altmarius

cultură şi spiritualitate

Ce mai citim: trei jurnale de călătorie.

ana hogas ionut calatorie

Recomandarea bibliotecarului

http://radiocluj.ro/2017/06/17/ce-mai-citim-trei-jurnale-de-calator...

Frumuseţea unei cărţi stă în modul în care povestea ei ne atinge pe fiecare în parte, în care ne regăsim sau nu, sau din care putem să mai învăţăm câte ceva. De aceea, astăzi vă propun cărți de călătorie, în timp și spațiu…. Trei cărți minunate, palpitante și pline de culoare. ca să decideţi singuri dacă veţi porni la drum.

Goana motoarelor, dogoarea Saharei, ploi torenţiale, mlaştini, savană, junglă, off-road extrem, controale armate, hăţişuri birocratice, o întâlnire de gradul trei cu un hipopotam, un tango periculos cu un scorpion, malarie… sau, pe scurt, Oyibo – 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa. Autorii acestei cărți, Ana Hogaş şi Ionuţ Florea sunt doi tineri arhitecți, care în 2010 au hotărât să renunțe – cel puțin o vreme – la carieră și să pornească în jurul lumii.
Așa s-a născut proiectul Into The World, prima lui etapă a fost o expediție de 14 luni în Africa, din iunie 2011 până în august 2012.

Volumul lor de debut este jurnalul acestei călătorii de 55 000 de kilometri. Au lucrat ca voluntari în pădurea ecuatorială în Nigeria, au traversat Sahara în călduri de peste 54 de grade, au urcat muntele Camerun, au explorat delta Okavango și bazinul Congo, au locuit într-un cătun camerunez fără bani și fără telefon, au tractat motorul defect 350 de kilometri, au făcut malarie, au parcurs 3 000 de kilometri de off-road extrem în Congo, au trecut sute de controale armate și hățișuri birocratice și au cumpărat un pahar de ceai în Egipt.
Acesta este jurnalul aventurilor lor.
Este o carte care te va face să visezi. E un imbold sa-ți urmezi visul, care are toate șansele să se împlinească dacă îți iei inima în dinți, care-ți va demonstra că viața nu se rezumă la plătit facturi și cumpărat vise-n rate. S-ar putea sa-ți vină să-ți dai demisia și să pleci în lume. S-ar putea chiar să vrei să faci asta cu o motocicletă.

În 2013 la Editura Polirom apare cartea Unde începe cerul. Jurnal de călătorie, scrisă de Carmen Firan (n. 1958 la Craiova), poetă, prozatoare, autoare de piese de teatru și scenarii de film, stabilită la New York din anul 2000. A publicat peste 20 de volume de poeme, nuvele, povestiri și eseuri în România și SUA.

Cartea Unde începe cerul, e un șir de fascinante povestiri de călătorie, captivantă, scrisă elegant, capabilă să creeze scenarii narative cinematografice, care ne poartă de pe înălțimile Himalayei până în Patagonia, de pe treptele de la malul Gangelui până în jungla din America de Sud, de la Machu Picchu, ridicat „unde începe cerul”, până în templele Angkor Wat, prin deșertul Atacama sau prin jungla din Guatemala. Pe dinaintea ochilor ne trec minuni ale naturii, cetăți și temple splendide sau în paragină, civilizații apuse sau înfloritoare. Călătorim în spațiu, întâlnind alte culturi, alte mentalități.

Autoarea își face din timp și distanțe aliați fideli în descrierea unor călătorii încărcate de magie și suspans. Fie că descrie în filtru personal India spirituală, întălnirea cu un șaman din Peru sau asediul asupra orașului Praga din 1968, povestirile au dramatism și farmec.

Alături de o lectură savuroasă, bogată în informații și perspective originale asupra spațiului și a relației sale cu timpul, povestirile lui Carmen Firan ne oferă o profundă meditație asupra sensului călătoriei, stimulând imaginația și formulând întrebări provocatoare la răscruce de drumuri, vremuri, vârste, culturi și mentalități. Căci, ne reamintește autoarea, viața însăși este o călătorie, iar noi suntem aici doar în trecere.

Singură pe Drumul Mătăsii, cartea Sabinei Fati nu este doar un jurnal de călătorie, aşa cum ai fi tentat că crezi. Citind enorm despre istoria drumului mătăsii, atât din punct de vedere cultural, cât şi social sau politic, a mers să vadă cu ochii ei realitatea de acum, parcurgând 15.000 de km în 80 de zile, a întâlnit o grămadă de persoane şi personaje interesante şi, la final, a scris un reportaj de 420 de pagini în care a reuşit, cum necum, să cuprindă 2500 de ani de istorie. Asta în plus faţă de propriile ei impresii de călătorie, care vin ca bonus într-o lectură ce îţi deschide ochii asupra unei părţi din lumea asta mare pe care nu o cunoşti, cel puţin nu aşa cum crezi.

Trei fire narative sunt de urmărit și puteți alege între ele. Unul e cel al notelor de călătorie la cald și la persoana întâi. Al doilea este șirul de excursii istorice despre fiecare dintre cele zece țări exact în punctul de intersecție cu prezentul. Al treilea fir înșiră vreo sută de personaje episodice, oameni cu care Sabina Fati a stat, într-un fel sau altul, față în față.

Povestea călătoriei ne este prezentată ca o înşiruire de dialoguri şi discuţii cu ziarişti, dizidenţi, reprezentanţi ai mediului academic sau cetateni obisnuiti ai ţărilor pe care le-a străbătut. Din loc în loc, spre lămurirea noastră, sunt introduse note şi scurte prezentări ale istoriei, realităţilor politice sau sociale din ţările respective. Nu este doar o carte de călătorie, este şi o carte de istorie…nici nu se putea altfel, autoarea având studii istorice.
80 de zile i-au trebuit Sabinei Fati să străbată cei 15.000 de kilometri ai Drumului Mătăsii, din China până la Constantinopolul, traversând munţi şi deserturi, vizitând tari mai mult sau mai puţin dezvoltate, puţin cunoscute şi relativ noi, vorbind cu oameni ai locului dar şi cu diplomaţi sau ziarişti occidentali acreditaţi în zonă. Sunt mai mult ca sigură că viaţa unei călătoare Singură pe drumul mătăsii nu este una uşoară, dar cu determinare şi hotărâre a dus drumul acesta până la capăt şi ne-a adus nouă o carte interesantă şi plină de informaţii valoroase.
Sabina Fati este o jurnalistă cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. Este corespondenta Radio Free Europe/Radio Liberty la Bucureşti şi redactor-şef adjunct al cotidianului România liberă. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 este visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

Cărțile prezentate le puteți găsi la Secțiile de Împrumut, atât la Sediul Central, din cartierul Mărăști, cât și la filialele noastre de pe strada Kogălniceanu, din cartierul Mănăștur și cartierul Zorilor.

 

Rodica Uifălean/Doina Borgovan
Secţia împrumut pentru adulţi şi artă
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj

Vizualizări: 99

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor