altmarius

cultură şi spiritualitate

Ultimul portret al lui Ioan Petru Culianu este o fotografie făcută pe 20 mai 1991, cu o zi înainte de tragicul său sfîrșit. Ni-l arată la masa de lucru, avînd în fundal biblioteca de uz curent, în biroul său de la Divinity School, Universiy of Chicago. Culianu ne privește serios, cu ochelarii atîrnînd de un șnur, preocupat, fără zîmbetul stomatologic al americanilor, parcă înnegurat de o presimțire sumbră. Își sprijină o tîmplă cu mîna dreaptă. Mîna stîngă, pe care se vede inelul logodnei cu Hillary S. Wiesner, stă pe și alături de advance copies din ultima lui carte antumă: Out of this World: Otherworldly Journeys from Gilgamesh to Einstein (Shambala, Boston). Titlul avea să capete curînd semnificații funeste, iar numele editurii avea să pară ales dinadins. Culianu se ocupa în acele zile și de expedierea unora din exemplarele semnal. Cînd acestea au sosit la destinatari, traversînd spațiul lumii noastre, el era deja Dincolo. Împlinise 41 de ani pe 5 ianuarie, era profesor la o universitate celebră, unde îi succeda (nu în cel mai fericit context) lui Mircea Eliade, fostul său mentor de care se tot distanța, avea la activ numeroase publicații importante, altele erau iminente, iar marile sale proiecte deveneau tot mai îndrăznețe.

Moartea prematură, violentă și misterioasă urma să fie pentru majoritatea celor care aveau să afle vreodată că a existat cineva cu numele de Ioan Petru Culianu singura grilă de lectură a vieții și (dacă ajungeau vreodată la cărți) a operei sale. Presa de calitate și tabloidele tipărite (care aproape au fuzionat), precum și vastul mediu online, repetă la infinit o mantră „gotică“, iar publicul o absoarbe, o distribuie pe bloguri, Facebook sau Twitter, trecînd mașinal la următoarele breaking news, la selfies, filmulețe infantile etc. Din păcate, nici publicul educat, nici unii autori onorabili nu scapă mereu și deplin din acest malaxor al imaginarului social. Cu atît mai mult, biografii și exegeții serioși ai lui Culianu trebuie să deconstruiască sistematic mitologiile populare, cultul elitar-compensatoriu și perorațiile pseudo-savante avîndu-l ca obiect. Pe de altă parte, ei trebuie să salveze și să lege toate firele veritabile și toate sensurile profunde care se țes între viață, operă, moarte (un țesut viu cu origini în cam toate scrierile acestui autor programatic, ingenios, euristic, ludic și autosubversiv meta) și ceea ce eu numesc viețile postume, adică toată constelația eterogenă și dinamică a persistenței în prezentul și viitorul nostru a ideilor și zilelor lui Culianu. Am abordat pe larg chestiunea în volumele de la Polirom menționate în paragraful următor. Aici încerc o simplă schiță actualizată a acestui demers, cu gîndul de a-l face cunoscut publicului educat mai larg și de a contribui la o nouă sinteză. În orice caz, cred că toate discursurile și tropii de care am vorbit vor coexista încă mult timp în spațiul public. Cum îi spuneam lui Simone Paliaga într-un scurt interviu care apare astăzi în cotidianul catolic milanez „Avvenire“ (citez din traducerea românească de Horia Corneliu Cicortaș), Culianu a căpătat statut mitologic :

Un mit tragic. Un geniu care – spre deosebire de membrii triadei de aur românești (Eliade, Cioran, Ionesco), deveniți, după ce și-au părăsit țara, figuri globale – la 41 de ani a fost ucis în Statele Unite, tocmai când nimic nu părea să-l poată opri. L-a ajuns România din urmă?

O asemenea figură mitică, nu doar legendară, cristalizată aproape instantaneu în momentul morții și evoluînd apoi în cam toate direcțiile, va continua probabil să joace încă măcar o generație istorică un (inevitabil, poate necesar) rol fantasmatic în cultura română, chiar în întreaga societate. România a devenit o lume pentru care migrația masivă și toate variantele ei individuale, de la anonimatul subzistenței ori prosperității relative la notorietatea (în general) efemeră a succesului și tragediei, reprezintă scenarii familiare, deci și biografic semnificative. Nici nu mai vorbesc de nenumărații români din diaspora care fac studii serioase și au cariere academice.

Am spus povestea ultimului portret semnat de Lloyd DeGrane în textul Culianu: pe pragul Istoriei, apărut zilele acestea ca introducere la grupajul îngrijit de mine în „Observator cultural“ pentru a comemora treizeci de ani de la dispariția omului și a marca o etapă în explorarea operei. Grupajul salută deopotrivă cordial și critic, și se află într-o relație de intertextualitate cu numărul special (18/2021) al revistei „Antarès. Prospettive Antimoderne“ (Edizioni Bietti, Milano), Ioan Petru Culianu–Argonauta della Quarta Dimensione“, coordonat de Horia Corneliu Cicortaș, Roberta Moretti și Andrea Scarabelli. La rîndul ei, revista italiană a preluat numeroase texte de și despre Culianu apărute în trei lucrări românești (prima, în mai multe limbi): Religion, Fiction, and History. Essays in Memory of Ioan Petru Culianu (Nemira, 2001, două volume), Ioan Petru Culianu. Omul și opera (Polirom, 2003), coordonate de mine, și Ioan Petru Culianu, Jocurile minții. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologie (îngrijtă de Mona Antohi și de mine, cu introducerea mea, Polirom, 2002, ed. a doua 2019). Iată cum caracterizam în articolul citat faza actuală a discuției interculturale și intergeneraționale despre savant și scriitor:

La aproape o generație istorică de la dispariție, Ioan Petru Culianu se află într-o situație liminală: pe pragul Istoriei, într-un spațiu mental fluid, în plin rit al trecerii de la memoria preponderent vie, fragmentară și pasională (de la hagiografie la calomnie) la cea istoricizată, de ansamblu, critică și calmă (ceea ce definea Paul Ricoeur ca mémoire apaisée).

Moshe Idel, extinzîndu-și interpretările mai vechi pe baza unor lecturi și reflecții noi, a oferit de curînd cea mai bună analiză de ansamblu de pînă acum a contribuției intelectuale a lui Culianu, plasînd și mai ferm evoluția gîndirii lui (o subtemă mult discutată de exegeți) în contextele fuzionale ale biografiei, epocii și operei ficționale. Textul, inititulat în românește Ioan P. Culianu și ars combinatoria, a apărut pînă acum în română („Apostrof“, 3/2021, pp. 15-19, trad. Ștefan Bolea și Andreea Bolea), engleză (prima formă a originalului, tipărită de publicația clujeană „Journal for the Study of Religions and Ideologies“, 58/2021, pp. 3-17) și italiană („Antarès“, numărul menționat, trad. Roberta Moretti și Andrea Scarabelli). Diverse variante în engleză și română (autorul își revede și extinde lucrările cu ocazia fiecărei noi publicări) urmează să apară în volume colective aflate în pregătire. Asemeni autorului, cred că trecerea lui Culianu de la Europa la America este un proces complex și profund transformator. Dar Europa și America sînt tropi care trebuie interpretați și analizați în amănunt. Europa, desigur, are fazele sale, desfășurate mai ales în România, Italia, Franța și Olanda, începînd cu aceea (traumatică) a emigrării și trecînd, prin lagăre de refugiați la Trieste și Latina (cu traume și mai mari, inclusiv cu tentativa de sinucidere: prima moarte posibilă, nu ficțională), bursa la Perugia obținută la București și prelungirea ei în calitate de exilat, un post administrativ la Roma, studii strălucite pentru o nouă licență și lucru sub îndrumarea lui Ugo Bianchi la Milano, două doctorate la Paris și începutul carierei academice la Groningen. La fel, America are mai multe faze: bursier, Visiting Professor, intrarea pe drumul spre green card și tenure, afirmarea internațională. Cum spune Moshe Idel, care propune o „lectură laterală“, academicalitteraria și personalia se împletesc. Eu adaug toate contextele lor, în primul rînd historicaideologicaepistemologica, cu un gînd la definiția dată utopiei de Raymond Ruyer: „exercițiu mental asupra posibilelor laterale“.

Voi reveni în numărul viitor la firul schiței mele, care continuă astfel: Viețile antume, Viețile posibile, Etapele exegezei, Evoluția ideilor.

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor