altmarius

cultură şi spiritualitate

Spiritul pragmatic nu prea isi are locul atunci cand, purtata de romanticul norisor al dragostei, decizi sa faci marele pas: casatoria. Venim cu un dram de realism, cu ajutorul avocatei Livia Stoica, care arata care sunt drepturile privind bunurile comune si proprii ale sotilor, precum si modul in care se va face partajul bunurilor in urma unui divort.

Raporturile patrimoniale dintre soti cunosc o reglementare speciala, si anume aceea din Codul familiei (art. 29 - 36). Potrivit regimului matrimonial din dreptul nostru, sotii au doua categorii de bunuri:comune sotilor si proprii fiecaruia dintre ei. Trebuie sa precizam de la inceput ca in Romania nu se cunoaste decat un regim matrimonial stabilit prin lege, Codul familiei nerecunoscand conventiile matrimoniale,desi s-au purtat numeroase discutii in legatura cu introducerea si in sistemul nostru de drept a posibilitatii sotilor de a restrange domeniul de aplicare a comunitatii de bunuri sau chiar inlaturarea lui, prin adoptarea regimului separatiei de bunuri.

Cert este ca, in prezent, regula este data de prevederile art. 30alin. 1 din Codul familiei, conform caruia "bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune". Mai mult, in alin. 2 se arata ca orice conventie contrara este nula. De asemenea, se instituie si o prezumtie relativa, astfel incat calitatea de bun comun nu trebuie dovedita. Desigur, cine are interes sa probeze ca un anumit bun, desi a fost dobandit in timpul casatoriei de unul dintre soti, este un bun propriu, va putea face dovada acestui fapt.

In analizarea raporturilor dintre soti trebuie sa avem in vedere ca sotii sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia,l a cheltuielile casatoriei. In acest sens trebuie sa evidentiem faptul ca munca depusa de femeie in gospodarie si pentru cresterea copiilor constituie aport la sarcinile casatoriei.

In definirea unui bun ca fiind comun, sa spunem, mai intai, ca nu intereseaza modul prin care lucrul a intrat in patrimoniul sotilor: prin contract, testament, donatie, in urma unei hotarari judecatoresti constitutive de drepturi etc. De asemenea, bunul devine comun fara a deosebi daca in actul de achizitie au fost trecuti ambii soti sau numai unul dintre ei. Totodata, bunul devine comun daca a fost dobandit prin munca ambilor soti sau numai prin munca unuia dintre ei. Mai precizam ca, daca un imobil dobandit in timpul casatoriei a fost transcris in cartea funciara numai pe numele unuia dintre soti, bunul este tot comun. Neconcordanta cu adevarata stare de drept va putea fi oricand inlaturata prin inscrierea dreptului si al celuilalt sot.

Comune sunt si bunurile dobandite cu venitul din munca al unuia dintre soti, precum si cele dobandite cu imprumutul facut de unul dintre soti.

In practica judiciara au fost validate conventii prin care viitorii soti au convenit ca un imobil construit pe numele unuia dintre ei, dar cu contributia ambilor, sa intre in regimul comunitatii de bunuri,la data incheierii casatoriei.

Va mai atrag atentia asupra faptului ca, in situatiile in care sotii sunt despartiti in fapt (fara a exista o hotarare judecatoreasca de divort), bunurile dobandite de ei sunt guvernate in continuare de regimul comunitatii. Faptul ca la momentul dobandirii unui bun sotii numai convietuiau va avea importanta la determinarea cotei de contributie.

In legatura cu bunurile comune, Codul familiei arata ca sotii raspund cu aceste bunuri pentru: cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile lor comune, obligatiile contractate impreuna, obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei si pentru repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a unor bunuri proprietate publica, daca prin acesta au sporit bunurile comune ale sotilor.

Daca unul dintre soti are calitatea de debitor fata de o terta persoana, atunci bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti. Cu toate acestea, dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, creditorul sau personal poate cere impartirea bunurilor comune, insa numai in masura necesara pentru acoperirea creantei sale. In acest caz, bunurile atribuite prin impartire fiecarui sot devin proprii. Pe de alta parte, creditorii comuni vor putea urmari si bunurile proprii ale sotilor, dar numai dupa urmarirea bunurilor comune.

In timpul casatoriei sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele. Mai mult, se instituie prezumtia ca oricare dintre cei doi, exercitand singur drepturile de administrare si folosinta, este considerat ca are si consimtamantul expres al celuilat sot. Exceptia o constituie exercitarea dreptului de dispozitie asupra unui imobil. In acest caz, Codul familiei arata ca nici unul dintre soti nu poate instraina si nici nu poate greva un teren sau o constructie care face parte din bunurile comune, daca nu are consimtamantul expres al celuilalt sot.

http://www.eva.ro/casa-si-familie/cuplu/contract-de-casatorie-artic...

Vizualizări: 85

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor