altmarius

cultură şi spiritualitate

Catedrala Mantuirii Neamului

Catedrala Mantuirii Neamului

"Catedrala Mantuirii Neamului", dupa cum este cunoscuta in popor viitoarea Catedrala Patriarhala, din Bucuresti, este o dorinta istorica. In cele mai importante momente istorice, poporul roman si conducatorii tarii si-au exprimat dorinta de a inalta o mare catedrala in Bucuresti, ca semn al demnitatii poporului roman dreptcredincios si al dragostei de Dumnezeu.

O datorie morala a poporului roman

In articolele scrise mai ales spre sfarsitul vietii, Mihai Eminescu (+1889) si-a marturisit tot mai mult dorinta construirii unei catedrale nationale. In anul 1881, intr-un articol publicat in ziarul "Timpul", el a folosit expresia folosita si astazi pentru a desemna mareata biserica nationala: "Catedrala Mantuirii Neamului".

Se crede ca aceasta denumire a fost rostita de Mihai Eminescu in momentul in care a vazut randurile de soldati romani care se intorceau de pe frontul din Bulgaria, in urma incetarii razboiului de independenta. Eroii, care au supravietuit, erau toti raniti, ciuntiti si sleiti de puteri. Atunci, pentru acestia, dar si pentru cei care nu s-au mai intors, Eminescu a socotit ca poporul roman are datoria morala de a ridica "o catedrala a mantuirii neamului", adica un loc unde sa fie pomeniti toti romanii, din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului si pentru libertatea si demnitatea noastra.

O dorinta istorica

In anul 1878, odata cu dobandirea independentei de stat, in inima poporului roman s-a nascut dorinta de a inalta lui Dumnezeu o mareata catedrala. Apoi, in anul 1885, odata cu dobandirea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, dorinta construirii unei catedrale nationale a revenit pe lista de prioritati a poporului roman. In cele din urma, dupa Marea Unire din anul 1918, dar mai ales dupa anul 1925, cand Biserica Ortodoxa Romana a fost ridicata la rangul de Patriarhie, dorinta si nevoia construirii unei catedrale patriarhale a devenit si mai puternica.

Catedrala Mantuirii Neamului

In cuvantarea rostita in cadrul sedintei Sfantului Sinod din 4 februarie 1925, patriarhul Miron Cristea a spus: „Iar ca semn exterior al Patriarhiei ne trebuie, indata ce situatia financiara a tarii va permite, si o mareata Catedrala a Mantuirii Neamului."

Toti cei cinci patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane au dorit sa construiasca o Catedrala Patriarhala in Bucuresti. Unii dintre ei au demarat chiar anumite lucrari de organizare administrativa, in vederea inceperii construirii acesteia, dar, pana astazi, toate s-au aratat neputincioase. Patriarhul Miron s-a straduit sa intocmeasca un proiect, iar patriarhul Teoctist a incercat din rasputeri sa gaseasca un loc potrivit pentru a incepe construirea mult-doritei catedrale.

Patriarhia Romana nu are Catedrala Patriarhala

Dupa aproape 90 de ani de la infiintare, Patriarhia Romana nu are nici astazi o Catedrala Patriarhala. Biserica inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aflata pe Dealul Patriarhiei, este Catedrala Arhiepiscopiei Bucurestilor si a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, iar nu Catedrala Patriarhiei Romane.

Actuala catedrala de pe Dealul Patriarhiei, construita intre anii 1656-1658, este biserica unei foste manastiri. In anul 1668, aceasta biserica a fost numita Catedrala Mitropolitana, iar incepand cu anul 1925, ea a fost numita, in mod provizoriu, si Catedrala Patriarhala. Dupa restaurarea acesteia, intre anii 1932-1935, deasupra usii de intrare, patriarhul Miron a intarit statutul ei provizoriu de Catedrala Patriarhala.

Piatra de temelie

Dupa aproape un secol si jumatate, precum si dupa alte nenumarate jertfe omenesti, a fost sfintit locul pentru construirea viitoarea Catedrale Nationale a Bisericii Ortodoxe Romane. In data de 29 noiembrie 2007, patriarhul Daniel Ciobotea a savarsit slujba de sfintire a locului si a spus cele doua hramuri ale viitoarei catedrale: Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, si Inaltarea Domnului, care este si Ziua Eroilor.

Catedrala Mantuirii Neamului

Lucrarile de constructie au inceput in data de 28 septembrie 2011 si s-au desfasurat in mod sustinut pana astazi. In toamna anului 2013, catedrala era construita in proportie de 15%. S-a ajuns la nivelul zero, adica s-a turnat podeaua principala a catedralei, urmandu-se a se incepe inaltarea zidurilor imprejmuitoare.

Duhul de razvratire

Cuviosul Ghelasie de la Frasinei spune: "Revolta este de la diavol." La randul lor, toti Sfintii Parinti ne indeamna la smerenie si rabdare, iar nu la critica sau razvratire. Acestea din urma fac mai mult rau, decat bine, iar cine pricinuieste ispite este potrivnic lui Dumnezeu.

Daca sunt puse sub semnul intrebarii chiar si revoltele sociale si revolutiile nationale, prin ele incalcandu-se cumva dreptul si libertatea conducatorilor de a stapani in mod gresit, cu ingaduinta lui Dumnezeu, pentru pacatele poporului, cu atat mai mult vor fi puse sub semnul intrebarii acele revolte impotriva conducatorilor Bisericii, care sunt purtatori de har sfintitor si slujitori ai Sfantului Altar.

Necrestinul care se ridica impotriva contruirii "Catedralei Mantuirii Neamului", fie din interese lumesti, fie dintr-o presupusa economie financiara, fie in urma manipularii din mass-media, (nu) stie ce face. Crestinul, in schimb, care se impartaseste din mainile unor preoti hirotoniti de cei care au hotarat sa implineasca aceasta datorie morala a poporului roman si dorinta istorica nationala, ar trebui sa-si dea seama de greseala sa.

Catedrala Neamului Romanesc

Sunt de parere, insa, ca denumirea intrata deja in uz a catedralei - "Catedrala Mantuirii Neamului" - este o formula poetica deosebita, dar nu si cea mai potrivita. Luata in sens dogmatic, expresia este lipsita de adevar. Ramane, deci, o simpla figura de stil.

Indraznesc sa spun ca nume precum "Catedrala Patriarhala", "Catedrala Nationala", "Catedrala Neamului Romanesc" sau "Catedrala Tuturor Romanilor" ar fi fost mult mai potrivite pentru a desemna aceasta dorinta adanca a poporului roman dreptcredincios.

Mantuirea nu poate fi nationala !

In mod propriu, un neam nu se poate mantui, caci mantuirea nu este nationala, ci personala (individuala). Oricat de multi oameni din acelasi neam s-ar mantui, tot nu se pot mantui si ceilalti din neamul lor, care nu au credinta si viata curata. Mai mult inca, cei care se trag din stramosi vrednici sau care au multi sfinti de un neam cu ei vor si si mai aspru pedepsiti, la Judecata, caci nu au urmat acelora.

Evreii se vedeau deja mantuiti doar prin faptul ca se trageau din Dreptul Avraam, insa Iisus Hristos i-a mustrat aspru, zicandu-le: "Faceti roade vrednice de pocainta si nu incepeti a zice in voi insiva: Avem tata pe Avraam!, caci va spun ca Dumnezeu poate si din pietrele acestea sa ridice fii lui Avraam" (Luca 3, 8).

Catedrala Mantuirii Neamului

Evanghelia lui Hristos, credinta si mantuirea nu prezinta criterii nationale, precum ne spune Sfantul Apostol Pavel, zicand: "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati imbracat. Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte barbateasca si parte femeiasca, pentru ca voi toti una sunteti in Hristos Iisus" (Galateni 3, 27-28). De la Botez, crestinul este deja cetatean al Imparatiei lui Dumnezeu.

Libertatea personala si vietuirea fiecarui om in parte va fi hotaratoare, la Judecata, precum citim: "Dumnezeu va rasplati fiecaruia dupa faptele lui: viata vesnica celor ce, prin staruinta in fapta buna, cauta marire, cinste si nestricaciune, iar iubitorilor de cearta, care nu se supun adevarului, ci se supun nedreptatii: manie si furie. Necaz si stramtorare peste sufletul oricarui om care savarseste raul (...); dar marire, cinste si pace oricui face binele (...). Caci nu este partinire la Dumnezeu!" (Romani 2, 6-11).

Catedrala Patriarhala este o datorie morala a neamului romanesc.

Este si o dorinta istorica a poporului roman.

Este, peste toate, o hotarare a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Denumirea actuala - "Catedrala Mantuirii Neamului" -, insa, ramane cel mult o formula poetica.

Teodor Danalache

Catedrala Mantuirii Neamului

Despre autor

Teodor DanalacheTeodor Danalache

Senior editor

Vizualizări: 462

Comentariu publicat de altmariustotal pe Octombrie 29, 2013 la 9:48am

Acesta este punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române

Comentariu publicat de altmariusclassic pe Octombrie 29, 2013 la 10:26am

Tocmai de aceea am specificat intr-un comentariu separat ca este punctul de vedere al B.O.R. Stau si ma intreb de cind ortodoxia romaneasca are asemenea tendinte de grandoare? Voronetul, Putna, chiar actuala Catedrala Patrirhala sunt modeste ca marime, dar incarcate de spiritualitate... In fine! Este absolut excesiv sa construiesti o asemenea cladire, cind lumea se zbate intr-o criza fara precedent... 

Comentariu publicat de altmariusclassic pe Octombrie 29, 2013 la 8:05pm

Corect! Si chiar ma intreb uneori de ceu, romano-catolic, protestant, musulman sau pur si simplu ateu ar trebui (trebuie) sa contribui la acest proiect

Comentariu publicat de mitea ioan pe Noiembrie 2, 2013 la 9:51am

Un subiect ce trebuie tratat cu mai putina inversunare. In fiecare oras mare din Europa se afla o mare catedrala cu care se mindreste tot orasul.. Eminescu spunea ca ne trebuie o asemenea catedrala,( asta dupa razboiul de independenta).Dar s-au gasit in decursul timpului minti luminate care in viata de zi cu zi nu au fost in stare sa dea un covrig de pomana sa spuna ce e bine si ce e rau.Pe muntele Athos sunt 20 de manastiri , toate tarile ortodoxe au cel putin cite o manastire, noi romanii ne-am procopsit doar cu schituri. Prin consecinta imnul tarii este:" Desteapta-te Romane"

Comentariu publicat de altmarius pe Noiembrie 2, 2013 la 1:06pm

Domnule Mitea,
In acest caz nu este vorba de inversunare, ci de logica. Exista catedrale ortodoxe (nu mai vorbesc de cele romano-catolice sau evanghelice) foarte mari in toata tara (Cluj,Sibiu, Tirgu Mures, Iasi, Timisoara). De ce sa nu aiba si Bucurestiul una? Problema este alta: cu ce bani se ridica aceasta catedrala, in timp de criza? Aici trebuie sa insistam. Daca ar fi numai donatii benevole, nu ar fi nimic. Dar sunt bani din bugetul de stat (care nu asigura salarii sau pensii decente), iar donatiile sunt obligatorii, indiferent daca esti sau nu ortodox. Aici mi se pare ca este marea problema!

Comentariu publicat de mitea ioan pe Noiembrie 2, 2013 la 2:02pm

Nu bogatii,cei ce slujesc bogatiei sunt osinditi.Esti bogat? nu sunt contra ta.Esti zgircit? iata pentru ce te osindesc.Aproape fiecare bogat este fie ori un om nedrept,ori mostenitor al omului nedrept.Se ajunge la banul vaduvei si cum poporul roman este un popor vaduvit de partea materiala de toti lacheii ce bintuie printre tugulanii romani. Si citez din Mircea Vulcanescu "Croieste-ti alta soarta, nu croieste-ti alta fire,astia ne-a creat alta fire.S-a facut o mutatie ingrozitoare".

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor