altmarius

cultură şi spiritualitate

Cărţi despre muzică: Lavinia Coman - Constantin Silvestri

 

Constantin Silvestri

Miercuri, 3 Septembrie 2014 , ora 10.11 
 

"Dorim ca Silvestri să realizeze tot ce aşteptăm de la dânsul - şi noi aşteptăm lucruri mari." - George Enescu, 1932

Aşteptam demult o adevărată monografie Constantin Silvestri! Între scrierea ce rămâne de referinţă, semnată de Eugen Pricope - Silvestri. Între străluciri şi... cântece de pustiu, Editura Muzicală, Bucureşti 1975 - şi volumul Constantin Silvestri publicat de pianista, profesoara şi cercetătoarea Lavinia Coman în 2014 la Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, au trecut aproape patru decenii. Timp în care istoria s-a rescris, s-a decantat, s-a completat şi s-a reaşezat în matcă generoasă şi adevărată. Şi aşa a fost posibil să-l re-cunoaştem pe marele muzician român care a fost Constantin Silvestri. Căci, notează autoarea în Preambulul cărţii Povestea de faţă s-a născut dintr-o mare absenţă. Protagonistul, Constantin Silvestri, unul dintre cei mai iubiţi muzicieni români, este un caz spectaculos de uitare colectivă.

Ai nevoie de curaj şi de pasiune să porneşti astăzi un atare demers de reconstituire. Nu toţi oamenii mari se îngrijesc să aşeze frumos, în rafturi, moştenirea pentru generaţiile viitoare, nu mulţi au apropiaţi sau prieteni care să salveze o scrisoare sau un manuscris, majoritatea dispreţuiesc suveran detalii şi informaţii. Ulterior, biografii asudă abundent şi îndelungat în acţiunile complicate pentru a le găsi, în intenţia de a reasambla o imagine şi a recrea, pe coala de hârtie, persoane, personaje, personalităţi care au influenţat puternic viaţa culturală, implicit identitatea unui popor. Paginile care urmează sunt rodul luptei disperate cu această forţă teribilă a trecerii timpului mai informează în acelaşi Preambuldoamna Lavinia Coman. Trăim vremuri în care trecutul este părăsit, ignorat, uitat, aruncat într-un colţ întunecat al memoriei, vremuri în care totul pare că începe astăzi şi acum şi fiecare pas are viaţa unei clipe, după care valuri indiferente spală urma rămasă pe nisip. Cu atât mai valoroasă este cercetare muzicologică, realizată în condiţii aspre, dar dusă la bun sfârşit în glorie de către un căutător pătimaş de profunzimi, adevăr şi frumos. Cu monografia doamnei Lavinia Coman se completează imaginea unei epoci fantastice din istoria muzicii româneşti. Din varii motive, explicate pe larg în carte, motive care nu au nicio legătură cu valoarea omului sau cea a artistului, numele lui Constantin Silvestri pulsa palid într-un discurs de prezentare destul de formal, dominat de alte nume, de alte personaje, din ce în ce mai des, preluat după atât de îndrăgita - dar atât de nociva - formulă copy paste. Doamna Lavinia Coman a sfidat orice obstacol şi şi-a propus să dea Cezarului ce-i al Cezarului. A reuşit din plin.

Volumul, perfect organizat, conturează un copleşitor portret al artistului. Optând pentru metoda cărămidă peste cărămidă, Lavinia Coman vorbeşte pe rând, atent documentat şi cuprinzător, despre familie, primii ani de viaţă, primii ani de şcoală, apropierea de lumea muzicii, recunoaşterea publică, viaţa personală, viaţa publică, începutul şi drumul ascendent dar deloc uşor al carierei celui care va fi un pianist fabulos, dirijorul care excelează în culori ca nimeni (pag. 185), primul dirijor român al operei Oedip la premiera de la Bucureşti, cel despre care George Enescu, pe patul de moarte, afirma că nu este un compozitor regional, ci universal adăugând: "Spuneţi-i să compună, el are multe de spus." (pag. 160).

Constantin Silvestri a trăit doar 56 de ani, până în 1969. A murit la Londra unde era considerat un zeu! De fapt, îl diviniza întreaga lume muzicală internaţională. De ce a părăsit ţara, cum a fost posibilă o astfel de carieră uriaşă, de ce, până acum, am auzit doar ecouri îndepărtate, niciodată afirmaţii şi aprecieri rostite cu voce clară şi puternică... sunt câteva dintre întrebările la care Lavinia Coman răspunde convingător şi mai ales, cu argumente. Parcurgând paginile cărţii, descoperi un om extraordinar pe care, aşa cum se întâmplă de prea multe ori, străinătatea l-a consacrat, fără rezerve şi nu ţara în care s-a născut şi s-a format. Pentru prima oară în muzicologia românească, un cercetător ridică vălul şi descoperă analizând atent şi responsabil, măreţia dirijorului, profesorului şi a compozitorului Constantin Silvestri, concentrând erudit şi responsabil, esenţa moştenirii lăsată nouă de Maestru. Am apreciat întotdeauna profesionalismul şi seriozitatea scrierilor semnate Lavinia Coman. Dar de abia acum, citind acest volum dedicat vieţii şi creaţiei celui care a fost marele muzician Constantin Silvestri, descopăr supleţea frazei, bogăţia vocabularului, eleganţa stilului, jocul ingenios cu cuvintele.... Mărturisesc, a trecut foarte mult timp de când lectura unor pagini să-mi fi provocat o plăcere estetică atât de profundă şi de reală! Cartea Laviniei Coman este, în întregul ei, o lecţie despre cum îţi alegi un subiect, cum îl abordezi, cum desfăşori cercetarea, cum organizezi materialul, cum îl pui în pagină şi cum tragi concluziile. "Îmi doresc cu pasiune ca încercarea mea să se ridice la înălţimea subiectului" (pag.9) mărturiseşte autoarea. Mă bucur să pot să-i spun că sunt sigură, Maestrul Constantin Silvestri nu ar fi putut găsi o minte, un suflet şi un condei mai bune şi mai devotate, care să îl facă cunoscut, aşa cum o merită.

Cristina Sârbu

Vizualizări: 86

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor