altmarius

cultură şi spiritualitate

Calendar Romano-Catolic - 15 noiembrie 2009

Sf. Albert cel Mare, ep. înv.
Puţini sunt cei care ştiu că Piaţa Maubert din Paris îl aminteşte pe marele sfânt dominican comemorat astăzi. Numele Maubert este o contractare a cuvintelor Magnuos Albert, Albert cel Mare, strălucit maestru în teologie, filozofie şi ştiinţe naturale; la lecţiile sale, ţinute în universitatea pariziană, era o afluenţă de studenţi atât de mare, încât a fost nevoit să predea în piaţa publică, care de atunci îi poartă numele.
Albert s-a născut în jurul anului 1193, la Lauingen, în Bavaria. La vârsta de 16 ani, a fost dus de un unchi al său la Padova, spre a-şi completa studiile universitare. Aici s-a întâlnit cu Giordano de Saxonia, superiorul general al călugărilor dominicani, om de o mare cultură şi cu o viaţă spirituală deosebită. El l-a convins pe Albert să îmbrăţişeze viaţa călugărească.
În 1229, Albert a îmbrăcat haina călugărească a fraţilor predicatori şi a fost trimis la Colonia (astăzi Köln), unde se afla şcoala cea mai importantă a Ordinului Dominican. Ca un adevărat geniu enciclopedic, el a pătruns cele mai adânci taine, atât în ştiinţele naturale, cât şi în cele speculative. Interesul universal pentru cultură şi preocupările didactice au mers mână în mână cu străduinţa pentru desăvârşirea interioară, spirituală: „Doamne Isuse”, se ruga el, „îţi cerem ajutorul tău, ca să nu ne lăsăm ameţiţi de cuvintele măgulitoare despre nobleţea familiei, despre prestigiul Cinului călugăresc, despre forţele de atracţie ale ştiinţei”.
A predat în universităţile de Hildesheim, Freiburg, Regensburg, Strasbourg, Köln şi Paris. Printre studenţii săi l-a avut pe Sfântul Toma de Aquino, la care a descoperit însuşirile excepţionale de gânditor. Când superiorii i-au încredinţat sarcina de conducător al provinciei călugăreşti din Germania, Albert a părăsit catedra şi s-a dăruit cu totul acestei misiuni; a căutat să fie permanent la dispoziţia comunităţilor încredinţate, pe care le-a vizitat străbătând „per pedes apostolorum” diferitele ţinuturi ale Germaniei, cerşind de-a lungul drumului hrana necesară şi adăpostul pentru noapte. Ulterior, a fost chemat la Roma şi obligat să primească numirea ca episcop de Ratisbona (Regensburg). A devenit proverbială dezlipirea sa totală de comodităţile la care funcţia ce o îndeplinea îi dădea dreptul: „În casele sale de bani nu se afla nici un ban; nici o picătură de vin în butoaie, nici un pumn de grâu în hambare”.
A condus dieceza numai timp de doi ani; apoi a cerut şi a obţinut să fie demis din de această funcţie şi s-a întors la viaţa călugărească în mănăstirea de la Würzburg, reluându-şi cursurile la Universitatea din Colonia. Ajuns la adânci bătrâneţe şi simţindu-se obosit, s-a îngrijit să i se pregătească un mormânt la care se ducea zilnic şi recita oficiul pentru morţi, cu gândul de a se pregăti de o moarte bună. A încetat din viaţă la Colonia, în ziua de 15 noiembrie 1280. Papa Pius al XI-lea l-a declarat sfânt în anul 1931, iar papa Pius al XII-lea l-a proclamat patron al celor care se ocupă cu ştiinţele naturale. Pentru calităţile sale extraordinare şi activitatea sa în domeniul învăţământului, i s-a acordat supranumele de „cel Mare” şi „Doctor Universal”.

Prenumele Albert provine din alăturarea a două cuvinte germanice vechi: adjectivul berth = strălucitor, glorios, şi prescurtarea cuvântului adal = nobil; împreună exprimă ideea: „nobil plin de strălucire”. Albert cel Mare i-a adăugat numelui său strălucirea cea mai nobilă: strălucirea sfinţeniei şi a ştiinţei.


Sf. Leopold
Membru al familiei de Bamberg, care în secolul XI-lea stăpânea ţinutul Austriei, Leopold ajunge marcgraf în anul 1095 şi trece deschis de partea împăratului german Henric al V-lea. A avut o contribuţie foarte însemnată la realizarea Concordatului de la Worms (1122), prin care papa Calist al II-lea şi împăratul Henric al V-lea au pus capăt luptei pentru învestitură. Împreună cu soţia sa, Agnesa, a lucrat mult pentru ajutorarea populaţiei sărăcite de războaie şi mizerie, a ridicat biserici şi capele, a întemeiat mănăstiri şi lăcaşuri pentru bolnavi şi pelerini; sub armura de cavaler, a purtat o inimă de tată pentru supuşii săi şi de copil al lui Dumnezeu. Când a închis ochii, în ziua de 15 noiembrie 1136, întreaga Austrie l-a plâns ca pe un părinte; şi astăzi, în fiecare an, la 15 noiembrie, îl cinsteşte ca pe un sfânt strămoş al credinţei.
Deşi după sunet dă impresia că se apropie de Leon (leu), după înţeles, numele personal Leopold are altă origine şi alt sens. El face parte dintr-o serie de nume care cuprind adjectivul germanic vechi bold = îndrăzneţ, împreună cu un substantiv; în cazul nostru, este cuvântul lint = popor, cuvânt din care provine germanicul actual Leute = oameni. Leopold înseamnă deci: „popor îndrăzneţ”. Există şi forma feminină: Leopoldina. Aceste prenume se prescurtează în hipocoristicele: Poldi, Dina, Tina. E posibil ca părinţii Sfântului Leopold să nu fi cunoscut înţelesul numelui dat copilului lor, dar, analizând viaţa pe care a trăit-o, trebuie să recunoaştem că a dovedit cea mai înaltă formă de curaj şi îndrăzneală: curajul de a fi umil şi bun.

Vizualizări: 27

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor