altmarius

cultură şi spiritualitate

Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti - cazul constructiei megalitice de linga Catedrala

Preoţii catolici protestează faţă de ridicarea turnului lângă Catedrala din Bucureşti, trăgând necontenit clopotele din episcopie. Dacă nu se vor opri lucrările la turnul de 19 etaje construit lângă Catedrala Sf. Iosif din Capitală, şi bisericile romano-catolice din sudul ţării se vor alătura protestului.

Clopotele Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din centrul Capitalei au început să bată fără oprire de ieri-dimineaţă până ieri-seară la ora 18.00, când, un echipaj de poliţie a venit şi le-a promis reprezentanţilor Arhiepiscopiei că vor veni astăzi să verifice dacă lucrările pe şantierul Cathedral Plaza se desfăşoară în condiţii normale.

La concurenţă cu zgomotul produs de utilajele folosite de muncitori pentru finalizarea turnului de 19 etaje, Cathedral Plaza, ridicat perete în perete cu lăcaşul de cult, sunetele i-au disperat pe vecini. Reprezentanţii romano-catolicilor le dau însă o veste proastă atât locuitorilor din zona centrală, cât şi celor din alte 13 cartiere.

„În acest fel cerem să se oprească ridicarea clădirii vecine. Deja o cornişă de la acoperişul catedralei a căzut. În plus, cad şuruburi şi alte materiale de construcţie care sparg acoperişul şi plouă în biserică“, a argumentat preotul Ieronim Iacob, reprezentant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti.

Constructorul continuă lucrările

Cei mai afectaţi de zgomotul produs nu au fost nici muncitorii care lucrau la înălţarea colosului de peste 70 de metri, nici beneficiarul proiectului Cathedral Plaza, firma Millenium Building Development, ci bucureştenii care treceau prin zonă. Mulţi dintre ei erau convinşi că este vorba despre vreo sărbătoare religioasă.

„Este o formă de protest inadecvată. Clopotul se trage când trebuie, nu ar trebui folosit ca instrument de protest“, a spus indignat un trecător. Lângă lăcaşul de cult romano-catolic se găsesc două instituţii de învăţământ, Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ şi Universitatea Naţională de Arte.

Aseară, la ora 18.00, s-au oprit clopotele după ce un echipaj de poliţie a venit la catedrală şi a anunţat că se va cerceta modul în care se desfăşoară lucrările pe şantier.

Protestul se extinde astăzi

Astăzi, locuitorii Capitalei vor fi din nou asurziţi de zgomotul clopotelor tuturor celor 14 biserici romano-catolice. Arhiepiscopia a decis să extindă acţiunea pe care a început-o ieri, până când vor fi oprite lucrările la turnul de alături. „În mod excepţional se face acest lucru în cazurile de pericol, aşa cum este nepăsarea autorităţilor în ce priveşte Cathedral Plaza.

Lor le-a expirat autorizaţia de construcţie“, a declarat Ieronim Iacob. El a adăugat că clopotele vor continua să bată până când autorităţile vor lua măsuri. Arhiepiscopia intenţionează să bată clopotele la toate bisericile romano-catolice de la Tulcea până la Drobeta-Turnu Severin.

Compania de dezvoltare imobiliară Willbrook, dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza, susţine că lucrările nu vor fi oprite, deoarece sunt executate în temeiul unei hotărâri judecătoreşti irevocabile.


http://www.click.ro/actualitate/bucuresti/Cathedral-Plaza-catolicil...

Vizualizări: 95

Comentariu publicat de judit ionescu pe Octombrie 31, 2009 la 9:12am
Este pacat ca noul doreste sa adumbreasca trecutul istoric.Un lacas de cult de o astfel de importanta nu trebuie scos din atentia lumii prin cele zeci de etaje ale monolitului arhitecturii moderne, fiindca inseamna pe undeva negarea sa.Nu contest existenta documentatie tehnice aferente, insa locul noului edificu a fost prost ales, sau chiar tendentios.Ma tem ca pe undeva se doreste si prin aceste metode marginalizarea celorlalte culte, decat cel conscrat ortodox. Daca au existat astfel de conotatii, este mai mult decat regretabila intoleranta celor avizat.
Comentariu publicat de constantin grecu pe Octombrie 31, 2009 la 9:35am
dUPĂ 1990,ŢARA ESTE GOSPODĂRITĂ CU O URĂ PĂTIMAŞĂ!S-A NĂSCUT UN CULT AL DISTRUGERILOR A TOT CE ÎNSEAMNĂ CULTURĂ ,UNITĂŢI ECONOMICE,MONUMENTE ISTORICE SUM MASCA CRITICĂRII PERIOADEI COMUNISTE;NUMAI CĂ ATUNCI S-A CONSTRUIT IAR ACUM SE DISTRUGE!DE FAPT CE VREA SĂ DEMONSTREZE CEL CARE CONSTRUIEŞTE ACEL ,,TURN,,LÂNGĂ CATEDRALĂ,CĂ E MAI PUTERNIC DECÂT DUMNEZEU,CĂ-L UMILEŞTE PE ÎNSUŞI DUMNEZEU,PUNÂND ÎN UMBRĂ CASA DOMNULUI CU MEGALIPTICA CLĂDIRE?ESTE O BLASFEMIE DUPĂ PĂREREA MEA!
Comentariu publicat de adamescu cezarina victoria pe Octombrie 31, 2009 la 9:55am
CLOPOTELE BAT LA VREME DE URGIE. ACUM TRĂIM VREMURI DE URGIE, CÂND NU SE MAI IA ÎN SEAMĂ NIMIC BUN ŞI RĂUL SE EXTINDE PRECUM CARACTATIŢA. CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ DE MAI BINE DE TREI ANI CU ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ, ESTE O CRIMĂ MORALĂ, UN JAF LA DRUMUL MARE, O NENOROCIRE.
AICI MI-AM FĂCUT STUDIILE TEOLOGICE ŞI M-AM ÎNSCRIS LA DOCTORAT. AICI AM PETRECUT CELE MAI TIHNITE CLIPE DIN VIAŢĂ. PATRONUL, SFÂNTUL IOSIF MI-A FOST ALĂTURI ŞI M-A PRIVEGHEAT, AŞA CUM A AVUT GRIJĂ DE FIUL SĂU IISUS HRISTOS.
PROTESTUL PREOŢILOR ESTE TEMEINIC. ÎNTREAGA VIAŢĂ RELIGIOASĂ ARE DE SUFERIT MULT DIN PRICINA AMBIŢIILOR UNOR OAMENI CARE VOR SĂ PROFITE.
NECURATUL JOACĂ TONTOROIUL PE SCHELE DÂND CU TIFLA, ÎN POFIDA APELURILOR DISPERATE ALE MITROPOLITULUI DE BUCUREŞTI, MONSENIORUL IOAN ROBU, ALE TUTUROR PREOŢILOR CARE AU ÎNCERCAT TOATE FORMELE DE PROTEST POSIBILE. LACRIMILE PREA SFINTEI FECIOARE NU MAI SUNT DE AJUNS. NICI ALE PREOŢILOR, NICI ALE ENORIAŞILOR. CE AR TREBUI FĂCUT?
JUSTIŢIA ŞI CEI CARE AU PRICINUIT ACEST MARE DEZASTRU - CHIAR MAI MARE DECÂT DĂRÂMAREA BISERICILOR ŞI MUTAREA LOR - ÎN REGIMUL TRECUT - AR TREBUI SĂ SE TEAMĂ DE MÂNIA LUI DUMNEZEU.
CÂND STRICI O CASĂ, CÂND TAI UN COPAC, POŢI SĂ AUZI GEMETELE ŞI SUSPINELE MARTIRILOR ŞI ALE ÎNGERILOR. CÂND DĂRÂMI O CATEDRALĂ, NICI MĂCAR FOCUL IADULUI NU E DE AJUNS PENTRU A TE SPĂLA DE PĂCATE.
E CEA MAI TERIBILĂ NENOROCIRE CE SE PUTEA ÎNTÂMPLA ROMÂNIEI POST REVOLUŢIONARE.
DIN NEFERICIRE, CEI CARE AR TREBUI SĂ IA MĂSURI, SUNT ORBI, SURZI ŞI MUŢI.
ÎNSĂ DREPTATEA LUI DUMNEZEU NU VA ÎNTÂRZIA SĂ SE FACĂ, ATUNCI CÂND DUMNEZEU VA CONSIDERA.
NU PUTEM STA NEPUTINCIOŞI LA O ASEMENEA NENOROCIRE, TRECE NEPĂSĂTORI PE STRADĂ ŞI A NE ASTUPA URECHILE SĂ NU NE FIE AFECTAT AUZUL DELICAT.
OAMENII NU SUNT UNIŢI. EI AR TREBUI SĂ SE ALĂTURE DANGĂTELOR DE CLOPOT, ŞI CU STRIGĂTE ÎNALTE DE MÂNIE SĂ OPREASCĂ ACEASTĂ URGIE CE S-A ABĂTUT, NU NUMAI ASUPRA BUCUREŞTILOR, DAR ASUPRA ÎNTREGII ŢĂRI. TOATE BISERICILE AU DE SUFERIT.
DOVADĂ - CÂT DE PUŢIN ESTE RESPECTAT DUMNEZEU, DE VREME CE I SE DĂRÂMĂ CASA PĂMÂNTEASCĂ. CE SE VA PUNE ÎN LOC? O CONSTRUCŢIE MONSTRUOASĂ, PĂZITĂ DE BODYGUARZI, DE CARE NICI NU AI VOIE SĂ TE APROPII. SĂ NE MULŢUMIM CU ACEST LUCRU?
DOAMNE, ÎNVAŢĂ-NE CE TREBUIE SĂ FACEM...

teolog CEZARINA ADAMESCU, redactor NEWAGERO
Comentariu publicat de Monica Mureşan pe Noiembrie 1, 2009 la 1:58pm
Atunci sa continue si clopotele sa bata... irevocabil!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor