altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Apostol Iacob al lui Alfeu

Sfantul Apostol Iacob al lui Alfeu

Sfantul Iacob a fost fratele Sfantului Apostol Matei, iar tatal lor se numea Alfeu. A fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos si a propovaduit cuvantul Evangheliei in sudul Palestinei si in Egipt. Traditia spune ca Sfantul Iacob a murit rastignit pe cruce.

A vestit Evanghelia in sudul Palestinei si in Egipt. Datorita lucrarii sale, multi pagani au crezut in Hristos, au fost construite biserici si au fost hirotoniti preoti si episcopi.

Sfantul Iacob al lui Alfeu a fost rastignit pe cruce de pagani.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Icoanei Maicii Domnului - Potoleste intristarile noastre;
- Sfintilor Cuviosi Andronic si Atanasia, sotia lui;
- A dreptului Avraam si a nepotului sau, Lot;
- Sfintei Mucenite Poplia;
- Sfantului Cuvios Petru;
- Sfantului Mucenic Ignatie Athonitul.

Maine, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Evlampie si Evlampia, sora lui.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sfantul Mucenic Ignatie Athonitul

Sfantul Mucenic Ignatie Athonitul

Noul Cuvios Mucenic Ignatie Athonitul este cinstit pe 9 noiembrie si pe 1 mai, impeuna cu Sfintii Noi Mucenici Eftimie si Acachie. S-a nascut in Eski Zagora, provincia Tarnovo (Bulgaria). A primit la botez numele Ioan.

Din dragoste pentru monahism, ajunge la manastirea Rila. Aici duce o viata duhovniceasca aleasa, alaturi de un batran. Din cauza demonului furiei, se ridica impotriva batranului. Speriat de cele intamplate, decide sa paraseasca manastirea.

Din cauza razboiului dintre turci si sarbi, tatal a fost ucis, iar mama si surorile sale, obligate sa treaca la islam. Incercand sa se ascunda de furia turcilor, ajunge la Bucuresti. Aici il cunoaste pe viitorul Nou Mucenic Eftimie. Dupa o vreme, revine in satul natal, iar de aici pleaca din nou in Sfantul Munte. Se instaleaza in Manastirea Grigoriu si apoi vietuieste la schitul Sfanta Ana.

Dupa multe nevointe, este tuns in monahism, primind numele Ignatie. Dupa trecerea la cele vesnice a batranului de la Sfanta Ana, alaturi de care vietuia, ia hotararea de a trai la Kavsokalivia. Aici afla de martiriul prietenului sau, Noul Mucenic Eftimie. Dupa ce a primit vestea trecerii la cele vesnice a prietenului sau Eftimie, decide sa se pregateasca si el de martiriu. Primind binecuvantarea parintilor si insotit de monahul Grigorie, pleaca la Constantinopol ca sa-L marturiseasca pe Hristos.

Ajunge in fata vizirului si ii marturiseste acestuia ca a fost silit sa se lepede de Hristos si ca a facut acest lucru numai prin cuvant. "Am venit acum, aici, ca sa-mi iau inapoi vorbele pe care le-am spus atunci, si sa-L marturisesc pe Hristos ca singurul Dumnezeu adevarat", a grait Ignatie inaintea vizirului.

La auzul acestor cuvinte, vizirul i-a spus:

- Lasa, omule, prostiile, zise vizirul. Vino-ti in fire. Gandeste-te ca daca vrei sa mergi pe calea aceasta, vei avea de indurat chinuri infricosatoare si, la urma, moartea. Insa, poti sa alegi cealalta cale, alaturi de noi. Iti vom da bogatii si functii inalte si vei trai fericit si indestulat toata viata.

- Darurile tale si demnitatile, spuse sfantul, ti le daruiesc tie, care iubesti ceea ce este trecator, iar chinurile si moartea, cu care tu ma ameninti, nu este ceva nou pentru mine.

Stiam ce ma asteapta inainte sa vin aici. Chiar de aceea am venit, ca sa sufar moarte pentru Iisus Hristos, adevaratul Dumnezeu, ale Carui daruri si Imparatie sunt vesnice.

Pentru cele marturisite, a indurate chinuri cumplite, dar a ramas neclintit in credinta sa, fiind condamnat la moarte prin spanzurare. Astfel, pe 8 octombrie 1814 a trecut la cele vesnice.

Particele din sfintele sale moaste se afla la Manastirea Iviron.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Icoana Maicii Domnului - Potoleste intristarile noastre

Icoana Maicii Domnului numita "Potoleste intristarile noastre" este cinstita in chip deosebit pe 25 ianuarie. Icoana mai este praznuita si in zilele de 25 septembrie si 9 octombrie. Icoana "Potoleste intristarile noastre" a fost adusa in Moscova de catre cazaci, in vremea domniei tarului Mihail Fiodorovici (1613-1645), si se afla in Biserica Sfantul Nicolae, din cartierul Sadovniki Pupisevo. In aceasta biserica se pastrau si o serie de insemnari despre multe dintre minunile petrecute inaintea acestei sfinte icoane, insa incendiul din anul 1771 va distruge intreaga arhiva a bisericii.

Dintre minunile din vechime ale acestei sfinte icoane se pastreaza doar amintirea unei minunate aratari a Maicii Domnului, intamplata in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Astfel, o doamna instarita, care locuia departe de Moscova, zacea de multa vreme la pat, fiind chinuita de o boala grea.

Deoarece medicii nu mai sperau ca boala sa fie tamaduita, femeia isi astepta tacuta sfarsitul. La un moment dat insa, noaptea, in somn, femeii i s-a aratat Maica Domnului, zicandu-i: "Porunceste sa te duca la Moscova. Acolo, in biserica Sfantului Nicolae, se afla icoana Maicii Domnului cu inscriptia: "Potoleste intristarile noastre". Roaga-te inaintea ei si vei primi vindecare."

Miscata profund de mila lui Dumnezeu si a Maicii Domnului, femeia a pornit la drum, in pofida greutatii nespus de mari pe care i-o provoca boala. Odata ajunsa in Moscova, dupa multe cautari, femeia a aflat biserica despre care i-a spus Maica Domnului. Cercetand insa biserica, ea n-a vazut icoana despre care i s-a spus in vis. Pentru aceasta, ea a inceput sa-i povesteasca preotului despre visul cel minunat.

Afland preotul cele despre icoana, a cerut unui baiat sa aduca din clopotnita toate icoanele cu Maica Domnului. Odata aduse icoanele cu pricina, intre ele s-a aflat si vechea icoana a Maicii Domnului, pe marginea careia statea scris: "Potoleste intristarile noastre." In acel moment, femeia cea bolnava, care pana atunci nu putea sa-si miste nici macar mana, spre mirarea tuturor, si-a facut semnul Sfintei Cruci, s-a sculat in picioare si, fara ajutorul nimanui, s-a apropiat de icoana si a sarutat-o.

Din acel moment, icoana Maicii Domnului a fost asezata la loc de mare cinste, in biserica moscovita inchinata Sfantului Nicolae. Mai apoi, in cinstea ei a fost amenajat chiar si un mic altar. Deoarece tamaduirea femeii celei bolnave a avut loc in ziua de 25 ianuarie 1760, slujitorii bisericii au randuit ca zi de praznuire a icoanei tocmai aceasta zi. Nu dupa mult timp, cu multa rugaciune, a fost alcatuit si Acatistul Maicii Domnului "Potoleste intristarile noastre".

Imediat, inaintea icoanei, din toate orasele au inceput sa soseasca fel de fel de suferinzi, iar puterea lui Dumnezeu s-a aratat in numeroase alte minuni. Un numar foarte mare de minuni s-au savarsit inaintea acestei icoane a Maicii Domnului mai ales in timpul epidemiei din anul 1771.

Mai multe copii ale acestei icoane au fost impartite in intreaga Rusie, numai in Moscova aflandu-se patru icoane purtand acelasi nume, care au fost preamarite prin numeroase minuni. In cinstea altor mari minuni, icoana mai este praznuita si in zilele de 25 septembrie si 9 octombrie.

Icoana Maicii Domnului - Potoleste Intristarile Noastre

Icoana Maica Domnului numita "Potoleste intristarile noastre" o infatiseaza pe Maica Domnului tinand Pruncul cu mana dreapta, in vreme ce mana stanga se afla lipita de obraz. Pruncul tine in mana Sa un pergament desfasurat pe care sta scris: "Potoleste intristarea mea!"

Rugaciune catre Maica Domnului, pentru potolirea intristarilor

Minunata izbavire si aparare ne-a daruit noua cinstitul tau chip, Preacuvantata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, ca izbavindu-ne de rele, prin aratarea lui, si cautand spre el, multumiri aducem tie, noi, robii tai, Nascatoare de Dumnezeu: ci ca ceea ce ai stapanire nebiruita, izbaveste-ne pe noi din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te, bucuria noastra, izbaveste-ne pe noi de tot raul si alina intristarile noastre!

O, Maica prealaudata, cereasca Imparateasa si Stapana, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, ceea ce ai nascut pe Cuvantul mai Sfant decat toti sfintii! Primind prinosul nostru de acum, potoleste intristarile noastre si ne izbaveste de toate necazurile, nevoile, tristetele si ne scapa de osanda cea vesnica si chinul care va sa fie, si ne invredniceste a ne salaslui in vesnicile corturi ale raiului pe noi, robii tai, care strigam: Aliluia!

Teodor Danalache

Icoana Maicii Domnului - Potoleste Intristarile Noastre

Calendar Ortodox

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor