altmarius

cultură şi spiritualitate

Cum este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Dimitrie?

Cum este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Dimitrie?

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, ale carui cinstite Moaste se afla in Catedrala din Tesalonic, este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 26 octombrie. Cu aceasta ocazie, in tot orasul sunt organizate pelerinaje si procesiuni deosebite, iar strazile din jurul catedralei se dovedesc a fi neincapatoare pentru multimile de credinciosi.

"Mare aparator te-a aflat intru primejdii lumea, purtatorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe pagani. Deci, precum mandria lui Lie ai surpat si la lupta indraznet l-ai facut pe Nestor, asa, Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeul roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila."

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

Sfantul Dimitrie a trait in secolul al III-lea, in vremea imparatilor pagani Maximian si Diocletian. El nu a slujit in armata, desi iconografia recenta il infatiseaza pe acesta imbracat in haine militare. In vechile icoane si mozaicuri bizantine, Sfantul Dimitrie apare zugravit imbracat in haine civile. Se crede ca a fost senator roman.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic

Pentru ajutorul dat Sfantului Nestor, in lupta sa cu paganul Lie, si pentru biruintele minunate ale armatei din Tesalonic impotriva paganilor, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a fost receptat de evlavia poporului drept un ocrotitor al soldatilor si al armatei. In cele din urma, el a inceput sa fie zugravit in icoane imbracat in haine de militar.

Conform unor vechi traditii, Sfantul Dimitrie a fost diaconul episcopului Irineu de Sirmium, acesta din urma fiind martirizat in data de 6 aprilie 304, din ordinul guvernatorului Probus al Iliricului. Dupa martirizarea Sfantului Dimitrie, petrecuta in anul 304, slujitorul sau, Sfantul Mucenic Lup, a reusit sa ia orarul diaconesc si inelul sfantului, udate de sangele aceluia. Prin atingerea de odoarele culese de Sfantul Lup, multi s-au vindecat. Pentru aceasta, imparatul Maximian a poruncit sa ii fie taiat capul si Sfantului Lup, in ziua de 23 august.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic

Se crede ca Sfantul Dimitrie a fost inmormantat in cetatea Sirmium, din Serbia, unde a inceput sa savarseasca tot mai multe minuni. In anul 413, in urma vindecarii sale minunate, generalul Leontie, guvernatorul Iliricului, a mutat Moastele Sfantului Dimitrie in Tesalonic, unde a construit o biserica mareata in cinstea sfantului. Ziua de 26 octombrie, cand au fost mutate cinstitele Moaste, a devenit ziua de praznuire a Sfantului Dimitrie.

Catedrala Sfantul Dimitrie, din Tesalonic

Prima biserica din acest loc a fost construita pe la jumatatea secolului al IV-lea, pe ruinele unei bai romane. In secolul al V-lea, guvernatorul Leontie a construit pe acelasi loc o biserica mai mare, cu trei nave, care a fost incendiata, intre anii 626-634. La putin timp dupa aceasta, a fost ridicata biserica actuala, cu cinci nave.

Catedrala Sfantul Dimitrie din Tesalonic

Intre anii 629 si 634, biserica cu trei abside avea sa fie reconstruita, rezultatul fiind o basilica cu cinci abside, probabil chiar mai mare decat catedrala orasului. Aceasta biserica, aproape identica cu cea pe care o vedem astazi, avea sa devina rapid cel mai important locas de cult din oras.

Intre anii 1493-1912, biserica a fost folosita pe post de moschee. Dupa anul 1912, cand a fost reprimita de crestini, si dupa incendiul din anul 1917, biserica a fost amplu restaurata, dupa modelul catedralei ortodoxe din Ravenna, fiind resfintita in anul 1949.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic

In timpul restaurarilor, sub Sfantul Altar si transversala naosului, a fost descoperita cripta Sfantului Dimitrie, construita de catre guvernatorul Leontie, cu ocazie aducerii aici a Moastelor Sfantului Dimitrie, unde, conform traditiei, a avut loc martiriul Marelui Mucenic Dimitrie. Excavatiile au scos la lumina si ruinele baii romane, unde se crede ca Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a fost tinut prizonier si, mai apoi, executat de catre soldatii pagani. Tot aici a mai fost gasita si o fantana antica; se crede ca aceasta este fantana in care soldatii au aruncat trupul martirului Dimitrie.

Cum este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Dimitrie?

Comunitatea crestina din Tesalonic a fost infiintata de catre Sfantul Apostol Pavel, in timpul celei de-a doua calatorii misionare, cand acesta a predicat in sinagoga evreilor din Tesalonic. Pana astazi, orasul a ramas un veritabil centru crestin.

Dupa mai bine de patru sute de ani de stapanire turceasca, orasul Tesalonic si-a redobandit independenta chiar in ziua praznuirii Sfantului Mare Mucenic Dimitrie. Pentru acest lucru, dar si pentru nenumaratele minuni savarsite de Sfantul Dimitrie, cetatea Tesalonic si l-a ales ca ocrotitor.

Cu ocazia praznuirii Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, in orasul Tesalonic se organizeaza un maret pelerinaj si multe alte procesiuni religioase. In partea stanga a naosului catedralei se afla un paraclis cu turla argintata in care este asezata racla cu Moastele Sfantului Dimitrie.

Punctul culminant al sarbatorii il constituie deschiderea raclei in care sunt pastrate cinstitele Moaste ale Sfantului Dimitrie. Acestea sunt acoperite cu mirul pe care il izvorasc in chip minunat.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic

Unul dintre episcopii care participa la aceasta sarbatoare se roaga inaintea raclei si rosteste rugaciunea de sfintire a untdelemnului. Apoi, untdelemnul sfintit este turnat peste Sfintele Moaste. Unit cu mirul cel minunat, untdelemnul se sterge cu pachete mari de vata. Aceasta vata, imbibata cu mirul izvorat din Moastele Sfantului Dimitrie si cu untdelemnul sfintit de episcop, se imparte credinciosilor care se inchina la Sfintele Moaste.

Foarte multe minuni au avut loc prin binecuvantarea revarsata prin acest Mir al Sfantul Dimitrie. Cele mai multe minuni s-au petrecut in vietile celor greu bolnavi. Insusi guvernatorul Leontie, cel care a construit o mareata catedrala inchinata Sfantului Dimitrie, pe locul actualei catedrale din Tesalonic, s-a vindecat in chip minunat, ungandu-se cu acest minunat mir.

Marturiile celor care s-au vindecat de cancer sunt tot mai numeroase. Tot asa, nu putini sunt demonizatii care isi recapata sanatatea si libertatea sufletului si a trupului, prin inchinarea la Sfintele Moaste ale Sfantului Dimitrie. Unii credinciosi s-au vindecat numai prin ungerea cu untdelemn din candela ce se afla atarnata deasupra raclei Sfantului Dimitrie.

"O, rabdatorule de chinuri al lui Hristos, Izvoratorule de mir, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, aceasta a noastra rugaciune, ce o aducem tie acum cu umilinta, primeste-o, si de bolile sufletesti si trupesti si de vrajmasii cei vazuti si nevazuti, cu rugaciunile tale cele bineprimite catre Dumnezeu, ne pazeste, ca impreuna cu tine in veacul ce va sa fie, sa cantam Lui: Aliluia!"

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor DanalacheTeodor Danalache

Senior editor

Vizualizări: 48

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor