altmarius

cultură şi spiritualitate

Cracovia (Polonia): Congresul Apostolic Internaţional al Divinei Milostiviri

La iniţiativa Academiei Divinei Milostiviri şi sub patronajul Sanctuarului Divinei Milostiviri şi a Diecezei de Cracovia, în perioada 3-5 octombrie 2014, s-a desfăşurat la Cracovia-Lagiewniki, în Polonia, cel de-al IV-lea Congres Apostolic Internaţional al Divinei Milostiviri la care au participat reprezentanţi din peste 16 ţări. Din România au aderat la această iniţiativă, comunicată deja din luna aprilie a acestui an, două delegaţii, una din Arhidieceza de Bucureşti (reprezentată de Asociaţia Faustinum) şi cealaltă din Dieceza de Iaşi, conduse de Preasfinţitul Petru Gherghel, episcopul de Iaşi. Delegaţia de la Iaşi avea în componenţa sa pe pr. Daniel Ghitiu, paroh de Gherăeşti, pr. Stanislav-Ioan Cucharec, paroh la Soloneţu Nou, pr. Marius Bucevschi, pr. Iosif Iacob, sr. Iosefina Rediu (CIN), Romila Celina şi Andrei Blaj.

În cele trei zile de conferinţe, dezbateri şi mărturii s-a putut experimenta, în minunatul complex de la Lagiewniki (Cracovia), măreţia vocaţiei creştine, prin care omul se recunoaşte destinatar constant, din momentul naşterii şi până în momentul morţii, al iubirii şi milostivirii divine. Prin exemplul sfântului Ioan Paul al II-lea şi al sfintei Faustina Kowalska s-a subliniat şi misiunea pe care creştinul o are în această lume de a fi un martor a ceea ce el trăieşte şi experimentează constant în relaţia sa cu Dumnezeu: Milostivirea Divină.

Întregul congres a reprezentat o ocazie particulară de a mulţumi bunului Dumnezeu pentru darul canonizării papei Ioan Paul al II-lea, papa care a purtat până la marginile pământului misterul Divinei Milostiviri, trăit şi amintit în mod special oamenilor din aceste timpuri de către Faustina Kowalska. În acelaşi timp, congresul a oferit şi posibilitatea unei lecturi asupra mesajului milostivirii divine în contextul "noii evanghelizări", amintite deseori de Sfântul Părinte papa Francisc, şi în încercarea de a găsi noi căi spre a face cunoscut un chip milostiv şi plin de iubire a lui Dumnezeu, omului timpurilor noastre. Însuşi Sfântul Părinte a propus Coroniţa Divinei Milostiviri ca "medicament" pentru rănile şi suferinţele societăţii moderne.

Pe parcursul congresului care au avut ca moto: Ioan Paul al II-lea - Apostol al Milostivirii lui Dumnezeu, participanţii au putut experimenta îndeaproape importanţa momentului istoric pe care omenirea îl trăieşte, moment istoric definit de sfântul Ioan Paul II ca un moment în care prezentul şi viitorul omenirii sunt strâns legate de acceptarea şi de dăruirea iubirii şi a milostivirii. "Pentru omul timpurilor noastre nu există un alt izvor al speranţei decât îndurarea lui Dumnezeu. În milostivirea lui Dumnezeu omenirea va găsi pacea, iar omul va afla fericirea! Fiţi martori ai milostivirii!" sunt cuvintele care au precedat Actul solemn de încredinţare a întregii omeniri la Divina Milostivire, pe care Ioan Paul al II-lea l-a făcut în 2002, la consacrarea Sanctuarului din Cracovia.

Prima zi a dezbaterilor a fost dedicată descoperirii misterului Divinei Milostiviri în viaţa şi activitatea sfântului Ioan Paul al II-lea. Intervenţiile acestei zile au pus în lumină cum întreaga viaţă a sfântului Ioan Paul al II-lea a fost o expresie constantă a unei priviri divine speciale asupra omului şi a umanităţii în general. O caracteristică care nu poate fi neglijată în viaţa omului este aceea de a recunoaşte importanţa experienţei mistice a sfinţilor, ca temelie şi fundament pentru drumul de credinţă şi pentru reflecţia teologică a întregii Biserici.

În cea de a doua zi s-au pus în discuţie, în mod particular, aspectele teologice şi pastorale ale învăţăturii sfântului Ioan Paul al II-lea în scrisoarea enciclică Dives in Misericordia, subliniindu-se nevoia omului de a-şi clarifica imaginea pe care o are despre Dumnezeu, nevoia omului de a reflecta în adevăr asupra propriei persoane şi necesitatea redobândirii propriei demnităţi. Toate acestea sunt într-o strânsă legătură cu experienţa iubirii şi a milostivirii. Lăsându-se privit cu ochi plini de iubire şi milostivire, omul se priveşte pe sine în adevărul propriei sale făpturi şi îşi redobândeşte demnitatea pierdută prin păcat.

Cea de a treia zi a fost dedicată analizei şi aprofundării mesajului Milostivirii lui Dumnezeu în Actul solemn de încredinţare a întregii lumi milostivirii lui Dumnezeu. Acest act, este dorit şi propus omului şi creştinului ca ajutor în lupta pe care el o duce pentru a se elibera de noile forme de sclavie. Sfântul Ioan Paul al II-lea, care ştia să privească bine spre viitor citind prezentul, vorbind despre drama omului, spunea că atunci când dispar diferitele ideologii care îl împiedică pe om să trăiască liber, apar imediat noi forme de sclavie care pot fi combătute doar prin experienţa Iubirii milostive a lui Dumnezeu.

Aceste trei zile de conferinţe, discuţii şi dezbateri au fost presărate cu numeroase momente de rugăciune, meditaţie şi reflecţie. Momentul principal al zilei îl reprezenta sfânta Liturghie celebrată în mod solemn în sanctuar. La orele 15.00, urmând învăţătura lăsată de sora Faustina, aşa cum i-a fost încredinţată de însuşi Cristos, într-un sanctuar neîncăpător, se făcea rugăciunea îndrăgită de sfântul Ioan Paul al II-lea şi propusă în repetate rânduri de papa Francisc, Coroniţa Divinei Milostiviri.

În intervenţiile sale, Preasfinţitul Petru Gherghel a vorbit, în mai multe rânduri, despre cultul şi devoţiunea Divinei Milostiviri în România şi în mod particular în Dieceza de Iaşi. A amintit şi a subliniat modul simplu, dar plin de credinţă cu care creştinii, în diferite comunităţi din dieceză, în privat, dar şi la nivel comunitar, practică devoţiunea Divinei Milostiviri având la loc de cinste imaginea lui Isus Milostivul, recitând zilnic la ora 15.00, Ora Milostivirii, a Coroniţei Divinei Îndurări, rugându-se novena în mai multe momente ale anului şi în mod special în pregătirea sărbătorii Divinei Milostiviri din a doua duminică a Paştelui.

În 2002 sfântul Ioan Paul al II-lea, la sfinţirea sanctuarului din Cracovia, citând Jurnalul surorii Faustina Kowalska: "Omenirea nu-şi va găsi pacea până când nu se va îndrepta cu încredere spre divina milostivire", încredinţează omenirea milostivirii divine, prin această rugăciune:

Dumnezeule, Părinte milostiv, care ne-ai descoperit iubirea ta în Fiul tău Isus Cristos, şi ai revărsat-o asupra noastră în Duhul Sfânt, Mângâietorul, îţi încredinţăm astăzi soarta întregii lumi şi a fiecărui om.

Apleacă-te asupra noastră care suntem păcătoşi, vindecă slăbiciunea noastră, îndepărtează de la noi orice rău, fă ca toţi locuitorii pământului să primească milostivirea ta, astfel încât, în tine, Dumnezeu cel întreit, să găsească un nesecat izvor al speranţei. Veşnice Părinte, prin dureroasa pătimire a Fiului tău, ai milă de noi şi de întreaga lume!

Grupul participanţilor români la Congresul Apostolic al Divinei Milostiviri

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto3-5 octombrie: Cracovia (Polonia): Congresul Apostolic Internaţiona...

Site-urile www.faustyna.pl şi www.krakow.faustyna.pl găzduiesc fotografii realizate în timpul congresului.

Vizualizări: 22

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor