secol al XVIII-lea.

Între piesele moldoveneşti se disting candele de la Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi", din Iaşi, din secolul al XVII-lea. Pe lângă aceste piese valoroase, muzeul deţine tipărituri bisericeşti, începând cu Liturghierul lui Macarie din 1508, tipăriturile lui Coresi, Biblia lui Şerban Cantacuzino (1688), practic, majoritatea literaturii liturgice tipărite în secolele al XVII-lea - al XVIII-lea şi început de secol al XIX-lea. De asemenea, colecţia MNIR reuneşte numeroase fotografii, cărţi poştale, litografii, reprezentând lăcaşuri de cult de secolele al XVII-lea şi al XIX-lea.

"Una din problemele patrimoniului este aceea că este vulnerabil şi muritor"

„Tetraevangheliarul“ lui Nicodim de la Tismana

"Reverenţa noastră pentru aceste obiecte ca oameni de cultură, oameni credincioşi, porneşte în primul rând de la datoria noastră de a le păstra pentru a le transmite generaţiilor următoare. Una din marile probleme ale patrimoniului este aceea că este vulnerabil şi muritor. Nici o piesă nu supravieţuieşte prin sine dacă nu este ajutată să supravieţuiască, mai ales în faţa lăcomiei, a violenţei, a neglijenţei, a indolenţei. Patrimoniul nu este o resursă inepuizabilă, este foarte vulnerabil, se distruge şi se pierde foarte uşor. Muzeul îşi propune să păstreze şi să transmită generaţiilor următoare ceea ce a moştenit, pentru că experienţa noastră istorică, ca naţiune, ne arată că am pierdut extrem de mult patrimoniu în ultimele sute de ani. Noi nu suntem stăpâni, suntem doar paznici ai acestor obiecte, pentru că suntem vremelnici. Şi acest lucru trebuie să ne fie foarte clar", a arătat Ernest Oberländer.

În plus, şeful Muzeului Naţional de Istorie a accentuat asupra faptului că instituţia, prin specialiştii pe care îi are, este deschisă dialogului şi colaborării, inclusiv cu obştile monahale, în ale căror muzee mănăstireşti se găseşte o paletă diversă şi valoroasă de obiecte de patrimoniu, care merită toată atenţia.

Vizitatorii care vor trece pragul muzeului de istorie mai au timp, până la 15 mai, să admire exponatul lunii aprilie - "Engolpionul de la Dinogeţia", o cruce relicvar lucrată din aur, descoperită în 1950, cu ocazia cercetărilor arheologice din satul tulcean Garvăn, comuna Jijila, din nordul Dobrogei. În Biserica Ortodoxă, engolpionul este însemnul înalţilor ierarhi, episcopi, mitropoliţi sau patriarhi, de cele mai multe ori fiind împodobit pe o parte cu imaginea Răstignirii lui Iisus şi pe cealaltă cu cea a Maicii Domnului cu Pruncul. Pe piesa de la Dinogeţia este prezentată doar scena Răstignirii lui Iisus.

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor