altmarius

cultură şi spiritualitate

Corbul (Corvus corax)


Corbul (Corvus corax) este în mod indiscutabil cea mai mare şi mai plină de demnitate pasăre din toată familia ciorilor (corvidae). El poate atinge o greutate de peste două ori mai mare decât a unei ciori obişnuite şi măsoară circa 0,6 metri în lungime, având deschiderea aripelor de aproape 1 metru. Ceea ce îl deosebeşte de o cioară este ciocul masiv şi coada lui lungă, în formă de pană. La o analiză mai atentă se observă şi penele zburlite de pe gât, caracteristice corbului. Acesta este renumit pentru zobrul lui planat, în timp ce ciorile dau din aripi şi se lasă purtate de curenţi. Corbul este clasificat drept cea mai mare pasăre care stă cocoţată pe ramuri. Când vezi această pasăre mare cum se odihneşte stând cocoţată pe o cracă, te întrebi cum reuşeşte să nu cadă de acolo. Ea are la spatele fiecărui picior o gheară puternică cu care se prinde de creangă sau de ramură; însă secretul pentru a sta atârnată constă într-un dispozitiv de fixare incorporat. Muşchii şi tendoanele strâng automat degetele de la picioare, formând un fel de pumn în momentul în care pasărea se aşază pe o ramură. Picioarele puternice şi multifuncţionale ale corbului sunt bune şi la mersul pe jos, şi la scurmat, fiind astfel bine echipat pentru a strânge hrană dintr-o mare varietate de soluri din care se hrăneşte. Aria de răspândire şi zborul acestui „fulger negru”

Foarte puţine păsări au o arie de răspândire atât de mare ca a corbului. El este cu adevarat un plimbăreţ. Poate fi găsit în multe părţi ale emisferei nordice. El trăieşte în regiuni foarte diferite, cum ar fi: zonele deşertice, pădurile de conifere din Canada şi Siberia-unde, în copacii înalţi, îşi face un cuib complicat din beţe şi din alte materiale disponibile-, ţărmurile stâncoase ale Americii de Nord şi ale Scandinaviei şi tundra şi insulele din Oceanul Arctic. Deşertul pare să fie numitorul comun al ariei sale de răspândire, deoarece corbul este, în general, o pasăre de deşert. Corbii sunt nişte zburători admirabili. Este foarte plăcut să-i urmăreşti în timp ce planează fără nici un efort în cercuri largi, cercetând cu atenţie zona de dedesubt în căutare de hrană. Ei execută acrobaţii aeriene cu mare uşurinţă-se dau peste cap şi chiar zboară pentru puţin timp cu susul în jos-, îndeosebi în perioada de împerechere, şi, se pare, uneori o fac doar din plăcere. În cartea sa Ravens in Winter (Corbii iarna), Bernd Heinrich descrie cât se poate de exact zborul corbului astfel: „El coboară în picaj şi se învârte ca un fulger negru desprins de pe cer sau zboară lin, planând în etape”. El adaugă că aceasta este „modelul de perfectiune al aerului, şi nu numai atât”. Datorită forţei de zbor pe care o are corbul, Noe a ales un corb ca prima creatură pe care să o trimită afara din arcă pe vremea Potopului. Hoţi intensivi, care se adaptează situaţiei

Naturaliştii consideră corbul drept una dintre cele mai inventive şi mai adaptabile păsări. Din acest motiv se spune că „viclenia lui este legendară”. Indiferent de situaţiile cu care se confruntă, corbul este capabil să facă faţă încercării de a se adapta condiţiilor existente, în special când este vorba de hrană. Bineînţeles că îl avantajează faptul că nu este pretenţios la mâncare! Corbul mănâncă aproape tot ce-i cade în gheară: fructe, seminţe, nuci, peşte, stârvuri, animale mici, resturi. Şi nu îşi face prea multe griji în legătură cu locul în care va găsi de mâncare, chiar dacă, în zonele nordice ale ariei lui de răspândire trebuie să sape sub zapadă la temperaturi sub zero grade ca să inspecteze sacii de plastic cu gunoaie. De asemenea, corbii vor merge zile întregi după vînători şi pescari, înţelegând poate că până la urmă se va găsi ceva de mâncare şi pentru ei. Corvidele, adică membrii familiei ciorilor, sunt hoţi renumiţi, iar corbii nu fac excepţie. Lor le place să fure mâncarea altor păsări sau animale şi au fost văzuţi cum i-au păcălit pe câini. Când sunt pereche, corbii acţionează pe rand: unul ii distrage atenţia câinelui, în timp ce celălalt se năpusteşte ca să-i ia mâncarea. Unele obiecte de artă intuită înfăţişează un corb şmecher care îi fură un peşte unui pescar ce pescuieşte la copcă. Între corbi şi lupi există o relaţie specială, corbii ţinându-se, de obicei, după haitele de lupi. Ei cinează din prada lupilor, însă şi de data aceasta se pare că le place să se ţină de şotii. L. David Mech, biolog care studiază comportamentul lupilor, declară că a văzut corbi jucându-le feste lupilor. El povesteşte despre un corb care s-a îndreptat cu paşi legănaţi spre un lup ce se odihnea. Corbul l-a ciupit de coadă şi apoi a sărit într-o parte când lupul s-a repezit să-l muşte. Când lupul mergea tiptil spre corb, pasărea îl lăsa să se apropie până la 30 de centimetri, după care zbura. Apoi aterizează la caţiva metri în spatele lupului şi repetă figura. O altă relatare vorbeşte despre un corb care se juca de-a prinselea cu puii de lup. Când puii se săturau de joacă, corbul se aşeza şi croncănea până când aceştia începeau din nou să se joace. Revista Canadian Geographic face referire la o emisiune radiofonică transmisă din Yellowknife, Teritoriile de Nord-Vest, în care se vorbea despre nişte corbi ce stăteau cocoţaţi pe acoperişurile metalice înclinate ale clădirilor comerciale, aşteptând parcă să treacă pe dedesubt pietoni care nu bănuiau nimic, ca să poată împinge peste ei zăpadă adunată care aluneca. Nu este de mirare că populaţia haida de pe tărâmul vestic al Canadei i-a pus corbului numele „Escrocul”!

Capacitatea de a articula şi de a învăţa

„Vocabularul” corbului este extraordinar de vast şi de variat. Pe lângă croncănitul pătrunzător, a cărui tonalitate joasă poate fi recunoscută foarte uşor-despre care s-a înţeles că este un semnal când sesizează ceva care îl deranjează-s-a spus că, atunci când corbul articulează sunetele, el exprimă tandreţe, fericire, surprindere, emoţie şi mânie. Corbii pot şi să imite cântecul altor păsări care au acelaşi timbru vocal, imitând perfect îndeosebi cioara. S-au purtat discuţii aprinse referitor la cât de mult pot fi corbii învăţaţi să vorbească. Cu toate acestea, în cartea Bird Brains, Candace Savage confirmă relatările despre corbi îmblânziţi care au fost învăţaţi să imite vorbirea oamenilor. Se spune că poetul Edgar Allan Poe a intrat în posesia unui corb pe care l-a învăţat cu multă trudă să rostească în croncănitul lui jalnic cuvântul „nicăieri”, de unde şi-a inspirat faimosul poem intitulat Corbul, în care se vorbeşte despre „un tânăr care plânge moartea iubitei lui”. În legătură cu capacitatea corbului de a învăţa nu prea există discuţii contradictorii. Dacă păsările ar putea fi clasificate după inteligenţă, se pare că corbul s-ar clasa printre primele pe listă. Biologul Bernd Heinrich arată că despre corb „se crede că este creierul lumii păsărilor”. El afirmă că, „atunci când sunt testaţi, corbii dau dovadă de inteligenţă”. În cadrul unui experiment, un corb şi-a dat seama în şase ore cum să ajungă la o halcă de carne ce fusese atârnată de o sfoară, în timp ce ciorile căutau încă soluţia la problemă după 30 de zile. Corbii au fost învăţaţi chiar şi să numere. Probabil că simţul lor practic îi ajută să trăiască mult, corbii trăind peste 40 de ani în deşert şi până la 70 de ani în captivitate.

Această pasăre este cunoscută pretutindeni şi este respectată de cei care sunt conştienţi de calităţile ei deosebite. Ea poate fi întâlnită în legendele popoarelor de pe tot globul. Ea a devenit celebră datorită scrierilor din trecut şi din prezent. Da, corbul este una dintre cele mai interesante păsări! O frumuseţe unică
Ei bine, nu aţi auzit oare vorbindu-se despre „plete negre ca pana corbului”? Penele lui negre şi lucioase, cu irizaţii metalice albăstrii şi reflexe violacee-partea de dedesubt a penelor bătând uneori înspre verde-dau adevăratul sens al expresiei „pana corbului”. Imaginaţi-vă un corb de dimensiuni impresionante, cu pene de un negru strălucitor, a cărui siluetă în zbor se conturează pe întinderile pustii ale locuinţei lui din deşert. Sau imaginaţi-vă contrastul dintre această pasăre de un negru intens strălucitor şi zăpada proaspătă, albă şi curată, care se aşterne pe pământ. Pictorii au surprins frumuseţea corbului. Pictorul Robert Bateman işi aminteşte: „Am fost atras de extraordinarele pante înzăpezite din Yellowstone Park, un peisaj strălucitor şi impresionant, care se întreţese de minune cu silueta puternică a corbului”. Într-adevar, se poate spune că în ce priveşte frumuseţea, trecutul, aria de răspândire, zborul, viclenia şi rezistenţa, corbul este o pasăre deosebită.

Corbul în legende şi literatură


Legende:

-Legendele chinezeşti, egiptene, greceşti, semitice şi siberiene înfaţişează corbul drept un vestitor al furtunilor sau al vremii rele. Probabil că astfel de legende işi au originea în Potopul din zilele lui Noe.
-În legendele din Siberia, corbul semnifică viaţa şi creaţia, iar pentru aborigenii din America de Nord, el este dumnezeul-creator.
-În legendele din Africa, Asia şi Europa corbul prevesteşte moartea. Literatură:
-În Biblie, corbul se distinge prin faptul că este prima pasăre menţionată cu numele.
-Corbii din lucrările lui Shakespeare sunt înfăţişaţi, în principal, ca prevestitori de rău şi ca exponenţi ai răului, însă sunt prezentaţi şi ca binefăcători care hrănesc copiii abandonaţi.
-Charles Dickens face din corb un personaj comic în opera Barnaby Rudge.

-În poemul său intitulat Corbul, Edgar Allan Poe a asociat corbul cu dragostea pierdută şi cu disperarea. ............................................


Poe a devenit celebru pentru poemul "Corbul" cu nici doi ani înainte de moarte.Sper sa va placa poezia si cele citite despre CORB.O zi buna! .......................


Corbul (Edgar Allan Poe)

Stand, candva, la miez de noapte, istovit, furat de soapte
Din oracole cetoase, carti cu talc tulburator,
Piroteam, uitand de toate, cand deodata-aud cum bate,
Cineva parea ca bate – bate-n usa mea usor.
,,E vreun trecator – gandit-am – si-a batut intamplator.
Doar atat, un trecator." O, mai pot uita vreodata ? Vant, decembrie cu zloata,
Jaru-agoniza, c-un straniu dans de umbre pe covor,
Beznele-mi dadeau tarcoale – şi niciunde-n carti vreo cale
Sa-mi aline greaua jale – jalea grea pentru Lenore –
Fata fara-asemuire – ingerii ii spun Lenore –
Nume-n lume trecator. In perdele invinse rosul vested de matase
Cu-o fosnire de nelinisti, ca-ntr-un spasm chinuitor;
Şi-mi spuneam, sa nu mai geama inima zvacnind de teama:
,,E vreun om care ma cheama, vrand sa afle-un ajutor –
Ratacit prin frig şi noapte vrea sa ceara-un ajutor –
Nu-i decat un trecator." Astfel linistindu-mi gandul şi de spaime dezlegandu-l
,,Domnule – am spus – sau doamna, cer iertare, va implor;
Podidit de oboseala eu dormeam, fara-ndoiala,
Si-ati batut prea cu sfiala, prea sfios, prea temator;
Am crezut ca-i doar parere!" Si-am deschis, netemator,
Bezna, nici un trecator. Si-am ramas in prag o vreme, inima simţind cum geme,
Naluciri vedeam, cum nimeni n-a avut, vreun muritor;
Noapte numai, nesfirşita, bezna-n sinea-i adancita,
Si o vorba, doar soptita, ce-am soptit-o eu: „Lenore!”
Doar ecou-adanc al beznei mi-a raspuns soptit: ,,Lenore!''
Doar ecoul trecator. Intorcindu-ma-n odaie, tamplele-mi ardeau vapaie,
Şi-auzii din nou bataia, parca mai staruitor.
,,La fereastra este, poate, vreun drumeţ strein ce bate...
Nu stiu, semnele-s ciudate, vreau sa aflu talcul lor.
Vreau, de sunt în bezna taine, sa descopar talcul lor!''
Vant şi nici un trecator. Geamul l-am deschis o clipa si, c-un fosnet grav de-aripa,
a intrat un Corb, stravechiul timpului stapanitor.
N-a-ncercat vreo plecaciune de salut sau sfiiciune,
Ci faptura-i de taciune şi-a oprit, solemn, din zbor,
Chiar pe bustul albei Palas – ca un Domn stapanitor,
Sus, pe bust, se-opri din zbor. Printre negurile-mi dese, parca-un zambet mi-adusese,
Cum privea, umflat în pene, tantos si încrezator.
Si-am vorbit: ,,Ti-e creasta cheala, totusi intri cu-ndrazneala,
Corb batran, strigoi de smoala dintr-al noptii-adanc sobor!
Care ţi-e regalul nume dat de-al Iadului sobor?''
Spuse Corbul: ,,Nevermore!'' Mult m-am minunat, fireşte, auzindu-l cum rosteşte
Chiar şi-o vorbă fără noimă, croncănită-ntîmplător;
Însă nu ştiu om pe lume să primească-n casă-anume
Pasăre ce-şi spune-un nume – sus, pe bust, oprită-n zbor –
Pasăre, de nu stafie, stînd pe-un bust strălucitor-
Corb ce-şi spune: ,,Nevermore''. Dar, in neagra-i sihastrie, alta nu parea ca stie,
Sufletul si-l imbracase c-un cuvant sfasietor.
Mult ramase, ca o stana.N-a miscat nici fulg, nici pana,
Pana-am spus: ,,S-au dus, in goana, multi prieteni, multi, ca-n zbor –
Va pleca şi el, ca maine, cum s-a dus Nadejdea-n zbor''.
Spuse Corbul: ,,Nevermore''. Uluit s-aud ca-ncearca vorba cugetata parca,
M-am gandit: ,,E-o vorba numai, de-altele-i nestiutor.
L-a-nvaţat vreun om, pe care Marile Dezastre-amare
L-au purtat fara-ncetare cu-ast refren chinuitor –
Bocetul Nadejdii-nfrante i-a ritmat, chinuitor,
Doar cuvîntul: «Nevermore»''. Corbul rascolindu-mi, insă, desnadejdea-n suflet stransa,
Jiltul mi l-am tras alaturi, langa bustul sclipitor;
Ganduri randuiam, si vise, doruri, si nadejdi ucise,
Langa vorba ce-o rostise Corbul noptii, cobitor –
Cioclu chel, spectral, sinistru, badaran si cobitor –
Vorba Never – Nevermore. Nemiscat, invins de frica, insa negraind nimica,
Il priveam cum ma fixeaza, pana-n gand strabatator,
Si simteam iar indoiala, mangaiat de captuseala
Jiltului, pe care pala raza-l lumina usor –
Dar pe care niciodata nu-l va mangaia, usor,
Ea, pierduta mea Lenore. Si-am simtit deodata-o boare, din catui aromitoare,
Nevazuti pluteau, c-un clinchet, pasi de inger pe covor;
,,Tie, ca sa nu mai sangeri, iti trimite Domnul ingeri'' –
Eu mi-am spus – ,,sa uiti de plangeri, si de dusa ta Lenore.
Bea licoarea de uitare, uita gandul la Lenore !''
Spuse Corbul : ,,Nevermore''. ,,Tu, profet cu neagra pana, vraci, oracol, sau satana,
Sol al Beznei sau Gheenei, daca esti iscoditor,
În noroasa mea ruina, langa-un tarm fara lumina,
Unde spaima e regina – spune-mi, spune-mi te implor,
Este-n Galaad – gasi-voi un balsam alinator?''
Spuse Corbul: ,,Nevermore''. ,,Tu, profet cu neagra pana, vraci, oracol, sau satana,
Spune-mi, pe taria boltii si pe Domnul iertator,
Sufletu-ntalni-va oare, în Edenul plin de floare,
Cea mai pura-ntre fecioare – ingerii ii spun Lenore –
Fata careia şi-n ceruri ingeri ii spun Lenore?''
Spuse Corbul: ,,Nevermore''. ,,Fie-ti blestemat cuvantul! Piei, cu beznele şi vantul,
Piei în bezna si furtuna, sau pe tarmul Noptii-n zbor!
Nu-mi lasa nici fulg in casa din minciuna-ti veninoasă!
Singur pentru veci ma lasa ! Pleaca de pe bust in zbor!
Scoate-ti pliscu-nfipt în mine, pleaca la Satan, in zbor!''
Spuse Corbul: ,,Nevermore''. Si de-atunci, pe totdeauna, Corbul sta, şi sta într-una,
Sus, pe albul bust, deasupra usii mele, panditor,
Ochii vesnic stau de paza, ochi de demon ce viseaza,
Lampa îsi prelinge-o raza de pe pana-i pe covor;
Stiu, eu n-am sa scap din umbra-i nemiscata pe covor.
Niciodata – Nevermore. Traducere de Mihu Dragomir (din volumul Poezii si poeme, Ed. Tineretului, Buc., 1963

Vizualizări: 661

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor