altmarius

cultură şi spiritualitate

SFÂNTUL MATEI

apostol, evanghelist

(sec. I)

“În misiunea Fiului tău unul-născut, tu ne-ai revelat iubirea ta faţă de oameni şi, în mila ta, i-ai chemat pe păcătoşi să se aşeze la masa împărăţiei tale. Matei a răspuns cu generozitate, primindu-l cu bucurie pe Învăţătorul în casa lui, şi, reînnoit în această întâlnire de har, a devenit vestitor al minunilor tale”
[1].

 Isus se stabilise la Cafarnaum şi, prin predica şi minunile sale, trezea admiraţia şi stupoarea tuturor oamenilor. Matei, numit şi Levi, a auzit vorbindu-se despre acestea şi a fost impresionat de mesajul său, dar el era un păcătos public şi, deci, unul exclus de la aceste lucrări ale lui Dumnezeu, care cereau o anumită curăţie de spirit.

El exercita o meserie considerată infamantă, cum era acea a prostituatelor: era vameş la Cafarnaum.

Prin poziţia sa geografică, oraşul era punct de trecere spre Siria, spre mare, şi deci era un punct vamal. Nimeni nu a avut vreodată plăcerea să-şi plătească impozitele, chiar dacă acestea păreau juste, şi cu atât mai puţin acelea care erau extorcate prin diferite mijloace de aceşti vameşi evrei, care lucrau în folosul unor dominatori străini, romanii. Ei erau urâţi din inimă şi dispreţuiţi ca oameni vânduţi asupritorilor străini.

Chemarea neaşteptată

 Dar într-o zi, s-a întâmplat un fapt neaşteptat pentru Matei şi tulburător pentru mulţime. Isus din Nazaret în persoană, trecând prin apropierea biroului său de vameş, unde aduna taxele, i s-a adresat lui şi i-a spus: “Urmează-mă!” Au fost suficiente doar aceste cuvinte şi Matei “s-a ridicat şi l-a urmat” (Mt 9,9-13).

El înţelegea foarte bine că trebuie să-şi schimbe viaţa în mod radical. Până în acea zi, se gândise cum să acumuleze cât mai multe bunuri pe acest pământ, de acum, însă, îl va urma pe Fiul Omului, “care nu are unde să-şi plece capul”, dar merita efortul, deoarece acum experimenta o bucurie aşa de mare, încât i-a invitat pe Isus şi pe primii săi apostoli la o masă festivă în locuinţa sa.

Prânzul solemn trebuia să-i ofere ocazia de a-i saluta pe numeroşii săi prieteni, toţi oameni de rangul său, din punct de vedere social bogaţi, dar departe de religie, politic compromişi cu romanii şi dispreţuiţi şi temuţi în faţa oamenilor. Evreii tradiţionalişti din oraş s-au scandalizat şi i-au întrebat pe apostoli: “Pentru ce Învăţătorul vostru mănâncă împreună cu vameşii şi cu păcătoşii?” (Mt 9,11)

Murmurul lor a ajuns la urechile Învăţătorului care le-a răspuns: “Nu cei sănătoşi au nevoie de medic, ci cei bolnavi. Mergeţi şi învăţaţi ce vrea să însemne: Milă vreau, şi nu jertfă. Nu am venit să-i chem pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi” (Mt 9,9-13).

După sfântul Ambroziu, în acest episod trebuie să admirăm, pe de o parte, bunătatea Domnului, care merge dincolo de schemele puritane ale timpului, şi, pe de altă parte, generozitatea răspunsului prompt şi hotărât al lui Matei. Sfântul episcop scrie în acest sens: “Imediat după aceasta, a urmat chemarea mistică a publicanului, căruia Domnul i-a poruncit să-l urmeze nu cu trupul, ci cu sufletul. Astfel, acest om, care până atunci îşi extrăgea cu aviditate profiturile din veniturile câştigate cu greu şi în pericole de pescari, chemat printr-un singur cuvânt, a abandonat, el, care fura bunurile altora, propriile sale bunuri. Şi, părăsind josnicul său birou de vameş, a plecat să-l urmeze pe Domnul cu toată ardoarea inimii sale. Şi nu numai atât, dar a pregătit un mare ospăţ: de fapt, cel care îl primeşte pe Cristos în locuinţa sa interioară este îndestulat de bucurii şi plăceri imense. Şi Domnul a intrat cu plăcere şi s-a aşezat la masă din iubire faţă de acela care a crezut în el”[2].

Evanghelistul

Nu ştim alte lucruri cu privire la viaţa lui Matei, dar numele său este pus în legătură cu prima dintre cele patru evanghelii. Chiar dacă redactarea în limba greacă ajunsă până la noi nu este originalul scris de Matei, e o convingere comună că el a scris-o în limba aramaică. Eusebiu de Cezareea dă mărturie despre acest lucru amintind o tradiţie mai veche: “Matei, care a predicat mai întâi evreilor, le-a dăruit acestora evanghelia sa, compusă în idiomul neamului”.

