altmarius

cultură şi spiritualitate

Colegiul Economic Arad este o instituție școlară, ce continuă o veche tradiție a învățământului comercial din Provincia Crișana. În anul 1848, la Arad, Ioan Rotter, ce era originar din Boemia, înființează o școală comercială particulară cu limba de predare germană.
Această instituție școlară, este o copie a celei din Budapesta, fondată în anul 1830 de către Emanuil Bibanco, un institutor originar din Silezia. Tot în localitatea Arad, a funcționat și o altă școală comercială particulară, înființată de către Hirschl, care a încetat din viață în anul 1882. După desființarea acestei școli particulare, localității Arad îi lipsea o școală comercială superioară care să educe și să instruiască viitorii comercianți necesari municipiului Arad și zonei arădene. Având în vedere dezvoltarea economico-socială a orașului și necesitățile acestei zone, președintele Corporației Comercianților din Arad, Bettelheim Vilhelm, solicitată în data de 6 martie 1883, sprijinul Consiliului Local Arad pentru fondarea unei școli comerciale cu limba de predare maghiară. Corporația Comercianților din Arad oferă 10.000 de florini pentru dotare, iar Consiliul Local Arad, oferă locul pentru școală. Cele două oferte sunt adresate Ministerului Instrucțiunii de la Budapesta, care solicită Camerei de Comerț și Industrie din Arad un raport pentru înființarea școlii comerciale. Au apărut primele obstacole și unitatea școlară nu s-a putut deschide în anul 1884.
În primăvara anului 1885, se reia propunerea de înființare a unei școlii, care a fost trecută prin Consiliul Local Arad și aprobată de către acesta și printr-un raport detaliat și bine motivat, înaintat ministrului instrucțiunii din Budapesta, ce din 14 iunie 1885, aprobă înființarea școlii cu denumirea de Școala Comercială Medie și dispune acordarea unei subvenții anuale de 1.000 de florini pentru buna funcționare a școlii.
În data de 18 iunie 1885, Aradul hotărăște deschiderea școlii și în data de 28 septembrie 1885, se înființarea Școala Comercială Medie Arad, având un profesor titular, director Ludovic Abrai, dar și zece profesori suplinitori. Cursurile clasei I-a a școlii încep într-un edificiu din strada care în prezent poartă numele de Lucian Blaga și abia mai târziu s-a mutat în actualul edificiu din Piața George Enescu. Începând cu anul școlar 1886, Școala Comercială Medie Arad a devenit Academie Comercială, iar în luna iunie 1889, începe construirea actualului edificiu școlar care se va finaliza în două etape, până în anul 1894, iar în 10 ianuarie 1891, se inaugurează noul sediu al școlii, dându-se în folosință aripa din Piața George Enescu nr. 2, dintre Bulevardul Dragalina și Palatul Cultural, iar aripa dintre Bulevardul Decebal și Primăria Aradului a fost finalizată în anul 1894.
După înfăptuirea Marii Uniri din anul 1918, cursurile școlii se vor desfășura în limba maghiară, după care și în limba română în cadrul Școlii Comerciale Superioare Arad, frecventând această instituție școlară și elevii care aparțineau celorlalte naționalități din Provinciile Banat și Crișana. În anii școlari 1919-1920 și 1920-1921, cursurile școlii au fost suspendate de mai multe ori: ocuparea localului, lipsă de combustibil, epidemii etc. La 1 iulie 1921, la Școala Comercială Superioară de Băieți Arad, trece în patrimoniul statului român, iar durata cursurilor se prelungește de la trei ani la patru ani. Pentru necesitățile acestui curs de patru ani, se întocmește o programă analitică de tranziție de către Directoratul General al Instrucțiunii din Cluj, însă ea este urmată numai în clasa a III-a, anul școlar 1922-1923. Începând cu 1 septembrie 1923, învățământul comercial arădean din clasele a I-a și a II-a adoptă programa școlilor comerciale superioare din România.
În vara anului 1922, s-a transmis Direcției Regionale din Timișoara, domnului director regional, ordinul Directoratului General al instrucțiunii din Cluj nr. 1839/13 iulie 1922, prin care se comunică celor două instituții școlare comerciale din Arad dispozițiile Directoratului General al Instrucțiunii din Cluj privind înființarea secției române, deocamdată numai cu clasa I, atât la Școala Superioară de Comerț pentru Băieți, cât și la Școala Superioară de Comerț pentru Fete din Arad. Întrucât unii elevi proveneau din din alte localități, s-a hotărât înființarea unui internat.
În data de 23 septembrie 1922, se deschid cursurile Școlii Superioare Comerciale Arad, cu o clasă românească, ce avea trei profesori titulari: Alexandru Manole, Dr. Iuliu Boca și Iuliu Hălmăgean și unul detașat, Vasile Suciu, profesor definitiv și director al școlii, celelalte fiind clase maghiare în lichidare treptată până în anul 1926, iar conform programei școlare s-au predat următoarele materii: religia, limba și literatura română, limba, literatura și corespondența română, limba și literatura maghiară, limba și corespondența comercială franceză, limba și corespondența comercială germană, geografia economică, istoria, matematica, aritmetica comercială, doctrina comerțului și corespondență, contabilitate, fizică, chimie și merceologie, noțiuni de drept, economie politică, caligrafie, stenografie, gimnastică.
În primul an școlar 1922-1923, frecventau secția română 28 de elevi români, secție ce se găsea în plină dezvoltare: în anul școlar 1922-1923 – o clasă; 1923-1924 – trei clase; 1924-1925 – cinci clase; 1925-1926 – șapte clase; 1926-1927 – opt clase; 1927-1928 – opt clase; 1926-1927 – opt clase; 1926-1927 – nouă clase, iar în anii școlari următori câte opt clase în fiecare an școlar, până în anul școlar 1931 – 1932.
La 12 noiembrie 1930, Comitetul școlar de la Școala Comercială Superioară Arad a cumpărat actualul edificiu, de la Corporația Comercianților din Arad cu 1.500.000 lei. În anul școlar 1931-1932, școala a funcționat cu opt clase bugetare până la 31 decembrie 1931: I a, I b, II a, II b, III a, III b, IV a, IV b, cuprinzând un număr total de 280 de elevi din care 184 români, în procent de 69,29%, și de alte naționalități 86 de elevi, în procent de 30,71%. Din anul școlar 1891-1892, unitatea școlară a funcționat cu clase divizionare, iaraceste clase divizionare au fost suprimate din bugetul Statului. Începând cu 1 ianuarie 1932, au ființat ca extrabugetare. Înscrierile în clasa I-a a liceului s-au făcut în baza certificatului de absolvire a cursului inferior, trei clase după Legea din 1928 a învățământului secundar, a cursului comercial inferior, după prestarea unui examen de admitere, a patru clase secundare și au fost înscriși 58 de elevi.
Începând cu anul școlar 1934 – 1935, Școala Comercială Superioară are numai o serie de clase, constituind tipul C al școlilor comerciale superioare. În același an școlar și în cel următor, la toate școlile practice s-a redus numărul elevilor, însă Școala Comercială Arad a fost în această perioadă una dintre cele mai căutate școli comerciale din provincie.
În data de 1 septembrie 1936, Școala Comercială Superioară Arad deschide clasa I-a a cursului inferior, iar în anul 1937, Gimnaziul Teoretic „Iosif Vulcan” din Arad devine gimnaziu comercial și se atașează Liceului Comercial de Băieți, formând cursul inferior al acestei școli.
În anul școlar 1937 – 1938, Liceul Comercial de Băieți Arad a funcționat cu două clase provenite de la Gimnaziul „Iosif Vulcan”, Arad, iar la începutul anului școlar 1938 – 1939, o serie de clase de la cursul inferior au fost desființate. În perioada 1922-1943, au fost înscriși 5447 de elevi, din care 3855 erau români, în procent de 70,8% și 1592 alte naționalități, în procent de 29,2%. În august 1948, sunt adoptate: noua lege a învățământului și noua lege a cultelor. Aceste legi supun școala și biserica controlului Partidului Comunist Român, iar regimul comunist a transformat cele două instituții in instrumente ale controlului său ideologic. Au fost interzise formele de învățământ care nu depindeau de stat, iar Biserica Greco-Catolică – cult tradițional cu rol deosebit de important în istoria și cultura românilor a fost desființată și pusă sub interdicție.
Prin reforma școlară din anul anul 1948, s-a înlocuit liceul cu școala de zece clase; au fost adoptate manuale sovietice; notarea elevilor s-a făcut de la 1 la 5; s-a introdus cultul personalității. Abia în anul școlar 1957 – 1958, se trece din nou la notarea de la 1 la 10, care s-a practicat în învățământul românesc interbelic și astfel Liceul Comercial de Băieți, trece prin mai multe transformări.
În anul 1948, ia ființă Școala Medie Tehnică de Administrație Economică, avându-l ca director pe profesorul Vasile Suciu și cincisprezece profesori care predau materiile cuprinse în programa analitică. În anul 1950, Școala Medie Tehnică de Administrație Economică devine Școala Medie Tehnică de Comerț pentru Băieți Arad, care primește absolvenți cu șapte clase elementare, pe baza unui examen de admitere. Se predau discipline de cultură generală și de specialitate, fiind o școală de nivel mediu cu durată de patru ani.
Peste cinci ani, în 1955, Școala Medie Tehnică de Comerț pentru Băieți Arad se transformă în Școala Tehnică de Comerț cu durata de 2 ani, pregătind contabili și merceologi, iar elevii sunt recrutați din rândul absolvenților liceului teoretic, cu sau fără examen de maturitate bacalaureatul. Astfel, instituția de învățământ comercial devine Grupul Școlar Comercial Arad, care cuprindea Școala Profesională și Școala de Specializare Postliceală, iar după unsprezece ani, se revine la învățământul liceal economic și în 1966, s-a înființat Liceul Economic Arad, ca unitate separată, sub conducerea doamnei profesoare Ana Popa, director.
În anul 1974, a luat ființă Liceul Industrial de Alimentație Publică în cadrul Grupului Școlar Comercial, fiind numită în anul următor în funcția de director profesoara Ana Gabor, iar în anul 1975, Liceul Economic Arad se mută în actualul edificiu școlar din Piața George Enescu nr. 2 al Grupului Școlar Comercial Arad. LÎn data de 1 octombrie 1977, Liceul Economic Arad fuzionează împreună cu Grupul Școlar Comercial Arad, formând o singură unitate școlară intitulată Liceul Economic și de Drept Administrativ Arad, având în funcția de director pe profesorul dr. Gheorghe Păcurariu.
După Revoluția din decembrie 1989, școala își păstrează titulatura de Liceul Economic și de Drept Administrativ Arad, având în funcția de director pe profesoara Doina Buda, primul director ales în mod democrat.

 

Vizualizări: 518

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor