altmarius

cultură şi spiritualitate

Sf. Teodora Guerin

  • călugăriţă
  • 1798-1856
  • n.: la 2 octombrie 1798, Etables-sur-Mer, Britania, Franţa
  • d.: la 14 mai 1856, Saint Mary-of-the-Woods, Indiana, SUA
  • 14 mai, 3 octombrie (latin)
  • Teodora Guerin
  • A fost declarată...


    • venerabilă la 22 iulie 1992, de Papa Ioan Paul al II-lea
    • fericită la 25 octombrie 1998, de Papa Ioan Paul al II-lea
    • sfântă la 15 octombrie 2006, de Papa Benedict al XVI-lea

Sfânta Théodore Guérin este una dintre multele figuri de călugăriţă luminoase şi eroice care emigrând din Europa în America avea să fie pionier şi muncitor pe câmpul evanghelizării noului continent. Anne Therese Guerin s-a născut pe 2 octombrie 1789 la Étables în Franţa, fiind prima fiică dintre cele două ale cuplului Laurent şi Isaella Guerin, părinţi de o spiritualitate deosebită.

Tatăl era în serviciu lui Napoleon, de aceea era plecat de acasă pentru perioade lungi de timp. Din acest motiv educaţia fetiţelor a fost încredinţată mamei care le-a pus ca bază credinţa, religia şi Sfânta Scriptură. Anne Therese era o fire meditativă şi reflexivă încă de foarte tânără. Îi plăcea să se retragă pe o faleză din apropierea casei părinţeşti unde rămânea ore în şir în meditaţie. O rudă de-a ei, un tânăr preot a învăţat-o literatură şi ştiinţe. La zece ani a primit prima Sfântă Împărtăşanie şi cu această ocazie i-a spus părintelui paroh că vrea să devină călugăriţă.

Dar vor trebui să treacă mulţi ani pentru ca această dorinţă să se împlinească. Multe nenorociri au lovit familia, începând cu uciderea tatălui de către nişte hoţi în timp ce se întorcea acasă. Mama Teodorei a suferit mult pentru că pierduse deja doi fraţi foarte tineri şi multe rude dragi ei. A fost misiunea Annei Therese de a se ocupa de mama bolnavă şi de sora mai mică, de gospodărie şi de grădină. Visul ei de a deveni soră trebuia amânat cel puţin până când sora mai mică o va putea înlocui în îngrijirea mamei bolnave.

Iniţial a dorit să fie carmelitană dar văzând mulţi copii săraci abandonaţi în ignoranţă şi fără ajutor, s-a răzgândit şi a ales să se alăture Surorilor Providenţei fondate în 1806 de preotul Jacques François Dujarié, având tocmai misiunea de a oferi ajutor săracilor şi bolnavilor. Avea 25 de ani, când pe 18 august 1823, a devenit novice. În această perioadă s-a îmbolnăvi de tifos dar acest lucru nu a împiedicat-o să continue drumul început. Pe 8 septembrie 1825 a făcut voturile temporare şi a îmbrăcat haina congregaţiei luând numele de Teodora. A câştigat repede încrederea surorilor şi în 1828 a fost aleasă consilieră generală şi apoi superioară a casei Saint Aubin, în cartierul rău famat din Rennes. În câţiva ani a transformat această zonă folosindu-se de capacitatea ei de a educa, a forma şi organiza. A câştigat respectul tuturor.

Pe 5 septembrie 1831 a depus voturile perpetue, care în acea perioadă erau opţionale. În 1834 a fost implicată într-un conflict între superioară generală şi fondator şi deşi era nevinovată a fost transferată la Soulaines. Aici ea s-a dedicat muncii fără a protesta. Sora a fost medaliată de comunitatea locală pentru calităţile ei pedagogice. Pentru a-şi îmbunătăţi modul de a-şi realiza misiunea sora Teodora a început să studieze medicină şi pedagogie. Avea 42 de ani când în 1840 a fost desemnată de superioară pentru a conduce un grup de cinci surori către America unde episcopului statului Indiana solicitase înfiinţarea unei comunităţi.

În timpul călătoriei sora Teodora s-a îmbolnăvit grav. Ajunse pe pământ american în loc să fie găzduite în oraş au fost trimise într-o zonă sălbatică şi deşertică, unde comunitatea se afla într-o stare de extremă sărăcie. Folosindu-se de cunoştinţele ei de medicină sora a deschis o farmacie gratuită şi le-a învăţat pe surori să prepare medicamente, să se îngrijească de bolnavi, fiind atente la nevoile lor materiale şi spirituale. După aproape un an a fost deschisă o altă farmacie, de această dată în oraş. Nu au fost ferite de opoziţii şi de neînţelegeri pentru că comunitatea locală avea prejudecăţi faţă de surorile catolice şi pentru că episcop locului se amesteca în conducerea comunităţii de surori.

Sora Teodora nu s-a lăsat descurajată şi curând a deschis o casă mamă şi un noviciat, punându-le sub ocrotirea sfintei Fecioare. Deşi trăiau în sărăcie, cu ajutorul binefăcătorilor au deschis o şcoală la Saint Mary of the Woods şi în timpul aceluiaşi an încă două şcoli în dieceză. Distanţa faţă de Franţa îi impunea să ia decizii de una singura. În anul 1843 s-a întors în Franţa pentru a strânge donaţii şi pentru a se consulta cu superioara generală asupra modului în care trebuia să acţioneze. În mod neaşteptat congregaţia a hotărât să se despartă de cea din America, aşa că ea a devenit superioara unei noi congregaţii Surorile providenţei de la Saint Mary of the Woods. În septembrie 1844 s-a întors în Indiana reluând munca cu o responsabilitate crescută. Şcolile erau deja cinci găzduind 200 de copii şi având în internat 25 de fete.

Una dintre dificultăţi a fost faptul că episcopul deşi recunoştea regula ordinului voia să transforme congregaţia într-o asociaţie de laici. După schimbarea conducerii diecezei sora Teodora deşi suferise foarte mult a reuşi să dezvolte congregaţia şi să o facă să rodească şi mai mult. Între anii 1851 -1853 sora Teodora a construit o altă casă mamă şi în 1854 congregaţia avea 64 de surori, 12 novice, 16 postulante şi 12 şcoli cu aproape 1200 de elevi. La moartea ei pe 14 mai 1856 şcolile congregaţiei erau răspândite în toată Indiana.

Sursa: FB Sfântul Zilei

Fer. Bogdánffy Szilárd

  • Episcop, martir
  • 1911-1953
  • n.: la 21 februarie 1911, Crna Bara, Coka, Ungaria
  • d.: la 3 octombrie 1953, Aiud, Alba, România
  • 3 octombrie (latin)
  • Bogdánffy Szilárd
  • A fost declarat…


    • venerabil la 27 martie 2010, de Papa Benedict al XVI-lea
    • fericit la 30 octombrie 2010, de Papa Benedict al XVI-lea

Bogdánffy Szilárd s-a născut la 21 februarie 1911 în localitatea Crna Bara, astăzi aflată pe teritoriul Serbiei. Tatăl, Bogdánffy Ignác, descendent al unei familii de nobili armeni, era dascălul satului, iar mama, Welebny Aranka. Bogdánffy Szilárd şi-a început studiile la Cruceni (România) şi le-a continuat la Liceul Piarist din Timişoara, luându-şi bacalaureatul în 1929.

În vara anului 1929, a fost acceptat la Facultatea de Teologie din Oradea şi deja din primii doi ani de facultate s-a bucurat de laudele unanime ale corpului dicatic. Tânărul student, caracterizat ca“in omnium laudabilis” şi destinat carierei de profesor, a fost trimis la Institutul de Teologie din Budapesta, unde a avut şansa de a învăţa de la profesori de renume, precum Mihályfi Ákos,  teoreticianul teologiei pastorale moderne, Pataky Arnold, istoric al Bisericii, Tóth Tihamér, fondatorul educaţiei moral-religioase contemporane sau Schütz Antal, considerat cel mai important teolog din secolul XX. Profesorii săi din Budapesta l-au remarcat rapid pe tânărul teolog care dădea dovadă nu numai de “zel şi modestie”, ci şi de “o viaţă spirituală solidă şi o curiozitate biblică profundă”.

După terminarea studiilor, Bogdánffy Szilárd s-a întors la Oradea în vara anului 1934. La 29 iunie, a fost hirotonit de episcopul Fiedler István în proaspăt construita biserică parohială Sfânta Tereza de Lisieux. Şi-a consacrat următorii cincisprezece ani din viaţă educaţiei spirituale a tineretului catolic. In anul hirotonirii sale, episcopul l-a numit profesor suplinitor şi responsabil de studii la Seminarul Teologic din Satu Mare. Un an mai târziu, a obţinut titularizare la Liceul Teologic Gojdu din Oradea şi, în paralel, a devenit responsabilul de studii şi directorul spiritual al convictului episcopal local, Institutul Sfântul Iosif. Trei ani mai târziu, a acceptat şi sarcinile de profesor de religie şi director spiritual al Institutului Pedagogic Ursulin. Astfel, practic el conducea evoluţia intelectuală şi spirituală a majorităţii elevilor catolici din Oradea, inclusiv seminariştii orădeni care mergeau la diverse şcoli din oraş şi erau cazaţi la Institutul Sfântul Iosif.

Foarte rapid, tânărul preot a devenit deosebit de popular în rândul elevilor. În septembrie 1940 şi a fost numit directorul spiritual şi profesorul de morală al Seminarului Teologic. În perioada 1936-1943, a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţele Religiei de la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta, iar în 1943 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul Apocalipsa sinoptică.

Către sfârşitul celui de-al doilea război mondial, pe lângă catedra sa de la seminarul teologic, Bogdánffy Szilárd a contribuit la reorganizarea învăţământului catolic secundar la Oradea. A participat la restructurarea liceului premonstratensian şi a şcolii de fete ursuline. In locul profesorilor duşi la război, în perioada 1945-1947, a predat nu numai religie, ci şi, în caz de nevoie, latină, franceză şi matematică. In toamna anului 1945, el a înfiinţat, cu aprobare papală, ordinul terţiar Sfânta Angela de Merici pentru elevii de la şcoala ursulinelor, rămaşi fără director spiritual.

In primăvara anului 1947, la cererea episcopului Scheffler János, şi-a întrerupt activitatea de profesor şi s-a mutat la Satu Mare, unde, în calitate de consilier şi secretar episcopal, a devenit membru polivalent şi de neînlocuit al aulei episcopale. După naţionalizarea seminariilor teologice în 1948, a înfiinţat un seminar secret la Baia Sprie şi Sîi.

După 1947, ca şi confident al episcopului János, Bogdánffy Szilárd a devenit persoana de contact între Dieceza de Oradea şi Dieceza de Satu Mare, respectiv Nunţiatura Apostolică din Bucureşti. In contextul persecutării tot mai aprige a creştinilor în România comunistă, Regentul Nunţiaturii, Gerald Patrick O’Hara l-a sfinţit episcop în secret la 14 februarie 1949. Securitatea l-a arestat cu doar două luni mai târziu, la 5 aprilie 1949. Timp de patru luni, a fost ţinut prizonier fără niciun temei juridic şi torturat în închisorile temute ale epocii (Jilava, Capul Midia, Sighetu Marmaţiei). Procesul spectacol a avut loc abia în aprilie 1953, când a fost condamnat la 12 ani de muncă silnică. Deşi familia şi avocaţii au reuşit să obţină anularea sentinţei, încă înainte de rejudecarea procesului, la 2 octombrie 1953, Bogdánffy Szilárd a decedat în închisoarea din Aiud din cauza chinurilor suferite.

La 27 martie 2010 Papa Benedict al XVI-lea l-a declarat martir pentru credință. A fost beatificat în Catedrala romano-catolică din Oradea, la 30 octombrie 2010.

Sursa: Varad.org

Sfânta Candida

martiră

Ss. Dionisie Areopagitul; 
Crescențiu, pr. m. 

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor