altmarius

cultură şi spiritualitate

Colciu - Chilia Sfantul Gheorghe

Colciu - Chilia Sfantul Gheorghe

Colciu - Chilia Sfantul Gheorghe

Colciu este una dintre marile chilii ce tin de Manastirea Vatoped, aflata fiind in regiunea numita Kapsala. Colciu este zidita pe cel mai inalt deal, la sud de Manastirea Vatoped, pe malul estic al Sfantului Munte. Avand un paraclis inchinat Sfantului Gheorghe, chilia este una dintre cele mai mari chilii romanesti din intreg Sfantul Munte Athos, in ea locuind in jur de zece calugari.

Colciu se afla in teritoriul canonic al Manastirii Vatoped. Poteca ce merge spre Chilia Sfantul Gheorghe face mai bine de patru ore, serpuind printre pomi si arbusti inalti, printre pietre si desisuri umbroase. Din loc in loc, ochiul poate zari, in departare, manastirile Pantocrator, Stavronikita, Iviron si Filoteu.

Colciu - Chilia Sfantul Gheorghe

In regiunea Kapsala, in jurul manastirii Vatoped, au existat mai multe schituri si chilii, dintre care numai o parte au supravietuit pana astazi. Dintre acestea, le amintim pe urmatoarele: Chilia Sfanta Treime, Chilia Sfintii Apostoli, Chilia Sfantul Stefan, Chilia Tuturor Sfintilor, Chilia Intampinarea Domnului, Chilia Sfintii Arhangheli, Chilia Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian, Chilia Sfantul Gheorghe - Colciu, Chilia Nasterii Inaintemergatorului si Chilia Sfanta Ana. Dintre acestea, doar ultimele patru mai sunt locuite. Chiliile Sfantul Stefan si Sfintii Arhangheli mai pot fi inca zarite, insa ele sunt parasite.

Cel mai renumit parinte duhovnicesc, vietuitor in regiunea Kapsala, dintre cei vechi, este Sfantul Agapie de la Chilia Sfanta Treime, praznuit anual in data de 1 martie. El a vietuit undeva pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fiind atacata zona, de catre otomani, sfantul a fost luat prizonier si tinut cu forta vreme de 12 ani. Datorita smereniei si ascultarii lui, sfantul a primit multa libertate din partea stapanilor sai. Fugind in Sfantul Munte Athos, parintele sau l-a certat si l-a trimis inapoi, la stapanul sau, spre a nu pricinui aceluia mare tulburare si manie. Sfantul a ascultat intru totul cuvantul batranului sau. Drept rasplata a ascultarii sale, Domnul a schimbat inimile celor care ii erau stapani, tatal si fiul aceluia venind cu Agapie in Munte si primind botezul si tunderea in monahism.

Colciu - Chilia Sfantul Gheorghe

Chilia Sfantul Gheorghe "Colciu" - Sfantul Munte Athos

Istoria chiliei Colciu ne este pastrata intr-o scriere, pastrata in manuscris, a batranului Ioan Sova, vechi nevoitor in Chilia Sfantul Gheorghe "Colciu". Lucrarea consemneaza istoria a doua chilii din zona: Sfantul Gheorghe si Sfantul Ioan Botezatorul.

Primul ctitor al chiliei Colciu, zidita ca schit al Manastirii Vatoped, este un crestin instarit si evlavios din Italia, pe numele sau "Kolchiu", undeva pe la inceputul secolului al VII-lea.

 Colciu - chilia Sfantul Gheorghe

De-a lungul vremii, atat schitul, cat si chiliile acestuia, s-au deteriorat, de multe ori ele ajungand ruina. In partea dinspre mare se vad inca si astazi urme ale sihastrilor pestereni, care se retrageau in isihie, fie intr-o pestera, fie intr-o micuta sihastrie. Din schitul initial, astazi se mai pastreaza doar un maret turn patrat, cu mai multe etaje, aflat in ruina.

Colciu a fost permanent locuit de calugari nevoitori si lucratori ai rugaciunii neincetata. Numai pentru o scurta perioada, imediat dupa Revolutia greceasca din 1821, chilia a ramas parasita. Afland ca o parte dintre calugari au intrat in armata antiotomana, turcii au pradat cu multa cruzime Sfantul Munte, mare parte dintre calugari fiind martirizati ori izgoniti.

 Colciu - chilia Sfantul Gheorghe

Despre parintii de la Colciu se spune ca turcii i-au torturat fara masura. Astfel, ei i-au luat pe parinti si i-au bagat in niste saci mari de carpa pe care, ducandu-i in varful dealului, le faceau vant in vale, sacii rostogolindu-se pana la malurile marii, de mai multe ori.

Nu dupa multi ani, spre sfarsitul secolului al XIX, Sfantul Munte a fost binecuvantat cu o ampla renastere duhovniceasca, mai toate manastirile fiind repopulate, schiturile si chiliile reconstruite si slujbele savarsite neincetat in fiecare biserica, paraclis si capela.

 Colciu - chilia Sfantul Gheorghe

In momentul in care Parintele Ilie Vulpe s-a asezat in Chilia Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, alti cativa calugari au luat in primire chilia Colciu, inchinata Sfantului Gheorghe.

Colciu - calugarii romani si Parintele Dionisie Ignat

Parintele Dionisie Ignat - Dumitru - s-a nascut in anul 1909, in comuna Vorniceni, judetul Botosani, intr-o familie de simpli agricultori. Tatal acestuia, Ioan, un om foarte credincios, moare de tanar, tanarul Dumitru ramanand astfel orfan pana si de amintirile legate de tatal sau, fiind prea mic la acea data. Credinciosul tata lasa in grija mamei opt copii.

 Colciu - chilia Sfantul Gheorghe

La data de 6 septembrie 1926, dupa o vreme petrecuta in Schitul Magura, langa Targu Ocna, in muntii Oituzului, tanarul Dumitru merge in Sfantul Munte Athos, avand atunci abia 17 ani. Aici, el face un scurt pelerinaj pe la manastiri, impreuna cu fratele sau de trup, parintele Ghimnazie, si cu inca doi mireni, dupa care incearca sa se stabileasca la Schitul romanesc Prodromul; din pacate, nu pot ramane la acest schit.

In anul 1927, tanarul Dumitru Ignat cumpara, impreuna cu un calugar roman - schimonahul Sebastian, Chilia Buna Vestire, de langa Manastirea Pantocrator. In acelasi an, tanarul Dumitru este tuns in monahism, primind numele Dionisie, iar fratele sau dupa trup Ghimnazie este hirotonit preot.

 Parintele Dionisie Ignat - Colciu

In anul 1933, staretul Sebastian trece la cele vesnice, iar fratii Ignat merg la Chilia Sfantul Tihon de Zadonsk, din Capsala, la Staretul Ghedeon. In anul 1937 ei vin la Chilia Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din Colciu, iar parintele Dionisie Ignat este hirotonit intru cinstea preotie.

In anul 1937, cei doi frati au venit la chilia Colciu, impreuna cu parintele Ghedeon, toti trei lucrand din greu spre a o reconstrui. Dimpreuna cu munca zilnica, parintii isi tineau si intreaga lor randuiala de slujba si rugaciune.

In anul 1940, batranul Ghedeon merge in tara, spre a culege fonduri pentru reconstruirea chiliei. Fiind impiedicat sa se intoarca, de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Modial, el a reusit sa intre in Munte abia in anul 1963.

 Parintele Dionisie Ignat - Colciu

Parintele Dionisie Ignat va fi randuit duhovnic abia in anul 1945. La randul sau, el a avut ca duhovnici parinti precum ieromonahul Antipa Dinescu, Elisei Cilipiu si Dometie Trihenea. Prin mila lui Dumnezeu fata de cei dorniti de viata inalta, va deveni el insusi un mare duhovnic, unul dintre cei mai cautati indrumatori duhovnicesti din Muntele Athos.

Nu mult dupa adormirea intru Domnul a iubitului frate al parintelui Dionisie Ignat, ceilalti monahi din chilie au murit si ei (Parintele Arsenie, in anul 1967, si Parintele Agatanghel, in 1971). Aici au mai ramas decat doi batrani: Dionisie Ignat si Ghedeon.

 Parintele Dionisie Ignat - Colciu

In anul 1977, doi monahi au sosit din Romania: Parintii Ioan Sova si Ilarion Dinca. Parintele Ilarion s-a mutat la Chilia Sfantul Ipatie cu doar cateva luni inainte de moartea batranului Ghedeon, in anul 1979. Desi cativa monahi mai veneau din cand in cand si stateau pentru putin timp, batranii Dionisie si Ioan erau singurii monahi din chilie, pana cand, in anul 1989, batranul Iosif a venit in Manastirea Vatoped pentru a revigora viata de obste de acolo. Putin dupa aceasta, noi ucenici incepura sa vina la Manastirea Vatoped si in schiturile sale, printre care si la Schitul Colciu.

Nu mult dupa ce noii monahi au inceput sa apara, o noua incercare a venit asupra batranului Dionisie: si-a pierdut vederea. In pofida grelei incercari, ingaduite de Dumnezeu, parintele Dionisie Ignat a primit insa si un mare dar duhovnicesc: rugaciunea inimii.

 Parintele Dionisie Ignat - Colciu

Ieromonahul Dionisie Ignat a trecut la cele vesnice marti seara, de fata fiind si unul dintre ucenicii Parintelui Dionisie, Episcopul Siluan Marsilianul, care a venit din Franta pentru a se inchina cateva zile la Manastirile din Sfantul Munte, si obstea chiliei romanesti "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe - Colciu".

In chilia Sfantul Gheorghe "Colciu" se afla o icoana a Maicii Domnului de la Kazan, facatoare de minuni, care acum se afla in biserica. Initial, icoana s-a aflat intr-una dintre chiliile monahilor, fiind asezata pe o masa, in mijlocul camerei, cu doua candele aprinse inaintea ei.

Parintele Dionisie Ignat - Colciu 

Batranul Ioan Sova spunea despre aceasta icoana: "Odata, camera a luat foc si intreaga pardoseala a ars, impreuna cu mobila si cartile. Cadrul ferestrei, usa, masa pe care statea icoana si podeaua de sub masa au ramas intacte. Cand parintele Dionisie a deschis usa, incaperea era plina de fum sub presiune, care l-a lovit cu putere in fata. Dar putin dupa aceasta, cand a fost in stare sa priveasca inauntru, el vazu icoana intacta iar candela de pe masa aprinsa, in timp ce chipul Maicii Domnului parea ca zambeste".

Chilia avea multe livezi de maslini si vita-de-vie, portocali, lamai, nuci, smochini, pruni, visini si altele asemenea. In gradina crestea ceapa, usturoi, rosii, vinete, ardei iute, patrunjel, telina, varza, sfecla, cartofi, fasole si altele. Dintre acestea, o parte sunt intretinute si astazi.

Teodor Danalache

 Parintele Dionisie Ignat - Colciu

Vizualizări: 533

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor