Era originară din Tesalonic, născută din părinţi bogaţi şi credincioşi şi a trăit în timpul împăratului Maximian (285-305). Rămânând orfană de ambii părinţi, Anisia a moştenit o avere foarte mare, pe care a împărţit-o săracilor. Într-o dimineaţă, tânăra Anisia a plecat spre biserică. Pe drum, un ostaş a văzut-o şi s-a îndreptat spre ea. Atunci Anisia şi-a făcut semnul crucii şi, mărturisind că este creştină, soldatul a străpuns-o cu sabia, Sfânta Muceniţă Anisia primind astfel moarte martirică pentru numele Mântuitorului Iisus Hristos.
Cuvioasa Teodora din Cezareea
Împăratul Leon Isaurul (717-741) avea la curtea sa un dregător de seamă pe nume Teofil. A fost mare bucurie pentru Teofil când soţia sa Teodora a născut o fetiţă. I-au pus numele tot Teodora, care înseamnă "darul lui Dumnezeu". După ce a crescut, tânăra Teodora şi-a părăsit familia şi a intrat în Mănăstirea "Sfânta Ana", numită şi "Righidin". După o vreme a fost luată din mănăstire de către soldaţii de la curtea împărătească, care au dus-o la Constantinopol. Împăratul Leon voia să o căsătorească cu fiul său Hristofor, care se afla la acea vreme pe câmpul de luptă, la hotarul de apus al imperiului. Hristofor a murit pe câmpul de luptă, iar Teodora s-a întors în sfânta mănăstire unde şi-a dus "ascultarea" până la sfârşit.
Sfântul Mucenic Fileter
În anul 286, împăratul Diocleţian (284-305) a mers în Nicomidia, capitala Bitiniei (Asia Mică). Cu această ocazie i s-a adus înainte un creştin cu numele Fileter. Tatăl acestui creştin fusese conducător al unui oraş roman. Împăratul a încercat să îl convingă pe Fileter să renunţe la credinţa creştină, însă nu a reuşit. Din acest motiv l-a aruncat într-un cuptor încins, însă a ieşit nevătămat. Văzând această minune împăratul şi gândindu-se la tatăl lui Fileter care lucrase în slujba împărăţiei, l-a eliberat pe acesta. În anul 288 a venit în Nicomidia Maximian Galeriu. Se întâmpla în timpul persecuţiilor împotiva creştinilor. Fileter a fost prins din nou şi supus supliciilor. Scăpând nevătămat, a fost trimis în exil. Ajungând în părţile Sigrianei (Midia), a aflat că acolo trăia Sfântul Euviot. Ducându-se să îl vadă, a rămas la el timp de şapte zile, după care s-a mutat la Domnul. Cuviosul Euviot l-a îngropat în chilia sa.
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !
Alătură-te reţelei altmarius