Interesantă este şi mărturia lui Origene, evocată de Eusebiu[3]: “Cât priveşte cele patru evanghelii, singurele admise, fără a fi contestate în Biserica lui Dumnezeu de sub cer, am reţinut din tradiţie că prima a fost scrisă de Matei, mai întâi vameş, apoi apostol al lui Isus Cristos; că a fost compusă în limba ebraică (aramaică) şi destinată convertiţilor de la iudaism la credinţa (creştină)”.

 Originalul aramaic s-a pierdut, în timp ce versiunea sau poate reconstituirea ei în limba greacă a devenit textul oficial al Bisericii.

Autorul scrie clar pentru un public ce cunoaşte tradiţiile ebraice şi se străduieşte să demonstreze că Isus din Nazaret este trimisul promis de Scripturi. Vechea alianţă îşi găseşte deci împlinirea sa în cea nouă şi poporului ales îi succede Biserica lui Dumnezeu, care cuprinde în sânul ei toate popoarele.

Apostolul

Nu cunoaştem cu certitudine ce regiuni au fost evanghelizate de Matei. Conform unei tradiţii antice, el ar fi străbătut Pontul, Persia, Siria şi Macedonia. O altă tradiţie îl consideră apostol al Etiopiei, unde ar fi convertit-o pe fiica regelui, pe fecioara Ifigenia, şi din această cauză ar fi suferit şi martiriul.

Din acest ţinut, relicvele considerate ca aparţinând lui au fost transportate la Pesto şi apoi în Domul din Salerno, în sudul Italiei, unde sunt şi astăzi venerate. El, ca evanghelist, este reprezentat ca un om înaripat sau ca un înger.


[1] MA II, 1287.

[2] Ambroziu, Commento a Lc, 5, 27-39. Cit. în Bibliotheca Sanctorum, IX, Cittŕ Nuova Ed., Roma 1989, 123.

[3] Eusebiu de Cezareea, Istoria bisericească, VI, 25, 4. Cit. in Bibliotheca Sanctorum, IX, cit., 117.

Iona

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iona
Jonah.jpg
Iona
Date personale
Născut secolul al IX-lea î.e.n. Modificați la Wikidata
Decedat Ninive, Irak Modificați la Wikidata
Religie monoteism Modificați la Wikidata
Ocupație profet Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare 21 septembrie  Modificați la Wikidata
Gloriole.svg Sfinți


Iona
 (ebraică יוֹנָה Yona, arabă يونس Yunus, latină Ionas, numele înseamnă porumbel), conform Bibliei, Tanahului și Coranului, a fost un profet care a fost înghițit de către un pește mare. Este personajul principal al Cărții lui Iona. Aparține grupului de doisprezece profeți minori.

Istorie

În Tanah/Vechiul Testament al Bibliei, istoria lui Ionas poate fi găsită în Cartea lui Iona. De asemenea se face referire la el în Cartea a doua a Regilor (14:25), în Evanghelia după Matei (12:38-41) și Evanghelia după Luca (11:29-32).

Conform „Cărții lui Iona”, el a fost fiul lui Amitai (din ebraică adevărul meu). Dumnezeu îi comandă lui Iona să prezică în orașul Ninive. Nevrând să meargă, Iona încearcă să evite comanda Dumnezeului ducându-se la Iope și apoi plecând la Tarsis. Începe furtuna mare. Marinarii descoperă repede că furtuna nu este una obișnuită și a apărut din cauza nesupunerii lui Iona în fața Domnului. Iona admite aceasta și spune că furtuna se va sfârși atunci când marinarii îl vor arunca peste bord. Marinarii încearcă să ducă corabia spre coastă dar, neputând, se simt forțați să îl arunce pe Iona. Când Iona se află în apă, marea se calmează. Iona este înghițit de către un pește mare. După ce stă în burta peștelui rugându-se, a treia zi este scuipat de acesta pe țărmul cetății Ninive. Ca urmare a propovăduirii sale ninivitenii se pocăiesc și Dumnezeu îi iartă. Iona privește acest lucru ca pe un afront personal și se mânie pe Dumnezeu. Dumnezeu se folosește de un vrej pentru a-i demonstra că mânia sa nu este dreaptă. Povestirea se sfârșește cu cuvintele lui Dumnezeu la adresa lui Iona: "Ție îți pare rău de un vrej pe care nu l-ai semănat sau udat, care într-o noapte a crescut și în alta a pierit, iar mie să nu îmi fie milă de atâția oameni care nu pot deosebi stânga de dreapta?". Cartea nu ne spune reacția finală a lui Iona arătând astfel că întrebarea este adresată în principal cititorului și nu neapărat lui Iona.

Galerie de imagini

Referințe

Bibliografie

Legături externe

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Iona

Vizualizări: 43

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor