altmarius

cultură şi spiritualitate

Duminică, 31 mai 2015 

Vizita Sfintei Fecioare Maria

sărbătoare

După vestirea îngerului, Maria a plecat în călătorie ("în grabă", spune sfântul Luca), pentru a o vizita pe vara sa Elisabeta şi pentru a o sluji. Alăturându-se probabil unei caravane de pelerini, care mergea spre Ierusalim, a traversat Samaria şi ajunge la Ain-Karim, în Iudeea, unde locuieşte familia lui Zaharia. E uşor să ne imaginăm ce fel de sentimente încearcă sufletul său la meditarea misterului anunţat de către înger. Sunt sentimente de umilă recunoştinţă faţă de măreţia şi bunătatea lui Dumnezeu, pe care Maria le va exprima în prezenţa verişoarei prin imnul Magnificat, expresie a "iubirii pline de bucurie care îl cântă şi-l laudă pe cel iubit" (sfântul Bernardin din Siena): "Sufletul meu îl preamăreşte pe Domnul şi duhul meu se bucură...".

Prezenţa Cuvântului întrupat în Maria este motiv de har pentru Elisabeta, care, inspirată, îşi dă seama de marile mistere care lucrează în vara sa, demnitatea sa de Mamă a lui Dumnezeu, credinţa sa în cuvântul divin şi sfinţenia înainte-mergătorului, care tresaltă de bucurie în sânul mamei. Maria rămâne la Elisabeta până la naşterea lui Ioan Botezătorul, aşteptând probabil alte opt zile pentru ritul impunerii numelui. Acceptând acest calcul al perioadei petrecute la vara Elisabeta, sărbătoarea Vizitei, de origine franciscană (fraţii minori o celebrau deja în 1263), era celebrată la 2 iulie, adică la sfârşitul vizitei Mariei. Ar fi fost mai logic să fie fixată comemorarea după 25 martie, sărbătoarea Bunei-Vestiri, dar s-a voit evitarea de a cădea în perioada postului mare.

Sărbătoarea este apoi extinsă în toată Biserica Latină de către papa Urban al VI-lea, pentru a cere, prin mijlocire Mariei, pacea şi unitatea creştinilor despărţiţi de marea schismă din Occident. Sinodul de la Basilea, în sesiunea din 1 iulie 1441, a confirmat sărbătoarea Vizitei, la început neacceptată de către statele care erau de partea antipapei.

Actualul calendar liturgic, neţinând cont de cronologia sugerată de episodul evanghelic, a lăsat la o parte data tradiţională de 2 iulie (în vechime Vizita era comemorată şi la alte date) pentru a-i fixa comemorarea în ultima zi din mai, ca încoronare a lunii, pe care devoţiunea populară o consacră cultului special al Fecioarei. "În întrupare - comenta sfântul Francisc de Sales - Maria se umileşte mărturisind că este slujitoarea Domnului... Dar Maria nu întârzie să se umilească înaintea Domnului, pentru că ştie că dragostea şi umilinţa nu sunt desăvârşite dacă nu trec de la Dumnezeu la aproapele. Nu este posibil să-l iubim pe Dumnezeu pe care nu-l vedem, dacă nu-i iubim pe oameni, pe care nu-i vedem. Această parte se realizează prin Vizită".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini 
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Felix de Nicosia

Papa Benedict al XVI-lea l-a canonizat pe Felix de Nicosia, pe care l-a descris ca fiind un "umil frate capucin, ilustru fiu al pământului Siciliei, auster şi penitent, fidel celor mai autentice expresii ale tradiţiei franciscane, treptat modelat şi transformat de iubirea lui Dumnezeu, trăită şi actualizată în iubirea aproapelui".

Unul dintre cei cinci noi sfinţi ridicaţi la cinstea altarelor de către papa Benedict al XVI-lea la încheierea Anului Euharistiei şi a Sinodului Episcopilor este Felix de Nicosia (1715-1787), un frate capucin originar din Italia.

Felix de Nicosia s-a născut în familia Filippo Amoroso şi Carmela Pirro, în Nicosia, Sicilia, la 5 noiembrie 1715. A fost botezat în aceeaşi zi, primind numele de Filippo Giacomo. Tatăl său, vânzător de încălţăminte, a murit înainte ca Filippo să se nască, lăsând-o pe mama sa singură cu trei copii. Deşi familia s-a confruntat cu sărăcia, nu a uitat de credinţă.

Copil fiind, Filippo nu a urmat nici o şcoală. A lucrat în atelierul pantofarului Giovanni Cavarelli, aproape de fraţii capucini, pe care îi vizita adesea, admirându-le stilul de viaţă. La vârsta de 20 de ani i-a cerut superiorului călugărilor din Nicosia să vorbească pentru el cu părintele provincial din Messina pentru ca să poată fi admis în ordin ca laic. Cererea a fost repetată timp de opt ani, de fiecare dată primind răspuns negativ. Nu s-a descurajat, căci pentru el a fi om al lui Dumnezeu şi a fi capucin era unul şi acelaşi lucru, iar vocaţia sa era una matură, bine cântărită. În 1743, auzindu-se că provincialul din Messina va veni în vizită în Nicosia, Felix a cerut să îl vadă şi să îi explice dorinţa sa. Într-un final a fost primit în ordin.

La 10 octombrie 1743 şi-a început noviciatul în Mistretta, luându-şi numele de Felix. S-a distins prin ascultare, puritate, iubirea mortificărilor şi prin răbdare. După ce a depus voturile la 10 octombrie 1744, a fost trimis la Nicosia. Ca frate, şi-a apropriat cuvintele sfântului Francisc, propunându-şi să trăiască pe pământ ca un pelerin şi ca un străin, fără să numească nimic "al său". A primit ca însărcinare să strângă pomenile. În practicarea misiunii sale era discret şi senin. Mulţumea ori de câte ori primea ceva, iar atunci când era respins cu cuvinte urâte accepta pentru Domnul toate umilirile: "Să fie pentru iubirea lui Dumnezeu". Deşi nu ştia să scrie ori să citească, cunoştea doctrina creştină. Ceea ce nu putea învăţa din lectura Sfintei Scripturi, învăţa cu inima şi era hotărât să îşi zidească sufletul zi de zi. Devoţiunea sa principală era la Cristos răstignit. În fiecare vineri postea cu pâine şi cu apă şi medita în faţa crucifixului patima şi moartea lui Isus. Venera în mod special Euharistia, petrecând ore întregi în faţa tabernacolului. De asemenea o preţuia mult pe Maica Domnului.

Spre sfârşitul vieţii, eliberat de îndatoriri, bolnav, era gata oricând să ajute, mai ales pe fraţii bolnavi de la infirmeria mănăstirii. Cu cât starea sănătăţii i se degrada mai mult, cu atât se concentra mai intens asupra lui Dumnezeu. La sfârşitul lunii mai 1787, a făcut febră mare, în timp ce lucra în grădină. S-a oprit numai sub porunca ascultării. Felix i-a spus medicului că ceea ce îi prescrie pe reţetă nu are sens, deoarece este pe sfârşite. Şi aşa a fost, căci a murit în ziua de 31 mai 1787.

A fost beatificat de papa Leon al XIII-lea, la 12 februarie 1888, iar apoi canonizat de papa Benedict al XVI-lea, la 23 octombrie 2005.

Prelucrare de Gabriel Trişcă 
("Lumina creştinului", 2/2006)

 

Vizualizări: 29

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor