altmarius

cultură şi spiritualitate

Calendar Romano-Catolic - 30 septembrie 2011

Astăzi în liturgie

Sf. Ieronim, pr. înv.
Sfântul/sărbătoarea:
Sf. Ieronim, pr. înv.
Data:
30.09.2011
Culoare liturgică:
alb
Gradul zilei:
comemorare obligatorie

 

 

SF. IERONIM, PREOT ŞI ÎNVĂŢĂTOR AL BISERICII

30-septembriePe firmamentul Bisericii creştine, în secolul al IV-lea au apărut câteva stele de primă mărime: Atanasie, Ilarie, Ambrozie, Augustin, Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare, Ieronim: oameni cu o vastă cultură, cu o dragoste pătimaşă de singurătate şi asceză, cu o imensă activitate culturală şi socială. Ieronim este omul de legătură între toţi aceştia, întrucât a luat legătura direct şi a purtat corespondenţă cu fiecare dintre ei.

S-a născut în jurul anului 347, în orăşelul Stridonium din Dalmaţia, pe malul Mării Adriatice, dintr-o familie creştină, dar, conform obiceiului de atunci, nu a fost botezat decât mult mai târziu. La Roma a urmat diferite şcoli, uimindu-i pe toţi cu setea lui de învăţătură şi uşurinţa cu care învăţa diferite limbi, dar şi cu izbucnirile de mânie, când pumnii lui grei impuneau respect şi tăcere; pentru a avea posibilitatea să-şi procure diferite cărţi, de multe ori a renunţat la mâncare; mulţi colegi îl urau şi-l dispreţuiau, considerându-l provincial necioplit, profesorii îl admirau şi-l apărau. Spre uimirea tuturor, după ce, în anul 365, a primit botezul, deodată a dispărut din Roma.

A studiat teologia la Augusta Treverorum (astăzi, Trier în Germania), apoi s-a întors în locurile natale, unde, împreună cu un grup de preoţi şi laici care trăiau în comunitate, a petrecut câţiva ani în studiu şi rugăciune. Mânat de dorinţa de a cunoaşte Locurile Sfinte, a pornit într-o călătorie lungă, ce va dura din 374 până în 382. Ajuns la Antiohia Siriei, s-a îmbolnăvit grav, iar unii dintre tovarăşii de drum au murit; după ce s-a făcut sănătos, dornic de a-şi găsi liniştea sufletului, s-a retras în pustiul Calchis şi a început o viaţă de pocăinţă aspră, de rugăciune şi de studiu înverşunat al limbii ebraice, consultând diferiţi rabini din împrejurimi. A revenit la Antiohia, unde a fost sfinţit preot, cedând rugăminţilor episcopului local, dar se pare că nu a celebrat niciodată Sfânta Liturghie, considerându-se nevrednic. Trece apoi la Constantinopol şi aici leagă o strânsă prietenie cu Grigore din Nazianz, care îl introduce în tainele scriitorilor creştini greci şi îl ajută să traducă operele clasice ale lui Origene şi Eusebiu.


În anul 382, se întoarce la Roma. Papa Damasus îl primeşte cu nespusă bucurie, îl alege ca secretar şi îl roagă să revizuiască textul latin al Bibliei, confruntându-l cu textul ebraic şi grecesc. Ieronim începe lucrarea cu elan, dar, în acelaşi timp, duce o intensă activitate de popularizare a cunoştinţelor biblice şi a normelor de viaţă ascetică întâlnite în peregrinările prin Asia Mică şi Palestina. În jurul lui s-au adunat mai multe persoane din societatea mare a Romei, persoane pe care Ieronim le-a îndrumat la viaţa ascetică şi culturală. O calomnie josnică i-a întristat adânc inima; cu învoirea papei, a părăsit Roma pentru totdeauna şi, după o scurtă vizită în Egipt, s-a aşezat lângă Bethleem, în Palestina. În urma lui au venit şi două familii nobile, care, din veniturile lor, au clădit lângă Bethleem o mănăstire pentru Ieronim şi ceata de secretari care îl întovărăşeau, şi, nu departe de aceasta, o altă mănăstire pentru femeile din Roma, dornice de a se bucura de conducerea spirituală a lui Ieronim.

Cât timp a stat lângă locul unde s-a născut Mântuitorul, Ieronim a terminat revizuirea şi traducerea integrală a Bibliei în limba latină, dăruind Bisericii textul numit Vulgata, text folosit şi astăzi; a scris comentarii ample la toate cărţile Sfintei Scripturi; a participat prin cărţi şi scrisori la toate dezbaterile privind adevărurile de credinţă şi viaţa Bisericii. Răcnetele acestui „Leu al deşertului" se auzeau atât în Apus, cât şi în Răsărit. Firea lui violentă i-a inspirat uneori expresii violente ce nu au cruţat pe nimeni. A avut cuvinte grele, aspre, pentru Ambrozie, pentru Vasile cel Mare, şi însuşi prietenul său, Augustin, a fost nevoit să înghită multe „îmbucături amare". Dar ştia să-şi potolească pornirile atunci când împlinea misiunea de conducător sufletesc; corespondenţa lui are multe pagini pline de duioşie.

Acest om extraordinar era conştient de lipsurile sale şi de propriile greşeli, pentru care adesea îşi lovea pieptul cu o piatră, plângând şi cerând mila Domnului. Referitor la calomniile care l-au dezgustat de Roma, scria: „Mi se aruncă în faţă infamia unei ticăloşii pe care eu nu am săvârşit-o, dar să ştii că nu judecăţile oamenilor închid sau deschid poarta cerului". În ziua de 30 septembrie 420, la vârsta de 72 de ani, mâna lui Ieronim încetează de a-şi mai lovi pieptul, şi glasul de a mai dicta frazele izvorâte dintr-o înflăcărată dragoste faţă de cuvântul întrupat în paginile Sfintei Scripturi şi în peştera Bethleemului. Papa Benedict al XV-lea scria în 1920: „Biserica cinsteşte în Sfântul Ieronim pe cel mai mare învăţător pe care cerul i i-a dăruit pentru cunoaşterea şi interpretarea Sfintelor Scripturi".

Folosit chiar din vechime, numele Ieronim - în greceşte, Hierónymus - avea sens religios, fiind format din cuvintele: hieros = sfânt, sacru, ascuns privirii profane, şi: onoma = nume; se atribuia unei persoane a cărei activitate era legată de domeniul sacrului, a slujirii divinităţii. În decursul timpului, s-a creat şi forma feminină Ieronima, foarte rar folosită. Prin împrumut din alte limbi, se întâlnesc formele: Jerom, Girólamo, Gerónimo, Gerolamina. Sfântul Ieronim şi-a onorat numele prin dragoste şi preocupare pentru cuvântul lui Dumnezeu.

Vizualizări: 75

Comentariu publicat de silvian dobre pe Septembrie 30, 2011 la 12:08pm
Doamne  ajuta !

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor