altmarius

cultură şi spiritualitate

Manifestul Cruciadei Culturii. Lupta pentru frumos.
Cruciada Culturii este ideea unei miscari de reactie. Reactie la prost gust. La superficial. La vulgaritate. La mimetism. La submediocru. La subcultura. Ofensiva lor este, in zilele noastre, fara precedent. intr-o propozitie: Cruciada Culturii este o reactie impotriva Uratului.Cum am putea sa contracaram expansiunea Uratului daca nu prin lupta pentru Frumos? Atat de simplu. Frumosul autentic. Frumosul care se strecoara in orice Act de cultura la fel cum firul de nisip se strecoara in interiorul scoicii ca sa nasca incredibila perla.

Cate Perle adevarate zac ingropate sub malul care s-a depus in toti anii in care Uratul, cu toate formele lui publice, s-a instaurat infestandu-ne simtul estetic? La aceasta intrebare numai Frumosul, recastigandu-si teritoriile, poate sa raspunda. Iar noi, cei care ne vom alatura Cruciadei, putem sa luptam pentru Frumos.

Misiunea noastra este foarte grea in conditiile in care cultura nu pare sa mai fie nici macar o preocupare de nisa. Noi speram ca asta este doar o aparenta. Credem cu putere ca oamenii de cultura exista, dar, izolati, preocupati de propria evolutie pe scara individuala si scarbiti de spectacolul colectiv al falselor valori.

Frumosul slefuieste elitele, iar elitele slefuiesc poporul. Pentru asta e nevoie ca elitele sa-si recapete constienta si constiinta de sine, astfel incat, cei care aspira la statutul de oameni de cultura, sa poata privi catre un taram bine conturat si nu catre un arhipelag de insule aruncate la intamplare.

Prin oameni de cultura nu intelegem doar scriitori, muzicieni, artisti plastici, fotografi, actori, regizori, critici sau istorici de arta, ci si consumatorii, spectatorii, cei care isi doresc sa se cultive, sa evolueze prin cunoastere si prin consumul de arta autentica.

Cruciada Culturii isi propune sa devina o umbrela la adapostul careia oamenii de cultura sa poata sa-si urmareasca viziunile si credintele intr-un cerc cat mai larg.

Vom lupta pentru spatii de expresie si de intalnire cat mai extinse ale oamenilor de cultura. Cei care iubesc frumosul si promoveaza arta au datoria sa se cunoasca bine unii pe altii. Ei trebuie sa faca ideile sa circule, sa se lepede de propriile idei si sa fuzioneze cu idei noi pe care sa le filtreze tocmai pentru a face loc altor idei si mai noi. Pentru asta e nevoie de spatii de intalnire pe care ne vom lupta sa le asiguram.

Cruciada Culturii trebuie sa produca si sa reprezinte evenimente culturale Frumoase, Memorabile, a caror existenta sa aiba rostul de a-i inspira pe participanti caci marile intalniri dau nastere marilor idei.

Fiecare eveniment care poarta semnatura Cruciadei trebuie sa fie o batalie castigata. impotriva uratului si impotriva sabloanelor comerciale care potenteaza blazarea si favorizeaza coma noastra spirituala.

Multe proiecte culturale raman la stadiul de idei pentru ca autorii lor nu au forta sau priceperea de a coopta oameni sau echipe care sa duca aceste proiecte la capat. Ne propunem sa asiguram un spatiu virtual in care aceste proiecte sa fie vizibile, un loc in care autorul sa-si faca public proiectul si unde cei care rezoneaza cu ideile lui sa-l poata cunoaste, sa se poata implica si, eventual, sa asigure finalitatea ideii.

Vom lupta din rasputeri sa explicam importanta Culturii pentru dezvoltarea Individului. Vom explica acest lucru mai ales generatiilor recente. stim cu totii unde ne-a adus incultura si ignoranta clasei noastre politice. Criza noastra morala este si o consecinta a unei crize culturale.

Credem cu putere ca un individ preocupat de Frumos si cautand sa-l descopere dincolo de perdeaua de ceata a spectacolelor media e susceptibil de a gasi mai usor adevaratele valori si semnificatia reala a acestora pentru o viata corecta.

Nu ne propunem o noua ordine si nici vreo doctrina mobilizatoare. Ne propunem sa redescoperim si sa recastigam ceea ce Romania a uitat ca poseda: gustul pentru Frumos, pasiunea pentru Autentic. Fiecare dintre noi ar trebui sa raspunda la o intrebare simpla: ce am facut eu pentru cultura, pentru frumos? Cu ce am contribuit la o lume mai profunda?

Pe cei care nu si-au pus inca intrebarea aceasta ii invitam sa reflecteze si sa ni se alature. Pe cei care isi simt o parte din idealuri reprezentate in textul de mai sus ii invitam sa abandoneze propriile gherile si sa lupte pentru Cruciada Culturii.

In conditiile in care existenta noastra cotidiana a devenit mai mult decat oricand un camp de bataie, “a lupta pentru frumos” isi pierde valoarea simbolica si devine un indemn din cele mai concrete, un slogan: Lupta pentru frumos. Acesta este sloganul nostru.

Cruciada Culturii nu este un partid. Nu e nevoie de adeziuni. Nu are membri fondatori si nici autori morali. Ea nu poate fi revendicata de nimeni pentru ca este ascunsa in interiorul fiecaruia dintre noi si nu asteapta decat o scanteie ca sa ne impinga la lupta. Nu este o miscare cu beneficii concrete si vizibile imediat, caci slefuirea sufletului prin Frumos nu e ceva care sa se vada. Nu sclipeste.

Bataliile Cruciadei sunt, insa, cele care se vor vedea. Acolo este nevoie de cei care impartasesc idealurile ei. Acolo este nevoie de soldatii Frumosului. Esti unul dintre ei ? La aceasta intrebare nu poti raspunde decat privind adanc inauntrul tau. In rest, vei sti unde sa ne gasesti.

Vizualizări: 29

Comentariu publicat de bicazan maria pe Ianuarie 21, 2010 la 9:21pm
Ca si consumator de arta,in special arta cuvantului,marturisesc bucuria provocata de continutul materialului pe care tocmai l-am citit."Lupta pentru frumos" ,un slogan inspirat si binevenit ,avand in vedere invazia superficialitatii a prostului gust si a vulgaritatii in viata noastra.
Comentariu publicat de constantin grecu pe Ianuarie 21, 2010 la 10:16pm
într-o ţară cu ,,doctoranzi'' analfabeţi este greu de rezolvat această problemă!
Comentariu publicat de silvian dobre pe Ianuarie 21, 2010 la 11:21pm
E SINGURA CRUCIADA PLACUTA ! UN WEEK-END FRUMOS !
Quer enviar Scraps Gráficos?
Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Ianuarie 21, 2010 la 11:42pm
Putin utopic. Ar trebui definit frumosul in termeni expliciti. Cuvintele Cruciada, soldati, camp de bataie, lupta, vin din zona militara, medievala sau actuala. Si implica o organizare, o ierarhie. Folosindu-le pare ingradita libertatea de a gandi si de a iubi frumosul in toate formele lui : minerale, vegetale, umane, spirituale.
Chiar si polemica are o componenta frumoasa, cea a argumentatie pertinente, detasta de orice patima.
Comentariu publicat de altmarius pe Ianuarie 22, 2010 la 5:37am
Spre deosebire de amtevorbitoarea mea, consider ca este necesara chiar o "Cruciada a culturiii". Destul cu cruciada politicienilor - de doi bani, a finantistilor care niciodata nu au bani pentru educatie, a vedetelor de televiziune pe ntru care Gari si Baldi sunt persoane diferite. Ar trebui ca in Romania sa se mai puna mina si pe carte, la propriu.
Comentariu publicat de Erdõs Iudita pe Ianuarie 22, 2010 la 9:13am
Cruciada Culturii????????? Nici nu ne dăm seama cât de complexă este această problemă!!! Cei ce promovează nonvaloarea, noncultura sunt chiar aceea care ar trebui să ia atitudine impotriva acestui val de ,,reziduri,, culturale. Începând de la desenele animate de prost gust atât ca teme cât şi ca estetică - unde sunt minunatele filme Disney??? - până la manele, foiletoane tv de cea mai proastă calitate (sudamericane, indiene, româneşti), vulgaritatea limbajului, lipsa lecturii ( CARTEA a devenit ceva inutilă), s-ar putea înşira încă în mod trist foarte, foarte multe - toate acestea se pot elimina doar prin educaţie care începe de mic copil. Cine s-o facă??? Acei părinţi tineri inculţi ce nu cunosc numai banul neavând nici măcar habar de educaţia unui copil care astfel creşte ca buruiana? generaţia de politicieni (excepţie fac foarte puţini!), care nu ştiu nici măcar să vorbeasă, damite să cunoască valorile naţionale şi universale? Cunosc ei ce au insemnat personalităţile politice ale ţării ca un Titulescu, Brătianu, etc.care în primul rând erau oameni cultivaţi apoi politicieni. Când au fost politicienii noştri la un concert de muzică simfonică(?), la un teatru, la o expoziţie de artă, ...la un muzeu???? Ar fi bine dacă macar ar fi snobi şi poate aşa s-ar mai lipi câte ceva de ei. Acei mănunchi de oameni valoroşi care mai există în ţara asta s-au cam izolat.Cruciadă??? n-ar avea nici atâta sorţi de izbândă cât au avut cruciadele medievale!!! Totuşi este nevoie de a lua o atitudine sub o formă sau alta împotriva ignoranţei!!! Chiar în prezent ce se discută la posturile tv, responsabile parţial de cultura publică???? Paranormalul violet!!!!!!!!!!!! ce contează că ţara trăieşte prost şi este în agonie!
Comentariu publicat de altmarius pe Ianuarie 22, 2010 la 11:38am
Aveti dreptate deplina, doamna Erdos! Sper ca prin aceste NING, si prin celelalte pe care le-au deschis prieteni ai mei, la fel de insetati de cultura sa schimbam putin perceptia mijloacelor mass-media asupra a ceea ce se cere pe piata romaneasca. Manelismul, prostul-gust, vedetismul de doi bani (Florin Salam - Parizer la Eurovision!!!!) domina societatea romaneasca la toate nivelele, inclusiv cel mai inalt. Da, este necesara CRUCIADA CULTURII, care sa declanseze RENASTEREA CULTURII!
Comentariu publicat de mioniti pe Ianuarie 22, 2010 la 12:01pm
Pare banal, dar educatia incepe in scoala, iar cultura nu poate exista fara educatie.
Ne rezumam analiza la aparente, intrebandu-ne retoric, de ce s-a ajuns aici? Din pacate, nonvaloarea nu va inceta printr-o simpla apasare de buton si nici in ipoteza abstracta si iluzorie a edictarii unei legi prohibitive, care sa intezica expres manifestarea uratului.
Scoala pare sa fie intepenita intr-o atitudine anaconica, in care de ani multi promoveaza artificialul si neadaptarea. Valorile pe care se straduieste scoala actuala sa le cultive tin mai mult de o traditie anchilozata si nu de cerintele reale ale formarii omului.
De zeci de ani elevii sunt obligati sa invete sofisticate metode si calcule matematice, teorme si abstractii, pe care majoritatea nu le folosesc niciodata in viata. Pe de alta parte, tot ceea ce inseamna cultura, a fost inlaturat. Ne intrebam, in contextul acesta, de ce cultura este subfinantata, de ce meddia are manifestari triviale? ...Din aceasta cauza majora, care este scoala. De ce programele scolare au exclus sau au minimalizat continuu studiul artelor, istoria literaturii, istoria artelor, muzica? De ce examenele importante de tranzit intre ciclurile scolare se dau strict la matematica? Mi se pare ca scoala continua sa extirpe ideaa de cultura, mentinand reflexe si abordari comuniste.
Totul porneste de la radacina, iar diagnosticarea '"esteticii actuale, nu poate fi efectuata fara o perspeciva asupra scolii". Nu putem trata bolile cu analgezice!
Sunt de acord cu aceasta cruciada, dar haideti sa gasim cadrul de o face vizibila guvernantilor! Niciodata nu se stie...
Comentariu publicat de iulia ralia pe Ianuarie 22, 2010 la 8:48pm
Messieurs-dames.
Daca nu faceti ceva concret, un site, un manifest public, articole in presa, interventii unde aveti acces, totul va ramane doar o vorba ... asa, intre catziva cititori de internet.
Comentariu publicat de Miron Manega pe Ianuarie 22, 2010 la 11:02pm
Din ce in ce mai multe drumuri merg in aceeasi directie. Cred ca s-a ajuns la masa critica, generatoare de transformari in mentalitate. Vorba profesorului Florian Colceag: "Criza genereaza solutii". Va invit sa vizitati www.certitudinea.ro/
Mi-as permite sa preiau textul Dumneavoastra pe acest site.

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor