altmarius

cultură şi spiritualitate

http://www.vestidinrusia.ro/2021/06/06/dialectica-lui-saharov/?fbcl...

Leonid Radzihovski

Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Andrei Dmitrievici Saharov a trecut neobservată. S-au respectat regulile decenței, s-au scris cuvinte în mass-media, dar, privind în ansamblu, devine clar că Saharov nu este în trend. Nici pentru Stat, nici pentru societate. Încrederea lui optimistă în Progres-Democrație-Drepturile Omului, tipică pentru vremurile Perestroikăi, este privită astăzi, de mulți, ca naivă, ba mai mult, este infirmată de viață. În orice caz, semnificativ este faptul că, acum, la nivelul publicului larg, un interes mai mare este generat de antitodul ideologic și moral al lui Saharov – Stalin. De altfel, globul pământesc continuă să se rotească, astfel că este foarte posibil ca, după un oarecare timp, discursul să se schimbe din nou.

Saharov nu a lăsat ”învățăminte”, ”dogme” sau ”instrucțiuni de acțiune”. Există o amintire despre omul altruist, curajos și gânditor, sursă de ”ozon moral”. Se spune, de obicei, că ”în vremurile noastre, așa ceva este o mare raritate”. Este incorect. Întotdeauna, în orice societate, ”distribuția gaussiană” este astfel construită încât asemenea oameni sunt excepții. Așa este legea conservării și dezvoltării societății. Prin definiție, Talentul moral (ca și oricare altul) este, prin definițe, rar. Și, prin definiție, este necesar.

Două dintre realizările practice ale lui Saharov sunt bine cunoscute. Principalul teoretician al Bombei cu Hidrogen, care a devenit și principalul ideolog al interzicerii testării armelor nucleare (Tratatul de la Moscova, 1963). Dialectica… Dar nici astăzi nu înțelegi ușor caracterul NEOBIȘNUIT al comportamentului său.

În ”Memorii”, Saharov scrie că, după testarea cu succes a Bombei, a fost, conform obiceiului, un banchet, cu participarea militarilor, a oficialilor complexului militar-industrial și așa mai departe. Și acolo, el a rostit un toast «pentru ca ”produsele noastre” să explodeze pe poligoane, dar niciodată deasupra orașelor». După cum relatează Saharov, s-a lăsat tăcere, ca și cum ar fi spus ”ceva nelalocul lui”. A luat apoi cuvântul mareșalul-șef al artileriei, Mitrofan Nedelin (care, printre altele, a murit la scurt timp, după testarea nereușită a unei rachete) și a povestit ”un banc soldățesc bădărănesc”. Bunicul se ruga stând pe sobă: ”O, Doamne, întărește și îndrumă, întărește și îndrumă!”. La care baba îi spune: ”Tu, prost bătrân, roagă-te pentru întărire, că de îndrumat mă ocup singură”. Așa că, a încheiat mareșalul, voi, tovarăși cercetători, ocupați-vă de întărire! Iar de îndrumat unde trebuie, are cine să o facă și fără voi!

Saharov scrie că a avut sentimentul de parcă cineva l-ar fi lovit peste față. Dar mareșalul nu a făcut decât să-i amintească, în mod sincer, academicianului despre rolul lui social. Treaba dumneavoastră este ca, la indicațiile Conducătorilor Statului, să VĂ faceți treaba. Iar mai departe, este treaba noastră, nu este dreptul dumneavoastră, nu este de competența dumneavoastră.

Da. Distribuția normală a rolurilor în orice Sistem Birocratic, mai ales în complexul militar-industrial, cu atât mai mult în URSS. Toți – Kurciatov, Koroliov, Keldîș, Hariton, etc. – au adoptat, într-un fel sau altul, Regulile Jocului. Ei puteau scrie ”memorandumuri” adresate Biroului Politic cu diferite propuneri, cu toate că ”sfaturile” POLITICE nu erau deloc binevenite – ”nu e terenul vostru”. OK, după moartea lui Stalin, așa să fie, au putut fi ASCULTAȚI. Dar nu mai mult de atât. Pentru că, la final, DECIZIA era luată ”de cine trebuie” și era treaba ”specialiștilor” să o îndeplinească.

Se pare că Saharov a fost singurul care, aflat în interiorul Sistemului, a început să nu joace  după regulile acestuia. El nu numai că a promovat – la început, contrar părerii lui Hrușciov – ideea de a se interzice testarea armelor nucleare, dar a făcut mai mult decât atât. Curând, el a pășit dincolo de linia fanioanelor – au început să apară, PUBLIC, ba mai mult, ÎN OCCIDENT (pentru că în URSS nu l-ar fi publicat nimeni) manifeste ideologice generale, îndreptate direct împotriva Sistemului Politico-Ideologic (și, deci, a Statului) existent! Desigur, nu a dezvăluit niciodată vreun secret – chiar și cei mai înrăiți dușmani ai lui nu l-au putut acuza de așa ceva. Dar el a făcut ceva mult mai periculos pentru URSS.

Ce sunt armele nucleare?

”Mijloc de apărare” – au susținut și susțin în cor toți militarii și constructorii. Până la sfârșitul vieții, așa a spus Saharov însuși. Poate doar unul dintre colegii lui, academicianul Lev Feoktistov, și-a permis public să pună la îndoială această axiomă, ba chiar Landau a respins-o, se pare, tacit… De fapt: până în 1949, Statele Unite au deținut monopolul de 100% asupra armelor nucleare, iar până la mijlocul anilor ’50 au avut un avantaj copleșitor. Dar americanii nici măcar nu au încercat vreodată să folosească acest Joker, nu au lansat URSS-ului, să spunem, nici un fel de ultimatumuri și așa mai departe. Au înțeles ei că nu te poți ”juca” de-a armele nucleare sub nici o formă? În general, IPOTEZA conform căreia dacă URSS nu ar fi avut arma nucleară, ea s-ar fi împrăștiat peste noi din Cer – nu a fost nicidecum dovedită.

Însă, altă FUNCȚIE a armei nucleare este pe deplin evidentă.

Simbol al Forței unei Puteri, al Superputerii. Saharov (alături de alți oameni de știință, desigur) a dat CPUS-ului și URSS-ului acest Sceptru Nuclear. Pronunțându-se însă împotriva Sistemului politico-ideologic (monopolul birocrației asupra Puterii și Proprietății, o societate închisă, absența drepturilor și a libertăților, etc), Saharov a sfărâmat, din interior, fără orice ”amenințare militară” Fundamentul acestei Superputeri. Chiar așa s-a întâmplat: după cum se știe, URSS-ul s-a prăbușit prin implozie, a căzut fără să fie tras nici măcar un foc de armă, păstrându-și, totodată, toate focoasele care, printre altele, erau, în 1991, mult mai multe decât aveau SUA.

Saharov a avut o contribuție uriașă la distrugerea Pilonului moral al Mitului Puterii Statale și a Superputerii în sine.

În același timp, ”programul său pozitiv” – niște vise absolut generale despre ”convergența Socialismului și Comunismului” a fost, în anii ’70, lispit de originalitate și, cum a demonstrat istoria noastră, irealizabil. ”Cu bune intenții” a fost pavat drumul către capitalismul sălbatic, rento-birocratic… Greu de crezut că acest final l-ar fi inspirat pe Saharov…

Să fie însă acesta ”finalul”? Sau Omenirea – aflată la un cu totul alt nivel, pe o ”nouă spirală” – se apropie oricum de inevitabilitatea unui fel de ”convergență”?

Dar astea sunt, deja, întrebări deloc pentru Saharov.

(Rossiiskaia gazeta)

Vizualizări: 5

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor