altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul si Dreptul Iov

Sfantul si dreptul Iov a trait in Avsitida, teritoriu intre Arabia si Idumeea. Tatal sau se numea Zaret, iar mama sa, Vosora. Persoana lui Iov este una istorica, nu este o legenda sau un mit. Despre existenta istorica a lui Iov ne certifica Iezechiel care il aminteste pe Iov drept unul dintre cei mai mari drepti ai Vechiului Testament, alaturi de Noe si Daniel; Isus, fiul lui Sirah - Iov a tinut fara abatere toate caile dreptatii; Iacob - Iov este un model de rabdare pentru cei credinciosi.

Sfantul si dreptul Iov a fost un barbat cinstit, drept si temator de Dumnezeu, si foarte bogat.

Cand a implinit 70 de ani, Dumnezeu a ingaduit sa cada asupra lui cumplite ispite aduse de diavol. Intr-o singura zi, Iov si-a pierdut toata averea, si in aceeasi zi i-au murit toti fiii si fiicele. Dupa aceea el insusi a cazut in niste boli cumplite, trupul lui prefacandu-se tot intr-o rana din cap pana in picioare. Dar Iov nu a grait nimic rau impotriva lui Dumnezeu, ci a indurat tot chinul cu rabdare pana la sfarsit. De amintit sunt si cuvintele lui: "Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce in pamant".

Dupa toate cele indurate, Dumnezeu i-a intors deplin sanatatea, i-a dat bogatii mai mari decat avusese inainte, si i-a daruit alti sapte fii si trei fiice, tot atatia copii cati ii murisera. Sfantul si dreptul Iov a trait inca 170 dupa aceasta mare incercare, ajungand pana la varsta de 248 de ani. In toti anii vietii lui pe pamant dreptul Iov a adus neincetat slava lui Dumnezeu.

Sfantul si Dreptul Iov este socotit de toata crestinatatea ca fiind pilda de rabdare in incercarile ingaduite de Dumnezeu.

Troparul Sfântului şi Dreptului Iov

Glasul 1

Bogăţia virtuţilor lui Iov văzând-o vrăjmaşul drepţilor, a uneltit a o fura, şi rupând turnul trupului, vistieria duhului nu o a furat; căci a aflat întrarmat sufletul celui fără prihană, iar pe mine şi golindu-mă m-a robit. Deci mai înainte de sfârşit întâmpinându-mă, izbăveşte-mă de cel viclean, Mântuitorule, şi mă mântuieşte.

Condacul Sfântului şi Dreptului Iov

Glasul 8

Ca nişte pârgă a firii...

Ca un adevărat şi drept, de Dumnezeu cinstitor şi fără prihană, şi sfinţit arătându-te preamărite, sluga lui Dumnezeu cea adevărată, ai luminat lumea cu răbdarea ta, prearăbdătorule şi preaviteazule; pentru aceasta toţi, de Dumnezeu înţelepţite Iov, lăudăm pomenirea ta.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfintei Sofia cea Noua, nebuna din Kleisoura - Sfanta Cuvioasa Sofia, care s-a nevoit in Manastirea Kleisoura, este praznuita de Biserica Ortodoxa in ziua de 6 mai. Sophia Saoulidi s-a nascut in anul 1883, intr-o localitate din Trapezunt, in Pont, Asia Mica. Parintii sai se numeau Amanatiu si Maria.

In anul 1907, ea s-a casatorit in aceeasi localitate, cu Iordan Hortokoridu. Dupa numai sapte ani, insa, in anul 1914, sotul ei a disparut, fara urma, ea ramanand singura, cu un copil nou-nascut. Nu dupa multa vreme, pruncul a murit si el. Aceste tragedii au facut-o pe Sofia sa devina din ce in ce mai credincioasa, adancindu-se intr-un sentiment curat de pocainta.

Sfanta Sofia si-a inceput viata ascetica in Pont, intr-un munte indepartat de localitatea natala. Pe cand se afla in acest loc, in post si rugaciune, sfintei i s-a infatisat Sfantul Gheorghe

Citeste mai multe informatii despre Sfanta Sofia cea Noua, nebuna din Kleisoura

- Sfintilor Cuviosi Mamant, Pahomie si Ilarion;
- Sfantului Mucenic Dimitrion;
- Sfintilor Mucenici Danax, Mesir si Terinos;
- Sfantului Mucenic Donat;
- Sfantului Mucenic Varvar.

Maine, praznuim aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Sfanta Sofia cea Noua, nebuna din Kleisoura

Sfanta Cuvioasa Sofia, care s-a nevoit in Manastirea Kleisoura, este praznuita de Biserica Ortodoxa in ziua de 6 mai. Sophia Saoulidi s-a nascut in anul 1883, intr-o localitate din Trapezunt, in Pont, Asia Mica. Parintii sai se numeau Amanatiu si Maria.

In anul 1907, ea s-a casatorit in aceeasi localitate, cu Iordan Hortokoridu. Dupa numai sapte ani, insa, in anul 1914, sotul ei a disparut, fara urma, ea ramanand singura, cu un copil nou-nascut. Nu dupa multa vreme, pruncul a murit si el. Aceste tragedii au facut-o pe Sofia sa devina din ce in ce mai credincioasa, adancindu-se intr-un sentiment curat de pocainta.

Sfanta Sofia si-a inceput viata ascetica in Pont, intr-un munte indepartat de localitatea natala. Pe cand se afla in acest loc, in post si rugaciune, sfintei i s-a infatisat Sfantul Gheorghe, care i-a spus sa ii anunte pe locuitorii dintr-o localitate apropiata de apropierea unei persecutii. Fiind instiintati, locuitorii au parasit satul, iar persecutorii nu au izbutit nimic, plecand.

Sfanta Sofia cea Noua - Nebuna din Kleisoura

Adesea, sfanta obisnuia sa spuna: "Unul este Domnul si una este Doamna (referindu-se la Mantuitorul Iisus Hristos si la Maica Domnului), iar noi, restul, sunte frati si surori." Toata viata ei, Sfanta Sofia s-a aratat a fi un model de simplitate, mai ales pentru femei, iar fiecare cuvant pe care il rostea era imbracat in smerenie si dragoste. Ca si in cazul Sfintilor nebuni pentru Hristos, sfanta nu a fost recunoscuta si apreciata de cei mandri si neatenti la cele duhovnicesti ale vietii.

Sfanta Sofia a sosit in Grecia in anul 1919, ca intr-un exil. Cand a ajuns in port, Maica Domnului i s-a infatisat acesteia si i-a spus: "Vino in casa mea!" Intreband cine este si unde se afla casa ei, Maica Domnului i-a raspuns: "Eu locuiesc in Kleisoura." Astfel, sfanta a mers si a intrat in Manastirea Nasterea Maicii Domnului, din Kleisoura, in regiunea Kastoria. Pe atunci, manastirea era condusa de cuviosul staret Grigorie Magdalis, un parinte venit din Sfantul Munte Athos. Acestuia i-a devenit sfanta ucenica, in ascultare si rugaciune.

Primind binecuvantare de la Maica Domnului, sfanta a locuit mai intai in cuptorul din bucatarie, unde se aprindea focul. In acest loc se odihnea Sfanta Sofia, vreme de vreo doua ceasuri, in fiecare noapte, restul timpului petrecandu-l in genunchi, in rugaciune. In vremea iernii, acest loc era foarte friguros, iar picaturile de apa, care cadeau pe cos, o udau adesea. Ea se ingrijea cu nespusa dragoste sa aprinda intotdeauna candela, inaintea icoanei Maicii Domnului.

 Sfanta Sofia cea Noua - Nebuna din Kleisoura

Nu dupa multa vreme, oamenii cei iubitori de smerenie au inceput sa o indrageasca si sa o caute, pentru sfatuire. Adesea, sfanta le spunea pe nume si le vorbea despre problemele lor mai inainte chiar ca ei sa spuna ceva. Era binecuvantata de Dumnezeu cu daruri duhovnicesti. Veneau la ea oameni din regiune, din Tesalonic, dar si din indepartata Atena. Printre acestia s-a numarat si parintele Leonidas Paraskevopulos, care a ajuns mai apoi mitropolit. Acesta din urma, referindu-se la Sfanta Sofia, le spunea celor din obste: "Aveti o mare comoara in acest loc."

Imbracata cu haine vechi si rupte, sfanta se acoperea cu o patura gaurita. Pentru aceasta, multi crestini ii aduceau haine bune, insa ea le lua cu o mana si le daruia cu cealalta mana, celor mai saraci decat ea. Purta intotdeauna capul acoperit cu o basma neagra. De cand a plecat din Pont, sfanta nu s-a mai spalat niciodata, insa acest lucru nici nu s-a observat, avand trupul sanatos. Postea tot timpul, ingaduindu-se doar putin unt-de-lemn, in zilele de praznic si in duminici.

De multe ori, crestinii ii daruiau bani, pe care sfanta in dosea intr-un loc ascuns. Mai apoi, cand intalnea oameni sarmani, ea daruia toti acei bani. Desi a vazut mai multe lucruri necuviincioase, savarsite de preoti si de mireni, sfanta nu a judecat niciodata pe nimeni. In astfel de cazuri, sfanta spunea: "Acopera neputintele altora cu iertarea, pentru ca si Dumnezeu sa le acopere pe ale tale."

 Sfanta Sofia cea Noua - Nebuna din Kleisoura

Sfanta Sofia cea Noua - Nebuna din Kleisoura

Din ce in ce mai multi crestini veneau la Sfanta Sofia, pentru binecuvantare si sfatuire, in timp ce unii radeau de ea, numind-o "nebuna". Cu adevarat ea era nebuna pentru aceasta lume, asemanandu-se in pocainta si lepadarea celor lumesti cu Sfanta Maria Egipteanca.

In anul 1967, cuvioasa a fost cuprinsa de o boala, suferind cumplite dureri. Stomacul acesteia avea rani adanci, care miroseau urat. Privindu-si durerile, sfanta spunea: "Maica Domnului va veni si imi va lua durerile. Asa mi-a fagaduit." Apoi, dupa o vreme, Maica Domnului, impreuna cu Arhanghelul Gavriil si cu Sfantul Gheorghe, au venit la ea sa o mangaie. Arhanghelul a spus: "Te vom opera acum!". La aceasta, sfanta a raspuns: "Sunt o pacatoasa, trebuie sa ma spovedesc, sa ma impartasesc, iar mai apoi sa fiu operata." La aceasta, arhanghelul a spus: "Nu vei muri, caci noi insine te vom opera." Si, astfel, sfanta s-a facut iarasi sanatoasa, in chip minunat.

Sfanta Sofia cea Noua - Nebuna din Kleisoura 

De cand a avut loc schimbarea calendarului, in Grecia, Cuvioasa Sofia a inceput sa praznuiasca toate sarbatorile, atat pe stil nou, cat si pe stil vechi, spre a nu intrista pe nimeni. Cuvioasa a trecut la cele vesnice in ziua de 6 mai 1974.

"Oh, daca ai sti si ai crede ce s-a intamplat cu Domnul Iisus in zilele de miercuri si vineri, nu ai mai pune nimic in gura ta, nici paine, nici ulei. Macar nu incalca postul de miercuri si vineri. / Frica lui Dumnezeu intelepteste pe oricine. Ce este frica lui Dumnezeu? Nu este o teama sau spaima, ci o grija de a nu supara si rani pe nimeni. Aceasta este intelepciunea. Facand aceasta, Dumnezeu te va lumina, ce anume sa faci in viata. / Aduna-i pe cei saraci in jurul tau si ajuta-i, caci aceasta doreste Dumnezeu, iar nu sa trecem pe langa ei, in drum spre biserica."

Sfanta Sofia din Kleisoura a fost canonizata oficial in ziua de 1 iulie 2012, desi cinstitele ei Moaste au fost asezate, spre inchinare, in biserica Manastirii Nasterea Maicii Domnului, din Kastoria, inca din ziua de 27 noiembrie 2011.

Teodor Danalache

 Sfanta Sofia cea Noua - Nebuna din Kleisoura

Vizualizări: 29

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor