altmarius

cultură şi spiritualitate

CE S-A ÎNTÂMPLAT LA SĂCUIEU? 22-29 AUGUST 2009 - INTALNIREA ARTELOR IN APUSENI!

Născută sub semnul Fecioarei, răbdătoare, raţională, pragmatică, adeptă a lucrurilor sigure şi bine făcute, enervant de tipicară dar absolut normală în acelaşi timp - aşa arăta “profilul” meu pâna nu demult, când am abdicat de la aceste “reguli”ce mi-au guvernat fidel 48 de ani din viaţă şi, lăsându-mă “purtată de val”, am pătruns într-o altfel de lume... o lume pe care-am simţit-o mai frumoasă, mai bună, mai curată...o lume în care ESENŢA o constituie FRUMOSUL exprimat prin cuvânt, prin sunet, prin culoare... De formaţie tehnică prin educaţie, inginer de profesie, dar cu o reală slăbiciune pentru tot ce este frumos, iubitoare de natură şi mai ales de locul de obârşie, preocupările mele extraprofesionale s-au îndreptat spre un domeniu ce mi-a fost drag dintotdeauna şi în care mi-am găsit un adevărat echilibru, pe măsură ce i-am pătruns adâncurile... Nostalgia copilăriei fericite, în care căldura căminului părintesc m-a binecuvântat cu dragoste de locuri şi oameni, dorinţa vie de a reveni ACASĂ , în sătucul cu miros de fân proaspăt cosit şi aromă de pâine coaptă pe vatră, au fost „motoarele” ce-au acţionat şi m-au determinat să pornesc într-o „nebunie” ce-a culminat cu organizarea unei întâlniri de suflet la poalele VLĂDESEI...o întâlnire a artelor, după cum, foarte frumos a spus buna mea prietenă , Florina Marin într-un articol postat de curând pe Reţeaua literară... Da, ceea ce mi-am dorit s-a înfăptuit şi în perioada 22-29 august, într-un colţisor de Românie frământată de griji şi arsă de fierbinţeala vremurilor, o mână de oameni iubitori de frumos, creatori şi “consumatori”de literatură şi artă plastică, mi-au urmat îndemnul si au venit pentru câteva zile la Săcuieu, lăsând la o parte grijile, adunându-şi frumuseţea sufletelor şi exprimând-o minunat prin creaţiile domniilor lor .
Nu o dată am fost hotărâtă să renunţ la această acţiune, pentru că, alegându-mi ne-momentul debutului ei, în conditiile unei perioade de frământări şi neajunsuri, am trăit emoţia incertitudinii până în ziua în care-au păşit la Săcuieu primii oaspeţi: poetul arădean NICOLAE NICOARĂ HORIA şi pictorul-publicist IOAN NICOARĂ din Arizona,

urmaţi doar la câteva ore de prietena noastră ANTONIA HOCHMAL din Târgu Mureş şi IRINA DUMITRIU GAZIBAR – Bucureşti, promotor cultural şi deosebit animator al întâlnirii de la Săcuieu.

Pornisem la drum cu mare entuziasm cu câteva luni în urmă şi sperasem în organizarea unui eveniment de amploare...Apoi, pe măsură ce lista înscrierilor rămânea sensibil „săracă” mi-a încolţit în suflet ezitarea în a merge mai departe.... dar, la îndemnul .unor prieteni deosebiţi mi-am înfrânt temerile şi-am lăsat ca totul “să curgă” frumos, de la sine... şi aşa s-a întâmplat!
Irina Dumitriu Gazibar mă contactase în ultima zi de iunie exprimându-şi dorinţa de a participa la tabără.Simţindu-mi ezitarea... mi-a dat „brânci” şi a fost alături de mine cu tot sufletul, din prima până în cea din urmă zi de şedere la Săcuieu...
GEORGE ROCA, tocmai din celălalt capăt a lumii, din Australia, a răspândit vestea în toate publicaţiile la care este redactor sau colaborator; nici nu şi-a despachetat bine bagajele acasă, la Oradea, că ne-a şi telefonat la Săcuieu şi-n câteva ore ni s-a alăturat. Pentru mine, acest gest a contat enorm, domnia sa, de-abia sosit dintr-o călătorie de câteva mii de kilometri, lăsându-şi rudele şi prietenii la Oradea, a ales să ne fie alături pentru a da startul întâlnirii de la Săcuieu...

Doamna VIORELA CODREANU TIRON, mai vechea mea cunoştinţă şi bună prietenă din tabăra anterioară pe care am organizat-o la Băile Felix în luna mai sub sigla „Esenţe şi nuferi”,împreună cu GEORGE IONESCU, CORNELIA SI GABRIEL POPA, prietenii domniei sale, au sosit la Săcuieu şi-au cântat plini de entuziasm în poarta casei mele „ noi de-aicea nu plecăm”!

„ Geta, fii liniştită, vor veni doar persoanele care TREBUIE!” - aşa mi-a spus întotdeauna prin mesaje sau la telefon, ori de cate ori am luat legătura cu ea, inimoasa târgovişteancă, FLORINA MARIN, care şi-a dorit atât de mult să picteze în Apuseni şi a făcut-o într-un mod deosebit chiar!

DOINA şi MIRCEA DRĂGUŞ de la Luduş, care au prins gustul acestui gen de întâlniri încă din primăvară, la Băile Felix, au reuşit să o capaciteze şi să o invite alături de noi şi pe prietena lor de la Târgu Mureş, UŢA POPA.

Nu mică mi-a fost surpriza când, cu doar câteva zile înainte de a ajunge la Săcuieu, o tânără şi inimoasă familie cu rădăcini în satul de la poalele Vlădesei – ILDIKO si NELU ROŞCA, coordonatorii unui proiect având ca tematică promovarea culturii cetăţenilor de etnie rromă din oraşul Pecica , judeţul Arad, m-au abordat, exprimându-şi dorinţa de a veni cu echipa de dansuri tradiţionale ţigăneşti şi a petrece câteva zile împreună cu noi, şi aşa au făcut!

Au fost aproape de noi în cele şapte zile petrecute împreună profesoara SIMONA POP – Şcoala generală Săcuieu si pictoriţa clujeancă ELENA RESTEMAN POTRA. Aceasta a fost componenţa grupului care ne-a ţinut aproape în toată această perioadă! Puţini dar buni! Puţini dar cu suflete mari!

Şapte zile în care am reuşit să îmbinăm într-un mod deosebit de plăcut creaţia literar-artistică cu frumuseţea locurilor, voia bună, prietenia şi drumeţia, să cântăm, să dansăm, să glumim şi să ne desprindem de grijile cotidiene.

Veţi putea vedea acum doar în fotografii, sărace comparativ cu trăirea clipelor autentice petrecute la Săcuieu, câteva instantanee surprinse pe parcursul întâlnirii noastre...

Seara zilei de 23 august ne-a reunit în curtea şcolii din Săcuieu, unde oaspeţii au fost primiţi cu pâine şi sare, dar şi cu deosebită dragoste şi recunoştinţă, de către copiii satului îmbrăcaţi în frumoase costume populare.


După ce fiica regretatului profesor doctor docent GEORGE POTRA, doamna VIORICA SANDU a făcut o succintă trecere în revistă a vieţii şi activităţii acestui fiu al satului, în memoria căruia am organizat acest eveniment, participanţii s-au prezentat în faţa sătenilor, apoi au ciocnit împreună câte un păhărel de pălincă şi-au gustat din bucatele tradiţionale pregătite cu mare drag de către gospodarii satului.


Grupul de copii coordonat de profesoara NELA MUTUZĂU a prezentat apoi un minunat program artistic alcătuit dintr-o suită de dansuri populare din zona Vlădesei, apoi, în jurul focului de tabăra au recitat poezii din creaţiile participanţilor...


Focul de tabără din curtea şcolii ne-a încălzit serile şi în jurul lui, într-un mod inedit, a avut loc lansarea cărţilor: “DOI POEŢI -ACEEAŞI LIMBĂ" - Nicolae Nicoară-Horia si Vasile Barbu,

si “PRIBEAG PRINTRE CUVINTE” - Ioan Nicoară.

Zilele ce au urmat au fost pline de activităţi relaxante, drumeţii în împrejurimile satului, la cascada Vălul miresei de la Răchiţele, pe Valea Stanciului, la cetatea medievală Bologa sau moara de apă din aceeaşi localitate situată la 10 kilometri de Săcuieu, dar şi la Rogojel, satul de pe coasta Vlădesei, unde se pun bazele unei viitoare staţiuni de schi.
Cetatea Bologa

Moara de apă - Bologa

Într-una din acele zile, în curtea familiei unui gospodar de frunte al satului, Viorel Potra, unde am degustat jintiţă făcută în căldare de Felicia, soţia acestuia, într-un décor de vis, la umbra zarzărului din ogradă, a avut loc din nou o lansare de carte: “Petale de Lumină”, cartea poetei din Săcuieu, doamna profesor Simona Pop şi prezentarea volumului “Ochiul somnului-darul iubirii” apartinând poetei Viorela Codreanu Tiron.

Florina Marin, târgovişteanca plina de viaţă şi mare iubitoare de copii, i-a adunat pe aceştia cu mare drag şi împreună au pătruns taina culorilor în lucrări pictate în mijlocul naturii... Chiar dacă dimineţile erau dedicate drumeţiilor, Florina şi-a făcut un obicei de-a aduna micuţii pui de moţ în jurul ei, aproape în fiecare dupa amiază... Şi a creat Florina...

copiii...

si ...peisaj din Săcuieu...


Şi cum toată întâlnirea aceasta de suflet a fost plină de surprize plăcute, nu se putea să nu apară în peisaj şi aventura: o simulare de inundaţie provocată de ruperea barajului situat în amonte, pe valea Săcuieului, o acţiune organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, la care am participat şi noi şi unde, simularea perfectă a unei fracturi de coloană vertebrală de către Irina Dumitriu Gazibar, a pus în dificultate echipele de salvare de la Crucea Roşie şi SMURD.

“Bilanţul” acţiunii, s-a desfăşurat într-un mod inedit în cortul de campanie amplasat în curtea şcolii, iar noi ne-am înfruptat în final din cea mai bună fasole cu cârnaţi gătită în “aruncătorul de fasole”. Conducerea IGSU Cluj a fost încântată de colaborarea cu participanţii la tabăra noastră.



Seara de 28 august, ne-a adunat din nou în jurul focului de tabără...

Primăria oraşului Pecica , jud. Arad, sponsorul principal al echipei de dansuri ţigăneşti coordonate de Ildiko şi Nelu Roşca ( fiu al Săcuieului) a facilitat prezenţa unor copii minunaţi alături de noi.

În umbra flăcărilor ce se înălţau spre cel mai frumos cer înstelat pe care l-am văzut vreodată, aceşti copii talentati au dansat mai bine de două ore în faţa noastră şi a sătenilor, picurând bucurie în sufletele celor ce i-au aplaudat minute în şir... Dansurile acestor copii, veniţi de la peste 200 de kilometri pentru a fi cu noi, în ritmurile deosebite ale muzicii tradiţionale ţigăneşti, au reusit sa antreneze toată suflarea ce-a petrecut în seara aceea minunată de sfârşit de august în curtea şcolii din Săcuieu...



Sper că amintirea tuturor acestor momente să rămână vie în memoria participanţilor şi la următoarea ediţie să ne întâlnim din nou, toţi cei care am petrecut zile atât de frumoase la Săcuieu şi mulţi alţii care-au lipsit şi care, cu siguranţă că acum regretă că nu ne-au fost alături.


Le multumesc din suflet acestor oameni minunaţi ce-au avut curajul să urmeze chemarea sufletului meu spre locurile ce m-au zămislit , tuturor sătenilor ce-au fost atât de aproape de noi, administraţiei locale, copiilor din Săcuieu si nu în ultimul rând celor care i-au îndrumat şi educat atât de frumos.
Vă aşteptăm cu drag la Săcuieu şi la următoarele ediţii!

Vizualizări: 133

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor