altmarius

cultură şi spiritualitate

Concertul de Deschidere a celei de-a XLVI-a ediţii a Festivalului Internaţional 'Toamna Muzicală Clujeană'

Concerte viitoare

 

Concertul de Deschidere a celei de-a XLVI-a ediţii a Festivalului Internaţional 'Toamna Muzicală Clujeană'

Marţi, 2 Octombrie 2012 , ora 11.35 
 

Filarmonica de Stat "Transilvania" are plăcerea să vă invite la concertul de deschidere a celei de-a 46-a ediţii a Festivalului Internaţional "Toamna Muzicală Clujeană", festival desfăşurat în Cluj-Napoca, în perioada 5 - 26 octombrie 2012.

Concertul vocal-simfonic prin care deschidem această ediţie vă va încânta de sub bagheta lui Cristian Mandeal, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii, Corul Filarmonicii şi soliştii Carmen Gurban, Tony Bardon, Balla Sándor şi Florin Sâmpelean.

Repetându-se a patruzeci şi şasea oară, fără pată de rutină sau praf de plictiseală, cel mai longeviv festival de muzică cultă din România va prezenta pe scena Filarmonicii de Stat "Transilvania" 15 concerte susţinute de invitaţi veniţi atât din România, cât şi din Europa.


Dirijorul Cristian Mandeal

După absolvirea Liceului de Muzică din Braşov şi finalizarea Academiei de Muzică din Bucureşti, unde a urmat studiul pianului, compoziţiei şi dirijatului, Cristian Mandeal s-a perfecţionat la Berlin cu Herbert von Karajan şi la München cu Sergiu Celibidache. Actualmente, Cristian Mandeal este director general şi dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, precum şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu".

În calitate de dirijor, Cristian Mandeal s-a afirmat atât pe scenele româneşti, cât şi pe cele din străinătate, numele său fiind apreciat în peste treizeci de ţări. Astfel, Cristian Mandeal a fost invitat să dirijeze ansambluri orchestrale de renume situate pe nu mai puţin de patru continente. În această calitate a ajuns să colaboreze cu nenumăraţi artişti de prim rang pe plan mondial: Radu Lupu, Mstislav Rostropovici, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber etc. Colaborând cu casele de discuri Electrecord, MBG Classics (Arte Nova) şi Claves, Cristian Mandeal a înregistrat integrala simfoniilor de Bruckner, creaţii brahmsiene simfonice şi vocal-simfonice, precum şi lucrările simfonice enesciene.

Cristian Mandeal a colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea, cu solişti de renume, cu orchestre de tineret.


Soprana Carmen Gurban…

… este deja o prezenţă consacrată pe scena românească, dar şi pe cea internaţională. Între 1990-2002, a fost solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, iar din 2002 este profesor de canto la Academia de Muzică "Gheorghe Dima". A fost invitată pe scenele tuturor operelor şi filarmonicilor din România, dar şi pe cele a unor instituţii de spectacol din Austria, Franţa, Italia, Olanda sau Spania.

Pentru calităţile sale interpretative, soprana a fost distinsă cu premii la concursurile internaţionale: Marele Premiu la Toulouse (1990), Premiul II la Bilbao (1992), Premiul Special al Juriului la Barcelona (1992), două Premii Speciale la Viena (1993), Premiul Special la Roma (1995).

Repertoriul său cuprinde rolurile principale din opere ca Faust de Charles Gounod, Boema,Gianni SchicchiMadama ButterflySuor AngelicaTurandotTosca de Giacomo Puccini, Don GiovanniNunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, FalstaffLa TraviataBal mascat,Trubadurul de Giuseppe Verdi, Liliacul de Johann Strauss. În acelaşi timp, soprana a abordat şi repertoriul vocal-simfonic, ca Recviemul german de Johannes Brahms, Simfonia a IX-a,Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven, War Requiem de Benjamin Britten, Recviemul de Giuseppe Verdi, EliasPaulus de Felix Mendelssohn Bartholdy, Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart etc.

Carmen Gurban a înregistrat arii de Gounod, Puccini şi Verdi, cu Orchestra Radio din Bucureşti (1992), Recviemul de Dvořák, cu Corul şi Orchestra Radio din Cracovia (dirijor Alexis Hauser, 1993) şi La Traviata, cu Europa Symphony Orchestra din Viena (dirijor Wofgang Grohs, 1996).


Tenorul
 Tony Bardon…

… şi-a început studiile de specialitate la Liceul de artă "Aurel Popp" din Satu Mare şi a absolvit cursurile Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", în anul 2008, la clasa lui Marius Budoiu; în 2010, şi-a finalizat studiile masterale la aceeaşi instituţie.

Membru al Operei Maghiare, din anul 2007, tenorul şi-a înscris pe această scenă şi primele debuturi, în spectacolele The Nightmare de Gyöngyösi Levente şi Pygmalion de Jean Philippe Rameau. În 2010, a dobândit statutul de solist al ambelor teatre lirice din Cluj, Opera Naţională Română şi Opera Maghiară, debutând, pe scena celei dintâi, în rolul lui Don Ramiro din opera La cenerentola de Gioachino Rossini. A participat la cursurile susţinute de Alberto Zedda, la Academia Rossiniană din Pesaro, şi a interpretat, la Teatro Rossini din acelaşi oraş, rolul lui Belfiore din opera rossiniană Il viaggio a Reims.

Tony Bardon a a evoluat în cadrul unor festivaluri de anvergură internaţională: în 2010, la Festivalul de la Budapesta, unde a interpretat rolul lui István din opera Brankovics Györgyde Ferenc Erkel, şi în 2011, la festivalul Les Nuits d'Été de Corté, alături de sopranele Leontina Văduva şi Anna Kasyan. Tenorul şi-a înscris în repertoriul liric roluri importante din creaţiile compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti, Ruggiero Leoncavallo şi Giuseppe Verdi, iar preocupările pentru repertoriul vocal-simfonic s-au îndreptat către marile mise şi oratorii ale Barocului (Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel) şi Clasicismului (Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart), dar şi către partituri sacre de Gioachino Rossini, Zoltán Kodály sau György Selmeczi.


Bas-baritonul Balla Sándor

Absolvent al Liceului de Muzică din Târgu Mureş şi al Facultăţii de Muzică din Braşov (la clarinet), Balla Sándor a urmat apoi cursurile Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", la clasa regretatului Alexandru Fărcaş. A fost membru al corului Teatrului Liric din Braşov, al Filarmonicii din Târgu Mureş, solist vocal la Teatrul Liric "Elena Teodorini", iar, din 2011, este solist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. A participat apoi la cursurile de măiestrie susţinute de Gheorghe Roşu, Corneliu Murgu şi Mariana Nicolesco.

În repertoriul de operă, solistul şi-a înscris rolurile principale din lucrări ca Lucia di LammermoorDon Pasquale şi Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, La TraviataFalstaffUn bal mascat de Giuseppe Verdi, Paiaţe de Ruggieri Leoncavallo, Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski sau Boccaccio de Franz von Suppé.

Artistul nu a neglijat nici repertoriul vocal-simfonic, abordând lucrări de Franz Schubert (Misa în Sol major), Wolfgang Amadeus Mozart (Recviem), Giacomo Puccini (Messa di Gloria) sau Gabriel Fauré (Recviem).


Basul Florin Sâmpelean
 

Absolvent al Seminarului Teologic şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca,Florin Sâmpelean s-a îndreptat ulterior către cariera muzicală, studiind arta cântului la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", cu profesorul Mircea Moisa. A colaborat cu Opera Română din Cluj, Teatrul "Nae Leonard" din Galaţi şi Opera din Braşov şi a efectuat turnee în Germania, Austria, Italia şi Spania. În palmaresul său se înscrie Premiul al II-lea la Concursul Naţional de Lied Românesc de la Braşov.

Repertoriul de operă al solistului include roluri din Căsătoria secretă de Cimarosa, Flautul fermecatNunta lui Figaro şi Don Giovanni de Mozart, Bărbierul din Sevilla de Rossini, La TraviataAidaRigoletto şi Trubadurul de Verdi sau Sunetul muzicii de Rodgers. Din repertoriul vocal-simfonic, Florin Sâmpelean a interpretat Recviemul de Mozart, Recviemul de Verdi şiLiturghia solemnă de Valentin Timaru.


Concertul de deschidere a Festivalului Internaţional "Toamna Muzicală Clujeană" are loc vineri, 5 octombrie, la Casa Universitarilor, de la ora 19 şi are în program Hector Berlioz -Damnaţiunea lui Faust, op. 24.


Pentru mai multe informaţii: www.tmc.filacluj.ro

Vizualizări: 28

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor