altmarius

cultură şi spiritualitate

Într-un articol, intitulat O eroare a lui Camil, Al. Paleologu deplîngea o greșeală de logică a dramaturgului care minează credibilitatea piesei Jocul ielelor. Reamintesc că, în piesă, ziaristul socialist Gelu Ruscanu cere demisia și chiar punerea sub acuzare a ministrului Justiției, Grigore Saru-Sinești, care ar fi ucis (prin sufocare cu o pernă) o bătrînă, ce locuia în aceeași casă cu el, ca să o prade de niște bijuterii valoroase. Gelu Ruscanu deține informația de la soția ministrului, care-i fusese amantă. Saru-Sinești, fost consilier al lui Grigore Ruscanu, tatăl lui Gelu, îi oferă lui Gelu grațierea unui lider socialist. „Tovarășii“ lui Ruscanu îl obligă să accepte trocul subînțeles și să renunțe la campanie. Obsedat de dreptatea absolută, care vine în contradicție cu strategiile luptei de clasă, Gelu Ruscanu se sinucide.

Obiecția lui Al. Paleologu este că un deputat și viitor ministru, oricît de ticălos, nu ar fi de crezut că ar comite o „crimă crapuloasă“. Ar putea ucide un rival politic, dar nu o bătrînă, ca să o jefuiască. Numai că eroarea, dacă este, nu e a autorului, ci a personajului, care îl crede pe Sinești un ucigaș la simpla mărturie, de nimic probată, a Mariei. Iar ea nu-și iubește soțul. Chiar ministrul, în confruntarea sa cu ziaristul, îl întreabă clar: Crezi că e adevărat că eu am ucis și am jefuit? La răspunsul afirmativ, replică logic : Te privește… Să admitem (…) și această absurdă ipoteză. (…) Ce valoare probantă poate să aibă această scrisoare pe care vrei s-o publici?

Cei care cred că Sinești e un ucigaș sînt Maria, soția lui, Gelu Ruscanu, dar de nicăieri nu rezultă că și autorul piesei. Dimpotrivă, acesta îl lasă pe Sinești să prezinte argumente credibile. El va oferi ceva în schimbul încetării atacurilor din Dreptatea socială și a nepublicării scrisorii pentru că nu vrea scandal, dar nu pentru că ar crede că poate fi acuzat într-un proces, nu doar în presă.

Opinia mea este că, în Jocul ielelor, nu e nicio eroare de logică a autorului, ci doar a personajului, care se autoiluzionează pînă la sfîrșit. Iar sfîrșitul e rău.

Dar eroarea – mare – de logică a lui Camil Petrescu e în altă piesă, e limpede și, pînă acum, din cîte știu, neobservată de nimeni. În piesa Act venețian, Alta Gralla, soția proveditorului (comandant militar suprem al flotei venețiene în secolele XVII și XVIII) Pietro Gralla, își invită fostul iubit, Cellino, care o abandonase cîndva, la o întîlnire tainică și erotică într-un „chioșc“ izolat între ape. În acea seară, flota venețiană trebuia să plece, cu proveditor cu tot, la o bătălie cu turcii. Chioșcul e complet izolat, în mijlocul mării. Cellino însuși remarcă asta. Are o singură încăpere și un vestibul în care va dormi în acea noapte servitoarea Altei, Fania. Dar, ghinion, cum s-ar spune astăzi, Consiliul celor zece, organismul executiv al Veneției, i-a luat comanda lui Pietro pentru că el… a denunțat corupția uriașă din „pregătirea“ flotei. Astfel, corăbiile au plecat fără fostul comandant, care se întoarce cu gondola, aflînd că soția sa este în chioșc! Spaimă și teroare! În fața întoarcerii nescontate a soțului, Alta și Cellino sînt disperați. Ei nu pot scăpa pentru că nu e nicio gondolă la chioșc! Alta întreabă și Fania răspunde clar: Niciuna (dintre gondole). I-ați spus lui Giorgio să nu aștepte, să vie mîine dimineață. E deslușit?

Alta îl pune pe Cellino să iasă pe fereastră. Îi spune: Jur împrejur e un brîu de zid lat de o palmă. Poți sta acolo în picioare, te prinzi cu mîna de grindă. Scăparea prin înot a fost analizată și a ieșit din discuție. Zidul Arsenalului nu putea fi escaladat pentru a ieși din apă. Pietro vine, deprimat, după ce i s-a luat comanda flotei. Alta îl îndeamnă să plece amîndoi ca să salveze situația lui Cellino, cel agățat de grindă, în exterior. Dar Pietro îi spune că Nicola, slujitorul lui, care îl adusese, a plecat cu gondola. A rămas doar Fania, să doarmă în vestibul. Și desigur Cellino, în afară, lucru pe care Pietro Gralla nu-l știe. Alta e disperată și repetă de cîteva ori: A plecat gondola. Gralla e cuprins de bănuieli, văzînd neliniștea Altei și, în cele din urmă, ea găsește o ieșire neașteptată: ia pumnalul lui Gralla și îl înjunghie. El însuși, înțelegînd în ultima clipă, îi arată unde să fie lovit. Cellino sare înapoi în cameră și se miră: Din ce-am scăpat. Cortina.

Deci, la finalul actului II, Pietro e înjunghiat, Alta și Cellino sînt în chioșc alături de el. Jos nu e nicio gondolă. Amantul, soția și soțul, acum muribund, sînt izolați. Actul III începe peste 20 de zile, în reședința lui Gralla. Acesta e convalescent, bandajat. Este cu ei și Nicola, valetul credincios al lui Gralla. Ulterior, detaliile nu mai contează, va veni și Cellino însuși. Se pune întrebarea: cum au plecat cei trei din chioșcul izolat. Au așteptat dimineața? Venirea lui Nicola? Sau a numitului Giorgio? În cursul actului III, Nicola vorbește de venirea unui doctor mult mai tîrziu, cînd desigur Pietro fusese transportat în locuința lui. Dar și de „signora, cu care v-am îngrijit în noaptea aceea“. Deci Nicola s-a întors totuși, în „noaptea aceea“, la chioșc? De ce? Sau altcineva? Cine? Chemat cum? Nici măcar Camil Petrescu – nu mai spun de Gralla – n-a apucat telefonia mobilă. „Cineva“ i-a dus în acea noapte în locuința lor, unde Gralla a primit îngrijiri? Dacă s-ar fi întors Nicola, situația lui Cellino ar fi fost la fel de gravă, avînd în vedere devotamentul slujitorului pentru stăpîn, repetat adesea în piesă. Nicola l-ar fi lichidat fără discuție sau, cel puțin, nu l-ar fi luat în gondolă cu stăpînul său, cel rănit grav.

Se știe că Act venețian a fost inițial chiar un act (al doilea), scris în 1919, și mult mai tîrziu (1946), Camil Petrescu a scris actele I și III. Iar piesa a avut premiera abia în 1963, la șase ani de la moartea autorului, la Teatrul Nottara (George Constantin a fost distribuit în rolul lui Pietro Gralla). Între actul II și III este o fractură de logică a acțiunii, de care autorul n-a fost, se vede treaba, foarte preocupat. Pe el l-a interesat să rezolve destinele personajelor după momentul culminant al rănirii lui Gralla. Și mai ales să schimbe aceste destine: Cellino descoperă caracterul lui Gralla și îl vrea ca model și mentor, iar acesta înțelege că l-a ironizat inutil pe Cellino, care știe cum trebuie să se poarte cu femeile, pragmatic și detașat. Față de aceste tensiuni intelectuale și psihologice, întrebarea cînd, cum și cu ce au plecat din chioșcul înconjurat de mare personajele poate fi considerată irelevantă. Ea rămîne totuși, fiind, în opinia mea, o eroare de structură într-o piesă realistă, în care totul trebuie să se lege rațional, în conformitate cu premisele existente, enunțate tot de autor.

Mi se pare destul de curios că nimeni nu a sesizat, în cuprinsul unei piese valoroase, cu mari calități, a unui dramaturg dintre cei mai importanți ai literaturii române, episodul imposibil de justificat al părăsirii „chioșcului“, a cărui izolare completă între ape a determinat, de fapt, evoluția dramatică a faptelor spre culminația loviturii de pumnal

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor